Johan Ehrenberg, ETC: ”Assanges moraliska haveri” – Jag: Inget moraliskt haveri av Assange – men av andra!

7
1377
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
https://twitter.com/Ruptly/status/1186292873827889153

Johan Ehrenberg, mångårig chef för ETC har idag publicerat en artikel om Assange som är bra flera sätt. En stor svaghet är ett avsnitt om ”Assanges moraliska haveri”

Historien med Assange har utvecklats till ett hot mot yttrandefriheten.

Först utdrag ur artikeln med några kommentarer. Sedan ett avsnitt från ETC om ”Assanges moraliska haveri”, som kommenteras.


Utdrag ur och kommentarer till Johan Ehrenberg artikel:

* Första meningen, i stor stil:

Det är faktiskt ett hot mot alla medier och alla som arbetar för att även amerikanska myndigheter ska följa de mänskliga rättigheterna och folkrätten.

* Historien om Julian Assange är ingen trevlig berättelse och om den har någon sensmoral så är det att konstatera att det finns inga hjältar.
Kommentar: Julian Assange som i demokratins namn avslöjade brott mot krigets lagar och demokrati kan kanske kallas för hjälte.

* Svenska staten jagade Assange utan annan anledning än att samarbeta med den amerikanska myndigheterna för att få Assange överförd och dömd i USA.

* Hot om utlämning i Storbritannien var på riktigt och Assange tog då sin tillflykt till Ecuadors ambassad där han bodde utan möjlighet att resa i sex år. Sedan blev han uppmanad att lämna ambassaden (Equador hade bytt till en borgerlig regering), han häktades för att ha avvikit från domstolen och sitter fortfarande fängslad i väntan på förhandling om han ska utlämnas till USA.

Kommentar: Han satt i åratal på Ecuadors ambassad i vänta på att bli förhörd av åklagare från Sverige i förundersökningen. Sådant brukar gå ganska snabbt, men här fick Assange väntan i åratal Rättshaveri har överåklagare Sven-Erik Alheim och andra kallat det.

Anne Ramberg

Advokatsamfundets mångåriga generalsekreterare (2000-augusti 2019) Anne Ramberg skrev i april 2019 bl.a.

”Rätten till en rättvis rättegång inom skälig tid är fastslagen såväl i regeringsformen (2 kap. 11 § andra stycket 1) som i Europakonventionen (artikel 6). Denna rätt gäller även under förundersökningsstadiet. Till detta kommer den s.k. oskuldspresumtionen. Det kan med fog ifrågasättas om resultatet av den svenska handläggningen varit förenlig med proportionalitetsprincipen. Jag har tidigare uttryckt att jag finner det anmärkningsvärt att överåklagaren inte förde förundersökningen framåt i den takt och med den omsorg man hade kunnat kräva. Domstolarna har i sammanhanget ett mycket stort ansvar. De hade kunnat ställa större krav på åklagaren att föra förundersökningen framåt. Slutsatsen som åklagaren grundade nedläggningsbeslutet på borde också kunnat ha nåtts betydligt tidigare än vad som skedde. Detta leder till slutsatsen att Sverige har ett stort ansvar för den uppkomna situationen. Nu är alltså frågan om Sverige ska återuppta den förundersökning som föranlett Assange’s asylansökan till Ecuador och efterföljande ofrivillig inlåsning samt begära honom överlämnad till Sverige. (Slut på kommentaren)

Jag befarar att hanteringen av Assange har skadat anseendet för svenskt rättsväsende även om Assange inte aktivt bidragit till att medverka i någon större mån.” Anne Ramberg: Assange en bisarr historia som kräver svenskt agerande.

* Att USA:s militär och myndigheter gärna ville fånga Assange behöver ingen tvivla på, inte heller att man skulle genomföra en spionrättegång som för alltid låst in honom och skapat det där avskräckande exemplet för alla andra.

* USA som världsmakt bryter mot både folkrätt och mänskliga rättigheter och när man blir avslöjad är det övermakten som gäller. Fortfarande håller man fångar på Guantánamo mot all folkrätt.

