Sverige övergav sin historiska neutralitet genom att förbjuda kinesiska 5G-tekniker

45
6123

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, minst lika viktig idag. Ingen ändring har skett av Sveriges policy.

Denna artikel på CGTN (China Global Television Network) har jag fått översatt av Rolf Nilsson och den tillför viktiga aspekter vid sidan av den nyligen publicerade artikeln från Global Times.

Den är skriven av Andrew Korybko som är en amerikansk politisk analytiker i Moskva. Artikeln återspeglar författarens åsikt och inte nödvändigtvis CGTN: s åsikter.

Redaktören: Artikeln återspeglar inte heller nödvändigtvis redaktörens åsikter. Hypotesen om att Ericsson skulle få monopol på Europamarknaden som tack för sin lojalitet mot USA:s politik är intressant men ännu bara en hypotes utan stöd.


Sverige övergav sin historiska neutralitet genom att förbjuda kinesiska 5G-tekniker

Sveriges historiska neutralitet under hela förra seklet är något som dess folk är mycket stolta över, efter att de vägrade att engagera sig direkt i både andra världskriget och det kalla kriget, men landet övergav överraskande den politiken genom att ställa sig på USA:s sida i det som har beskrivits som dess globala teknologikapplöpning med Kina.

I slutet av förra månaden förbjöd Sveriges tillsynsmyndigheter Huawei och ZTE att delta i landets 5G-frekvens auktion, som är planerad att äga rum nästa vecka. Detta efter rapporter från dess säkerhetstjänster, som hävdar att Kina utgör ett så kallat ”hot” mot Sverige, vilket upprepar USA:s och några av dess allierades påståenden.

Sverige är inte Nato-medlem, så vid första anblicken känns det konstigt att landet skulle följa signaler från USA.

Dessutom är landet också mycket stolt över sin extremt liberala migrationspolitik, där man har välkomnat hundratusentals människor från kulturer väldigt olika den egna. Trots kritik från vissa observatörer ser Myndigheterna inte migrationspolitiken som en säkerhetsfråga, utan istället som en proklamation av tolerans och öppenhet, vilken representerar den sanna andan i det europeiska samhället.

Däremot ses en sak som Kinas 5G-teknik, vilken kan tyckas mindre direkt relevant för nationell säkerhet, som hotfull och därför föremål för omedelbar begränsning.

Detta är ett uppenbart inkonsekvent tillvägagångssätt som luktar politiskt hyckleri. Å ena sidan är Sverige öppet och tolerant till att människor från olika länder migrerar dit, men å andra sidan är det trångsynt och misstänksamt mot kinesiska 5G-företag.

Dessutom, medan Sverige är stolt över att vara en laglydig nation, bryter dess förbud mot Huawei och ZTE mot besläktade regler och förordningar. Istället för att hålla fast vid sin historiska politik för fred och samarbete med alla, skadar detta oväntat relationerna med Kina, som i sin tur kan införa sanktioner mot Ericsson och andra företag som delvis ägs av den inflytelserika familjen Wallenberg.

Det är svårt att veta säkert varför historiskt neutrala Sverige skulle ta ett så riskfyllt steg genom att ställa sig på USA:s sida, vilket inte alls överensstämmer med det rykte man omsorgsfullt odlat som en ansvarsfull laglydig medlem av det internationella samfundet, men en hypotes kanske kan förklara det.

Det kan mycket väl vara så att den mäktiga Wallenbergfamiljen pressade regeringen att ta detta steg för att Ericsson skulle kunna dra nytta av Huawei och ZTE: s uteslutning från den svenska marknaden. Med andra ord kan de ha påverkat regeringen att sätta snäva personliga och ekonomiska intressen framför nationella, vilket skulle kunna förklara det ovan sagda om Sveriges hycklande politik

Om vi väljer att vidareutveckla teorin om att Wallenbergs oligarkiska intressen är det som verkligen ligger bakom denna oväntade utveckling, är det möjligt att de tänker sig att Ericsson också skulle kunna ersätta Huawei och ZTE på andra europeiska marknader om USA lyckas pressa fler länder att förbjuda dessa ledande kinesiska företag.

