Julian Assange kan utlämnas till USA – stort bakslag för yttrandefrihet och demokrati. Vad sägs på ”Ring P1”?

14
2628
Bild i The Indicter.

 

Media meddelar att domstolen har ändrat tidigare domslut och Julian Assange får utelämnas till USA.

DN skriver” Brittiska domare meddelar på fredagen att spionerimisstänkta Wikileaks-grundaren Julian Assange kan lämnas ut i enlighet med USA:s begäran. I lägre instans har det tidigare hetat att det vore otänkbart med tanke på Assanges mentala hälsa.” Assange ett steg närmare utlämning till USA,

Expressen skriver ”Fallet ska återigen prövas i en lägre domstol, skriver TT. Därefter kan beslutet överklagas en sista gång och då tas frågan upp i Storbritanniens högsta domstol.” Julian Assange kan utlämnas till USA

Detta sker samma dag som Nobels fredspris tilldelas 2 journalister som gått i bräschen för yttrandefrihet i sina länder, medan Julian Assange som gjort större insatser för yttrandefrihet och demokrati med sina avslöjanden försmäktar i ett hårt bevakat fängelse.

Jag har publicerat ett hundratal artiklar om Assangefallet.

Jag har sista veckan ringt till Ring P1 två gånger om Assange, men ej släppts fram. Två mail om detta har jag skickat in. Inget har blivit framsläppt av/till Janne Josefsson.

___________________________________________________________________

Bifogar mailet jag sände in i Stockholm i morse, ovetandes om att dom skulle falla:

Mail till Ring P1 idag kl 08.30

Idag ges Nobels fredspris till två journalister som arbetat för yttrandefrihet i sina länder. Man förbigår då åter de viktigare insatserna av Julian Assange som i Wikileaks försett medborgare med viktig information om USA:s sannolika brutala krigsbrott i Irak och annat, som man bör känna till i demokratins namn.
Men Assange har utsatts för psykisk tortyr av Sverige enligt bedömning av FN:s erfarne speciella rapportör, svensktalande professor Nils Melzer i Geneve. Han har skrivit till UD som inte svarat. Nu Assange fängslad utanför London och riskerar att utlämnas till USA där 175 års fängelse hotar. För att han avslöjat krigsbrott, medan förövare går fria. Ett hot mot alla visselblåsare, alla undersökande journalister och därmed mot demokratin som fordrar informerade medborgare.
Många av världens ledande pressfrihets- och människorättsorganisationer kräver att USA:s president Biden ska lägga ner åtalet.
Det är hög tid att riksdagen tillsätter en opartisk utredning om handläggningen av Assange-fallet!
Det är hög tid att UD besvarar breven från FN-observatören Nils Melzer!
Yttrandefrihet ska inte bara vara ett honnörsord i politikernas tal – Vi måste ha yttrandefrihet i praktiken!

________________________________________________________________________

Från manifestationen på Mynttorget 15 september. Bland deltagarna ses en bloggare och dennes hustru.

Vad bör göras?

Vi måste fortsatta att manifestera. Ty Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset

Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten!
Behandlingen av Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden visar hur illa yttrandefriheten fungerar när den direkt står i vägen för en dominerande stormakts intressen. Nyligen avslöjades att CIA planerade att döda Assange på Ecuadors ambassad år 2017. Nu talar mycket för att Storbritannien med USA:s stöd i sin tortyrliknande behandling gärna ser att han dör i fängelset eller efter utvisning.

Etablerade medier i Sverige och många andra länder håller tyst om situationen för Assange. Samma tystnad finns hos politiker, med ett par undantag, och riksdagspartier i Sverige.

Vi är alla mycket upprörda över detta.

Men alltfler internationella organisationer uttalar sitt stöd för Julian Assange, som för övrigt fått ett femtontal priser för sin journalistik. Nyss uttalade åter ordföranden i Amnesty International att Assange måste släppas fri och att åtalet är politiskt grundat i USA:s intressen och en attack på den fria pressen.

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen och Europarådet!
En namninsamling av en australiensisk politiker Phillip Adams för att Assange ska friges har fått 645 000 namnunderskrifter i världen som man lämnat man över till chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen.

Man menar att ”offentliga tjänstemän” i Storbritannien, Sverige, Ecuador och Australien har avsiktligt utsatt Julian Assange för psykisk tortyr.

Flera andra manifestationer till stöd för Assange har skett och pågår – men med magert svenskt deltagande. I maj 2020 publicerade Arne Ruth som vi nyss hört tala ett upprop stött av över tusen personer, ledande kulturpersonligheter. Sänt till UD. Inget svar. Sänt till DN och Aftonbladet – inget svar.
FN:s tortyrexpert professor Nils Melzer ställde frågor i ett brev till UD. Inget svar. Vi får absolut inte nöja oss med detta.
Är inte Sverige sämst i klassen då det gäller solidaritet med Assange och yttrandefrihet.
Här i Sverige har vi i Stödkommittén arrangerat ett trettiotal manifestationer till stöd för Julian Assange, här på Mynttorget, och på andra centrala platser i Stockholm, utanför DN och Sveriges Radio, utanför USA:s och Storbritanniens och Ecuadors ambassader.