* Samtidigt har hela historien utvecklats till ett hot mot yttrandefrihet och hela ansvaret för det ligger på USA. Det handlar inte om vad man tycker om Assange när domstol nu i februari ska avgöra om han ska utlämnas till USA. Det är faktiskt ett hot mot alla medier och alla som arbetar för att även amerikanska myndigheter ska följa de mänskliga rättigheterna och folkrätten.

* Det Assange gjort visavi USA är detsamma som varje journalist skulle göra om hen fick samma typ av avslöjande från en läcka. När USA nu vill använda sin Espionage act där alla, oberoende om de är militärer, visselblåsare eller journalister, ska kunna dömas, så handlar det om något mycket större än hämnd mot en som avslöjade brott, det handlar om att skrämma världen en gång för alla.

Att låta USA döma honom är lika vanvettigt som att utan protester låta Putin skicka Edward Snowden över till Trump för att stilla dennas behov av segrar.

Ett land som Sverige borde självklart ge Snowden asyl och lika självklart.


Johan Ehrenberg om Assanges moraliska haveri.

Besöket förstördes av en skandal han skapade själv där han blev anklagad för sexuella övergrepp och åklagare började en förundersökning om våldtäkt. Varvid Assange lämnade landet och inte återkom trots begäran. Han flög till Storbritannien.

Det var då den rättshaveristiska berättelsen började formas. Förnedrande påståenden om att hela våldtäktsanklagelsen handlade om att CIA gjort en ”honungsfälla” för att lura den oskyldige mannen spreds. Kvinnorna var brottslingarna och motivet för det svenska åtalet påstods bara vara ett sätt att få Assange överlämnad till USA.

Jag blev själv djupt förvånad när den internationella vänsterprofilen Tariq Ali på tv-nyheterna sa detsamma, liksom den legendariska journalisten John Pilger och senare ledaren för Diem och före detta finansministern i Syrizas regering, Yanis Varoufakis.

Lika självklart är att om Assange hade stannat i Sverige för att avvakta rättegång och dom (fria eller fälla) så hade historien tagit en helt annan vändning. Man kan lika gärna säga att Assange inte klarade anmälan om våldtäkt och försökte komma undan det moraliska haveriet – som för alltid skulle följa honom och göra jobbet med Wikileaks omöjligt – genom att göra offer till förövare.

All den kritik man kan rikta mot åklagare och utredning förminskar inte den grundfrågan.

Assanges moraliska haveri inför öppen ridå.

Kommentar: En första anmälan sexualbrott vid besök i Sverige i augusti 2010 lades snabbt ned av den erfarna överåklagaren Eva Finné. ”Mindre än 24 timmar senare tog Stockholms chefsåklagare, Eva Finné, över undersökningen. Hon avbröt omedelbart arresteringsordern och sade: ”Jag tror inte att det finns någon anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.” Fyra dagar senare avfärdade hon våldtäktsundersökningen helt och hållet och sade: ”Det finns ingen misstanke om något som helst brott.” Assange-skandalen rullar vidare idag. Och ny bok om Wikileaks!.

Julian Assange blev sedan misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång riktat mot två kvinnor han träffat vid skilda tillfällen. Assange reste då till Storbritannien. En ny förundersökning inleddes. SvT skriver ”Han reste till Storbritannien samma år och blev häktad i sin frånvaro av svenska myndigheter som inledde ett utlämningsförfarande och krävde att Assange skulle utlämnas till Sverige.

Julian Assange hördes av brittisk polis och släpptes mot borgen. Han levde i husarrest i Storbritannien tills han flydde till Ecuadors ambassad i London 2012 för att söka politisk asyl, av rädsla för att bli utlämnad till Sverige och vidare till USA.” SvT februari 2018: Nya uppgifter i fallet Assange: Sverige ville upphäva utlämningen för flera år sedan. Han fick politisk asyl och blev medborgare i Ecuador vid sidan av sitt australiensiska medborgarskap.

