Spiondrönare från USA sänkt

58
2450

Denna artikel har snabbt skrivits av Rolf Nilsson. Tack!

Rolf Nilsson

 

”Gårdagens nyhet var att en stor och dyrbar drönare, en MQ-9 Reaper, från USA, mötte två ryska stridsplan och det mötet slutade med att drönaren nu ligger på botten av Svarta Havet. Och hur gick detta till? Och varför nu?

USA har under hela kriget patrullerat Svarta Havet. Man samlar underrättelser och data som kan vägleda den  Ukrainska armén i södra delen, närmast Kherson och Krim. Men inte förrän nu har alltså ryssarna agerat,

SVT återger faktiskt både den amerikanska, men också den ryska versionen om hur detta kan ha gått till. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryskt-stridsflygplan-har-krockat-med-amerikansk-dronare

Enligt USA befann sig drönaren i internationellt luftrum då den attackerades på ett sätt som skadade propellern och fick drönaren att störta, Dessförinnan skall ryssarna ha dumpat flygbränsle på den och flugit precis framför den. Fysisk kontakt fick alltså drönaren att störta.

Enligt Ryssland flög drönaren med avslagna transpondrar och närmade sig Krim, när den på grand av en för skarp manöver kraschade. Inga vapen användes mot den.

Så här skriver RT:

https://www.rt.com/russia/572982-black-sea-drone-details/ 14 mar, 2023 21:16

Vad vet man om drönarincidenten i Svarta havet?

En amerikansk Reaper-drönare har kraschat utanför Krim, när den var på spionuppdrag.

Arkivbild: Flygfoto: US Air Force MQ-9 Reaper på landningsbanan i Förenade Arabemiraten, 1 december 2022. © dvidshub/USAF Tech. Sgt. Chris Jacobs

USA och andra Natoländer har i över ett år flugit spionuppdrag strax utanför det ryska luftrummet och tillhandahållit underrättelser och annan information till Ukraina, samtidigt som de insisterat på att de inte var direkt inblandade i konflikten.

Var skedde detta?

Varken USA eller Ryssland gav några koordinater för händelsen. Amerikanerna hävdade att drönaren ”opererade inom internationellt luftrum” över Svarta havet. Ryssarna sade att drönaren befann sig inom det begränsade luftrum som fastställts för den särskilda militära operationen, som alla informerades om för flera månader sedan. Enligt obekräftade rapporter i ryska medier befann sig drönaren cirka 60 kilometer sydväst om Krimhamnen Sevastopol.

Vilken typ av drönare var det?

MQ-9 Reaper utvecklades från den ursprungliga MQ-1 Predator. Den amerikanska militären beskrev den som en plattform för ”underrättelse, övervakning och spaning” (ISR). Även om den säkert kan användas för ISR-arbete är Reaper i första hand en ”jakt- och dödare”, som kan bära Paveway-laserstyrda bomber eller Hellfire-missiler till en vikt av 1 700 kg (3 747 lbs). Det fjärrstyrda flygplanet, som utvecklats av Kalifornienbaserade General Dynamics, har ett vingspann på 20 meter och drivs av en 950-hästars turbopropmotor som klarar en marschhastighet på 280-310 km/h. Den amerikanska militären använde cirka 300 av dem fram till 2021.

Varför fanns drönaren där?

USA och Nato har ökat sin övervakning av Ryssland i både Östersjön och Svarta havet efter att konflikten i Ukraina eskalerade i februari 2022. Washington har upprepade gånger bekräftat att man förser Kiev med råd, underrättelser och information som behövs för att rikta in sig på den ryska militären, samt med vapen, utrustning och pengar – samtidigt som man insisterar på att USA inte är en part i fientligheterna. I måndags flög ett kärnvapenkapabelt B-52-bombplan från USA:s strategiska kommando avsiktligt mot S:t Petersburg och vände först efter att ha nått det avstånd som krävs för att avfyra en kryssningsmissil.

Vad hände med vraket?

Pentagon insisterar på att ingen del av drönaren har återfunnits av Ryssland, men ville inte ge några fler detaljer till amerikanska reportrar. Moskva har inte officiellt kommenterat ärendet. Enligt forskare med öppen källkod på sociala medier lyckades dock den ryska flottan bärga flera delar efter en sök- och räddningsoperation, samtidigt som USA och dess Nato-allierade observerade från P-8A- och G-550-övervakningsplan.

Simplicius återger incidenten så här:
https://simplicius76.substack.com/p/breaking-russian-su-27s-finally-down?utm_source=post-email-title&publication_id=1351274&post_id=107467810&isFreemail=true&utm_medium=email

Nyhet: Ryska Su-27:or fäller slutligen en amerikansk drönare nära Krim

 

av Simplicius The Thinker, den 14 mars 2023

 

 

 

 

 

 

Firstly, some breaking news:

Ryssland har äntligen skjutit ner en av de där irriterande, extremt dyra amerikanska drönarna som surrar runt Krim i Svarta havet.

Ett ryskt Su-27-stridsflygplan trakasserade en amerikansk MQ-9 Reaper och dumpade bränsle på den innan den rammade dess propeller, vilket fick den att falla ner i Svarta havet.

”Vårt MQ-9-flygplan utförde rutinoperationer i internationellt luftrum när det avlyssnades och träffades av ett ryskt flygplan, vilket resulterade i en krasch och en fullständig förlust av MQ-9″, sade flygvapengeneral James B. Hecker, befälhavare för USA:s flygstridskrafter Europa och flygstridskrafter Afrika, i uttalandet. ”Faktum är att denna osäkra och oprofessionella handling från ryssarnas sida nästan orsakade att båda flygplanen kraschade.”

