Stoltenberg: Nato-expansion ledde till rysk invasion

25
1782

Källa: https://steigan.no/2023/09/stoltenberg-nato-utvidelse-forte-til-russisk-invasjon/
Under ett  tal  i EU-parlamentets utrikesutskott på torsdagen erkände Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tydligt att Putin tog beslutet att invadera Ukraina av rädsla för Natos expansionism.

Hans kommentarer var följande:

”Bakgrunden var att president Putin deklarerade hösten 2021, och faktiskt skickade ett utkast till fördrag som de ville att Nato skulle underteckna, för att inte lova mer Nato-expansion. Det är vad han skickade oss. Och det var en förutsättning för att inte invadera Ukraina. Det skrev vi såklart inte under på.
Det motsatta hände. Han ville att vi skulle underteckna det löftet, att aldrig utöka NATO. Han ville att vi skulle ta bort vår militära infrastruktur i alla allierade som gått med i Nato sedan 1997, det vill säga hälften av Nato, hela Central- och Östeuropa, vi skulle ta bort Nato från den delen av vår allians, och införa en typ B, eller annat klassmedlemskap. Vi förkastade det.
Så han gick ut i krig för att hålla Nato, mer Nato, nära sina gränser.”

Som Caitlin Johnstone noterar :

Stoltenbergs uttalanden skulle förmodligen ha klassats som rysk propaganda av plutokratfinansierade ”desinformationsexperter” och imperiets ”faktagranskare” om de hade sagts på nätet av någon som du eller jag, men för att de kom från chefen för NATO som en del av ett uttalande riktat mot den ryske presidenten har fått passera utan invändningar.
I verkligheten konstaterar Stoltenberg bara ett väletablerat faktum: i motsats till den officiella västerländska berättelsen invaderade Putin Ukraina inte för att han är ond och hatar frihet, utan för att ingen stormakt kommer att tillåta något utländskt militärt hot att samlas på dess gränser – bl.a. USA .  _
Det är därför så många västerländska analytiker och tjänstemän  tillbringade åratal med  att varna för att Natos agerande skulle provocera fram ett krig, och ändå när kriget bröt ut drabbades vi av en  tsunami av massmediepropaganda som upprepades om och om och om igen att detta var en ” oprovocerad invasion”.
Det skulle ha varit så väldigt, väldigt lätt att förhindra detta fruktansvärda krig. Avfart efter avfart efter avfart passerades för att ta oss dit vi är nu. Chans efter chans efter chans att undvika all denna meningslösa död och elände försvann, både före 2014 och varje år sedan dess.
Den USA-centraliserade maktstrukturen valde medvetet detta krig, och det gjorde det för att främja sina egna intressen. Om människor verkligen, djupt förstod detta, skulle hela västvärlden  kollapsa.

Inte välgörenhet, utan förnyelse av USA:s militära arsenal

En tweet från USA-senatens minoritetsledare Mitch McConnell säger att vapensubventionen inte är välgörenhet.

”Att stå med våra allierade mot rysk aggression är inte välgörenhet. I själva verket är det en direkt investering i att fylla på USA:s arsenal med amerikanska vapen byggda av amerikanska arbetare. Att utöka vår försvarsindustriella bas sätter Amerika i en starkare position att utkonkurrera Kina.”

Jens Stoltenberg och Mitch McConnell har därmed på ett effektivt sätt brutit benet under narrativet att norsk media kör dygnet runt som grund för hela hatkampanjen mot Ryssland.

Från Stoltenberg vet vi nu, om vi inte visste det innan, att det var Natos expansion österut som i slutändan ledde till Rysslands invasion och vi vet att kriget hade kunnat undvikas om Nato varit villig att göra eftergifter för Rysslands säkerhetsbehov.

”Vi skrev såklart inte på det”, för att citera Stoltenberg.

Frånvaron av denna signatur har hittills kostat omkring en halv miljon människor livet. Men våra inhemska NATO-partier säger med Madelaine Albright: ”Det är värt det.”

Av Mitch McConnell får vi veta vad vi har försökt förklara för SV och Rødt: Vapenleveranserna till Ukraina tjänar i första hand vapenindustrin och USA:s strategiska intressen.