Han var alltså rädd att bli utlämnad till USA för sina avslöjanden av USA:s högst sannolika krigsbrott bl.a. dokumenterat i filmen ”Collateral murder”. Hans rädsla har visat sig befogad då en domstol i USA senare har förberett ett åtal med 17 punkter, vilket kan ge 175 års fängelse. Media rapporterade 2018 att den svenska åklagaren ville redan 2013 upphäva beslutet att Julian Assange skulle utlämnas till Sverige, uppger brittiska The Guardian. SvT februari 2018: Nya uppgifter i fallet Assange: Sverige ville upphäva utlämningen för flera år sedan.

Den svenska åklagaren Marianne Nyh la för andra gången ned förundersökningen mot Assange i maj 2017 efter det att Assange förhörts.
Brittisk polis har hela tiden sagt att de ändå kommer att gripa honom om han lämnar Ecuadors ambassad, eftersom han brutit mot villkoren för temporär frigivning.

Sedan han med våld släpats ut ur Ecuadors ambassad i april 2019 inleddes för tredje gången i Sverige en förundersökning för sexualbrott. SvT rapporterade sdedan i höstas” Vice överåklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt. Nya förhör har hållits under sommaren, men bevisningen räcker inte.”Åklagaren lägger ner förundersökningen mot Julian Assange,

Sammanfattning: Tre förundersökningar mot samma misstänkta sexualbrott har under en period på 9 år genomförts mot Julian Assange – och lagts ned, Inget av dem har lett till åtal. Det saknas grund för Eherenbergs och andras påståenden om ”moraliskt haveri” av Assange. Händelseutvecklingen har visat att Assanges rädsla och flykt av rädsla för att bli utlämnad till USA tyvärr varit välgrundad.

Men det finns ett moraliskt haveri – av så gott som alla ledande Västpolitiker, av den etablerade pressen i bland annat Sverige och hos journalisterna hos denna press.

Relaterat.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?
Julian Assange dör i Belmarsh-fängelset. Och vår moral dör med honom. Manifestera på lördag klockan 12!
Hur Assange pinas i domstol.
Julian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv.
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!

Vänsterpartiet intar en avvisande hållning gentemot Julian Assange.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Manifestation om Assange utanför Storbritanniens ambassad! Se och lyssna på uttalandet som lämnades till ambassaden!
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Kom till manifestationen för stöd till Julian Assange & Chelsea Manning och yttrandefriheten. Lördag kl 12-13. Soltorget.

Nu när Assange är säkert inlåst lägger Sverige ner sin “utredning”
Sverige lägger ned åtalet mot Julian Assange – för tredje gången… (!?)
Hur Assange pinas i domstol.
Julian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv.
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!

Föregående artikelSverige i Frankrikes krig i Mali.
Nästa artikelPalestina är inte till salu! Manifestation på lördag kl 14
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Johan Ehrenberg ETC, sätter jag inget större värde på. Han låter Amineh Kakabaveh (oberoende socialistisk riksdagsledamot) fungera som splittrare i den antiimperialistiska kampen. Även om hon själv har sitt ursprung i Iran gör det ingen väsentlig skillnad. För föreningen ”Tankarnas Trädgård” i Växjö har jag bemött ett inlägg av en föreningsmedlem som hänvisar till artikeln i ETC som ”Fakta”. Här är bemötandet:

