Storbritannien hänger på fallrepet!?

7
1338

En läsare skickade mig bl.a. denna information. Det är ett nedslag i form av en artikel, en fristående tabell och uppgifter på Twitter. Om läget hade varit ett annat utan Brexit vet jag inte – vem gör det? Nedtill finns länkar till några i ämnet.

Redan i december 2018 publicerade jag detta: Ökad dödlighet i Storbritannien på grund av fattigdom, som ökat i Corona-tider.

Tories manifest för 2019 ser bortom det absurda tre år senare. De konservativa har uppfyllt knappt ett enda av sina vallöften. För det mesta har de uppnått raka motsatsen.

Av Martin Fletcher i https://www.newstatesman.com/comment/2022/12/tories-2019-manifesto-looks-absurd-three-years

Det är nästan exakt tre år sedan Boris Johnson vann sin ”skyhöga” majoritet på 80 platser i parlamentsvalet i december 2019. Jag markerade årsdagen av detta glädjande tillfälle genom att läsa om de konservativas valmanifest (som man gör). Att återse det nu, mitt i Broken Britain’s dystra midvinter, är som att läsa de sinnessjuka personernas fantasifulla raserier. Om det vore en bok skulle det placeras i de offentliga bibliotekens avdelning för skönlitteratur, kanske bredvid Alice i Underlandet.

Det talas om att ”få Brexit genomfört” så att vi kan ”gå vidare och frigöra detta fantastiska lands fulla potential”. Det stod att ”under de senaste tre och ett halvt åren har [Storbritannien] känt sig fångat, som ett lejon i en bur”. Man hävdade självsäkert att om Brexit blev verklighet skulle det ”göra slut på den splittring och det dödläge som har varit så illa för vårt land” och frigöra ”en uppdämd flodvåg av investeringar”. Det skulle göra det möjligt för oss att ”fokusera på det brittiska folkets prioriteringar, finansiera NHS och ta itu med levnadskostnaderna”, och att ”göra mer på den internationella scenen”.

Det talades om att ”utjämna alla delar av Storbritannien”, att ”stärka vår union” och att tillhandahålla ”hälsovård i världsklass” och ”offentliga tjänster i världsklass”. Man lovade 40 nya sjukhus, 50 000 fler sjuksköterskor, 50 miljoner fler möten med allmänläkare per år och en satsning på att förbättra moralen inom NHS. Man lovade att ”ta tillbaka kontrollen över våra gränser” genom att åtgärda invandringssystemet och att bekämpa brottsligheten genom 20 000 fler poliser och hårdare straffsatser.

Man lovade en ”transportrevolution” och enorma investeringar i skolor, utbildning och infrastruktur. Man lovade att förenkla planeringssystemet och bygga 300 000 bostäder per år för att lösa bostadskrisen. Man lovade en långsiktig plan för social omsorg, att uppnå nettonoll år 2050 och, otvetydigt, att ”vi inte kommer att höja inkomstskatten, momsen eller socialförsäkringen”. Allt detta, och ”skulden kommer att vara lägre i slutet av parlamentet”.

Listan fortsatte och fortsatte. Miljön skulle saneras. Vår demokrati skulle förnyas. Yttrandefriheten skulle främjas. Globalt sett ”kommer vi att öppna nya marknader”, ”återuppliva förbindelserna med Europa”, spendera 0,7 procent av bruttonationalinkomsten på utländskt bistånd och ”stärka Storbritannien i världen”.

image.png

 

Relaterat
Londons borgmästare: – När det blir vinter kommer mass-svält till Storbritannien, och människor kommer att frysa ihjäl!

Föregående artikelStyr USA Europas utrikes- och försvarspolitik i praktiken?
Nästa artikelHur Väst-, Central- och Sydasien är sammankopplade
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Global Britain kommer att bli en tummetott som Nationalist England.

  Om tio år är Skottland en fri republik; ibland uppges till och med av och till att det finns en majoritet(!) bland nordirländarna att ena de ockuperade nordprovinserna på Irland just med Republiken Irland.

  Tories i England lever i fria politiska fantasier, och är väl ett parti av kompletta losers idag; och har väl avverkat fyra-fem premiärministrar i katapultstolen på Downing Streep på några få år.

  Brexit knäckte helt enkelt själva Storbritannien: det blev det faktiska politiska slutresultatet.

  Progressiva Skottar och irländare föredrar unionen: inte den falska engelska, utan den europeiska unionen.

  • @Johan de Naucler 10 januari, 2023 At 15:39
   Hoppas bara att den drar med sig USA i fallet. Risken för Europa och Sverige verkar betydligt större dock.

