Julian Assange dör i Belmarsh-fängelset. Och vår moral dör med honom. Manifestera på lördag klockan 12!

0
1324
Eva Joly (foto: Wikemedia Matthieu Riegler, CC) Bakgrundsbild: Shutterstock.

Ingress: Denna artikel visar en av de ytterst få politiker som står upp för basal yttrandefrihet och acceptabel behandling av en fängslad. Så illa, så dystert är. Och journalisterna i Sverige håller tyst, men något sällsynt undantag någon enstaka gång.

Politikerförakt är sakligt av detta och andra skäl, men räcker inte. Protestera! Manifestera! I Stockholm har ”Stödkommittén för Julian Assange” näsmta manifestation 25/1 kl 12 på Soltorget, 100 meter från Sergels torg, ungefär den 15:de på 8 månader.

Artikeln har publicerats av Pål Steigan och översatts av en dam i Norrland. Julian Assange dör Belmarsh-fängelset. Och vår moral dör med honom.


 Julian Assange dör i Belmarsh-fängelset. Och vår ära dör med honom.

Assange håller på att dö i fängelse eftersom han gjorde det möjligt för oss att veta. Detta skriver politikern och advokaten Eva Joly i en krönikasom publiceras i bland annat Aftenposten. Joly skriver:

”Året var 2010. Några av de mest prestigefyllda tidningarna i Europa och resten av världen samarbetade med den då okända webbplatsen Wikileaks, som grundades av Julian Assange. Tillsammans publicerade de värdefull information om de krig som USA och dess allierade förde i Irak och Afghanistan.

Alla ledande tidningar, från New York Times till Der Spiegel, från El País till Le Monde, använde de hemliga dokumenten från USAs armé som Wikileaks fått tillgång till.

De sorterade och analyserade dokumenten och publicerade dem eftersom de ansåg att det var nödvändigt att göra världen medveten om de övergrepp och den utpressning som begicks i demokratins namn efter attacken mot World Trade Center.”

I slutet av 2010 tilldelade Le Monde Julian Assange utmärkelsen som ”Årets person”. Många journalister och tidningar fick utmärkelser. Tidningen Aftenposten var en av dem. Aftenposten tilldelades 2011 priset för bästa avslöjande när de europeiska medierna ger Schibsted Journalism Awards på grund av deras artiklar baserade på avslöjandena till Wikileaks. Nyhetsredaktör Ole Erik Almlid tog emot utmärkelsen och sa:

Det var en stor världsnyhet att Aftenposten fick tag i dessa dokument. Men det viktigaste har varit de över 200 exklusiva nyhetsartiklarna till läsarna.

Nu riskerar Assange att dö i fängelse och var är Aftenposten då?

Eva Joly är med rätta inte nådig när hon skriver:

”Nästan tio år har gått, och idag sitter Julian Assange i fängelse, isolerad i Belmarsh högsäkerhetsfängelse i Storbritannien. Belmarsh-fängelset är känt för att hysa främst högprofilerade terrorister och kallas ’den brittiska versionen av Guantánamo Bay’.

Över 60 läkare från hela världen har försökt varna myndigheterna och allmänheten om Assanges fysiska och psykiska hälsa. De fruktar att han kan dö i fängelset.

Och vilka reaktioner har det fått? Samma journalister som ivrigt använde den information Assange och hans team gav dem, som publicerade otaliga artiklar om övergrepp och krigsbrott begångna av de allierade i Irak och Afghanistan, har på det stora hela ignorerat de vedermödor mannen som gav dem stoffet till dessa nyhetsreportage fått genomlida.”

De kunde sola sig i glansen när de använde det material Julian Assange och Wikileaks hade publicerat. Men nu när Storbritannien å USAs vägnar långsamt tar livet av honom tittar de bort och förråder den kollega som serverade dem utmärkelserna på ett fat.

Assange utsätts för en rad juridiska och andra övergrepp, allt ifrån det s.k. ”våldtäktsfallet” i Sverige, som aldrig kom till åtal och som bara fungerade som ett förevändning för att jaga honom att söka asyl på den ecuadorianska ambassaden i London, där han dygnet runt övervakades av CIA. Och till och med Ecuador förrådde honom och överlämnade honom till brittisk polis och han placerades i den brittiska versionen av Guantánamo. Alla medicinska rapporter säger att han kan komma att dö där, såvida han inte utan juridisk hjälp utlämnas till USA, där han riskerar 175 års fängelse.

Eva Joly avslutar:

”Media och alla vi andra kan inte längre bara titta bort. En man håller på att dö i Belmarsh-fängelset. Och vår ära dör med honom.”

Detta gäller inte minst Aftenposten, som dagligen sviker den man som gav dem priserna de var så stolta över. Om Assange dör i fängelse, dör även Aftenpostens ära med honom.

Och bristen på ära gäller också Aftenpostens kollegor Dagbladet och Bergens Tidende. På Holberg-debatten 2018 var WikiLeaks grundare Julian Assange inbjuden som en av talarna. Eirik Vold skrev efteråt:

”De enda stora dagstidningar som täckte Holberg-debatten var Bergens Tidende (BT) och Dagbladet. Deras artiklar hade det gemensamt att de inte med mer än en mening talade om innehållet i inläggen, utan fokuserade på att Assange inte borde ha fått tala eller borde ha fått tala mindre. BTs Eirin Eikefjord kallade hela debatten för en ’fabrik för falska nyheter’ och föredrog att trakassera – som att kalla Assange en ’paranoid narcissistisk clown’ – och framföra konspirationsteorier om att han gick Rysslands ärenden. Dagbladets Inger Merete Hobbelstad påstod att Assange tilläts tala ’oemotsagd’ och skrev till och med att bara att se Assange och journalisten och dokumentärfilmaren John Pilger på talarlistan var tillräckligt för att ’få en uppfattning’ om hela debatten.”

Vold påminner också om att Washington Times publicerade en krönika med rubriken ”Assassinate Assange?”

Och i en sändning på Fox News krävde Bob Beckel att ”skitstöveln Assange” skulle skjutas. Efter det fick Bob Beckel jobb som liberal kommentator på CNN under valkampanjen 2016 i USA.

Stora delar av den så kallade ”seriösa” och ”liberala” pressen står redan ärelös. Och pristagarna från den gången kan njuta av sina trygga karriärer medan deras kollega, som gav dem priserna, dör utan att de lägger två strån i kors för att hjälpa honom.

Relaterat.
Vänsterpartiet intar en avvisande hållning gentemot Julian Assange.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Manifestation om Assange utanför Storbritanniens ambassad! Se och lyssna på uttalandet som lämnades till ambassaden!
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Kom till manifestationen för stöd till Julian Assange & Chelsea Manning och yttrandefriheten. Lördag kl 12-13. Soltorget.
Relaterat
Nu när Assange är säkert inlåst lägger Sverige ner sin “utredning”
Sverige lägger ned åtalet mot Julian Assange – för tredje gången… (!?)
Hur Assange pinas i domstol.
Julian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv.
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!

Föregående artikelKom till ny manifestation för stöd till Julian Assange & Chelsea Manning och yttrandefriheten! Lördag kl 12-13. Soltorget
Nästa artikelVi måste förhindra att fler läkare lämnar vården
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here