I förlängningen kan detta innebära att Ericsson skulle kunna få ett monopol över den europeiska 5G-marknaden. Detta med USA:s tysta godkännande som belöning för dess lojalitet mot USA:s antikinesiska politik inom det teknologiska området. Ericsson är redan en stor aktör inom EU: s tekniska sfär, så det är lättare för dem, än för ett amerikanskt företag, att konkurrera med Kina på den Europeiska marknaden.

Med det sagt måste det objektivt erkännas att USA:s press på olika länder att förbjuda kinesiska 5G-teknikföretag är raka motsatsen till de fria och öppna förhållanden där verklig konkurrens ska äga rum. Snarare tyder denna olycksbådande observation starkt på att USA har lyckats utnyttja sitt decennielånga inflytande över hela Europa i syfte att ta över en av världens största marknader.

Den eventuella risken för att USA-stödda Ericsson får ett monopol på den europeiska 5G-marknaden kan innebära en katastrof för konsumenterna, genom att de inte har något annat val än att acceptera de priser företaget dikterar.

Sverige måste acceptera konsekvenserna av denna mycket ovänliga politik mot Kina, oavsett anledningen till att man valde att utesluta Huawei och ZTE från nästa veckas frekvens-auktion. Om landet vill undvika eventuella motåtgärder mot sina företag, bör det inse att det fortfarande inte är för sent att ändra sitt beslut så länge den politiska viljan verkligen finns att motsätta sig det som verkar vara den USA-stödda Wallenberggruppens oligarkiska roll när det gäller att riskera en förstörelse av kinesisk-svenska relationer.

Underlåtenhet att göra det skulle avslöja den svenska regeringen som hycklande och riskera att ta förbindelserna med Kina till dess lägsta nivå någonsin.

Föregående artikelAtt respektera folkets demokratiska rättigheter: Vad anser Kina och Ryssland? Är de mer demokratiska än USA?
Nästa artikelJulian Assange kan utlämnas till USA – stort bakslag för yttrandefrihet och demokrati. Vad sägs på ”Ring P1”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

45 KOMMENTARER

 1. Sedan länge har vi ju kunnat konstatera att Sveriges ”historiska politik för fred och samarbete med alla” (det lilla som fanns) är död och begraven. Närmandet till USA har skett bakvägen via storkapitalet, värdlandsavtal och samövningar, insatstrupper utomlands osv, och snart står NATOs soldater i vår egen farstu. Den s.k. politiska viljan i någon annan riktning tycks över huvud taget inte finnas i vår riksdag och regering.

  Och kan vi inte få slippa 5G helt och hållet?

  Tänk om 4G byggdes ut och förbättrades i stället, så att det fanns mobiltäckning i hela landet till att börja med. Och visst har väl världen andra problem att lösa, många dessutom synnerligen akuta problem, som det ser ut att krävas många snillen för att lösa? Oljan är snart slut, och vad gör vi då? Elfordon kräver sina batterier, med vilka råvaror? Och elen produceras hur? Vi använder redan på tok för mycket elektricitet! Varför kan inte politiken kräva av industrin att den satsar på sådant som faktiskt behövs utan att ytterligare utarma och förstöra vår planet? Inte är det då förarlösa bilar, ”lås din dörr eller sätt på tvättmaskinen med mobilen”, osv vi är i behov av.

  Vi behöver tekniska framsteg, men CUI BONO? Det är den eviga frågan: vem tjänar på detta? Ytterligare något som tydligt visar på att det verkligen är dags att skrota kapitalismen.

  • Precis som nazisterna en gång tvingade Sverige till samarbete, i praktiken att bli en naziallierat land, tvingar nu USA Sverige till att på samma sätt i praktiken alliera sig med USA. Du kan slippa 5G helt och hållet, det är bara att inte använda en 5G telefon, eller stänga av 5G i telefonen. Medan 4G fungerar som ett flodljus, du kan inte undvika att bli ”belyst” av närmaste basstation, fungerar 5G som ett spotlight, det ”belyser” endast den telefon, eller annan terminal, den skall kommunicera med. 4G är redan utbyggt och förbättrat till max. Det är just det som är problemet. Täckningen har intet att göra med 5G eller 4G utan med antalet basstationer. Oljan är inte snart slut, den bildas hela tiden, men att bränna den skapar föroreningar, och 5G och digitaliseringen motverkar det. Idag fungerar ett ökande 35% av hela Kinas massiva ekonomi digitalt, istället för att resa, till exempel att åka till stormarknaden för att handla eller att resa på möten och konferenser. Som exempel. Den bostad jag just nu skriver detta från är på 100 Kvm. Hade den haft vattenburen värme skulle en stå på 100% 24 timmar om dygnet. Nu har jag värmepumpar i varje rum som jag kan kontrollera från min mobil var som helst i världen. Rummet jag sitter i är på 20 Kvm, och är uppvärmt, resten av bostaden får bli kall, ingen energiförbrukning. När jag inte är hemma får bostaden bli kall, på vägen hem slår jag på värmen i det rum jag skall använda så det är varmt när jag kommer hem. Tar 10 minuter. På det sättet blir energiförbrukningen bara omkring 15% av en traditionell uppvärmning. Tacka digitaltekniken.