 2. Lill-brittanien är så otroligt duktiga på att göra väsen av sej måste jag säga.Dom ligger i topp i Europa när det gäller att snacka SKIT och skrika som klantskallarna dom är. Nyss läste jag på Svt snabbis och såg att två engelsmän är försvunna i Ukraina. Så skriver Svt ”Två engelsmän saknade i Ukraina” Men de som står i övrigt låter bara som skitsnack. Jasså Svt. Skulle borde skrivit två som anslutit sej till ukrainska arme’n är saknade! Men detta har man levt med dagligen senaste 11mån. Gissar HELT klart att dom dödats i strid eller så är dom i ryskt förvar

 3. Med tanke på de vidrigheter som lill-Britannien gjort som kolonial makt är det foga troligt att den kan få empati eller förståelse för dess nutida belägenhet. Tvärtom, det är räkenskapens tid för lill-Britannien.

  Declan Hayes noterar ”Although many Nazis were brought to book for their crimes, no British were”. Hayes har skrivit en bokrecension ”Legacy of Violence: A History of the British Empire” som avslöjar grymheterna som lill-Britanniens kolonisatörer höll på med. Ett av många vidriga exempel ”Caroline Elkins’ accounts of British soldiers ramming broken bottles into the vaginas of female Kenyan prisoners during the Kikuyus’ Mau Mau revolt is not, by any stretch, the worst example of Albion’s imperial violence she recounts.

  Because this 870 page book is awash with similar instances of systematic war crimes by the British administration in Kenya, in Nigeria, Jamaica, South Africa, Malaya, Palestine, Cyprus, Nyasaland, India and countless other outposts of empire, justifiable comparisons between the British and the Nazis arise time and again.

  Many of these savages, such as Percival and Montgomery, served alongside the Black and Tan terrorist group in Ireland, before moving on to Palestine, India and Malaya where they honed their torture techniques, which resembled those devils use in medieval paintings.

  Gruesome as her descriptions of that savagery is, the book’s strongest point is that it gives us the oxymoronic prism of liberal imperialism to ruminate on these crimes of empire and the savages who committed them, who colluded in them and who covered them up both judicially and with the pomp and circumstance of empire.”

  https://strategic-culture.org/news/2023/01/10/legacy-of-violence-a-history-of-the-british-empire/

 4. Inte bara Storbritannien utan Sverige och hela Europa. USA och USA förtrycket tar över.

  Undrar hur det kommer att kännas med amerikanska kalla duschar, amerikanska kalla bostäder och sovrum, amerikansk kall hundmat till middag. Amerikansk massövervakning har ni väl redan vant er vid, och amerikanska biometriska, DNA, och fingeravtryck register. Inget problem, ni är alla under totalitär USA kontroll. Våga inte prestera. Det kan bli obehagligt. Sedan kan ni ju inte längre gå på kvällspromenad och vara säkra på att komma hem med skorna, jackan, plånboken och livet i behåll. Det går ju inte längre i Sverige.

  Både Storbritannien och USA har levt på att erövra militärt och plundra andra på deras värden. Kolonisationen. Den eran närmar sig nu snabbt sitt slut. Hoppas begravningen blir förnuftigt våldsfri.

 5. Storbritannien hänger på fallrepet?

  Varför då?
  Bara för de gått ur EU?

  Jag ser det som en framgång.
  Jag hoppas att EU imperiet spricker.
  Så solidariskt som EU vill låta påskina tror jag inte det är.
  Det skulle i så fall vara endast så länge pengarna räcker.
  Vid ekonomisk recension kan hälsosamma nationella tendenser komma tillbaka.

  Men åter Storbritannien.
  Enligt SVT har man där nu Europas största infrastrukturprojekt.
  Måste kosta hur mycket som helst då ökade löner medfört allt blivit så mycket dyrare.

  Investeringen handlar om höghastighetståg.
  Något som ”vänstern” vill ha här i Sverige.
  Ökade kostnader och astronomiskt ökade risker menar jag.
  Vem överlever en olycka med ett höghastighetståg?
  Jag tänker mig en älg som springer ut på spåret.
  Vad händer?
  Av älgen blir det absolut inget kvar.
  Jag tycker dagens tåg är otäckt snabba ändå.
  Jag har knappt tidigare i mitt liv åkt kollektivtrafik överhuvudtaget men har sedan jag blev pensionär provat pensionärsbiljett för lokaltåg.
  Ett mycket bekvämt sätt att förflytta sig mellan städer men svårt att ha något med sig.
  Jag hade en motordel jag skulle leverera till en jag känner.
  Med pensionärsbiljetten blev det billigare att överlämna personligen än att skicka som paket.
  Det var tillåtet att ha en väska med sig. Motordelen vägde knappt femton kilo.
  En trevlig resa man fick se andra vyer än att färdas på väg.
  Man kan koppla av också och slippa koncentrera sig på biltrafiken.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/folj-med-ner-i-enorma-tunnelbygget-under-london

 6. Idag kom det också pinsamma nyheter om att lill-Britannien försök på rymdäventyr föll pladask (som en blodpudding ungefär) 🤣🤣🤣

  Lill-Britannien råds att anlita träffsäker Rysk rymdkunskap och teknologi framöver, om den vill lyckas skicka en satellit till rymden vill säga. Kineserna är också duktiga på det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here