Detta görs naturligtvis med avsikt för att behålla en känsla av diplomatisk plausibel förnekelse. Det gör det möjligt för Ryssland att upprätthålla en icke-aggressiv hållning med ursäkten att ”vi inte tekniskt sett sköt ner drönaren med missiler/kanoner”, och det har mer karaktären av en ”oavsiktlig stöt” snarare än en avsiktlig nedskjutning.

🇷🇺🇺🇲❗️ På platsen där den amerikanska drönarens vrak föll har Svartahavsflottan organiserat sin sökning och bärgning ombord.

 En helikopter från Ryska federationens Svartahavsflotta deltog också i sökandet efter vraket.

Det låter som om Iran är på väg att skaffa sig en helt ny MQ-9 Reaper för att göra ”reverse engineering” (dvs plocka isär och kopiera hemliga detaljer i konstruktionen, ö.a.). Kanske Kina också?

USA låtsas naturligtvis vara upprört och kallar attacken ”oprofessionell”.

”Flera gånger före kollisionen dumpade Su-27:orna bränsle på och flög framför MQ-9:an på ett hänsynslöst, miljöfarligt och oprofessionellt sätt”, klagade den amerikanska militären och anklagade ryssarna för ”bristande kompetens”.

Miljömässigt osunt? Snabbt, någon måste ringa Greta!

Måste USA påminnas, vilket jag skrev om i den här artikeln:

Krigets förändrade ansikte – Den ryska SMO:s framtid

-…att den ryske piloten Pjotr Nesterov faktiskt var pionjär inom tekniken för ”ramning från luften”?

”Den första luftramningen utfördes av Pjotr Nesterov 1914 under första världskriget. I början av andra världskriget användes taktiken av sovjetiska piloter, som kallade den taran, det ryska ordet för ”strids-ram”.

USA hävdar nu att de kommer att ”fortsätta att flyga” sina helt lagliga och icke-aggressiva drönaruppdrag i Svarta havet. Du vet, hela den där ”regelbaserade ordningen” jing-a-ling.

Längre ner i artikeln återger han hur ett Sovjetiskt fartyg på 80-talet rammar ett amerikanskt fartyg. Tekniken har alltså använts tidigare och i modern tid.

_________________________________________________________________

Larry Johnson ger sin syn i den här intervjun med Judging Freedom och utvecklar analysen så här:

RYSSLAND VARNAR USA FÖR FORTSATT STÖD TILL UKRAINA GENOM ATT SKJUTA NED MQ9 REAPER.

https://sonar21.com/russia-warns-the-united-states-about-continued-support-for-ukraine-by-downing-mq9-reaper/

Låt dig inte förvirras. Den påstådda ”kollisionen” mellan ett ryskt SU-27 stridsflygplan och en MQ9 Reaper-drönare från det amerikanska flygvapnet var ingen olycka. Ryssland skickade ett otvetydigt budskap till Washington och dess Nato-allierade – det ryska tålamodet med att Nato beväpnar och förlänger kriget i Ukraina avtar och Ryssland är berett att agera mot mål som möjliggör attacker mot ryska styrkor i Ukraina.

Drönaren i fråga var en MQ9 Reaper, inte en Global Hawk. Även om Reaper kan bära en stridsladdning är det mycket troligt att den här var konfigurerad för att endast utföra ISR-uppdrag *(dvs. underrättelse, övervakning och spaning).

MQ9 Reaper

Reaktionen från USA:s försvarsdepartement är förutsägbar och barnslig:

https://ijr.com/pentagon-warns-of-potential-for-unintended-escalation-after-russian-jet-hits-us-drone/

Två ryska SU27 stridsflygplan utförde en osäker och oprofessionell manöver mot en US Air Force Intelligence, Surveillance och Reconnaisance MQ-9 drönare, som opererade inom internationellt luftrum över Svarta Havet idag

”Omkring klockan 7:03 (CET) träffade ett av de ryska Su-27-flygplanen MQ-9:s propeller, vilket ledde till att de amerikanska styrkorna var tvungna att sänka MQ-9:an på internationellt vatten”, heter det i uttalandet.

”Flera gånger före kollisionen dumpade Su-27:orna bränsle på och flög framför MQ-9:an på ett vårdslöst, miljöfarligt och oprofessionellt sätt. Denna incident visar på bristande kompetens utöver att den är osäker och oprofessionell.”

General James B. Hecker sade att Reaper-drönaren ”utförde rutinoperationer i internationellt luftrum när den gensköts och träffades av ett ryskt flygplan, vilket resulterade i en krasch och en fullständig förlust av MQ-9-drönaren”.

”Faktum är att detta osäkra och oprofessionella agerande från ryssarnas sida nästan ledde till att båda flygplanen kraschade”, tillade han.

”USA:s och dess allierades flyg kommer att fortsätta att operera inom internationellt luftrum och vi uppmanar ryssarna att uppföra sig på ett professionellt och säkert sätt” tillade Hecker

Ja, jösses. Putin sårade general Hecker och försvarsminister Lloyd Austin. USA skötte bara sina egna angelägenheter. Det är i alla fall den linje av nonsens som Pentagon säljer till media. Faktum är att denna drönare samlade in information om ryska styrkor i Ukraina och att denna information skulle användas för att inleda dödliga attacker mot ryska soldater och civila ukrainare.

Vad jag tycker är särskilt intressant är att dessa drönarflygningar över Svarta havet har pågått sedan februari 2022 och att Ryssland inte har gjort något för att störa denna verksamhet förrän i dag. Jag tror att Ryssland gjorde en markering för USA och dess Nato-allierade – det vill säga, detta är en vänskaplig varning; sluta med detta eller så kommer vi att vidta starkare åtgärder för att stoppa ert drönarspionage.