Har detta solidaritetsarbete någon betydelse? Detta stärker säkert Julian Assange, liksom oss aktivister. Men i övrigt?

Jag tror det. Ett skäl till att Julian Assange inte dömdes till utvisning till USA i januari är med stor sannolikhet opinionsarbetet. Likaså till att USA:s ombud i rättegången i London lovar att Assange vid fällande dom ska få avtjäna sitt straff i hemlandet Australien – (USA:s nära allierade.)

Vi hoppas nu alla att han blir frikänd och inte utlämnas till USA. Om det blir så är förstås mycket osäkert.

Låt mig påminna om att för nästan precis 50 år sedan avslöjade Daniel Ellsberg USA:s hemliga planer för Vietnamkriget ”Pentagon Papers” och regeringens desinformation. Han riskerade 115 års fängelse. Men blev frikänd på grund av en stark opinion.

Om Assange utlämnas är detta en stark signal till oss och andra vänner till yttrandefrihet och demokrati att fortsätta och intensifiera vårt arbete.

Om Assange inte utlämnas så har solidaritetsarbetet av oss i ”Stödkommittén för Julian Assange” och av alla andra grupper och skribenter trots allt varit tillräckligt framgångsrikt. Stödet för Assange kommer nu att öka.

Ska vi då slå oss till ro? Nej! Vi måste pressa etablissemanget att medge misstag, och media till att tydligt ge stöd åt Julian Assange insatser.

Vårt arbete är aldrig förgäves! Tvärtom! Oberoende av domen i London! Men vi måste bli tuffare i våra protester. Talkörer och sittstrejker utanför UD är aktuellt!

Relaterat.
Lyssna på och se det mycket viktiga jättebra mötet om ”Fallet Assange” med Nils Melzer, Stina Oscarson och Arne Ruth i söndags kväll!
Åsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp
Julian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell
Fallet Julian Assange – Förödande kritik mot Sverige
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelSverige övergav sin historiska neutralitet genom att förbjuda kinesiska 5G-tekniker
Nästa artikelDen ”försvunna” tennisstjärnan Peng Shuai är inte alls försvunnen
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Det viktiga är att också ett framtida väckt ärende till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, baserat i Strasbourg, är möjligt!! – Storbritannien då blir motpart i ärendet.

  • Det är en tung dag.
   När vi brutit samman är det bara att fatta
   – pennan,
   och hjälpa andra att fatta
   – allvaret.

   Att vända sig till Europadomstolen framstår för mig som ett utomordentligt gott förslag.
   Medbrottslingen Sverige lät CIA/USA deportera två egyptier till USA-tortyr. Vi har en kollektiv förpliktelse att sona vårt brott. Ett första steg vore att stå upp för de mänskliga rättigheter – på riktigt!

   • Nils Melzer var inne på den linje vid mötet i Stockholm 21 november. Får se nu om/hur riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh fullföljer sitt offentliga löfte då att ordna ett möte i riksdagen om Assange. Januari nämndes.

 2. Dagens etablissemang är totalt okänsliga för demonstrationer såvida de inte når omfattningen av en generalstrejk. Titta på Australien där aborginer föses in i läger för tvångsvaccinering utförd av militären. Titta tvångsåtgärderna i hela Europa. Det handlar inte om omsorgen om vår hälsa, låt inte lura er.

  Totalitarismen håller på att installera sig och varken Assange eller någon annan kommer att återfå sina sekelgamla friheter innan ett massivt genombrott sker någonstans och ett skred dras igång. Vem skall åstadkomma detta genombrott ? Det är trist att se att insikten om de större sammanhangen är bättre på högerkanten t.ex. i EU-parlamentet vad gäller inskränkningarna i medborgerliga friheter och rättigheter. Borde inte varje kapitalismkritiker se skolexemplet på kapitalismens excesser i den korruption och sammanblandning av intressekonfliker och lobbystyrning som utvecklats under årtionden och nu uppnått sin fulla kraft med Gates, WHO, GAVI, FDA, CDC och industrin. Kapitalismens ruttenhet har postulerats i det oändliga, men på ett teoretiskt plan. När den uppenbarar sig fullt synlig låtsas man inte om den.

  • Glöm inte bort att Europadomstolen brukar förvägra utlämningar till länder där brott kan bestraffas med hårda och alltför grymma straff jämfört med europeisk rätt: 175 år fängelse räknas dit. Assange har heller inte begått brottet på eller inom Förenta staternas territorium ELLER dess JURISDIKTION(område för domrätt). USA försöker tillämpa sin egen jurisdiktion på en person som inte vistats i detta land.

   I Sverige är det tex. HELT lagligt att publicera just de dokument om USA som Assange gjort, och vi kan t.ex. INTE utlämna en person till ett annat land för förmodat brott som de facto INTE är olagligt i svenskt rättssystem.

   I bästa fall bör Assange ha en viss god chans i Strasbourg.

   Men han är ju australier säger ni då?