När kommer de att vakna?

Föregående artikelHur anklagelser om bedrägeri och fusk i det ryska valet konstrueras. Med hjälp av OSSE?
Nästa artikelSlut på kriget genom förhandlingar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Ja vad skall man säga om dessa ”kloka” herrar och kvinnor som leder mänskligheten med krigets som sin ledstjärna.
  Det som var rätt att invadera Afghanistan, Irak och Libyen visade sig nu i efterhand vara fel.
  Och det ”rättfärdiga” kriget i Ukraina kommer också visa sig vara fel.
  Förhoppningsvis uppenbara sig en sådan insikt för dessa krigare innan det är försent.

  För övrigt det talas om att ställa brottets anstiftare till svars inför internationella brottsmålsdomstolen ICC.
  Jag väntar med spänning när detta skall ske.

 2. Tack för alla utomordentligt viktiga artiklar, önskar att Globalpolitics kunde blir mer läst inom svenska vänstern. (Vi har samsyn förutom om klimatbluffen och att ni inte har så mkt till alternativ, där har t ex internationella Schillerinstitutet mer att komma med)
  Dona nobis pacem! Gud välsigne,
  En Swebbtv-tittare

   • Jag läser idag på Sverigedemokraternas Samtiden att det (konservativa?) högerpartiet Moderaterna sluter upp kring denna klimateskatologins progressiva idévärld.

    https://samtiden.nu/2023/09/moderaterna-vill-bli-vindkraftsparti/

    Anledningen kan knappast vara annan än Vindkraftsindustrins möjligheter för investeringssugna kapitalägare som av samma anledning vill ha en demokrati- och kapitalism-integrerad värld utan förhindrande nations- och kulturgränser.

    Investera, tjäna pengar på investeringarna, vad annat skulle vara intresset vara för den tillväxtbaserade Västerländska demokratin?

    Jag tror den av sig själv påstådde konservative redaktören på Samtiden, Dick Erixon, tvingas ställa sig själv inför många ideologiska problem vad han egentligen står för.

    Kanske det går för althögern som det gick för 68-kommunisterna att de istället för att samverka splittras upp i olika grenar?
    För kommunisterna tror jag det fick heta ”bokstavsvänstern”.

    Men svårigheter att hålla samman tror jag ligger i ideologiers struktur.
    I Västerlandet splittrades kyrkan upp i mängder av olika samfund.
    Just på grund av meningskiljaktigheter.

    Måhända det allvarligt problem med den så kallade ”demokratin” där det helt saknas en sammanhållande centralmakt?

    I går kväll tittade jag på ett intressant avsnitt av Ryska 1420 intervjuprogram där folk på gatan i Moskva intervjuades om Rysslands allt intimare samarbete med grannlandet Nordkorea.
    Lite jobbigt med engelskan för mig men mycket intressant vad ryssar tycker och hur de ser på Nordkorea.
    Jag kan redan nu avslöja att ryssar är inte lika avogt inställda till Nordkorea som USA och kapitalism-indoktrinerade svenskar med sin själ och framtidstro i den transatlantiska länken som nu ska leda vårt alliansfria land in i krigsorganisationen NATO.

    Are we turning into North Korea?
    https://www.youtube.com/watch?v=42Rwi3Fn9fA

    • Vindmöllor passar bra in det storskaliga produktions planeringen, där också atomkraften har en självklar plats. Solceller däremot, är ett mer småskaligt system. Därför har också leverantörsbolagen försökt kasta grus i solcells maskineriet.

     • Håller med om att Vindkraften ger ett mycket bra energitillskott när det är blåsigt väder.
      Är det vindstilla eller svaga vindar ger inte Vindkraften någon energi alls eller bara lite.
      Vid en energiproduktion baserad på Fri marknad får vi då elpriser som blir högst varierande.

      Kanske är det något vi måste vänja oss vid om inte elenergiproduktionen blir samhällsägd så det genom planering skulle bli möjligt att hålla ett och samma elpris året runt?

  • ”(Vi har samsyn förutom om klimatbluffen”

   Det där är en fråga som förbryllar mig.
   Jag vet inte hur jag ska förhålla mig.