Om Ryssland rutinmässigt flög en spiondrönare över internationellt vatten längs Alaskas kust i närheten av en amerikansk militärbas, tror ni då att Biden-teamet eller kongressledamöterna skulle vara obekymrade? Nej, för helvete. De skulle kräva åtgärder för att stoppa denna aggressiva handling. Men detta är standard för Förenta staterna – Amerika kommer att göra vad det vill, men kommer att skrika som en banshee (se här, ö.a.) om man gör det mot det. Det finns inget bättre än en stor rykande hög av hyckleri för att inspirera till falsk upprördhet i Washington och London.

 

Föregående artikelJan Öberg i Global Times: Väst misstolkar Kinas två stora nationella möten på grund av bristande kunskap och illvilja
Nästa artikelDet är Zugzwang för Biden i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

58 KOMMENTARER

 1. Ryssland meddelar lögnimperiet: sluta med era provokationer. Om inte så få ni smaka på den berömda ryska 👋🏾👋🏾👋🏾 igen och igen och igen!

 2. senator Richard Black,.f.d. Chief of the Law Division at Pentagon, krigshjälte mottagare av the purple heart (visat stort mod i närstrid), utbildad på krigshögskolan i USA, intervjuas av ”Herland Report” Han lägger hela skulden på NATO om det skulle bli en konflikt med Ryssland. Han menar för att berättiga Natos existens så måste man ha en fiende och då gjorde man Ryssland till sin fiende. Han säger att hotet mot EU från Ryssland, enbart beror på NATO:s expansion. Dessutom säger han att NATO expanderar inte i Europa för att de vill skydda Europa, utan för att öka sitt eget imperium. Blir det krig mellan USA och Ryssland, så blir det ett kärnvapenkrig, vilket skrämmer honom också personligen. Han anklagar också de värsta krigshetsarna i USA för att de vill skicka ut andra i krig, men själva är fega och kryper undan på slagfältet.
  Han berättar hur amerikansk krigsplan som bär kärnvapen flyger hela tiden provokativt mot Rysslands gräns och sedan svänger av i sista minuten.

  https://www.youtube.com/watch?v=xxUbJzwl7ZI

 3. Chuck Schumer nevnte IKKE noe sammenstøt da han kom med sin advarsel til Russland. Han sa bare at de russiske flyene oppførte seg så farlig at USA valgte å styrte dronen i Svartehavet. Så jeg tror slett ikke på noen historier om at de russiske flyene gjorde noe som helst med dronen. Men de ville nok ha gjort det viss den hadde fortsatt i retning Krim. https://www.youtube.com/watch?v=Maa0zgC29Sk .Men når det spinnes forskjellige historier også om dette, så er det fordi NATO trenger å øke fiendtligheten i egen befolkning mot Russland. Dronen hadde kurs mot Krim for å provosere Russland, slik at NATO kunne produsere sin antirussiske propaganda.

 4. Jag har faktiskt undrat länge varför Ryssland väntat såhär länge med detta. Nu blir de nog förändring efter detta. Bra meddelande till Nato,kom nära våra gränser och vi sätter er på plats. Ni har redan passerat ALLA röda linjer som finns sedan längesen ju. Rätt agerat av ryssarna. Försök med spion underrättelse skitet som ni sysslat med från 1a timmen då krisen startade och vi kickar ut er,så fort ni närmar er våra gränser. Det är HELT rätt gjort. Undrat länge varför denna tålamod med detta och även massa andra punkter,men stannar här utan att gå in på övriga. Men HELT rätt av ryssarna här HELT klart

 5. Lite komiskt att skriva ”spiondrönare” och ”ett år flugit spionuppdrag”.
  Vad som framgår var detta helt normal signalspaning, vilket de flesta stater sysslar med.
  Vi kan vara säkra på att även Ryssland utför motsvarande uppdrag nära gränser till länder vars militära förmåga de vill undersöka.

  • örfila mera, örfila mera
   hej, hej
   örfila mera, örfila mera
   hej, hej
   Ryssland ska vinna Voldemort Kokainsky ska försvinna!

   örfila mera, örfila mera
   hej, hej
   ryssofob ska oja och grina
   👋🏾👋🏾👋🏾och så ska det låta!

   örfila mera, örfila mera
   hej, hej

    • @Anders 15 mars, 2023 At 18:54
     Du menar alltså att USA är en krigförande part i Ukraina som är en allierad part till USA. Då undrar jag när Ryssland skall börja bomba USAs krigs installationer runt om i världen. Sverige???

     • Allierad behöver ju inte vara direkt krigförande. Både USA och Ukraina har ju uttryckt det som att de är partners.
      För övrigt har ju USA redan tillhandahållit ett massivt stöd till Ukraina i form av vapen, utbildning och rådgivning så då förstår jag inte varför artikelförfattaren hetsar upp sig för att USA genomför signalspaning över Svarta Havet. (Och kanske tillhandahåller underrättelser till Ukraina.)

     • @Anders 16 mars, 2023 At 10:02
      Just precis, och därmed deltar USA aktivt i kriget. USA genomför signalspaning för Ukraina, är inte det att aktivt deltaga de så vad är.

  • Som vanligt dåliga kommentarer från ”Anders” en desinformatör för USA:s räkning? Det som hände är att Ryssland sköt ner spiondrönaren och nu låtsas båda parter om att det var en ”incident” för att inte eskalera händelsen! USA har INGET att gör i Svarta Havet det är tusentals kilometer från USA men de kan som vanligt inte sluta med spioneri och sina provokationer. Händelsen är inte märkligare än så och i USA är man nog livrädda för den dag Ryssland slår till på riktigt mot deras ”rådgivare” och installationer i Ukraina. De vet att de inte kan göra speciellt mycket mer än att som vanligt skrika och gapa i sin vanliga stil! De är alldeles för fega för att göra något annat mer än att sabotera gasledningar!

   • ”Det som hände är att Ryssland sköt ner spiondrönaren och nu låtsas båda parter om att det var en ”incident” för att inte eskalera”. Ytterligare en komisk konspirationsteori. Fantasin sätter inga gränser.

