Stoppa stölden av Palestina!

2
2263

Redaktören: Varför tolererar världen Israels dödande av många fler palestinier än militärjuntan i Myanmar dödat där?


Stoppa stölden av Palestina!

Den 30 mars högtidlighålls varje år den Palestinska Jordens dag. Det var den 30 mars 1976 som protester mot den israeliska ockupationen och landstölden i Palestina möttes av skarp eldgivning från den israeliska armén. Sex obeväpnade demonstranter dödades, omkring 100 skadades och över 300 arresterades av israelerna.

Sedan dess har ockupationen bara fortsatt, och förvärrats. Idag bor närmare 700.000 israeler i så kallade bosättningar på ockuperad palestinsk mark – och fler ansluter hela tiden. Varje dag beslagtas mer mark, människor fördrivs och de som protesterar möts med skarp ammunition.

De senaste åren har minst 350 obeväpnade palestinier dödats av militären, och över 30.000 skadats – många med livslånga handikapp som följd.

Enligt FN:s övervakningsmission, OCHA, har rivningarna och fördrivningarna på det ockuperade Västbanken ökat kraftigt de senaste åren. Under 2020 revs 848 byggnader – en ökning med 36% från året innan. 53 skolor, med 5.200 barn, står under rivningshot. Sedan OCHA började sin registrering 2009 har omkring 7.400 rivningar ägt rum, och över 11.000 människor fördrivits.

Under början av detta år har rivningstakten dessutom ökat ytterligare. Fram till sista februari har 227 palestinskägda strukturer rivits – varav 93 bekostade med utländskt bistånd – och 327 personer, varav omkring 200 barn, förlorat sina hem. En ökning med 185% jämfört med förra året.

Förstörelsen av bostadshus, solpaneler, anläggningar för vatten- och sanitet och annat donerat av Sverige och andra EU-länder har ökat med 450% utan några verkliga protester från våra politiker. En del anser tvärtemot att det är lika bra att sluta med bistånd till palestinierna eftersom allt ändå förstörs av Israel!

Stölden av Palestinas jord, fördrivningarna och förstörelsen av egendom måste helt enkelt upphöra! Israel måste kalla hem sin militär och sina bosättare, riva murar och stängsel och erkänna Palestinas rätt att existera som stat i fred sida vid sida med Israel.

Det är märkligt att den svenska regeringen, EU och andra inte för länge sedan satt ner foten och sagt att nu får det vara nog. Hur långt har man tänkt att det skall få gå innan man agerar och genomför verkningsfulla åtgärder för att få en ändring till stånd?

 

Föregående artikelIran – Västs hackkyckling
Nästa artikelOksanen och Sundbom svarar för: Desinformation i skuggan av coronakrisen.
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

2 KOMMENTARER

 1. ”Vill du veta vem din härskare är så fråga då vem du inte får kritisera” lär Voltaire sagd.
  Apartheid israel har kallblodigt mördat tusentals barn, våldtagit kvinnor, torterat och lemlästat civila. I jämförelse med apartheid israels brott är Myanmars brott ynka.
  Apartheid israel är inte bara Palestiniernas problem utan ett problem för hela världens folk.
  Så länge denna avskyvärda enhet existerar kommer det att aldrig att bli fred i MÖ och vidare i hela världen.
  Världens folk behöver ta itu med denna styggelse och det meddetsamma!

  Lä mer om det pågående folkmordet i Palestina utfört av barnamördarna och marktjuvarna som förpestat en hel värld: https://electronicintifada.net/blogs/tamara-nassar/ongoing-nakba-jerusalem

 2. Att sionisterna har utvecklat en alldeles speciell allergi mot SANNINGEN är vida känt. Tyvärr har ingen hittat på en medicin mot denna unika åkomman dock. Läs här om sionisternas senaste allergi utfall den här gången mot att Angela Davis den världskända och väldigt respekterade frihetskämpen skulle hålla tal vid Butler universitet, i USA. Om sionisternas intiger för att stoppa Angela Davis från att tala kan man läsa nedan. Noterbart är att inga ”yttrandefrihets vänner”, alltså samling kalsongs journalisterna som gråter krokodil tårar över Navalni, eller Belarus kvinnliga version av Guaido, eller Joshua Wong, eller Jimmy Lai, etc. etc. har bemödat sig att protestera mot denna flagranta brott mot yttrandefriheten. :

  https://electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/butler-university-blocks-angela-davis-event

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here