   Extra viktigt är att frågan drivs av den Västerländska kapitalismen.
   Tillsammans med en enig så kallad politisk ”vänster”.

   Politiskt får det den effekten att Västerlandet solidariseras och sammanhålls kring något utanför ”konflikten” kapitalägare och arbetare.
   I detta tillstånd kommer den gamla klasskampen pulvriseras och dess förespråkare marginaliseras till obskyra bloggar på Internet.

   Det stora hela är ”demokrati” eller kanske snarare demokratiska värderingar?

   • Både oligarkin och politiska karriärister till vänster kan gilla tanken på att den lägre medelklassen inte längre kan långpendla med bil, som karriäristerna även fortsättningsvis(?) kommer att ha råd med.
    Fortsatt gemensamt intresse av klasskamp mot medelklassen som hela tiden har varit en del av avsikten hos oligarkin att ge stöd till en kontrollerad opposition. Därmed inte sagt att den kontrollerade oppositionen inser vad den är.

 3. Den här nordiska klantskallen är jämt jobbigt att lyssna och höra på. Stollenberg är så bedrövlig. Dragit in oss Sverige också i krigiska kärnvapen alliansen. Vi har två olika världar. Men före dessa senaste åren syntes det inte på alla sätt utåt sätt. Före 20talet var man fortsatt duktiga på att dölja detta. Men senaste åren syns detta klart och tydligt. Jag ser två olika världar. Den ena är Nato Usa, Västvärlden ihop med några till vasall-stater. Sedan övriga världen. Brics länderna med Ryssland och Kina som kanske”kändaste”länderna. Ihop med Asien, Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och arabländerna. Det vill säga HELT klart majoriteten av världens befolkning och länder. Usa har genom Nato övriga EU lindrat runt lillfingret på mest förnedrande sättet. Att Sverige som övriga grannländerna här runt Östersjön, som är riktiga ryssofobiska och renodlade fjollor kan jag förstå på NÅGOT sätt. Men förstår EJ övriga europeiska länderna som Frankrike, Tyskland, Italien med fler. Ingen som helst MINSTA lilla ledarskap eller stark ledare tvärs igenom. Ingen eget självständiga utrikespolitik ALLS. Bara klistra fast sej i det gamla destruktiva ännu mer, och på mycket värre sätt för varje år. Vilka tofflor och fjollor. Men världen förändrats kan man klart och tydligt se dessa senaste åren. Multipolära världens fortsatta födelse fortsätter framåt på20talet nu, och det eskalerar framåt fortare nu med Usa Natos vidriga Proxy krig

  • Det kan ju också vara så att de små länderna som är grannar till det ryska riket är OBJEKTIVT och historiskt rädda för ännu en rysk invasion och ockupation? Historien för dessa små folk avskräcker och förskräcker. Att de vänder sig västerut är ingen överraskning det heller: deras civilisation vill överleva.

   Nu på senare tid har till och med det alltid så ryskvänliga och den nära ryska allierade staten Armenien sökt sig bort från Putin-Ryssland och Armenien har delvis nu spritt sina risker och man skall nu på armenisk begäran hålla försvarsövningar på armeniskt territorium med bl.a. de amerikanska Förenta staterna på plats.

   Det är nog som ett tecken på Putin-Rysslands tilltagande försvagning, isolering och opålitlighet i förhållande till demokratin Armeniens eviga konflikt med familjedynastin i Azerbajdzjan, där man känner i Jerevan, då Armenien helt sveks och övergavs av Moskva, trots deltagande i CSTO, då Moskva inte lyfte ett finger (trots allierade försvarsåtaganden) till Armeniens hjälp mot de azeriska militära invasionstrupperna in i det av armenier bebodda Atsach/bergiga Karabach, som till stora delar nu förlorades —med turkisk hjälp— till Azerbajdzjan för alltid. Då stod plötsligt Armenien helt utan solidarisk militär assistans. Så mycket var CSTO till hjälp för Armenien. Noll.

   Att Nato skrävlar om kriget är ingen överraskning. Den amerikanske senatorn McConnells uttalanden är avslöjande. Ännu en konflikt med amerikanska fingeravtryck som skall leda till flera jobb I AMERIKA och dess vapenexportindustri.

