Det är Zugzwang för Biden i Ukraina

6
1144

 

Denna artikel av M.K Bhadrakumar https://www.indianpunchline.com/it-is-zugzwang-for-biden-in-ukraine/

inleds med en kommentar av översättaren Rolf Nilsson: Zugzwang är en schackterm som innebär att spelaren blir tvungen att göra ett ofördelaktigt drag, ö.a.)

M.K Bhadrakumar

 

 

 

 

 

_______________________________________

 

New York Times rapporterade på tisdagen – enligt en CNN-rapport – att en ”pro-ukrainsk grupp” saboterade Nord Stream-ledningen i Östersjön den 27 september 2022.

Det finns en avgörande skillnad mellan Washington Post-rapporten från den 18 juni 1972 av Alfred Lewis, som avslöjade nyheten om Watergate-inbrottet, och det sensationella påståendet från New York Times i tisdags – enligt en CNN-rapport – att ”underrättelser tyder på att en pro-ukrainsk grupp” saboterade gasledningen Nord Stream.

WaPo rapporterade om Watergate flera månader efter Richard Nixons dundrande seger för en andra mandatperiod som president, medan Times påstående har förts fram redan innan Joe Biden har tillkännagivit sin kandidatur till valet i november 2024.

En gemensam nämnare kan dock vara att medan Lewis-historien följdes upp en dag senare av de två unga Post-reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein, hoppas Times-rapporten också vara en utvecklande historia, men med ett motsatt syfte.

Om Watergate-avlyssningen tvingade Nixon att avgå till slut är den stora frågan om Nord Stream-sabotaget också kommer att bli slutet för Bidens presidentskap?

Detta är i ett tidigt skede. Men efterdyningarna av Times påstående känns redan i Europa – Ukraina och Tyskland – även om rapporten var noggrant formulerad för att hålla ukrainska ledare utanför dess räckvidd.

Men i slutändan är det viktigt att påpeka att Times-rapporten inte gjordes med stort förtroende och uppenbarligen inte är den dominerande uppfattningen inom den amerikanska underrättelsetjänsten, och att Bidens administration ännu inte har identifierat någon skyldig till attacken – kort sagt är detta inte nödvändigtvis det sista ordet i ämnet!

Det är smart tänkt – med ett öga på Seymour Hersh, kanske?  Under tiden har Ukraina bestämt förnekat inblandning, och tyska medier har i sina rapporter betonat att det inte finns några bevis för att ukrainska myndigheter beordrade attacken eller var inblandade i den. Uppenbarligen prioriterar Kiev och Berlin (och Washington) att krigets affärer måste fortsätta som tidigare. Och ingen av dem är i stånd att slå tillbaka till försvar.

Men Moskva är klart hånfullt. Kremls talesman Dmitrij Peskov sade till RIA Novosti: ”Det är uppenbart att upphovsmännen till terroristattacken vill avleda uppmärksamheten. Det är uppenbart att detta är en samordnad utfyllnad i medierna”.

När han fick frågor om Times-rapporten hänvisade John Kirby, USA:s mycket åsiktsstyrda samordnare för strategisk kommunikation vid det nationella säkerhetsrådet, frågorna till de europeiska utredande myndigheterna och ursäktade sig med att han ”inte tänker gå före i det utredningsarbetet”. Kirby spelade säkert.

Så, som Lenin skulle ha frågat: ”Vem har något att vinna?”. Det vi har här är förvisso en läcka på hög nivå som den amerikanska underrättelsetjänsten har planterat i Times, som inte kan tillskrivas någon, men som troligen tjänar som drakflygning för att se hur långt den kommer att nå, särskilt i Europa, eller, likafullt, det kan bara vara, som Peskov uttryckte det, en ”uppenbar desinformationskampanj som samordnas av medierna”.

