”Supergongo” – Världen styrs av mäktiga banker, företag, militär kapacitet och kontroll av media

5
1184

Recension Berndt Paulsson ”SuperGongo. Maktelit som folkfiende”

Berndt Paulsson

Berndt A. Paulsson startade sin publicistiska verksamhet med en guidebok 1997 om Grekland och följde upp den med flera böcker om Grekland och Brasilien. De senaste 20 åren har författaren skrivit om makt och maktutövning inom internationell politik, framför allt om USA; En obekväm politisk sanning (2013), Krigsmaskinen (2017). Bankcentralen (2020), Folkfienden (2022), och i år ”SuperGongo. Maktelit som folkfiende”. Titlarna beskriver väl de teman som författaren utvecklat, detaljrikt och väldokumenterat.

Det bör genast klargöras att författarens något udda beteckning SuperGongo avser snäva, exklusiva maktstrukturer inom bankväsende, storindustri, militär och politik, vilka samarbetar intimt via institutioner och organisationer. Det är denna s k maktelit i motsättning till folkflertalet som klarsynt betecknas folkfienden. Nätverken SuperGongo beskrivs mer i detalj – sid. 103 -138,

Boken på 592 sidor är uppdelad i 10 kapitel, samt referenser, appendix med relevanta institutioner och organisationer, och personregister. Kapitlen täcker breda fält, t ex bankväsendets framväxt i USA och efterhand dominans, USA som nr 1 och idag världshegemon, översikt av USA från 2000, bl a opiodkrisen, prognos för USA efter 2023, samt USA:s makt över Västmedia. Texten avslutas med 16 sidor konklusioner.

Den aktuella skriften kan i stort sägas sammanfatta Paulssons tidigare fyra skrifter, och är en utmärkt ingång till hans författarskap om ”den nordamerikanska imperialismen”. Författaren avfärdar ”konspirationen” som en bärande tes för att förklara USA:s globala härjningar. Det är välgörande. Paulssons överbärande framskrivning av de kända nätverken, om än slutna, sammanfattande i SuperGongo och Det styrande rådet, överensstämmer väl med dagens aktuella, marxistiska framställningar av imperialismen, fram för allt USA-imperialismen.

Detaljer kan alltid diskuteras. Jag delar inte författaren syn att Covid-vaccinen var ett ”behov som kan vara konstruerat” (s. 398). Detaljer skall nu inte skymma helheten: Författaren har presterat en mycket läsvärd bok där USA och dess NATO-lakejer i Europa sakligt och i detalj avslöjas.

Författaren har bemödat sig att kort presentera innehållet i den referenslitteratur som citeras. Det är lovvärt då referenser inte sällan försvinner vid läsning av facklitteratur. Nu får läsaren en kort översikt av referenserna.

Numera sparar förlagen in på tryckkostnaderna genom att använda allt mindre storlek på typsnitten och kontrastverkan försämras markant genom svagt tryck. Detta gör att vi som på äldre dagar ser aningen sämre får svårare att läsa den typen av böcker. Paulsson är föredömlig genom att ställa väsentligt högre krav på läsbarhet – han är värd en extra eloge för textlayouten i sin aktuella bok.

_____________________

Läs gärna också Läs SuperGongo! Maktelit som folkfiende.

 

Föregående artikelKrigets syfte: I krig är territorium arenan, inte striden.
Nästa artikelUSA: Åtta av tio väljare tror att landet är på väg utom kontroll
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

5 KOMMENTARER

 1. Att böcker av detta slaget publiceras och ges ut är naturligtvis mycket bra. Idag får man verkligen leta efter journalister och skribenter i svensk media som ens hänvisar till ÄLDRE texter och uttalanden av låt säga Noam Chomsky. När såg ni hans namn senast i Aftonbladet, Dagens Nyheter eller någon allmänt mittenlagd svensk tidning. Nä. Man har inte bara dragit ned på läsglasögonen för de allt äldre skribenterna, utan är likaledes rädda för deras nivåer på hjärtmedicinerna. Att läsa om ”västs” inre och dolda drivkrafter är inte bra för vare sig själen eller samvetet.

  Men är detta något nytt?

  Det tragiska är Europas fall, på eget grepp, som låter sig ”ledas” decennier efter decennier av idiotiska, okunniga och enbart vinstletande ledare som Reagan, Bush senior och junior, Trump och även den ständigt fysiskt stapplande och snubblande Biden: en lämplig symbol över hur Europa just leds av en politiskt skröplig och senil amerikansk politisk klass.

  Europa betalar för att lillebror Amerika skall få stöppla runt världen med supermaktstitel.

  Det är där vi måste börja.