    • Det var ju precis detta som hände och det var därför som höga militärer från USA och Ryssland hade telefonkontakt så att det hela inte skulle eskalera. Så då fick det hela bli en ”incident” som det så fint heter. Du måste inse att militären i USA är väldigt rädda efter Rysslands bombningar av Natos kommandocentraler i Ukraina som visar att inte ens bunkrar kan ge skydd för befäl och politiker.

     • Lite lustigt att från officiellt ryskt håll meddelas att det var en gammal sovjetisk underjordisk vapendepå som slogs ut. Inte någon ”NATO kommandocentral”, ”80 meter under jord”.
      Men Benny kanske har bättre information än ryska försvarsdepartementet..

     • Detta gäller ”Anders” också som uppenbarligen bara har fulmedia som ”källa” för sina kommentarer! Det blir nästan komiskt hur dessa USA-nissar i sin desperation ser sin ynkliga världsbild krackelera i mitt framför ögonen och förnekar att det händer i det längsta. En bättre väg är nog att inse fakta och försöka påverka ”våra” korkade politiker att nyktra till och inte hoppa i säng med banditerna i Washington och Bryssel!

     • Newsvoice.se? Siten som är konspirationsteoretisk, sprider nyandliga idéer och försvarar ”alternativmedicin”. Läser du Kalle Anka också?

     • Newsvoice publicerar många bra och läsvärda artiklar, bl.a. om USA och Nato.

     • Newsvoice är långt mer pålitliga än fulmedia med sina nyheter och reportage! Och det de skriver i det här är ju dessutom helt sant! Snacka om att skjuta budbäraren haha…Newsvoice är inte regimmedia vilket en del tycks ha svårt att fatta utan oberoende av regimens smutsiga slantar och mutor! H2 det är nog dags att vakna upp nu!

  • @Anders 15 mars, 2023 At 14:08
   Alla stater sysslar med underrättelseverksamhet på någon nivå, inklusive Sverige. När legal underrättelseverksamhet övergår i spioneri är en väldig luddig gräns. Det finns dock inget land som så intensivt sysslar med ”underrättelseverksamhet” aka spioneri som USA. USA flyger dagligen spionplan runt Kinas gränser. 2001 kolliderade ett med en kinesisk jaktplan (Hainan Island incident). Kina flyger inga runt USAs gränser. USA har massiv militär närvaro i Kinas Sydkinesiska Havet, Kina har ingen i Karibien. USA brukade ha en massiv styrka spioner i Kina, dom var så fräcka att som knackad på hos expats amerikaner, visade sitt CIA ID kort, och upplyste dom att det var deras patriotiska skyldighet att spioner för USA. Kina stängde ner USAs spionverksamhet, och det ryktas att ett dussin USA spioner avrättades i Kina. USAs Facebook, Instagram, WhatsApp, Google osv är i praktiken USAs spionorganisationer för underrättelseverksamhet. CIA och FBI har tillgång i realtid till all information. Dom behöver inte ens fråga. Ingen motsvarighet i Kina.

   USA har världens största data center i Utah för massövervakning och spioneri. https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center
   USA har massiva spioncentraler i till exempel Nya Zeeland. Waihopai Station Nära Blenheim på sydön. Jag har varit där. Den är massiv. Kina har ingen motsvarighet. USA har 800 militära baser runt jorden, som samtidigt är spionbaser. USA spionerade på Sverige via Danmark, och på tyska politiker mobiler. Ingen motsvarighet från Kina. USAs spionfartyg och drönare stryker ständigt runt andra länder, som vi just sett. ”Go home yanks” och stanna hemma.

   Det är för att behålla det massiva spion-monopolet som USA desperat försöker stoppa TikTok och WeChat, även om dom inte spionerar. Storebror USA ser dig, såvida du inte använder TikTok eller WeChat som är säkra. Hur känns det. Du säger väl inget som USA inte gillar. Någon kan knacka på din dörr i morgon.

 6. Som den brittiska jagaren, 2021, som gick rakt
  på Krim, det lönar sig inte, säkert har Sverige signalspaning kring UkraineCocaine, och ger
  koordinater till Kiev, som man flyger utanför
  Syrien, mycket sker i lönndom. Bra att Moskva städar upp lite över Svarta havet, förfärligt att
  drabbas av tre imperiedömen, USA, EU=värst, och Nato, hänger på tröskeln. Tror inte det är
  populärt i de breda lagren, att trasha Europa på
  detta sätt, vi hade ju inga problem tidigare…

 7. Haha, hehe lika gott åt dom. Deras stora, och kanske omöjliga uppgift är nu att lära sig sitta fint. 90% av jordens befolkning har vänt sig mot dessa samhällenas fiende No1, washington- ’city’- telaviv, och dess centralistglobalistiska organisationer eu, fn, who, cfr, osvosv, illviljans axel och de är i blåsväder om de inte backar. Men tyvärr tror jag, så har tåget gått för dem. De vet det, och därför går de nu till fullskalig attack och på alla fronter. Men, det kommer inte hjälpa dom. Alls

 8. Då får väl bara Norge göra samma sak när ryska bombplan flyger in på norsk territorium, något som sker ett par gånger om året. Man kan då bara skylla på att de ryska piloterna hade tittat lite väl djupt i vodkaflaskan och därför kraschade.

  För dom som kommer ihåg det, så kraschade ett MIG-21 i Östersjön på 70-talet. Riktigt vad som skedde blev inte offentligt. Men det var känt att svenska och sovjetiska piloter ”lekte” genom att försöka lås radaren på varandra. Den sovjetiske piloten kraschade i havet när han försökte undkomma och omkom tyvärr.

  • Även mot Sverige har det förekommit att ryskt flyg gjort anflygning så som de skulle göra i händelse av en konflikt.