Hur som helst är det någon högt uppsatt i Bidens administration som spelar med höga insatser. Detta sker vid en tidpunkt då Biden själv har anklagats av Seymour Hersh för att ha beordrat förstörelsen av Nord Stream – en internationell terroristhandling – och Biden har naturligtvis ännu inte tillkännagivit sin kandidatur till valet 2024.

Läs gärna: Historien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen…?

Joe och Hunter Biden.. New York Post.

Som det ser ut nu vill kandidaten Biden inte att Nord Stream-skandalen ska bli ytterligare en börda för honom. Poängen är, att om han ställer upp i valet, vilket han sannolikt har för avsikt att göra, kan Biden vara säker på att de skandalösa Ukraina-historierna om honom och hans son, Hunter Biden, som går tillbaka till hans tid som vicepresident, kommer att dundra tillbaka till huvudscenen.

De förhör som USA:s ambassadör i Estland, senator George Kent, utsattes för av senator Tom Cruz vid utfrågningarna om hans utnämning i Tallinn i december tyder på att republikanerna har en hel del information om Hunter Bidens verksamhet i Ukraina och väntar på rätt tillfälle att slå till.

Kent, en karriärdiplomat och tidigare biträdande biträdande statssekreterare för europeiska och eurasiska frågor med tre vistelser i Kiev – den andra gången som DCM från 2015 till 2018 och den tredje som Charge d’Affaires a.i., 2021 under Bidens ordförandeskap – befinner sig i senator Cruz’ sikte.

 

Förra veckan återkom senator Cruz återigen till ämnet. Den här gången rev han upp justitieminister Merrick Garland och anklagade justitiedepartementet för att läcka okontrollerat i ett kalibrerat försök att rädda Bidens rykte.

Man kan tänka sig att Times-rapportens antydan om att en ”pro-ukrainsk grupp” kan ha legat bakom Nord Stream-attacken kan ses som ett förtäckt hot mot makthavarna i Kiev att förstå vilken sida man bör befinna sig på om det kommer till en strid.

Hittills har Zelensky spelat med. Biden böjer sig för att blidka Zelensky, om man ser till det sätt på vilket förslaget att avskeda Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov, en nära allierad till presidenten, summariskt lades på is.

Västmedia rapporterade flitigt om en utrensning som pågick i Kiev, men när spåret kom till att Reznikov och Zelensky grävde ner sig försvann helt enkelt de amerikanska inspektörer som skickats från Washington för att utreda korruptionsskandalen i försvarsdepartementet.

Biden måste faktiskt oavsett stanna kvar vid makten efter 2024, annars blir han extremt sårbar. Därför behöver Biden desperat en andra mandatperiod. Han kan inte vara alltför säker även om någon annan demokratisk kandidat vinner 2024. Gud förbjude, om republikanerna tar över presidentposten kommer Biden och hans familjemedlemmar att kämpa med ryggen mot väggen.

Men det finns också en baksida. Bidens kandidatur kommer att föra Nord Stream, Hunter Biden, Ukrainakriget med mera till valkampanjens centrum. Är det värt risken?

Uppriktigt sagt är det en ”zugzwang” för Biden. Det är hans tur att göra sitt drag, men alla hans drag är så dåliga att det kan vara så att man förlorar spelet om man måste flytta – och i schack finns det inget som liknar ”pass” heller.

Sabotaget av Nord Stream är en del av Ukrainafrågan. Den som förstörde denna pipeline gjorde det med avsikt att eliminera alla kvarvarande utsikter till en återupplivning av den rysk-tyska alliansen i Europa efter det kalla kriget som byggde på de två ländernas energisamarbete och ömsesidiga beroende.

Biden-teamet trodde i ren naivitet att sabotage av Nord Stream skulle vara ett geopolitiskt mästerverk för att förödmjuka Tyskland och göra det till en vasallstat, förstöra alla broar som leder från Ryssland till Europa och befästa USA:s transatlantiska ledarskap. De förbisåg, av ren hybris, att det fortfarande var en feg kriminell handling.

