Sverige lägger ned förundersökningen av Julian Assange – för tredje gången… (!?)

13
1281
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via Twitter
https://twitter.com/Ruptly/status/1186292873827889153

Sveriges public service TV rapporterar under rubriken ”Åklagaren lägger ner förundersökningen mot Julian Assange”

Vice överåklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt. Nya förhör har hållits under sommaren, men bevisningen räcker inte, uppger hon på en pressträff under tisdagen. För en andra gång läggs förundersökningen mot Julian Assange ned. Vice överåklagare Eva-Marie Persson återupptog den i våras på begäran av målsägandebiträdet, efter att Assange lämnat Eucadors ambassad och gripits av brittisk polis.

Jag har kallat till denna presskonferens för att informera om mitt beslut att lägga ned förundersökningen i det så kallade Assange-ärendet, inleder åklagaren Eva-Marie Persson.

SVT Nyheter rapporterade i september i år att sju nya vittnesförhör har hållits under sommaren, varav två vittnen inte hörts tidigare. Ett av de nya vittnena har hörts i Danmark, uppger Persson.

Wikileaks-grundaren Julian Assange sitter nu i högsäkerhetsfängelse i London i väntan på att domstol ska avgöra om han ska utlämnas till USA, där han är misstänkt för brott mot spionerilagen. Åklagaren lägger ner förundersökningen mot Julian Assange.

Hela behandlingen av Julain Assange är en stor skandal, humanitärt och ur rättsstatssynpunkt. I nivå med målet mot Tomas Quick.

Har ju publicerat massor av artiklar om detta.

Separat presenteras en översikt av Sigyn Meder från ”Forum om hot mot yttrandefrihet”.

Vad kan vi lära oss av behandlingen av Assange och andra visselblåsare?

Relaterat.
Se och hör manifestationen för yttrandefriheten, Julian Assange och Chelsea Manning i Stockholm 2 november 2019!!!
Hur Assange pinas i domstol.
Julian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv.
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
JULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
Stödet ökar för Julian Assange. Visa Solidaritet fredag kl 13!

Föregående artikelUSA bygger nya illegala baser i Syrien. Mycket annat händer också!
Nästa artikelVad kan vi lära oss av behandlingen av Assange och andra visselblåsare?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Bra bild på Julian Assange.
  För Assanges del bör det vara betydligt bättre att bli dömd och straffad i Sverige än i USA.
  Jag har ingenting emot att komma till USA men jag skulle absolut inte vilja sitta i något av USA:s fängelser. För där är jag säker på fängelsestraffet är på riktigt.

 2. ja nu behöver inte dom styrande i sverige hålla i yxskaftet och stå med skammen när en förkämpe till sanningen om dom usabaserade tortyr och krigsbrottshandlingarna världen över fick se dagens ljus, nu blir det england som tar smällen med glädje för att smörja storebror usa, assanges har redan ett kryp in på okänd ort i usa, inga fönster ljudisolerat och stumma vakter som kommer med mat , jag ger honom två år ,sedan är han klar för psyket till sin död , usa landet av dårskap och till fara för vår planet ,förresten är sverige inte långt efter

  • ”förkämpe till sanningen”
   Jag vet inte om det är så mycket och eftersträva att bli samvetsmänniska. Naturen verkar vilja göra sig av med sådana.
   Jesus är väl typexemplet. Men även Dag Hammarsköld och nu kanske även Assange.
   Med vad vet vi om syftet bakom Assanges medhjälp till att hänga ut USA:s statshemligheter på nätet? Makt förblindar brukar det heta. Det kanske bara accelererade när dom såg möjligheterna, blev fartblinda och inte kunde bromsa i tid innan det var för sent?