 9. Go Putin, Go, Go Global Politics, spruta fotogen
  på varje USA-drönare, i sikte, mordvapen.
  Drönar man utanför ett slagfält, bl. a. då får man skylla sig själv, och inte spela oskuld.
  Världen hurrar, för att det ryska tålamodet med
  Nato tagit slut, skall Sverige krypa för USA och
  Turkiet, som båda ockuperar syriskt område, och stjäl vete & olja, som Israel bombar trots
  jordbävningen, exempellösa tokar.

  Poeten Malte i Expressen, undrar varför idealismen styr Sverige i Ukraina, totalt krig för Donbass – men realismen med Turkiet i Nato frågan, med nya munkavlelagar och terrorist-lagstiftning, varje vecka det är och verkar, schizofrent. Va’fan angår det oss vem som styr
  Donbass?

  Dags att Sverige samlar ihop sig, klipper Natoluggen, och skaffar sig ett jobb, som förr, fredsmäklare, så att folk kan leva sina liv i fred, missnöjet är kompakt, med USA-aktivismen, det var USA som orsakade att IS kom till i Irak, det sa Jan Eliasson/UD på SVT, klart ut för att förstöra arabvärlden, detta innan de förstörde Ukraina, en samling idioter som blir utnyttjade, samma modell som gängen lurar ungdomar att bli mördare, som tar fel på offer, kan det bli värre?

  Vi är europ’eer och betydligt måttfullare än yankees, de som stack dit för några drömmar
  om rikedom, det duger gott att vara en måttfull
  europ’e, vi har lösningar på allt, vi kan vara stolta över det, sluta att beundra USA.

  Och till sist, vart fan tog ÖB Byd’en vägen?
  ingen vågar visa sig i uniform efter skytte-gravskriget i Ukraina, försvarsstabens
  värsta PR-stunt, katastrof, synd om de värnpliktiga, vem vill vada i lera och blod, och
  försvarsministern, vad är det skämt från plutonschefsskolan, som håret står rakt upp på, har de ingen bättre?

 10. Men skojar du, MINSTA lilla syn av någon drönar-leksak eller HELT vanliga normala väder-ballonger och Usa skickar sina plan och skjuter ned dessa. Hade en incident vad gäller väder-ballong nyligen förra månad, där Usa militären både på marken, havet och med flyg uppe i luften sköt ned den, OCH gjorde VÄRSTA saken av det. De var en helt normal kinesiskt väder-ballong visade sej. Men man ville EJ skämma ut sej då medierna slog denna nyhet på 1a sidorna även vi Sverige(EJ ovanligt ALLS, HELT tvärtom här i Usa ledda Nato EU västvärlden) Månaden före den händelsen, var det en helt vanlig amerikansk civilare som flög sin leksaks drönare och fick den bombad i luften. Han blev självklart chockad när den blev nedskjuten. Behöver EJ ta några exempel,de EJ meningen heller. Men Usa har INGET där o göra. Är det någon som på FULLT allvar tror att detta var 1a gg Usa flög där eller? Men HERREGUD. Man flygit där jämt,och har även sina många permanenta militära Nato baser i dessa närliggande länder. Usa är världens största hyena med sina olika militära spion program, och har STENHÅRT koll på sina undersåtar här i hela EU. Man är överallt här i EU med STENHÅRT koll på sina undersåtar på flera olika sätt. Medierna, politiskt, ekonomiskt OCH framförallt OCH VIKTIGASTE militärt. Tror ni alla dessa tusentals Usa militärerna här i EU sover i sina tält som är här alla dessa år, och runkar alla dagarna eller. Kom igen? Finns flera seriösa dokumentärer om dessa terrorister på nätet att se. Usa är världens största spion på ALLA sätt här i EU, genom sin relik också från kalla kriget. Denna relik som borde avvecklats för deccenier sedan på 90talet, heter NATO. Det är en HELT farlig kriminell, korrupt och lögnar-organisation,som på NÅGOT levt kvar dessa deccenier tills idag. Över 3deccenier efter att den HELT klart borde avvecklats under90talet. Så blir de när våra europeiska ledare är dom största korkade och naiva nollorna Gud någonsin skådat. OCH medierna ser ut som dom gör och gjort dessa åren, som är HELT kopierade renodlade nollor från Washingtons SKITSNACK

 11. Anders;
  Här är ingen som hetsar upp sig. Påpekar bara skillnaden mellan att samla in information för egen del och att använda den aktivt i krigföring genom att meddela någon koordinater och bilder till artilleriet. Det handlar om hur man använder språket.

  • Jag ser inga problem med att USA delar underrättelseinformation med Ukraina.
   Sverige, som var neutralt under andra världskriget, delade underrättelseinformation om tyskarna som man snappat upp i de telekablar som gick genom landet, med de allierade.
   Menar du att även detta exempel på hur man delar information var fel?

   • Jag menar förstås det jag skriver; att avlyssna är inte samma sak som att meddela koordinater till artilleri. Sverige har tyvärr aldrig varit neutralt, har alltid spelat under täcket med väst, vilket alla, utom möjligen den egna befolkningen, också känt till. Samma gäller USA:s havererade drönare. Har de skickat koordinater till Ukrainas artilleri är de att betrakta som krigförande part och bör ta sig i akt. Sedan handlar det förstås om vad som går att bevisa och om politiska komplikationer.

    • Jag hoppas att du syftar på något annat än Sveriges överlämnande av information från signalspaning till de allierade under andra världskriget när du skriver att ” Sverige har tyvärr aldrig varit neutralt, har alltid spelat under täcket med väst”.
     För du kan väl inte mena att det var fel av Sverige att lämna uppgifter om tyska meddelanden till väst?

     • Principiellt fel, men moraliskt riktigt i det fallet. Nu vet jag i och för sig inte vad det var för typ av info de lämnade, men det vet kanske du?