 2. Tycker det är bra att förbjuda Huawei (Kina) att delta.
  Dock borde även USA förbjudas delta.
  Inte bara i Sverige utan i hela EU.
  Inte med något löjligt tal om spioneri (det blir det vilken som än levererar).
  Förbjud Kina och USA med hänvisning till att det måste vara en diversifierad marknad.
  5G marknaden blir så stor att EU inte kan tillåta Kina eller USA att ta den.
  Prognoser pekar mot att omsättning kring 5G kommer bli större än allt annat tillsammans.
  Kan inte överlämnas till nån/några stora aktörer.

  • Det finns bara tre större spelare på 5G planen, Huawei, Ericsson och Nokia. USA har ingenting att komma med teknologiskt. Vad de flesta inte inser är att de tre företagen håller i olika delar av 5G teknologin, så dom kompletterar varandra. Just som du säger, marknaden skall inte överlämnas till en enda storspelare att kontrollera den, men det är just precis vad USA försöker åstadkomma. Ericsson i Sverige är ett företag i ett litet land utan makt och kraft att sätta emot USA, och ett företag och land USA lätt kan styra och kontrollera genom hot, sanktioner och påtryckningar, USA kan förslava och styra, vilket dom ofta har gjort och gör just nu. Det går inte med Kina, som kan sätta sig emot USA, USA kan inte kontrollera Kina, och det är därför USA försöker eliminera Kina från marknaden så USA med hotelser, sanktioner och påtryckningar kan kontrollera marknaden till sin egen fördel. USA är alltså den stora aktören du inte vill se. För att motverka det måste kinesisk teknologi komma in på EU marknaden.

   • Samma diskussion om hegemoni som vi haft tidigare.
    Tror inte det blir bra med Huawei som leverantör.
    De kommer bli för stora.
    Kina ärlika dåligt som alla stater varit genom alla tider.
    Får de för mycket makt blir de galna.
    Som alla blivit hittills.
    Jag skulle helst se att man förbjöd stater att vara större än ett par miljoner.
    Sedan skulle de vara tvungna att dela upp sig.
    Har svårt att se att Kina kommer bli bra för mänskligheten, har misslyckats varje gång under några tusen år för alla stater att vara bra för omvärlden när de får makt.
    Det finns fler leverantörer, även om dessa tre är klart störst.
    En annan leverantör blir hyfsat stor om de får kontrakt med EU.

    • Jerry, med respekt, men hela ditt resonemang är baserat på just de urgamla västerländska, gamla värden, ett koncept av stater som står i konflikt och ett motsatsförhållande där störst och starkast bestämmer över alla svagare. Du skriver ”Får de för mycket makt blir de galna” och det är just det vi ser just nu med att USA försöker etablera en global militärdiktatur där USAs Den Djupa Staten eller BigBusiness fattar alla beslut för alla andra, och genomför besluten med militär makt och dollardominansen. Du skriver, ”Jag skulle helst se att man förbjöd stater att vara större än ett par miljoner.” Det är precis så Kina redan fungerar för Kina må vara formellt en stat men består av omkring 2,000 folk och nationer med omkring 1,500 språk som kan sköta sina egna affärer oberoende av varandra men samtidigt samarbeta och samverka. Kina är redan uppdelat och så har det varit i tusentals år. Det kommer inte att bli ”annan leverantör” för teknologin ägs idag av dessa tre, främst Huawei men även Ericsson och Nokia. Att alla desa folk och nationer inom Kina har lyckats utveckla et system av harmonisk och fredlig samverka är vad Kina kallar ”socialism med kinesiska förtecken”. Att utesluta Huawei betyder rent praktiskt att USA tar kommandot över de svaga, Sverige och Finland, och blir den ”galna” diktatorn. Det är just det som är USAs avsikt.