   Han uttalade åtminstone sanningen. Men skall Europa verkligen vara till ständig hjälp för den krisande och ofta enbart för amerikanska vapenmarknaden konstant förlustbringande industrin? Borde inte våra europeiska politiker snarast skydda VÅR vapenexportindustri —i så fall?

   Det är naturligtvis helt otänkbart, så länge som Europas säkerhet avhandlas i amerikanska tankesmedjor och på amerikanska presskonferenser.

   Inte undra på att det aldrig blir en gemensam europeisk försvars- och säkerhetsordning! Washingtons huvuduppgift är att hålla Europa delat och osäkert.

   Så pengarna kan rulla in i just den amerikanska vapenexportindustrin.

   Vilken överraskning! Eller är det 1:a april nu igen?

 4. Att urskulda sig på ett så billigt sätt som Stoltenberg är ett tecken på USA:s och EU:s politiska underläge, ekonomiskt och militärt. Ni kan vara säkra på att Rysslands politiska strategi, Putins hjärna, under en lång tid
  byggt upp med ”stabilt” material vad som komma ska, lugnt och sansat.

  ×××××

  Ryssland kan med den norra sjövägen nu direkt transportera sin olja och gas från Arktis till Asien utan att gå västerut, de kan segla österut och sälja sin energi direkt till Indien och Kina samtidigt som de sparar tid och pengar. Fartyg använder redan den här handelsvägen, och det händer under våra näsor, så vi kan förvänta oss att Ryssland accelererar denna utveckling av Arktis-planen, de kommer att producera mer gas och mer olja och skicka den hela vägen till Asien och EU som nu är en opålitlig kund kan glömma Putins Ryssland.

  Enligt Novak har Ryssland fått fler Energi-betalningar i yuan och rubel. Peking och Moskva har också ett befintligt avtal om att handla i lokala valutor för gasförsörjning från Sibirien, de går förbi reservvalutan och det finns ingen återvändo.

  Föreställ er, att när Ryssland väl utvecklar sin sida av polcirkeln kommer det att finnas massor av olja, massor av gas som kommer att komma in på marknaderna och de kommer inte att säljas i dollar.

  https://youtube.com/watch?v=kU9xA3FRHXI&si=Yxv3w8CvbirkwG-t

  • Jag antar att det som avses är det som hos oss kallas ”Nord-Ost-passagen” ? (Är texten ovan en internetöversättning av en utländsk artikel?!?). Benämningen ”Norra sjövägen” (Severnyj morskoj put’ – eller bara ”SMP”) finns i princip bara på ryska.

   Den får ju för övrigt bara trafikeras av fartyg med högsta isklass (möjligen 1A(?), däremot 1A Super och Arc6(?) och Arc7, om jag inte helt missminner mig), och få (om ens något) av världens olje- och gastankertonnage är just ens av någon isklass på skroven alls, så Nordostpassagen är rent tekniskt stängd för dem. Däremot byggs för vissa redare isklassade olje- och gastankers på varven i Sydkorea och Bolshaja Kamen’ -men de kan enkelt räknas på åtminstone två händer. Men de behöver i princip antingen assistans eller följe av ett ryskt isgående fartyg utmed sibiriska nordkusten. Nio månader om året är i princip någon del av farleden mellan Murmansk/Kola och Tjukotka vid Berings sund isbelagd och kräver isbrytarassistans. Så pass lätt kommer det inte att gå att bara öppna Nordostpassagen med ren politisk vilja. Sedan är det väderförhållandena som är rejält svåra med svår blåst och mycket kyla redan från september, där nog många redare och besättning klart föredrar om än en längre resa, men genom Suez eller Panama än att för hand hacka nedisade skrov (en dödsfara för varje fartyg) i beckmörker och i isande arktiska vindar. Vi vet dessutom att Ryssland kräver av fartyg som utnyttjar SMP att de därutöver underställer sig de ryska sjöfartsregelverken och betalar för isbrytarassistans även i internationella vatten (d.v.s. 12 nautiska mil/knop* utanför ryska kustlinjen), något till exempel bland annat den amerikanska sidan helt har vägrat i den internationella navigationsfrihetens namn i just internationella öppna vatten. Vi ser en viss internationell konflikt i termerna och uppfattningarna här för dessa vatten, som förr var så tomma och tömda på sjöfart stora delar av året.