     • Bland annat lämnade Sverige över underrättelser, uppsnappade och avkodade tyska meddelanden, som visade att och hur Tyskland förberedde anfallet mot Sovjet 1941. Detta överlämnades till brittiske Moskva-ambassadören för vidare leverans till Sovjet.

   • 2023-03-16 .. Hur Ryssland kommer att utforska den amerikanska drönarens hemligheter.
    USA är oroad över att dess militär ”aldrig kan få tag” på en MQ-9 drönare som kraschade utanför Krims kust. Varför är den starkaste amerikanska armén i världen helt maktlös i det här fallet, vilka hemligheter kan denna UAV bära – och vilka svårigheter kommer ryska specialister att möta?

    ”Vi har gjort allt för att minimera värdet på den nedskjutna MQ-9 ur underrättelsesynpunkt”, säger Vita husets talesman John Kirby. ”Men vi är inte säkra på att vi någonsin kommer att kunna bärga den här apparaten från havets botten.”
    Således gjorde USA:s politiska ledning klart att de tog extremt allvar risken för att drönaren hamnar i ”fela händer” – till exempel händerna på den ryska militären. Och deras farhågor bekräftades omedelbart av ryska tjänstemän.

    ”Ryssland kommer att försöka bärga resterna av en amerikansk drönare som föll i Svarta havet”, säger Nikolai Patrushev, chef för det ryska säkerhetsrådet. Dessutom finns det anledning att tro att själva operationen för att höja enheten (eller dess fragment) började den 14 mars, omedelbart efter incidenten med MQ-9. Inspelningar av samtal mellan ryska sjömän som deltog i sökandet efter apparaten dök upp på ett antal Telegram-kanaler.

    MQ-9 föll i närheten av Krimkusten, men de exakta koordinaterna har ännu inte offentliggjorts. Är det möjligt att anta att USA är kapabelt att genomföra någon form av specialoperation för att lyfta den? Med stor sannolikhet – nej, och detta är faktiskt vad Vita husets företrädares bekännelse säger.
    För det första, för en undervattensoperation av denna storleksordning, behövs speciella fartyg, utrustade med lämplig utrustning. Naturligtvis står de till USA:s förfogande – bara dessa är krigsfartyg, och i enlighet med Montreuxkonventionen är passage genom Bosporen (till Svarta havet) under fientligheter förbjuden. Det betyder att amerikanska krigsfartyg inte heller kommer dit.
    För det andra, med hög sannolikhet, kommer Ryssland att kunna organisera sådana sökningar mycket tidigare än USA. ”Det finns tekniska möjligheter för detta”, säger Nikolai Patrushev.
    ”Jag kan anta att den kraschade amerikanska drönaren befinner sig på cirka en kilometers djup. Ryssland har verkligen djuphavsundervattensfarkoster till sitt förfogande som kan lyfta det – inte helt, förstås, men vraket kan hittas med stor sannolikhet, – säger kapten på tredje graden av reserven Maxim Klimov. ”Till exempel kan företaget Yuzhmorgeologia, som är känt för att lyfta den svarta lådan på den kraschade Tu-154 över Svarta havet, göra detta.”

    Men i Ryssland finns det åtminstone ett fåtal företag som har autonoma (obebodda) fordon som kan köra på Svarta havets djup. Det vill säga minst upp till tre tusen meter. Statliga strukturer har också sådana enheter, till exempel ministeriet för nödsituationer, för att inte tala om den ryska flottan och den berömda GUGI (Main Directorate for Deep Sea Research).
    Chefen för den ryska utländska underrättelsetjänsten, Sergei Naryshkin, meddelade också den tekniska möjligheten att höja enheten.
    Specialister på djuphavsforskning noterar att ur en rent teknisk synvinkel kommer den största svårigheten inte att vara att höja apparaten (eller dess fragment), utan att hitta den.
    Även om den exakta platsen för drönarkraschen är känd, är den punkt på havsbottnen där MQ-9 nu befinner sig någonstans borta från sidan.
    För sökningar och forskning kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till havsströmmar, samt att locka specialiserad utrustning – speciella undervattensfordon utrustade med ekolod.
    Det återstår att svara på frågan – varför bärga den här drönaren överhuvudtaget? Är spelet värt ljuset, eftersom operationen för att lyfta apparaten kan vara mycket dyr? Vilka hemligheter och hemligheter kan den innehålla? Vad kunde ryska specialtjänster och ingenjörer hitta i den?

    Enligt Pentagon var MQ-9 inte beväpnad, vilket betyder att den utförde ett rent spaningsuppdrag. Men vapensystem i det här fallet är inte lika kritiska som kommunikations- och informationssystem.
    Först och främst innehåller en sådan modern UAV många elektroniska system och komponenter, både inbyggda och utbytbara. I synnerhet talar vi om kommunikationssystem, optiska och elektroniska sensorer, radarer, sändare och andra liknande enheter.
    Naturligtvis, efter att ha varit i havsvatten, kommer de alla att vara inoperativa, men även i denna form kan de vara av intresse för rysk underrättelsetjänst.
    Särskilt mycket information kan samlas in genom att studera enhetens styrsystem, dess layout, arkitektur, tekniska lösningar och till och med materialen som används för flygkroppen och flygplanen.
    Och här är det värt att återvända till exakt var vraket av den fallna drönaren ligger. Frågan är grundläggande: om de befinner sig i ryskt territorialvatten är problemet bara tekniskt. Faktum är att dessa fragment blir den ryska statens egendom.
    Men om enheten är i internationellt vatten förändras allt. Drönaren skulle då förbli USA:s egendom och ett öppet försök att hämta den skulle orsaka en internationell skandal. Här kan vi minnas den topphemliga operationen med kodnamnet ”Azorian” för att höja den sovjetiska atomubåten, utförd av USA 1974. Operationen hölls i djup hemlighet just på grund av restriktionerna för att arbeta med någon annans (i detta fall sovjetiska) egendom som ligger på havsbotten.
    Uttalanden från ryska tjänstemän om möjligheten och önskvärdheten av att höja MQ-9 är högst sannolikt ett tecken på att drönaren befinner sig just i ryskt terroristvatten, under full kontroll, inklusive den ryska flottan. Så troligen har specialisterna i det ryska militärindustriella komplexet verkligen alla möjligheter att lära sig hemligheterna bakom den amerikanska drönaren, och på en helt laglig grund. Nikolai Gulyaev.
    https://k-politika.ru/kak-rossiya-dobudet-sekrety-amerikanskogo-bespilotnika/?utm_source=warfiles.ru