     • Jag skulle hellre ha Huawei är något USA-styrt.
      Men det räcker inte för mig, det är för små mål.
      Om något ska bli bra måste det till en total omorganisation.
      Naivt att tro att det ska ske men nu pratar vi om personliga önskemål, inte om realistiska alternativ.
      USA tycker jag inte bra om på något vis.
      Jag har inte så länge kvar så det är ok med mig att överlåta allt till Kina.
      Jag tycker synd om kommande generationer som kommer att prata om Kina som vi pratar om USA idag.

     • Jerry, Huawei förbudet betyder att du får något USA styrt, det är ju den omaskerade avsikten, för USA kan inte styra Huawei. Håller helt med, det måste till en total ”omorganisation”, och den har redan skett inom Kina, vilket är en federation av många olika nationer och folk, men ”omorganisationen” pågår ännu och blir nog aldrig färdig för Kina är dynamiskt föränderligt. Kina vill inte ha ”allt”, Sverige kan sköra sig själv, men just nu lämnar Sverige över ”alt” till USA, nu vill man ju nu till och med att Sverige skall integreras i USAs krigsmaskin, NATO. Kommande generationer som kommer inte att prata om Kina som vi pratar om USA idag för Kina har lärt sig den dyra läxan, ”kostnaden”, 100 miljoner människoliv mellan demokratin från 1912 till avskaffandet av kommunismen 1978. Det misstaget med ”demokrati” och kommunism kommer man inte att upprepa i Kina. Glöm heller inte historien, kommunismen i demokratiska Sovjet, och dess spin-off nazismen i demokratiska Tyskland. Både Nazityskland och Sovjet var faktiskt ”demokratiska” stater med fria val, val som en maktelit skickligt styrde, precis som i dagens Sverige. Precis som du säger, hur ändrar vi realistiskt på det.

  • Kina har en inhemsk marknad som är nästan det dubbal av USA+EU. Kina har dessutom RECP med 30% av världens ekonomi. Latinamerika och Afrika har största handel med Kina. Eu? USA? För att inte tala om att Kina är redan inne i 6G. Vem behöver föredettingar? Vem behöver de som är på efterkälken som USA & EU, inklusive Sverige?

   Framtiden stavas Kina+++ https://www.globalresearch.ca/china-global-superpower/5727731

   • Vad är bra med det?
    Precis det som är dåligt.
    Kina är på väg att bli för stora, måste stoppas.
    Eller vill du bara ha en ny skit stat att hata?
    Finns ingen historia som pekar mot att någon stat någonsin varit bra när de blir för stora.
    Stater är mänsklighetens fiender.

    • Jerry, Vad som är bra med det är att vi får en ledare som andra kan välja att följa, eller inte. USA nuvarande försök att leda globalt är med militära och ekonomiska hot, krig, invasioner, ”regimbyten”, massmord och sanktioner, ekonomiska och andra. Du kan väl knappast ha missat USAs nästan dagliga hotelser och ständigt utökade sanktioner med den nu falnande dollardominansen och personattacker. Meng Wanzhou sitter som gisslan i Kanada för USA räkning. Assange sitter som USAs gisslan i London, USA sprider intensivt falska rykten och propaganda, även genom svenska Public Service och MSM att Kina skapade covid. Idag vet vi att så inte var fallet, allt fler tror det däremot kom från ett biolabb i USA nu. Det är därför viruset är så spritt i just USA. USA är källan, inte ännu bevisat dock. Du skriver, ”någon stat någonsin varit bra när de blir för stora” och mäktiga, och just därför driver Kina konceptet med en multilateral, multipolär, och multivaluta värld. Det finns ett historiskt exempel på just konceptet med multilateralism, Tahiti, innan européerna kom dit och förstörde. Runt ön Tahiti fanns sju kungadömen. Om en kung blev stroppig och erövringslysten glömde de andra sex all meningsskiljaktigheter, gaddade ihop sig, och satte honom på plats. Det blev aldrig några strider. Källa Bengt Danielsson med flera.

