Sprider Ryssland “Fake news”? Vilka är domarna?

1
926
Bild från artikeln i New Eastern Outlook.

Denna artikel av redaktionen för New Eastern Outlook (NEO) har översatts av en dam, som vuxit upp ännu längre än jag, som mest vuxit upp i Boden. Who are the judges?


Vilka är domarna?

Förra veckan presenterade det amerikanska utrikesdepartementet ännu GEC Special Report: Russia’s Pillars of Disinformation and Propaganda en rapport om Ryssland påstådda spridning av “fake news”. Rapporten publicerades under en skandalös rubrik : ”Rysslands pelare för information och propaganda”, men kreativiteten hos dem som stod bakom rapporten upphörde med den rubriken.

Vid första anblicken verkar det som om det finns mycket stoff i en 77 sidor lång artikel, som innehåller många färgglada bilder. Den låga kvaliteten på den presenterade analysen överväger dock de pittoreska fördelarna med rapporten….

Det är uppenbart att detta dokument har utarbetats i all hast i väntan på det Demokratiska partiets konvent 2020 som är planerat till 17-20 augusti. Själva ämnet i rapporten luktar unket. De som står bakom rapporten har emellertid räknat ut att deras skicklighet i att publicera en färgstark broschyr ska få deras ord att låta mer “vetenskapliga”. Dom har emellertid misslyckats med att uppfylla sina ambitioner.

Redan i publikationens inledning började författarna att häva ur sig grundlösa anklagelser mot de mediekällor som vågar motsätta sig broschyrmakarnas åsikter, de pekas ut som “propagandaförsäljare” och “desinformatörer.” Hur kan man annars förklara det faktum att en populär kanadensisk webbplats som Global Research återfinns i artikeln?

Vår tidskrift, New Eastern Outlook, hamnade också på den listan, där den av någon anledning beskrivs som en “pseudo-akademisk publikation.” Det är tydligt att de som ville utmåla vår tidskrift som en “källa för propaganda och desinformation” inte visste hur de skulle förlika sig med det faktum att vi hör till Institute of Oriental Studies vid den ryska vetenskapsakademin. Apropås det, kan man knappast motstå frestelsen att citera den berömda ryska diplomaten, poeten och författaren Alexander Griboyedov, som skrev i sin komedi Woe from Wit: “Vilka är domarna ?!”

På vilka grunder avgör de, som ligger bakom nämnda publikation, sin uppfattning om en tidskrift bara genom att läsa rubrikerna, utan att studera innehållet i artiklarna? Vi vet för en gångs skull, ingenting om dem som har gjort broschyrens vetenskapliga arbete, om deras tidigare publikationer och presentationer. Vi känner inte ens till deras namn ..

Innehållet i ovannämnda artikel talar sitt tydliga språk om den otroligt låga nivån på det analytiska tillvägagångssätt som använts av dem som har försökt utforma rapporten. Under kalla kriget fanns det hundratals analyscentrum i hela USA som studerade allt och vad som helst som hade anknytning till Ryssland, men grunderna på vilka allt byggdes är nästan alltid förstörda numera. Och det verkar som att denna grunda strategi har blivit den nya normala för USA: s utrikespolitik i olika delar av världen. Vår tidskrift är specialiserad på att studera problem i Mellanöstern och Afrika och vi vet mycket om konsekvenserna av den politik som Washington har fört i dessa regioner i världen.

Till och med amerikanska mediekällor och amerikanska politiker tvingas nu inse de katastrofala konsekvenserna av USA:s kortsiktiga beslut. Och samtidigt är det de som inser med vilken framgång Ryssland bedriver sin politik i samma delar av världen. Detta faktum kan tjäna som ett bevis på broschyrmakarnas inkompetens då de ska skilja en ”akademisk publikation” från en ”pseudo-akademisk publikation”.

De enorma medel som det amerikanska utrikesdepartementet avsätter för utgivningen av sådana artiklar och de initiativ som kan associeras till dem, är det ett helt annan sak. Men den iögonfallande låga kvaliteten på sådana studier visar, att det inte har varit väl spenderade pengar. Men vad mer kan man förvänta sig av dem som skapar pengar ur tomma intet.

Kan man lägga märke till något nytt, i ovannämnda artikel, med tanke på de principer som styr hur mediekällorna fungerar? Det verkar som att om någon hade ersatt ordet ”Ryssland” med ordet ”USA”, så skulle ingen märka någon skillnad. 

Det är inget man bör bli förvånad över, att amerikanarna har kolossal erfarenhet av att sprida sån information som tjänar deras intressen bäst, när ryska mediekällor bedöms.

Vår redaktion är emellertid tacksam för de läsare och författare som förblir förbundna till de principer som vår tidskrift bekänner sig till, till den objektiva, intellektuella, analytiska inställningen till täckningen av internationella evenemang.

 

Föregående artikelAustralien bryr sig om sina journalister när de får problem i Kina – men inte om medborgaren Assange!
Nästa artikelVärldens 25 rikaste dynastier kontrollerar mycket mer än Rysslands BNP. Bra så?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Den franska regimen med diktatorn Macaroni i spetsen fortsätter att förtrycka sin egen befolkning. Förutom att lemlästa och förblinda de har denna regim också använt sig av en rad olika smutsiga metoder för att säkra bankirvampyr regimens grepp om Frankrike. Diktatorn Macron måste lämna makten till Jean-Luc Antoine Pierre Mélenchon folktets favorit och utvalde.

    https://sputniknews.com/europe/202009121080440630-paris-police-use-tear-gas-as-clashes-begin-at-yellow-vest-protests—photos-video/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here