  Varför kan inte 800 miljoner européer leda sig själva? Varför kan inte världens rikaste världsdel och världens största ekonomi (Europa) leda sig själv, sköta sin diplomati, sköta sin utrikes- och säkerhetspolitik? Varför kan inte en världsdel med tre gånger så stor befolkning som de amerikanska Förenta staterna sköta sitt eget försvar?

  Denna fråga måste varje europé faktiskt fråga sig? Varför måste Europa ”ledas” av de amerikanska strukturerna till ekonomisk nedgång och politisk ovänskap med t.ex. Asien, Ryssland och Centralasien?

  Det är Europas viktigaste existensiella fråga inför det 21:a århundradet, som ju redan hunnit en bit.

  Slutet på kalla kriget bör innebära nu att Europa befriar sig från det amerikanska oket och blir fritt och självständigt.

  Förr letade forskare, författare och allmänhet efter den ”judiska sammansvärjningen”, och i ärlighetens namn fick man svaret: det engelska försäkringsväsendet i The City, i London, dåtidens imperiala bjässe, på väg att dö den politiska sotdöden, som nu slutligen krönts med det självdestruktiva brexit.

  Det är dags för ett AmExit för Europa. Det är dags för att den 78 år gamla (alltför gamla…) amerikanska ockupationen av Europa upphör.

  Låt Europa bli fritt och självständigt. Europa koloniserade halva världen. Nu är vi som sista världsdel ännu koloniserade av en gammal urspårad vapen- och krigsfixerad koloni som lever på snabbmat, sociala medier och köpa vapen till hemmet.

  Europa måste sluta springa i det amerikanska imperiala hundkopplet.
  Det är dags för Europas frihet. De amerikanska planerna och intrigerna håller på att ta död på Europa, politiskt, ekonomiskt, kulturellt och moraliskt.

 2. Ja och nej. Det är korrekt att västvärlden, framförallt, styrs av dessa..men dessa styrs i sin tur av två klaner som äger 90% av allt som producerats på västra halvklotet de senaste 150 åren. Det är nr1 att ha med sig för att förstå vem som är mänsklighetens ultimata fiende.

 3. Jag läser på SVT idag att även borgare visar sin makt mot annan borgare.
  Fast så är väl kapitalismen egentligen uppbyggd.
  Störst vinner.

  Tjugotvå svenska kändisar, en kategori som jag räknar till borgerligheten har blivit utsatta av mäktiga medieföretag som Facebook och Instagram.
  Diverse andra bluff-företag utnyttjar kändisarnas namn vid annonsering hos mediejättarna.
  Kändisarna får dock inget gehör hos mediejättarna när de klagar.
  Förmodligen för att bluffannonserna ger mediejättarna annonsinkomster.

  Inte för jag vill kändisarna något illa men hoppas de får sig en läxa om monopolkapitalisternas makt samt om egentligen ekonomin bör vara inrättad i en sådan ordning.

  I Ryssland har jag förstått att artister och kändisar är skyddade av Ryska federala lagar.

  I Västvärlden verkar det vara mera Djungelns lag som gäller för artister och kändisar.
  Men sådan är väl kapitalismen.

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/kandisar-rasar-mot-fejkad-reklam

  • Men kära skribentkollega arbetarklass, var har Du som tagit avstånd från vänsterståndpunkter nu varit på för sajt när ord som ”monopolkapitalister” dyker upp?

   Fast många ryska kändisar är verkligen i realiteten inte skyddade särdeles av några nuvarande ryska ”lagar”. Till och med en rysk världskändis som Alla Pugatjova -som mig veterligen aldrig yttrat en politisk åsikt i hela sitt liv- är sedan många månader bannad från ALL rysk media för att hon helt enkelt tyckte det ryska anfallskriget mot Ukraina var ’skit’, helt enkelt. Nu är hon persona non grata. Putins nära vän -borta från skärmarna. Puts väck. Hennes man har tvingats i exil. Var är hennes rättigheter?

   De ryska ”monopolkapitalisterna” i dagens ryska oligarkistyre orkade tydligen inte alls ens med Pugatjovas obekvämlighet med det ryska krigsvåldet i det nu förra broderlandet, som Putin nu slarvat bort för Ryssland, för överskådliga århundraden.

   De flesta ukrainare jag känner idag (många födda i rent rysktalande familjer i södra Ukraina i Odessa-trakten, ofta varande mer ryskt än de flesta andra platser på denna jord) har inte längre och orkar föga ha kontakter med ryska släktingar på ryska sidan; där många äldre hypnotiserats av rysk zombie-stats-tv-propaganda. Tyvärr. Det är den ryska ”monopolkapitalismen” i sin prydno, på högsta propagandaväxel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here