     • Håller med dig om allt.
      Problemet du inte vill se är att Kineser är som de flesta andra människorna.
      När de blir störst i Världen kommer de bli galna.
      Människor har aldrig kunnat hantera makt och kommer aldrig kunna.
      Kina kommer sluta driva något annat än stormaktspolitik när de blir världsledande på alla områden.
      Jag ser inga tecken på att kineser inte är människor.

     • Kineser, eller snarare all folken i Kina, är precis som alla andra. Skillnaden är att dom har upptäckt hur man ändrar på saker till det bättre. Kina har redan varit ”störst i Världen” och blev inte galna eller drev stormaktspolitik. Amiralen Zhen He seglade runt i dåvarande världen för hundratals år sedan med hundratals fartyg så stora att dom hade trädgårdar och boskapsskötsel ombord, men erövrade inte ett enda land eller etablerade inte en enda koloni. Flera hundra år senare var Européerna, främst UK, ”störst i Världen” och seglade runt i världen med sina skepp och erövrade och etablerade kolonier, Hong Kong ett exempel, Nordamerika ett annat. USAs stater är gamla kolonier. Kina bedriver ingen stormaktspolitik idag, man svarar bara på USAs och Storbritanniens stormaktspolitik och sanktioner. Hur vill du själv ha den framtida världen, idag koloniserar USA Sverige. Idag är Sverige en de-facto USA allierad stat, precis som Sverige en gång var en de-facto Nazi allierad stat och det var därför nazisterna aldrig invaderade Sverige förra seklet. Just nu är det väldigt tyst från Kina, ambassaden har inte sagt något om USA propagandan i Sverige som man gjorde tidigare. Tror du man i Kina sitter och beundrar hur gräset gror. Inte så. esse non videri, att verka utan att synas. Hur blir det med Sveriges framtid???? Mat på bordet – eller inte.

     • Hej, Hej Kina.
      Alla stater som någonsin har regerat över världen har ALLTID varit för stora för mänskligheten.
      Ställer samma fråga till dig som till Karl.
      Nämn vilken världsledande stat som varit god för mänsklighten de senaste 5000 åren.
      Om ni tror att Kina är utomjordligt snälla är ni naiva, de kommer att blir förstörda när de blir störst.
      Förstår inte varför vissa försvara ett system med stater som ALDRIG fungerat.
      Vill få det bättre som mänsklighet måste vi avskaffa möjligheten att skapa imperium.
      Förbjuda stater att vara större än max 5 miljoner skulle kunna vara en lösning.
      Lika orealistisk som att Kina blir goda för mänskligheten, men ingen ide att försöka sig på något som misslyckats i 5000 år.
      Verkar naivt.

     • Hej Kina och Jerry. Kina har aldrig ”regerat” över världen och kommer heller aldrig att göra det. Man är alldeles för klyftig för det och har lärt sig av egen erfarenhet och andras. Kina kommer att återta en ledande plats, men inte i USA-stil, all leda med piskan, svärdet och kanonen, utan att leda med exempel, så andra finner det värt att följa efter, men inte av tvång utan av vinning och privilegium. Redan för 2,200 år skrev filosofen LaoTzi 老子, ”Den som vill leda ett folk måste kunna följa dom”, det vi idag kallar folkstyre. Kina var så ledande i världen redan för 2,000 år sedan, Han dynastin. Jerry, du tänker i samma spår som forna tiders härskare, Stalin, Hitler, Alexander den Store, Romarna, Tibetanska stormakten, och – idag USA. Att leda genom att kontrollera och styra med hot, tvång och våld. Lyd! Annars….. Även den största armé eller folk består av individer och grupper av individer, som familjer. Bankirvampyrernas makt, och därmed USAs, kommer snart att vara eliminerad. Vad vi vill störta är USA – diktaturen, vilket är bankvampyrerna, Den Djupa Staten, erövrings och krigsmaskinen, rustningsindustrin, osv, vad vi inte vill störta är de amerikanska folken. Tvärt om. Slutet på dollar och USA dominansen kommer https://www.rt.com/op-ed/509120-china-digital-currency-us-dollar/

   • Kina är omkring 20% av världen i befolkningshänseende, USA 4% och EU 3%. Med enkel matematik, Kina är tre gånger så stort. Verkligheten är att då Kina i en betydligt större utsträckning använder digitaltekniken är Kina-marknaden kanske tio gånger större. Inkludera andra asiatiska länder och Ryssland, blocket blir över halva jorden befolkning, RCEP. Kina har idag 309 miljoner digitalbutiker, 700,000 5G basstationer, 888 miljoner live videoanvändare eller 94.5% av internetanvändare, Kina har 18 månaders erfarenhet av 5G. USA och EU har knappast börjat. Sverige har ingenting. 35% av Kinas BNP är idag digitalt. I Sverige noll. 6G är redan i experimentellt bruk i Kina. Vad vill Sverige, dö sotdöden men USA eller haka på Asien, där idag alla har hakat på Kina-konceptet om multilateralism och en multipolär och multivaluta värld. Kina styr ingen annan, det är andra som väljer att följa Kinas koncept, de gör dom frivilligt.