  Enligt min uppfattning kan man inte kalla sig för antiimperialist om man tvekar stort om vad som är huvudmotsättningen i dagens globala kamp för alla folks rätt till självbestämmande. Från USA:s sida tvekar man inte. Det är Kina, Ryssland, Iran och därefter Kuba, Venezuela m.fl. som är USA-imperiets fiender. Utrikesminister Pompeo var nyligen extra tydlig i rangordningen. Fiende nr 1 är Kinas kommunistiska parti hävdar han. Att som ETC skriva att ”Soleimani var ingen antiimperialist” är i viss bemärkelse kanske korrekt. Han kanske också var hustruplågare, skattesmitare och ganska säkert var han mycket machismo. Hur intressant är det i den aktuella kampen för alla folks rätt till självstyre, en kamp som Soleimani deltog mycket aktivt i?
  USA är fortfarande den mest aggressiva imperiemakten på jorden, har trupper över jordens yta som ingen annan, har efter andra världskriget haft ihjäl fler människor än någon annan och avskyr självständiga stater som ingen annan. Ja försöker någon allierad sig på att göra egna affärer som Tyskland när det gäller Northstream 2, eller Storbritannien när det gäller 5G och Huawei, ja då blir de utsatta för kraftiga åthutningar och hot om sanktioner.
  Förstår man inte att fokus för en antiimperialist måste vara mot den värsta globala imperialiststat som jorden någonsin skådat, USA, utan börjar påpeka brister av i sammanhanget mindre betydelse i den antiimperialistiska kampen, ja då splittrar man denna kamp, och då stöder man också jordens i särklass grövsta imperialist, USA.
  Lita på att alla folk i Mellanöstern bättre än vi svenskar vet hur de skall ta hand om bristerna hos sina ledare. Men hur skall de kunna göra det om de dessutom måste kämpa för sina länders oberoende?
  Peter skriver ”Här kan ni läsa fakta” men då hans fakta koncentrerar sig på brister hos de antiimperialistiska huvudkrafterna på jorden, i detta fall Iran, kan han alls inte kalla sig för antiimperialist, han fungerar som splittrare.
  Bertil Carlman
  Slutsats: Tidningen ETC är ingen pålitlig allierad, varken i kampen för yttrandefrihet eller i kampen mot imperialismen. Ehrenberg har dåligt förstått vad som är huvudsidan i dessa viktiga kampområden.

 2. Det viktigaste för Ehrenberg är att framhäva sin egen moraliska förträfflighet, resten är sekundärt. Artikeln innehåller poänger men är måttlöst rörig enligt liberal modell. Assange har aldrig beskyllts för våldtäkt av kvinnorna det gällde, vilket JE låter påskina. De ville ha ett HIV-test, det är allt. Resten är en klappjakt av ett korrumperat svenskt rättsväsen som fått direktiv därtill av USA och UK.

  Ett brott ursäktar inte ett annat säger JE. Två miljoner dödade i USA:s senaste angreppskrig i Mellanöstern likställs med en klumpig sängkammarhistoria i Sverige, en sådan som tyvärr inträffar tusen gånger varje helg i landet och ingen åtalas. Tala om skeva perspektiv.

  Assange är en hjälte och inte den första hjälten att ha personliga brister. Om hundra år kommer Assange att omtalas i historieböckerna som en av de främsta underlättarna av visselblåseri och i en fotnot kommer det svenska rättsväsendets haveri att nämnas som en skamfläck hos en vasallstat. Assange har avslöjat det som varje journalist skulle göra ? Ha, inte en enda av MS-medierna skulle våga syssla med det som Wikileaks gjort. Exempel ? Finns inga.

 3. Den sortens moraliska haveri som Julian Assange gjort sig skyldig till, bör rimligtvis inte blandas ihop med hans förtjänster och eventuella hjältegloria som avslöjare av främst USA:imperialismens vidriga brott mot mänskligheten. Nu gör jag det ändå. När man mer ingående läst om vad som hände mellan Assange och dessa kvinnor, var för sig, är det ganska uppenbart att det inte rörde sig om någon honungsfälla. Att kvinnorna anklagade Assange för våldtäkt för att han på ett osmakligt sätt, mot deras vilja, ignorerat kvinnornas önskan om skyddat sex – kan givetvis, som Ehrenberg så gärna vill poängtera, betraktas som ett moraliskt haveri. Men Ehrenberg ignorerar samtidigt att det svenska rättsväsendet inte mindre än tre gånger lagt ner målet. Han bortser därmed från det politiska haveri som de svenska myndigheterna gjort sig skyldiga till under alla dessa år. De hade ju aldrig dragit målet i långbänk på detta sätt om det inte vore för att de faktiskt kunde tänka sig att utlämna honom. Sveriges och Storbritanniens önskan att gå USA tillmötes i fallet Assange, är det verkliga moraliska haveriet i denna snaskiga historia.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here