Stoppar Ryssland och Kina förslag i FN:s säkerhetsråd om stöd till terroristerna i Syrien?

3
1858
Hayat Tahrir al-Sham (http://theconflictarchives.com/insights/2019/5/29/from-al-nusra-to-hayat-tahrir-sham)

SvT rapporterar SvT: Bistånd till Syrien minskar kraftigt – efter ryskt veto.

Efter flera försök har FN:s säkerhetsråd enats om humanitärt bistånd under ett år till det krigsdrabbade Syrien.
Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska biståndet, och förslaget som nu har gått igenom innebär just det – av två gränsövergångar stängs den ena.
Hjälpen, som sedan 2014 har kommit in i Syrien, är en viktig livlina för miljontals syrier. För ett halvår sedan, då säkerhetsrådets senast röstade i frågan, minskades antalet gränsövergångar från fyra till två.

När avtalet gick ut i fredags ville Syrienallierade Ryssland ta bort en av de återstående övergångarna, den som leder in i Alepporegionen i norra Syrien från Turkiet, och efter en vecka av diskussioner och omröstningar fick Ryssland till slut igenom sitt krav.

Det nya avtalet gäller till och med den 10 juli 2021.

Tolv länder röstade för
Tolv av femton länder röstade för förslaget – Ryssland, Kina och Dominikanska republiken avstod från att rösta. Övriga europeiska länder i rådet liksom USA hade velat behålla de två gränsövergångarna i Turkiet.

I ett gemensamt uttalande säger Belgien och Tyskland att ”en gränsövergång inte är tillräckligt, men ingen gränsövergångar hade riskerat ödet för en hel region”.

Nämns något om USA:s och Västs stöd till terroristerna i kriget mot Syrien?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Eller om USA:s och EU:s hårda, dödliga sanktioner? USA startar nya dödliga sanktioner mot Syrien. Vad gör Sverige?

Om USA och Väst menar allvar i stöd för människor i Syrien, och för stöd till internationell rätt  skulle man genast avbryta stödet till terroristorganisationer, till SDF:s sepratiststrävanden, ta bort USA:s olagliga militärbaser i nordöstra Syrien och upphöra med de hårda sanktionerna.

Ryssland har sedan inbördeskriget i Syrian startade 2011 lagt sitt veto mot resolutioner i säkerhetsrådet som rör landet 16 gånger. Fler gånger tidigare har ryssarna fått Kinas stöd.”

Varför stoppar Ryssland stöd till Syrien? Ändrad politik?

Nja, en del av svaret kom i radionyheterna kl 12.30 där man uppger att det stoppades biståndet från Turkiet skulle gå till nordvästra Syrien. Där ligger Idlib som är ett starkt fäste för terroristerna som fått stöd av Turkiet flera gånger.

Aleppo ligger i stort sett mellan terroristfästen i Idlib, dominerade av Hayat Tahir al-Sham (HTS), där al-Nusra var den viktigaste gruppen då HTS bildades 2017, och det område i nordöstra Syrien där kurder med anknytning till SDF med stöd av angriparen USA har upprättat ett område, av dem kallat Roajava. Där har USA också illegala militärbaser. Det finns olika beskrivningar av HTS och försök att framställa dem som mindre terroristiska än förr.

Turkiet har genom åren återkommande stött terrorister, vilket behandlats av några artiklar här.
Fortsatta framgångar i Syrien trots stöd med vapen av USA och stridsinsatser av Turkiet för terroristerna.
Nato, terrorister och USA hyllar Turkiets brutala angrepp på Syrien. Vad säger Sverige?

Det är med all sannolikhet hjälpen till områden som kontrolleras av terrorister och kurdiska SDF i samarbete med USA som Ryssland och Kina stoppat. Ytterligare information lär komma.

Vilket Sveriges skattefinansierade TV och radio låter bli att rapportera.

Aktuell kartbild över norra Syrien. Källa: Southfront. (https://southfront.org/military-situation-in-syria-on-july-11-2020-map-update/)

Och den stoppade hjälpen hade inte samordnats med landets regering skriver den syriska nyhetsbyrån SANA.

Föregående artikelÖppet brev till Chiles president från svenska riksdagsledamöter
Nästa artikelFråga från Amineh Kakabaveh till utrikesminister Ann Linde: Fängslade minderårigas och politiska fångars situation i Chile.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Ett nytt hårresande spektakel i de stora medierna. Hur man lyckas desinformera och dölja. Norges prestation lär vara lika överlägsen som i skidspåret. De har pytsat ut över 13 miljarder kronor till Syrien varav inte ett öre kommit den stora majoriteten till hjälp. Alla pengar har gått till terrorist- och -separatistkontrollerade områden.

  Samma gällde i denna tvist i säkerhetsrådet. Skulle hjälpen kontrolleras av den FN-godkända suveräna syriska staten eller skulle den gå direkt till jihadisterna i Idlib vilket västmakterna krävde.

  Ryssland ville även att sanktionerna skulle hävas, sanktionerna som är det egentliga och största problemet, men EU och USA vägrade att ta upp sanktionsfrågan eftersom de själva driver dessa dödsbringande åtgärder riktade mot Syrien. Om EU verkligen vill hjälpa det syriska folket bör sanktionerna hävas omedelbart. Skuldbördan ligger tung på varje enskild EU-medlem eftersom sanktionerna kräver enhälliga beslut för att kunna genomdrivas. EU:s hyckleri vet inga gränser.

 2. Ingenting hindrar väl Turkiet, Iran, Saudi och Ryssland från att föra sina proxykrig i området? Eftersom det inte tillhör västvärlden och inga vänner till väst längre finns vid liv verkar isolering av smittohärden mest rimligt. Muslimer som utrotar varandra lever bara i harmoni med sin kultur, alla kulturer är lika viktiga och fina, och vi ska inte sätta oss på höga vita hästar.

  • Den mest aktiva krigaren i området detta millenium är USA med sina krig i Irak, Syrien via terrorister och andra samt med egna trupper, stöd till Saudis krig mot Jemen, bombning och förstörelse av Libyen via Nato och Sverige. Krigsmot mot Iran.

   Viktigast är väl att de slutar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here