     • Det är just det som pågår i Asien, RCEP, CPTPP, BRI, eller AIIB, är samarbete mellan många parter, inte hegemoni. I alla exemplen är USA inte med. Den amerikanska propaganda apparaten, med sina Svenska förlängningar MSM och Public Service, är inte med på noterna och mörkar vad som pågår.

    • Eftersom människan av naturen är ett territoriellt flock djur, tror jag att vi för överskådlig tid kommer att ha både stater och folk, vilket inte är samma sak. Däremot vet vi att det är möjligt för dessa att sammanleva fredligt. Både Europa och Kina är ju exempel. Är det någon i Sverige som skulle vilja erövra Norge idag, som Karl XIIe. Vad som kan hända är att människan vidareutvecklas till ett flockdjur som inte är territoriell, likt hästen. Det är fullt möjligt. Grunden för utvecklingen av människan till att erövra och kontrollera flockens territorium och flock instinkten var överlevnad. Idag har människan utvecklat intelligens, och samarbete ger logiskt och praktiskt bättre chans till överlevnad än konflikt över territorier.

 3. Matematiken i resonemanget går inte ihop. Om Wallenberg skulle vilja stoppa Huawei i Europa för att ge plats åt Ericsson, skulle Kina kunna stoppa Ericsson för att ge plats åt Huawei i Kina. Den kinesiska marknaden är mellan 7 till 10 gånger så värdefull som den Europeiska. Wallenberg är tillräckligt klyftiga för att inse det. Problemet är att USA är desperata att stoppa Kinas utveckling för dom klarar inte att konkurrera, och USA och Sverige tillämpar dessutom det gamla romerska systemet med samhällsstyrning, som nazisterna fulländade, att styra samhället med propaganda.
  Man massöverakar, analyserar, och justerar åsikter och handlingar med propaganda via främst media. Kinas teknologi förhindrar denna samhällsstyrning. Kina kommer inte att tillåta amerikanska och Svenska bakdörrar i systemen. Amerikanska system, som Facebook, Twitter, Instagram, och Google arbetar alla med central lagring av informationen på en server som NSA, FBI och CIA kan övervaka och censurera. Kinesiska system, som WeChat, arbetar med distribuerad lagring av all information. Den finns endast på mobilerna, inget lagras centralt. Det betyder att USAs system inte fungerar. Därför är USA helt desperata att stoppa Huawei, TikTok, och WeChat. Deras fundament för maktutövning undantrycks. Precis som i fallet PirateBay hota USA nu Sverige med sanktioner om Sverige inte rättar in sig i USA ledet.

 4. Håller med om all din kritik av hur USA försöker styra.
  Är dock skeptisk till att Kina är nån att hålla i handen när man blir rädd.
  Vad får dig att tro att kineser är annorlunda än andra?
  Alla människor blir förstörda av makt, eller är det det som är målet?
  Låta Kina Kina få makt så de blir fördärvade?
  Är det målet?

  • När det gäller Kina behöver du inte ”hålla handen”. Kina har inte attackerat och erövrat någon på tusentals år, USA har
   -krigat 228 år av sin 244-åriga existens
   -1,000 militära baser runt jorden
   -ockupationstrupper idag i åtskilliga länder, som Japan och EU
   -involverad i 248 väpnade konflikter på 153 platser efter WW2
   -startat över 200 militära operationer i andra länder efter WW2
   -190 miljoner dödsfall, direkt och indirekt relaterade till USA
   -”regimbyten” i Ukraina, Sudan, Syrien, Irak, Libyen, Hong Kong, Xinjiang, Tibet, etc
   -bombar civila var 12e minut
   Lägg till sanktioner, hotelser, lögner och propaganda.
   När det gäller USA, du behöver ”hålla handen” – hårt. Hur vill du leva resten av ditt liv.

