USA bygger nya illegala baser i Syrien. Mycket annat händer också!

3
1425
Syrien. Bild Muraselon

USA:s tillbakdragande som annonserades med pukor trumpeter från Syrien drog på sig kritik från proimperialistiska, folkrättsmotståndare i regeringar och bland politiker i Väst.

Men som jag tidigare rapporterat är detta bara en av många lögner om Syrien från USA som bedriver ett angreppskrig mot Syrien med stöd av terrorister, vilket är synnerligen väl belagt.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna. och USA förstärker sin närvaro i Syrien och stjäl oljan.

Prensa Latina rapporterade 17/11: De amerikanska ockupationsstyrkorna i nordöstra Syrien började olagligt bygga två nya militära baser, rapporterade den officiella syriska nyhetsbyrån SANA på söndag. Amerikanska trupper arbetar i en snabb takt för att bygga två militära baser i olje- och gasfältet i nordöstra hörnet av Hasakeh-provinsen, rapporterade SANA. Den första basen ligger nära staden Himo, väster om staden Qamishli, medan den andra är byggd i oljefältet Odeh, nära staden Qahtaniye. Lokala aktivister rapporterade inresa till Qamishli av en ny konvoj bestående av dussintals fordon och lastbilar laddade med logistiskt material avsedd för militär teknik.Den amerikanska konvojen kom från irakiska Kurdistan och är, enligt aktivister, del av en serie konvojer av vapen och logistisk utrustning för att stärka USA: s olagliga närvaro i olje- och gasfältet. USA drog tillbaka styrkor från ett dussin av sina militära baser i provinserna Aleppo, Raqa och Hasakeh och förstärkte sin närvaro i oljefält i provinserna Hasakeh och Der Ezzor för att beröva syriska resurser.
här

Och utrikesminister Pompeo uppger att USA:s aktiviteter i norra Syrien bara avser omgrupperingar.

Ryssland har å andra sidan intagit illegala USA-baser i Syrien. Helt legalt då detta sker med godkännande av Syriens regering. Almasdarnews 15/11

Något om utvecklingen i övrigt:

* Kurddominerade SDF för en motsägelsefull politik. Dels uppträder de som vaktstyrkor för USA:s olagliga ockupation av oljefält i Syrien och dels kämpar de tillsammans med Syriens armé mot terrorister. Kanske finns det motsättningar inom SDF? Pål Steigan.

* Syriens armé och SDF inledde en storskalig gemensam attack mot turkiska stödda terrorister i den norra delen av al-Hasakah den 15 november 2019. I denna region har Syrias armé nu full kontroll över den 200 kilometer långa gränsen till Turkiet.

* En offensiv mot världens största terroristbas, den i Idlib, har inletts och banar kanske väg för en storoffensiv. I Idlib finns tiotusentals terrorister, välutrustade och tungt beväpnade tack vare vapenleveranser, utbildning och ekonomiskt stöd av USA och dess allierade inom anti-demokratiska EU (trots allt prat om demokrati).

* Motseägelsefulla rapporter finns om raketbeskjutning utanför Damaskus flygplats och i Golanhöjderna. Syrian, Israeli forces traded missile fire along the border.

* Enligt uppgifter denna eftermiddag sade utrikesminister Cavusoglu på måndagen enligt turkiska Yeni Safak att Ankara var redo att återuppta Operation Peace Spring i norra Syrien i händelse av att de kurdiska ledda folks skyddsenheterna (YPG) inte lyckades dra tillbaka från den turkisk-syriska gränsen. Han anklagade också Washington och Moskva för att de inte vidtagit nödvändiga åtgärder inom de överenskommelser de hade med Ankara. Uppgifterna är förvånande kommenterar det ryska försvarsministeriets talesman general Igor Konashenkov idag, på tisdag. TASS.

* Vidare rapprteras att både turkiska styrkor och SDF för en politik som jagar bort kristna i nordöstra Syrien. Annat än i president Assads sekulära Syrien. Voltairenet.

Föregående artikelHar Svensk Näringsliv satt ned foten i klimatfrågan?
Nästa artikelSverige lägger ned förundersökningen av Julian Assange – för tredje gången… (!?)
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. USA är världens största oljeproducent numera.Skulle USAs regering riskera amerikanska liv och bli ännu mer hatade runt om i MÖ? Det är samma gamla visa. Marktjuvarnas sammanslutning israel beställer. Torpeden USA verkställer. En supermakt? Snarare är USA sionisternas stora docka. USAs krig i MÖ är för israels räkning.Djupt tragisk.

  2. Tidningen ”The Times of Israel” meddelar att de bombat ett dussintal mål i Syrien som svar på påstådda iranska raketbeskjutningar vilket låter som en lite väl krystad undanflykt(som vanligt).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here