   1 nm = 1 knop = 1852 meter / 1,852 kilometer. Ryska sidan tillämpar tolv nautiska mil territorialvatten, medan den amerikanska sidan normalt bara erkänner tre.

   • Johan de Naucler, du kan läsa 
    texten på engelska från manuskriptet i länken jag delade underst i min kommentar, du tycks vara språkkunnig….så därför kan Johan ta sig tid att lyssna noga vad som säges i den delade länken och samtidigt om så önskas läsa manuskriptet.

    The Northern Sea Route(NSR)
    Den norra sjövägen(NSR), 

    Nordostpassagen (NEP)
    the Northeast Passage (NEP)
    Observera! Jag översätter så som bör.
    ×××
    Ryska kärnkraftsdrivna isbrytare är nödvändiga för att bryta isär ”ögonen” i det arktiska havet, de måste skicka in dessa isbrytare med jämna mellanrum för att skapa en vägledande väg. Problemet är att Ryssland inte har tillräckligt med isbrytare och isfartyg för det arktiska havet ännu. För att stärka sin svaghet till 2035  planerar de att bygga ytterligare 50 isfartyg specifikt för att utnyttja den norra sjövägen.

    För att bygga de fartygen vänder sig Ryssland till Kina och de vänder sig till Indien och det är bara en tidsfråga innan de får sin flotta av isbrytare och skapar en ny handelsrutt specifikt för den globala Södern och det är därför BRICS är ett kraftfullt ekonomiskt block.
    (översatt från manuskriptet )
    ×××××
    Genialt tänkt!
    Hurra för Ryssland, Kina, Indien och BRICS.

 5. Macron, Leyden Sanna Marin, Bölenbusch m.fl. är ju uppfostrade/utbildade i WEF. DVS Finansmediala komplexets portal. Ett komplex som strävar efter att avskaffa demokratin, och införa en expertregering av teknokrater och militärer. Få har även insett att Natoländerna har upphört som stater. Kontroll över det geografiska området är det viktigaste grundkravet för definition av en stat. Eftersom NATO styr och kontrollerar dessa länders militära styrkor, har dessa upphört som självständiga stater. Att EU övertagit en stor del av lagstiftningen, bekräftar detta. Om Sverige blir medlem i NATO – upphör Sverige som stat!

  • Fast den uppfattningen delar ju i princip ingen i dessa länder.

   Känner Du en enda lett, est, polack, rumän eller tjeck som anser att deras länder ”upphört att existera som stater” i vår tid?

   Nä. Jag skulle faktiskt påstå raka motsatsen. Som etablerade och skyddade länder i vårt gemensamma europeiska broderskap, är de just fria och självständiga stater och kulturer -utan att numera tvingas leva i Hitlers och Stalins blodiga skuggor. Ingen av dessa av Ingemar påstått ”före detta självständiga stater” vill idag återvända till Tredje rikets eller Stalinunionens verkligen politiska ofrihet och osjälvständighet och rullade till döds i förtryckets taggtråd. Alla ester, letter och litauer tackar nog en högre makt just i vår brutala krigs- och konflikttid att de just blivit medlemmar i Nato (även om jag själv är klar motståndare till svenskt Nato-medlemskap); och att de numera inte (alls) är lätta offer för en ny Putin-ockupation -mot sin vilja.

 6. Den ÄKTA experten Colonel Douglas MacGregor summerar läget för ukrozionazi och konstaterar att vi befinner oss i en nytt och mycket farligt krigsstadiet. Sannolikheten att USA och/eller lill-Britannien äntrar krigsskådespelet direkt ökar markant. Givet detta så lutar det åt att Ryssland börjar sin EFTERLÄNGTADE offensive och rensa hela ukrozionazi skiten plus Nato och allehanda legosoldater.

  https://www.youtube.com/watch?v=3KIqR3ORYLE&t=86s

  • Fast enligt de senaste beräkningarna redovisade i allmäna media, så har ukrainska styrkor nu återerövrat över 51 kvadratkilometer av tidigare Putin-ockuperat ukrainskt territorium.