    • Folket Befrielsarmé invaderade Tibet 1950, och resulterade i flyktingvåg till Indien. Tibet har varit ockuperat av PLA ända sen dess, som placerat sina ICBM där, och flyttar in han-kineser så att demografin faller partiet i smaken. Regimbytet i Hongkong pågår nu.

     • Från år 1720 blev Tibet beroende av Qing-dynastin och lydde administrativt under vicekungen i Sichuan. Under brittiskt inflytande under förra hälften av 1900-talet. 1951 erkände Storbritannien Kinas överhöghet över Tiber. Hongkong under brittiskt kolonialistiskt styre saknade demokrati.

 5. Det är helt i sin ordning att Sverige väljer att stimulera sin lokala producent av spetsteknologi, det är tjänstefel av regeringen att inte ge uppgiften till Ericsson, särskilt om Ericsson och Huawei håller samma kvalitet. Håller Huawei med bakdörrar till Kinas säkerhetstrupper i sitt 5g-nät är det obligatoriskt att välja svenskt system. Det här är ingen neutralitetsfråga, utan handlar om vanlig självbevarelsedrift, något som regeringen visat sig sakna.

  • Dvs ”fri konkurrens” mellan jättebolag ska inte tillåtas i Sverige men i Kina. Om Ericsson via hemligt försvarsavtal med USA (existerar med okänt innehåll) håller bakdörrar då?

   • Den fria konkurrensen på partiets villkor med obligatorisk tekniköverföring och övervakning har alltså sina begränsningar.

    • Fakta! Fallen med tekniköverföring har orsaker. Som exempel. USA företaget säger, låts oss etablera ett JV. Vi tillför 100 miljoner i teknologi, mjukvara, ni – Kina tillför 100 miljoner i kontanter. Sedan äger vi företaget 50/50. Efter ett år är allt igång, pengarna inveterade. Nu säger USA företaget, skär ner lönerna med 20%, vi vill ha mer vinst. Om ni inte gör det drar vi tillbaka vår teknologi och då går företaget i konkurs, ni förlorar 100 miljoner, vi förlora inget för vi har teknologin kvar. USA har satt det i system. Jag har personligen suttit vid bordet och lyssnat på hotet. Det var det Apple gjorde när anställda i Kina började begå självmord, och som propagandan sedan beskyllde Kina för. Då säger Kina-företaget, ge oss teknologin, för då kan ni inte hota oss. Detta kommer inte att sluta. Kina kommer helt enkelt att vägra att arbeta med USA företag som skaffar sig denna totalitära makt och kontroll.

 6. Vilken historisk neutralitet åsyftas? Industripolitiskt har vi Westinghouse gen2 kärnkraftsverk och har aldrig övervägt ryska grafitmodererade alternativ. Volvo var inspirerat av amerikanska bilar fram till PV, då skar de upp en tysk Adler för att se hur den var byggd. Järnverk och träindustri hade stora brittiska investeringar i inledningsskedet. Vi hade också en industripolitisk satsning på radar till flygvapnet hos Ericsson som fick en spinoff i mobiltelefoni, fullskaleexperimentet med mikrovågor är inhemsk uppfinning som andra tagit över.

  Det finns ingen svensk neutralitet, Sverige är en barkbåt som flyter på den internationella handeln, uppgiften är att se till att den inte sjunker via huvudlös ”klimatpolitik”, vårt senaste frireligiösa hugskott.

 7. Neutralitet.
  Socialister har tro på samarbeten.
  Men jag har ingen övertro på (politiska)samarbeten.
  För mycket samarbeten förstör demokratin.
  Socialister har banat vägen för samarbete leder till regeringsmakt.
  Det är så vår nuvarande regering fungerar och kanske även nästa?
  Tyvärr så tycks även partiet Sverigedemokraterna välja samarbetsvägen.
  I flera frågor och nu även NATO-frågan.
  Det här gillar jag inte alls. Det fel väg.
  Det är den fega och ynkliga vägen. Tigga och låta sig kuvas för att få vara med.
  Demokrati kräver opposition och konfrontation.
  Handfast och bestämd samt även knuten näve när så behövs.
  Elle vill du hellre leva i samarbetets konsensusdemokratur?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-oppnar-for-natomedlemsskap

 8. Beslutet att inte tillåta installationer av Huaweis produkter i Sveriges 5G-nät är både tufft och modigt.
  Med stor sannolikhet innebär det att inte bara Ericsson kommer tappa affärer i Kina utan också att andra svenska företag kommer få svårare att få beställningar ifrån Kina.
  Med tanke på den mångdubbelt så mycket större kinesiska marknaden kommer beslutet att ge enorma svenska exportförluster under överskådlig tid.
  Alltså är det inte en affärsmässig grund för beslutet.
  Det svenska näringslivet är med säkerhet inte glada åt detta vilket gör beslutet ännu modigare.

