Socialdemokrater för Militär Alliansfrihet- ett upprop

6
1445
Sven Britton talar 5 november
Sven Britton är en känd profil inom socialdemokratiska ”Tro och Solidaritet” och f.d. riksdagsledamotsersättare för S, samt professor emeritus i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. Nu har han fått ett viktigt upprop ”Socialdemokrater för militär alliansfrihet” publicerat i Aktuellt i Politiken.

https://aip.nu/upprop-socialdemokrater-for-militar-alliansfrihet/

Socialdemokrater för Militär Alliansfrihet- ett upprop

Stödet för en skyndsam ansökan om svenskt Nato-medlemskap anges upp till 70% i vissa opinionsundersökningar. Någon folkomröstning eller omröstning i riksdagen har dock inte hållits i frågan fast man i och med detta överger 71 år av militär alliansfrihet vilken den socialdemokratiska kongressen så sent som hösten 2021 gav sitt  fortsatta stöd.

De borgerliga anförda av moderaterna har länge varit för ett svenskt Nato medlemskap och den dåvarande socialdemokratiska regeringens ( exklusive MP ministrarna) överraskande och hypersnabba omsvängning våren 2022 togs mycket väl emot och försvarsfrågan kunde därmed avföras från valdebatten vilket sannolikt uppskattades av S-ledningen. Anledningen till denna snabba omläggning- det ryska anfallskriget mot Ukraina- fick alltså omedelbara inrikespolitiska konsekvenser.

Brådskan med ansökan var vådlig inte bara för dess förankring utan, visar det sig, också för den bristfälliga research som gjordes kring förutsättningarna för ett godkännande. Det borde varit möjligt att förutsäga att Turkiet med dess president Erdogan skulle utnyttja möjligheten koppla ett medgivande till vissa utfästelser från svensk sida, läs återupptagna vapenleveranser och utlämnande av för Erdogan misshagliga turkar som fått asyl i Sverige. Det är denna förödmjukande process vi nu åser sedan flera månader och det är inte slut förrän antingen Erdogan eller Sveriges regering säger att nu är det nog. Men den förra och den nuvarande regeringen liksom vår ÖB anser att några förbehåll inte skall presenteras förrän ansökan godkänts. Just i dessa dagar är jag tacksam för att vi ännu lever i en rättsstat och att Högsta Domstolen sa nej till ett utlämnande av en person Erdogan begärt ut  och Regeringen varit villig att leverera.

Jag undrar emellertid i vilken utsträckning vår partilednings heta önskan om ett snabbt och reservationslöst uppgående i NATO också omfattas av våra medlemmar och inte minst då kvinnorna. Det är främst kvinnorna i vårt parti som stått bakom vår militära alliansfrihet och kampen mot atomvapen och därför är det en ödets ironi att det är två kvinnor i vår partiledning som i första hand ligger bakom orkestreringen av dagens totala omsvängning.

Hur det än går med vår ansökan och i förlängningen kriget i Ukraina är det angeläget att vi socialdemokrater,  som inte tror att allmän militär upprustning innefattande även atomvapen är säkraste vägen mot fred i världen, kliver fram och organiserar oss. Ökat humanitärt  och civilt bistånd till Ukraina och ett anständigt mottagande av dess medborgare som flytt hit liksom en ökning av olika fredsinitiativ som nu ligger väsentligen nere är några åtgärder vi kan samlas kring, insatser blir mer trovärdiga under militär alliansfrihet.

Jag förordar därför ett nätverk med ” Socialdemokrater för militär alliansfrihet” vilket kan vara med och påverka utvecklingen av den framtida försvars och utrikespolitiken även i händelse av ett slutligt godkännande den inlämnade Nato-ansökningen.

Sven Britton, läkare

Medlem S sedan 1976

Föregående artikelAktuellt om desinformation – i bland annat SVT
Nästa artikelLedande USA-senator har lösningen på Ukraina-kriget?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Tack Sven Britton för detta mycket viktiga initiativ!
  Jag är inte registrerad som partimedlem, men det vore bra ut skyndsamt byta ut den socialdemokratiska partiledningen.

 2. Det här är ett lumpet sätt att locka vänsterväljare till det Socialdemokratiska partiet.
  Vad några vill förändrar inte partiets ställningstaganden.
  Stödja gruppen är alltså meningslöst och gynnar istället tvärtom USA och viljan till Sveriges medlemsskap i NATO.

  Om Britton lämnar partiet och istället ansluter sig till en grupp eller parti som är kompakta motståndare till Sveriges medlemsskap i NATO ska jag lita på honom.

  I den här formen är det intet annat än valfläsk och tomma löften.

  • Jag tror alldeles bestämt att du tolkar detta fel. Känner Sven Britton tillräckligt för att vilja påstå det.

 3. Skyll på Ryssland, syndabocken som får skulden för allt det negativa våra politiker utför odemokratiskt.
  Bättre är hålla er till den sanna verkligheten, det är en utomordentlig bra metod att använda när man går samman i ett upprop, speciell med ord som- ett militärt alliansfritt Sverige- ngt fredsvänliga borde ha planerat för 30- 70 år sedan, nu är det för sent och det är bl.a socialdemokraternas fel.

  Enligt Wikipedia och som de flesta känner till
  inleddes
  relationer mellan Sverige och Nato redan tidigt under kalla kriget, men formaliserades först 1994 då Sverige gick med i Partnerskap för fred. Militärt har Sverige deltagit i Nato-ledda styrkor i Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Afghanistan, Libyen och Irak. Sverige deltar också i militära övningar tillsammans med andra Nato-anslutna länder och genom samarbetet i Partnerskap för fred, PFF, där Sverige varit delaktiga sedan år 1994. Värdlandsavtalet, vad sägs om det…
  Det kanske också var Rysslands fel eller?
  Partnerskap för fred med militära övningar med NATO, får mig att le ironiskt.
  Om jag sa till våra politiker och svenska folket att Ryssland övar militärt för fred, då skulle jag bli mentalt lynchad!

  Det som behövs är en nationell fredsrörelse i samarbete med en internationell, partipolitiskt obundna.
  En gång för länge sedan i Sverige…..

 4. Det ena behöver väl inte förskjuta det andra? En nationell fredsrörelse, helst anti-imperialistisk, behövs men varför inte stödja de socialdemokrater – och därutöver – som vill lyfta fram de kloka insikter som fördes fram av Palme, Schori och många andra? Begreppet Gemensam säkerhet är väl värt att användas som NATO-entusiasterna.

 5. Bra initiativ. Har väntat på att någon tar tag i detta, men Uppropet FÖR MILITÄR ALLIANSFRIHET kan väl räcka?!

  Dvs riktat till ALLA utan att blanda in partitillhörighet!

  Lena L
  Pensionär

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here