  • Vilka lögner är det du pratar om @Kentan? Du måste skilja mellan din egna och någon annans.
   Vad gäller spiondrönaren så är läget detta: Mission accomplished!🤣🤣🤣

  • The Guardian som källa? ”Kent” kan ju lika gärna hänvisa till skitblaskan Aftonbladet som har ca 11% i förtroendesiffror bland folk och då är det ändå sportresultaten som höjer upp! Som sagt den sista idioten är inte född…

 12. Det här med ”de ryska lögnerna” är intressant:
  Lögn 1: Ryska flygplan släppte bränsle över drönaren.
  Om man tittar noga ser man att det är kraftiga luftströmmar som kommer ur turbinerna. Det kallas för forcering. Det kan inte komma bränsle ur turbinerna, det skulle bli eldsprut och en grillad drönare som resultat.
  Lögn 2: Ryska flygplan skadade drönarens propeller.
  Är det någon annan som ser skadad propeller efter flygplanets ”bränsleatack”, utom Kent, och möjligen Anders(inte Romelsjö)?

  • Hur skulle de kunna flyga in i drönarens propeller utan att skada sitt eget flygplan?

   Det låter som ett riskabelt uppdrag.
   Det skulle vara med någon av vingspetsarna men då skadas ju vingspetsen med all utrustning som finns där. Alternativt om bränsletankarna sträcker sig ända ut till spetsen och då blir det ju farligt.

   Betydligt smidigare och skjuta ned drönaren men det kanske inte funkar lika bra politiskt?

  • Nu har du fel. Bränsle dumpas bak i turbinerna. Se video från annat ryskt flygplan som tydligt visar hur bränsle sprutar ut på precis samma sätt: https://youtu.be/vvwqj85zuJM

   Jag trodde det skulle komma argument om att videon var fejk (”animerad”), men luftströmmar var ju ett intressent argument också.

   • Fattar du inte att denna propaganda bara är till för att dölja USA:s spioneri? Den springande punkten är ju att lägga rökridåer för den mer korkade läsaren som ska bli upprörd över att Ryssland tar ner en spiondrönare som inte har i området att göra? Ett klassiskt exempel på att flytta fokus från den som utför den kriminella handlingen, alltså USA. Precis som sagan med segelbåten som USA påstår sprängde gasledningarna. Alla normalt funtade förstår ju att USA ligger bakom det sabotaget också.

    • Vi tackar signaturen ”Benny” för de underhållande kommentarerna.
     Aldrig har så många haft så få (= ”Benny”) att tacka för så många speciella, ja rentav absurda, kommentarer.

     • Sanningen är tuff för USA-nissarna att hantera det är tydligt! Men har man byggt upp sin tillvaro med att ha USA som snuttefilt måste verkligheten komma som en kalldusch. De som sprider absurda kommentarer är ”Anders” och ”Kent”.

    • Men internationellt luftrum hur kan det vara så svårt för er att förstå…
     När du blir motbevisad av fakta och videos kanske det är dags att ge sig.

     Jag tror man kan dela in er med konspiration i tre huvudsakliga grupper.

     Den första är folk ex vars enda uppgift verkar vara att sprida rysk desinformation, kort och gott allt ont om Ryssland är en lögn och dom ryska soldaterna i Ukraina hjälper mestadels gamla damer över gatan, när dom inte dödar nazister i tiotusentals utan några betydande förluster.

     Den andra gruppen är antisemiterna. Det är dom som ser sionister överallt och varje judisk person ingår automatiskt i den gigantiska världsomspännande judiska konspirationen.

     Den tredje är USA hatarna. Alla stater som är emot USA är per automatik goda och ni spinner återigen dessa gigantiska konspirationer för att få det att gå ihop. Nordkorea är egentligen ett fantastiskt samhälle folket är så nöjda så, interneringsläger för hundratusentals och hur många vittnesmål som helst det är CIA lögner.

     • Regimen i USA är väl avskydda i hela världen och mest i USA! En del blandar ihop avsky mot banditerna i Washington med USA-hat men visar väl på den intellektuella kapaciteten hos en del. Och visst har det visat sig att det som ”Robert” kallar rysk desinformation nästan alltid visat sig vara helt korrekta nyheter så det är bättre att kalla det för rysk information till skillnad från MSM som bara håller på med desinformation.

 13. Var mycket försiktig med att tro på vad som kommer från den amerikanska propaganda apparaten, som DN. Det är tydlig krigspropaganda. Givet drönarens konstruktion, att ett ryskt flygplan skulle kört in i propeller är uteslutet. Det går helt enkelt inte.

  Som exempel. Senaste propaganda plojen från DN. Bara denna vecka skrev DN. ”Därför svartlistar kinesiska censuren talet 2 952”. Jag kunde in te begripa vad det rörde sig om. DN påstår att det enda resultatet som kommer upp är meddelandet att ”Enligt relevanta lagar, regler och förordningar kan inte sidan hittas.” Jag bor i ju i Kunming i Kina, så det var enkelt att kolla.