 9. SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson har en djupare analys om NATO-frågan.
  Väl värd att läsa tyckte jag.
  NATO-option och NATO-medlemskap. Det måste man skilja på.
  Våra partier närmast socialism har störst avstånd till NATO.
  Närmast NATO finner man de liberala ”mittenpartierna” Centern och Liberalerna.
  Därför finner jag det vilseledande att här blanda in ”vänster” och ”höger”.
  Högerpartiet Sverigedemokraterna vill egentligen inte medlemskap i NATO.
  Den förändrade ståndpunkten har mer med förhållandet till de andra partierna att göra och förmodligen mest regeringsfrågan.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-regeringen-kors-over-efter-sd-s-overraskande-nato-linje

 10. Ericssons vd pressade regeringen om Huawei – hotade lämna Sverige
  Efter Post och telestyrelsens beslut om att utesluta de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE från Sveriges 5g-utbyggnad har Ericssons vd Börje Ekholm uttryckt sig försiktigt i frågan till svenska medier. Enligt sms som Dagens Nyheter tagit del av har dock telekomjättens vd starkt tagit ställning mot beslutet och antytt att Ericsson kan komma att lämna Sverige om inte regeringen bryter in.

  Men enligt sms som Dagens Nyheter tagit del av har vd:n sedan beslutet togs bedrivit en påverkanskampanj mot Sveriges regering och handelsminister Anna Hallberg (S) i syfte att få regeringen att bryta in och ändra beslutet.

  I sms-konversationen mellan Börje Ekholm och handelsminister Anna Hallberg kräver Ericssonchefen att regeringen agerar. Det antyds även att Ericsson med 13.000 anställda och huvudkontor i Sverige kan komma att lämna landet om inte beslutet ändras.
  https://www.di.se/nyheter/ericssons-vd-pressade-regeringen-om-huawei-hotade-lamna-sverige/

  Wallenberg pekar på en farlig risk
  Risken för spionage är på allvar men det finns stora risker med att helt och hållet blockera Huawei. Ett litet land måste vara smartare än så.
  https://www.di.se/ledare/wallenberg-pekar-pa-en-farlig-risk/

 11. Jakob Wallenberg satt ju nyss på SVT-intervju, och tog ställning mot (!) Säpos beslut att utestänga Huawei, och lät ovanligt klar på detta, för frihandel. Säpo skall ju inte bedriva utrikespolitik, men de kanske är bättre på det än vad de skall göra på hemmaplan. Det verkar vanligt med ” mission creep” i regeringen och nu även bland myndigheterna.

  • Säpo har inget större förtroende hos folk i allmänhet efter alla fumligheter med Akilov som det största bottennappet. Säpo är numera ett organ för partiet d v s sossarna och styrs helt från Rosenbad.

 12. Kan inte fatta att vi den underbara Sverige snart helt formellt också då förlorar vår ”alliansfrihet”och går med Nato.Det är så tragiskt. Högern i Sverige drivit detta stenhårt dessa två mandatperioderna och även skapat en stark opinion i medierna som bara matar och matar på dagligen,månader efter månader år efter år. Fan vad tragiskt att vi snart är med Nato och då även helt officiellt kommer helt räknas till krigsförbrytarna usas förlängda pungkula.Enligt mej bör detta aldrig få ske utan folkomröstning först. Men återstår att se. Det går fort,och vi har val om endast 9mån. Hur kunde detta ske när vi inte ens varit nära något krig i över 200år. Hur har medierna också kunnat bete sej på detta sätt i åratal nu.Känns så otroligt bedrövligt att vi snart helt blir av med våran ”alliansfrihet”och då helt hållet står under krigsförbrytarna usas fötter även helt officiellt då

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here