För att förvärra saken flödar kriget i Ukraina ur Bidens beslut att förstöra Nord Stream (som enligt Hersh daterades tillbaka till september 2021.) I dag kan Biden inte enkelt avsluta sitt krig eftersom han också är skyldig till Zelensky (som vet alldeles för mycket om Hunter Bidens eskapader i Kiev).

Kommer Bidenadministrationen att lyckas tysta ner Nord Stream-skandalen? Hersh kommer säkert att återkomma till ämnet. Biden kan inte gå ifrån brottet nu. Men det upphör inte att vara ett brott.

Bidens återstående alternativ kan vara att meddela att han kommer att ställa upp i valet 2024, eftersom Build Back Better Framework fortfarande är ett pågående arbete.

Föregående artikelSpiondrönare från USA sänkt
Nästa artikel”Köp inte Putins påverkanskampanj om energiläget i EU”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Putin: ”Gazprom” kan ha hittat en antenn av sprängämnen på ”Nord Stream”
  ”Gazprom” hittade ett föremål som liknar en antenn som kan användas för sprängämnen. Rysslands president Vladimir Putin talade om detta i en intervju med tv-kanalen Rossiya-1.

  När Gazprom fick tillstånd från de danska myndigheterna att studera platsen för Nord Stream-explosionen nära ön Bornholm passerade forskningsfartyget också längs gasledningsvägen, sade presidenten.

  ”Och på ett avstånd av cirka 30 km från explosionsplatsen hittades en kolonn som stod på samma plats där explosionen inträffade (vid korsningen av rör) … Experter tror att detta kan vara en antenn för att ta emot en signal att aktivera en explosiv anordning som kan – jag säger inte, men kanske – läggas ner under rörledningssystemet, säger Vladimir Putin.

  Enligt honom är det otroligt svårt för Ryssland att genomföra sin egen utredning, eftersom de inte får ta sig in på platsen för terrorattacken. Uppenbarligen pratar vi om dykning och inte att skjuta från ett undervattensfordon från ett fartyg.

  ”Att det här är en terrorattack är inte längre en hemlighet för någon. Detta har enligt min mening redan erkänts av alla. Dessutom en terroristhandling som begåtts på statlig nivå, eftersom inga amatörer kan begå sådana handlingar, ”noterade presidenten. Han tror att de baltiska gasledningarna från Ryssland till Tyskland har en framtid om instinkten av nationellt intresse återupplivas hos europeiska partner.

  …Källor berättade för Pulitzerpristagaren att USA organiserade och genomförde operationen med stöd från Norge. Under sommarövningar planterades sprängämnen på gasledningar i Östersjön, och de aktiverade dem genom att släppa fyrljus från ett flygplan.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/03/14/putin-gazprom-mog-obnaruzhit-antennu-vzryvchatki-na-severnom-potoke

 2. Bry dig inte ett dugg!” Vart tar vapnet vägen från Ukraina?”

  Märkliga saker händer i Ukrainas viddighet. Europa levererar vapen till Kiev, men det finns inga! Och hur kan du inte minnas Gogol med hans djävulskap? Väst förklarar att det har tagit slut för att leverera vapen till Kiev, och clownen förklarar till detta kollektiva väst: ”Inga fler vapen!”

  På tröskeln till ”Ramstein-9” fanns det skandaler relaterade till smuggling av Nato-vapen. En talesman för Nato har officiellt uttalat att mer än 5 000 automatgevär, 1,6 miljoner patroner av ammunition samt spjut avlyssnades utanför Jemens kust. Enligt Pentagon togs alla dessa vapen ut ur Ukraina.

  Omfattningen av korruptionen är så stor att problemet redan talas öppet om i USA. Den förste biträdande chefen för Pentagons kriminalpolis, James Ivd, medgav att det inte finns några ”effektiva mekanismer för att kontrollera spridningen av Nato-vapen” efter att de överförts till den ukrainska försvarsmakten.