  Jag öppnar Kinas sökmotor Baidu och slår in siffran. Jag får över tio sidor med svar, men inte det meddelandet DN påstår jag skulle få. De är alltså som vanligt lögn, propaganda och fabricerad information på DN.

 14. 17 mars, 07:31
  Medvedev – om incidenten med UAV:n över Svarta havet: Amerikanerna är helt galna.
  Medvedev sa att USA ”blev helt sjuk” av en drönares flygning över Svarta havet.
  USA är ”fullständigt galna eftersom de genomför flygningar, inklusive drönare, där detta inte kan göras. Detta uppgavs av vice ordförande för Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev.
  I en kommentar till incidenten med den amerikanska drönaren MQ-9 Reaper över Svarta havet påminde politikern om att USA självt drog sig ur Open Skies-fördraget, vilket innebar ömsesidiga observationsflygningar.
  Dessutom bröt drönaren mot luftlagstiftningen genom att gå in i den begränsade flygzonen, som fastställdes av de ryska myndigheterna i samband med genomförandet av en speciell militär operation i Ukraina.
  https://life.ru/p/1565833

 15. Ryssland och USA slåss om den kraschade MQ-9 Reaper
  16.03.2023 20:52
  Amerikanerna försöker hindra ryska specialister från att få tag i vraket av drönaren MQ-9 Reaper som kraschade över Svarta havet. Att döma av officiella uttalanden vilar den fallna MQ-9 Reaper drönaren på ett djup av cirka 1 500 meter.
  Ryssland och USA slåss om den kraschade MQ-9 Reaper
  Experter tror att det inte var en gammal Reaper som kraschade nära Sevastopol, utan toppmodellen MQ-9 Reaper Block 5.
  Därför har Ryssland en stor möjlighet att få den senaste modifieringen av den amerikanska drönaren med all dess mjukvara och uppdaterade intelligensmoduler.
  Denna information kommer att vara av intresse inte bara för Moskva, utan också för Peking och Teheran – Kina och Iran designar och bygger också strids- och spaningsdrönare.
  I en liknande situation i Afrika beslutade den amerikanska militären att förstöra en UAV värd 50 miljoner dollar bara för att se till att den inte hamnade i fel händer.

  Ryssland är intresserad av följande: Ny teknik för förbränningsmotorer som säkerställer långa och snabba flygningar;
  Sammansatta hudmaterial (de har redan återhämtats). Ryssland skulle kunna använda tekniken för sina egna UAV:er och flygplan;
  Elektronisk utrustning som Ryssland skulle kunna kopiera eller ge till Kina för reverse engineering), särskilt kontroll- och kommunikationssystem;
  Satellit- och andra kommunikationssystem för att förstå hur man stör drönare som MQ-9 Reaper;
  Programvara. Amerikanska tjänstemän meddelade att de har raderat all känslig information, men man tror att det är mycket svårt att göra det på bara några sekunder eftersom drönaren höll på att falla i havet.
  För att förhindra återhämtningen av vraket av Reaper som kraschade nära Krim, har USA flera alternativ.
  Naturligtvis kan man försöka kontakta Turkiet för att förhandla om passagen av några av krigsfartygen från den amerikanska flottans 6:e flotta från Medelhavet till Svarta havet. Man skulle med andra ord kunna försöka avbryta Montreuxkonventionen.
  Uppkomsten av ett par amerikanska jagare av Arleigh Burke-typ med Tomahawks nära sök- och räddningsområdet skulle göra den ryska militären orolig (det fanns sådana incidenter tidigare, under Sovjetunionens tid). Men även en liten konfrontation skulle utlösa WWIII omedelbart.
  Den ryske militärexperten och journalisten Ilya Kramnik tror att det bara finns fyra som får Reaper-alternativen.
  Ryssland, Turkiet, Bulgarien eller Rumänien (alternativ 1,2,3) har tekniken för att lyfta vraket av den amerikanska drönaren (Bulgarien och Rumänien skulle kunna göra det om de får den nödvändiga utrustningen från ”senior kamrater”.

  Ett civilt dykfartyg från vilken godtycklig nation som helst (alternativ 4) med lämplig utrustning ombord som kan passera sundet skulle också kunna göra det.
  ”Varje alternativ som helst kommer att innebära en viss kompromissnivå, och under dessa förhållanden förefaller det mig som att det mest troliga alternativet är antingen ”parterna har inte kommit överens, och vi lyfter själva vraket”, eller alternativet ”ett visst resultat av förhandlingarna har nåtts och ett civilt fartyg utrustat med djuphavsutrustning samlar upp skräpet”, tror experten.
  Enligt CNN är drönaren bara en metallbit, och dess drunkning visade USA:s beslutsamhet att fortsätta flyga sina flygplan i regionen. Ryska federationen varnade redan för att svaret skulle vara ”proportionerligt”, och varje attack mot ett ryskt flygplan skulle innebära en krigsförklaring mot en kärnvapenmakt.
  Amerikanska journalister påminde sig också om att under Sovjetunionens dagar hade amerikanska piloter kämpat med sovjetiska instruktörer om Vietnam, om än i hemlighet. Paulus U-2 sköts ner ”offentligt”, sedan ”talade ingen om att Sovjetunionen förstörde ytterligare 40 amerikanska piloter.”
  Anmärkningsvärt påpekade den ryske försvarsministern Sergei Shoigu i ett samtal med Pentagon-chefen Lloyd Austin att den amerikanska drönaren kraschade i Svarta havet på grund av att USA inte efterlevde den flygbegränsningszon som deklarerats av Ryska federationen.
  USA inledde också ett telefonsamtal mellan chefen för generalstaben för den ryska väpnade styrkan Valery Gerasimov och ordföranden för de gemensamma stabscheferna Mark Milley. Så vem får Reaper?
  https://english.pravda.ru/news/world/156084-reaper_drone_crash/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here