   • naturen verkar vilja göra sig av med sådana? jag vet inte vilken natur du lever ? jag lever i den naturen som utrotade nazityskland, vem vet naturen hinner nog ifatt dagens och gårdagens krigsförbrytare oxå med hjälp av människor med moral och ansvar , vilken kategori tillhör du

  • Viktigare saker att prioritera just nu. Grundorsak är nog USA:s och andras olagliga sanktioner, som jag skrivit om då och då. Har redan 20 färdiga bloggartiklar att publidera. Får se om det fortsätter.

   • Intressant du tar upp det där med sanktioner. Men jag vet inte om de är olagliga. Finns det olagliga krig? Finns det olagliga vapen? Finns det någon världsregering? Finns det någon världsdomstol? Går det att sätta nationer i fängelse?

    Men jag har upptäckt sanktioner är intressanta. Sanktioner används även lite varstans. Din fru skulle kunna använda sanktionsvapnet om du vägrar diska efter maten.

    Mellan nationer kan sanktioner vara mycket effektiva, särskilt om nationen sanktionen riktas mot är av den svagare sorten. Venezuela och Iran kan vara sådana exempel men inte Ryssland.

    ”Sanktionsvapnet” är också mycket exklusivt därför väldigt få länder kan skaffa sig det. Nordkorea kan skaffa sig kärnvapen men dom kan aldrig skaffa sig sanktionsvapnet. För vem skulle de kunna rikta sanktionerna mot?

    Som läget är nu är sanktionsvapnet förbehållet USA men även Kina skulle kunna få möjligheten till det. Det beror på den ekonomiska och industriella utvecklingen.

    Globalt sett är sanktioner mycket effektiva då de i första hand slår mot landets eller nationens regim eller regering. Folket drabbas endast indirekt och det kan aldrig förklaras genom korta nyhetsrubriker och fasansfulla bilder. Sanktioners följder kan endast förmedlas genom påståenden och övertyganden som någon måste tro på. Någon som orkar läsa eller någon som orkar lyssna.
    Men hur många gör det?
    Sanktioner är effektiva och kanske ännu mer kostnadseffektiva.
    Jag är övertygad om vi kommer få se mera av sanktioner, och då från USA som idag är den enda makten och landet som effektivt kan utfärda och bruka dem.
    Jag minns president Bushs ord: Antingen är ni med oss eller är ni mot oss.
    Hur många nationer är starka nog att var mot?
    Och vill de ens vara mot?

  • du är ute och cyklar jobbaren , vem som ska i rampljuset bestämmer naturligtis kapitalet även dom svenska underhuggarna, ingen av svikarna i regeringen har varit bestörta över brutalieten av dom gula västarna i frankrike , din syn påminner mej kapten john silvers

 3. Den fantastiske grävande journalisten Assange som arbetat för världsfred måste givetvis visas upp på ett nedsättande vis, av bankmaffians lakejer gång på gång, trots att substans från honungsfällan har saknats från första början och givetvis skulle ha lagts ned direkt eller lett till åtal för förtal och mened direkt vid det förändrade vittnesmålet.

  Bankmaffian lever på konfliktskapande och krigsförbrytelser som leder till miljoner mördade människor och barn som slits i bitar. Ingen. INGEN ställer dessa krigsförbrytare inför rätta, ingen reagerar på rätt sätt, d.v.s. att fokusera på världsfred som kan knäcka psykopatin.

  Den fantastiske grävande journalisten Assange har exponerat krigsförbrytare och manipulatörer med fingrarna i syltburken. Det enda de har på honom är en honungsfälla inkl. förändrat vittnesmål. Ingen dömer honungsfällan för minsta lilla straff för den saken, trots de oproportionerliga konsekvenserna för den fantastiske grävande journalisten Assange. Varför inte då?

  Det är uppenbart att det INTE handlar om rättsprocess, men om smutskastning, tortyr, skrämsel av andra journalister samt fortsatta krigsförbrytelser av den psykopatiska bankmaffian och dess lakejer.

  Fokusera på bankmaffians krigsförbrytelser och på världsfred! Det kommer inte bara rädda den fantastiske grävande journalisten Assange, men även rädda miljontals oskyldiga barn från lemlästning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here