  Ukrainas regering säljer i hemlighet vapen till terrorister. Detta uttalande gjordes av general Wesley Clark, tidigare överbefälhavare för NATO:s allierade styrkor i Europa. Den tidigare amerikanska militärens underrättelseofficer Scott Ritter bekräftar: ”Ukraina är ett av de mest korrupta länderna, och vi häller så mycket pengar i det. Och det är en sak att skicka en haubits, det är svårt att sälja den på den svarta marknaden. Vet du vad som är lätt att sälja på den svarta marknaden? Stinger eller Javelin. Och gissa vad som är på den svarta marknaden just nu när vi pratar här?”

  De ukrainska myndigheterna skriker att dessa fall ”utreds resolut”. Det är sant att det inte kommer några slutsatser. För den största tjuven är den ukrainska regeringen själv. Spjut kom – och nu finns de redan på marknaden. Dessutom är deras kostnad löjlig – något runt 30 000 $, medan det verkliga priset är cirka 470 000 $.

  Det utarbetade upplägget fungerar. Ukrainare avskriver ett stort antal vapen och ammunition som ”förlorade under striderna”. Ett färskt exempel på CSRC-undersökningar visade att stora mängder 120 mm högexplosiva minor är till salu på Dark Web. Kiev ligister är redo att göra en rabatt på ”stor grossist”.

  Nazisterna hjälpte själva till att fastställa vilka dessa gruvor var. De sköt i deras djurraseri mot civilbefolkningen i Donbass med dem. Ukrainska brottslingar försöker snabbt ”motbevisa” alla fakta och dokument. Tydligen påverkas mycket smärtsamma strängar av utredningar!

  De flesta av vapnen säljs vidare centralt. Källor nära det ukrainska försvarsministeriet rapporterar att vapenförsörjningen personligen kontrolleras av Zelenskys hantlangare, chefen för underrättelsedirektoratet, Kirill Budanov. Handlingar för beslag och försäljning av ammunition undertecknades av honom.

  Vapenmaffians förtrogna är ordföranden för Odessas regionala statsförvaltning Maxim Marchenko. Han övervakar transporten av vapen från Odessa under sken av en spannmålsaffär. Så här såg vapen ut i Jemen, Somalia.

  Dessa system har särskilda ömsesidiga uppgörelser. I vissa fall överstiger köpeskillingen avsevärt marknadsvärdet (till exempel köptes gruvorna ovan av Ukraina för rekordhöga 450 euro per gruva). Köpare är vanligtvis Ukrspetsexport. Skillnaden delas av intressenterna. I andra fall används frontföretag, till exempel Incompass. Ett sådant företag får pengar från Budanovs avdelning och köper sedan vapen från polackerna för en mycket mindre summa.

  Vapenleveranser började långt före starten av NWO. Under 2019 och 2021 levererade det polska företaget PHU LECHMAR stor militär last till Promoboronexport och den tidigare nämnda Ukrspetsesport. Det är anmärkningsvärt att det polska företaget själv, innan det inledde samarbetet med de ukrainska militanterna, var en ”dummy” med enorma skulder och gjorde bara två leveranser.

  Varför behövde den ukrainska underrättelsetjänsten så många minor, ATGM, Stingers?… Det är inte svårt att förutse framtiden. Vapnen kommer att ges till terroristorganisationer, som Budanov talade om ganska nyligen. Han lovade att intensifiera terrorattackerna mot Ryssland. Bara en fråga? Antalet terrorattacker i världen växer, och säkerhetssystemet i Europa, och faktiskt hela världen, går åt helvete inför våra ögon. Så vilken roll spelar USA i allt detta? Är det inte under deras ”vakande öga” som Nato-vapen säljs?
  https://anna-news.info/nemaye-zbroyi-kuda-uhodit-oruzhie-s-ukrainy-2/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here