   • @Johan de Nauclér 18 september, 2023 At 22:29
    ”Fast enligt de senaste beräkningarna redovisade i allmäna media, så har ukrainska styrkor nu återerövrat över 51 kvadratkilometer av tidigare Putin-ockuperat ukrainskt territorium.”

    Är det intervju av ”Bagdad Budanov” med The Ekonomist som du menar??

    ”The Economist continues its series of interviews related to war in Ukraine. This week it has a talk with Kyrylo Budanov, the head of Ukraine’s military intelligence branch:
    An interview with the head of Ukraine’s defence intelligence
    Budanov comes off as a bit of a loudmouth with claims that diverge from reality:
    Ukraine may already have drawn on limited numbers of its reserve troops, but Russia is now, in seeming desperation, known to be committing under-strength reserves that it had not planned to deploy until late October. “Contrary to what the Russian Federation declares, it has absolutely no strategic reserve,” the general says. Russia’s 25th Combined Arms Army, now being prematurely deployed in the eastern front around Lyman and Kupyansk, has only 80% of the manpower and 55% of the equipment it was supposed to have, he says.
    That seems to contradict the chief analyst of the U.S. Defense Intelligence Agency who the Economist interviewed just two weeks ago:
    Ukrainian generals have told the Guardian newspaper that 80% of Russia’s effort went into building its first and second [defense] lines. But Mr Maul cautions that the bulk of Russia’s reinforcements remain at the third.”

    …”Lunatic claims from Ukraine have become routine:
    Ukraine has liberated Donetsk Oblast’s village of Andriivka, located south of Bakhmut, the General Staff of Ukraine’s Armed Forces reported on Sept. 15.”

    …”Later the same day, the 3rd Assault Brigade confirmed that the settlement had been retaken, adding that Ukrainian forces dealt a crushing blow to the Russian 72nd Separate Motor Rifle Brigade in the course of battle.
    According to the 3rd Brigade’s report, the Russian formation lost its chief of intelligence, three commanders, almost all of its infantry, including officers, and a significant amount of equipment.”

    …”The Economist interview with Budanov does not touch on Ukrainian losses and human reserves. But yesterday’s daily summary by the Ukrainian news site Strana emphasizes the importance of that point [edited machine translation]:
    A prolonged war of attrition – and this is the stage the conflict is entering – poses a very painful question for Ukraine about reserves to make up for losses.
    The scale of these losses was recently revealed by the head of the Poltava regional mobilization center Vitaliy Berezhnoy. Speaking at the city council, he said that out of every 100 people mobilized in the fall of last year, 10-20 remained, the rest are dead, wounded and disabled.”
    https://www.moonofalabama.org/2023/09/ukraine-sitrep-weird-claims-high-losses.html

    • Västerländska militära specialister gör bedömningarna att den ukrainska militära motoffensiven mot de ryska inkräktarna faktiskt gör små geografiska framsteg. Det är sannerligen inte mycket med 51 kvadratkilometer (en yta som mindre än halva Paris innerstad), men ändå!

     De största militära framgångarna tycks vara mycket effektiv ukrainsk minröjning.

     Men vi får väl se.

     • Johan,
      Det finns inga ”ryska inkräktare”

      Det finns bara ryska försvarare av Fosterlandet.
      Och så har det alltid varit för det ryska folket.

      Vill du leta efter ”inkräktare” så måste du vända dig till den Demokratiska Västvärlden som genom historisk kolonisation, utsugning, imperialism m.m. strävat efter att lägga under sig och regera hela världen.
      Något som Västlandet själva kallar ”Världsordningen”.

      Dessbättre tycks det vara slut med den orättvisa ordningen nu när Orienten och Afrikas länder tycks resa sig från förtrycket.

      Du som kallar dig ”vänster” bör noga fundera över om du verkligen står upp för den globala rättvisan.

      Eller är du som såssarna, kapitalets tjänare och arbetarens förrädare?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here