Sverige i Frankrikes krig i Mali.

0
2279
Mali. Svensk militär. Foto Försvarsmakten.

SvT Rapport rapporterar 25/1 kl 19.20 att det är aktuellt att Sverige ökar sina insatser i Mali. Frankrike önskar det.SvT Rapport: Sverige överväger deltagande i ny Mali-insats.

SvT: ”Sahel-regionen i nordvästra Afrika plågas av oroligheter och terrorattentat men en ny franskledd specialstyrka bildas nu för att stävja våldet. Sverige har fått frågan om att delta men något beslut är inte fattat, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.
– Det här är något som vi får bereda och återkomma.

I början på veckan besökte en delegation bestående av försvarsministrar från Frankrike, Portugal, Estland och Sverige Mali och Tchad för att bedöma säkerhetsläget och diskutera insatser. Bland annat handlar det om att ett antal länder, bland annat Sverige, har bjudits in för att delta i en ny insatsstyrka som har fått namnet Takuba”.

Utgivarna på Alliansfriheten.se beskriver situationen och de flera olika insatserna i Mali i en artikel som publicerades före SvT:s rapportering
Jag Återger inledningen av den intressanta artikeln. Alliansfriheten.se: Sverige i Frankrikes krig i Mali.


Sverige i Frankrikes krig i Mali.

Sedan 2014 deltar Sverige med militär styrka i den FN-ledda insatsen MINUSMA i Mali. FN-mandatet omfattar en styrka på totalt drygt 12 000 man, och Sverige medverkar med cirka 220 soldater i form av ett lätt skyttekompani.

Uppgiften är fastlagd av Säkerhetsrådet: att stödja stabilisering av landet och skydda civila, stödja den politiska dialogen och nationell försoning, främja och skydda mänskliga rättigheter, stödja genomförandet av den fredsöverenskommelse som träffades 2015 samt stödja humanitär biståndsverksamhet. Enligt mandatet har styrkan som verkar under kapitel VII bemyndigande att vidta alla nödvändiga åtgärder för att genomföra sina uppgifter (use all necessary means). (Resolution 2480)

Flera länder i Afrika och Europa deltar i MINUSMA, men Frankrike, den stat som har de största intressena i regionen, bidrar endast med 24 militärer. Frankrike, som har en lång historia som kolonialmakt i regionen, har de senaste 35 åren valt att föra sitt eget krig genom olika insatser med skiftande namn och med varierande deltagande av några av staterna i regionen.

Uppenbarligen ville Frankrike ha fria tyglar att driva sina nationella intressen utan den kontroll och den begränsning, som ett FN-mandat kunde innebära.

Under de år Sverige har deltagit i Mali är det svårt att se, att några avgörande framsteg har uppnåtts.

Föregående artikelUSA-kupper i Latinamerika, (före Bolivia). Och – vad säger Gröna Partiet i USA?
Nästa artikelJohan Ehrenberg, ETC: ”Assanges moraliska haveri” – Jag: Inget moraliskt haveri av Assange – men av andra!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here