   Europadomstolen ser inte till den klagandes nationalitet och medborgarskap -utan det avgörs av att Assanges fall handhas av det engelska(brittiska) rättssystemet som alltså är en del av Strasbourg-domstolens domrätt.

   Och Strasbourg brukar upphäva domar som innebär att en person som utvisas till ett rättssystem vars straff kraftigt avviker från den dömdes straff i ett land knutet till Europakonventionen, och dit tillhör (tack och lov) inte USA som har dödsstraff, med sitt brutala och omänskliga straffsystem.

   Det måste ju finnas gott om starka, goda och kunniga jurister i Europa som kan jobba frivilligt och pro bono (gratis) och hårt för Assanges fall!

   Vår uppgift är att inte ge upp!!

  • Javisst är det förvirrande att se politiker som ska vara för kapitalism vara arga på Gazprom för att de höjer priserna på sin gas när världsmarknadspriset går upp! Det vore ju direkt tjänstefel av Gazproms ledning att inte ta betalt när de kan vilket ju även ligger i aktieägarnas intresse att vinsten ökar. Det har ju varit höga priser på virke och skogsprodukter de senaste åren och Sverige, som en av de stora aktörerna på marknaden, har ju inte hållit tillbaka med prishöjningar bara för att britterna ska kunna skita billigare eller att sänka kostnaderna för byggindustrin t ex med billigare virke. Det är ju inte välgörenhet som kapitalisterna sysslar med utan vinstmaximering. Men plötsligt så kräver politiker i EU och Sverige att Gazprom minsann ska hålla låga priser för att deras energipolitik med vindsnurror visat sig vara galenskap. Ja, man t o m kräver att Putin ska gå in och tvinga Gazprom att sänka priserna…Man tar sig för pannan över dumheterna som politiker typ Ynkeman och Tokfnatt i Sverige vräker ur sig för att dölja att det är deras politik som satt Sverige i en energikris med höga elpriser som följd!

   • Vi kan ju tipsa på temat att världens rikaste bolag alla kategorier: saudiarabiska Aramco (statliga oljebolaget) är just familjen Saudis personliga lilla STATLIGA onsdagsfirma som sköter utbetalningarna till familjens egen, ja, stat.

    När riktades sanktioner mot statliga Aramco för dess statliga aktörs tortyr i fängelser där kvinnovåldtäkter alltid sker, liksom för de politiska fångar som framför offentligt precis det kronprinsen progressivt framförde -innan(!) i uttalanden.

    Det är så här västerlandets moral och etiska principer fått mögla och genomruttet tappat all sin ursprungliga civiliserade ordalydelse i ”det amerikanska ledarskapet”.

 3. Det är häpnadsväckande detta. Det är illa detta.Jag följt detta drama och justitiemordet noga sedan 10år nu. Tyvärr tror jag inte Herr Assange kommer att vara i livet så längre tid till,men jag hoppas jag har fel självklart.Men så som han varit inlåst i England nu från förra året,så ser det mycket illa ut just nu,men hoppas ett mirakel sker och jag har fel.Men det ser otroligt illa ut och är dåligt just nu

 4. Nyss släpptes de två ukrainare, som greps av polisens insatsgrupp, för någon påstådd likvidering, och skall
  utlämnas till Ukraina. Likaså de två ukrainarna, som grymt mördade en pensionär, och stal hans bil, blev
  frisläppta.

  Men i Assanges fall har ju Sverige riktigt jobbat för att låsa in honom, en ful fläck, på både svensk polis
  och åklagare/rättsväsen, samt radikalfeminismen. Sverige servar USA, ständigt i sina handlingar, Assange eller Snowden, de har inget att hämta i Sverige, bara de ryska journalisterna, och belarusiska. Det går att förutse hur Sverige skall agera, och det är värre idag än förr, det måste bli värre i Sverige, innan det blir värre, som vanligt. Tydligen politiserar rättsväsendet sina verksamheter, det slår aldrig fel, CIA håller koll.

  Men varför går ukrainarna fria, särskilt den sista ” dödspatrullen”, låter allvarligt, men inga problem, den ”goda nyheten” är att det är ”den svenska polisen.” Har någon i Kiev dragit i trådar, för att släppa dessa två som greps under så dramatiska former, eller hade man information från Kievs hemliga polis i något skede av detta, som man inte vill kommentera ? Ja, nu är det under mattan iaf…nästa…

  • ”Det går att förutse hur Sverige skall agera” Sverige kommer att fortsätt att agera som Sverige blir tillsagd av USA. Rasistpropagandan på dominerade media, värdlandsavtalet, kärnvapenavtalet, Huawei, censuren, förföljelser, Taiwan, Sydkinesiska Havet, i all oändlighet.

 5. Det är väl knappast något tvivel, i alla fall för mig, om att USA styr domen osynligt i bakgrunden med hot och påtryckningar. Ett typexempel var PiratBay affären. USA hotade Sverige om Sverige inte vek sig och ändrade lagen och tolkningen så den gynnade USA.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia
  Det finns något betydligt allvarliga här. Ingen kan ha missat Bonnierpressens, på främst DN, dagliga hätska attacker på Kina med förfalskad och fabricerade nyheter om mänskliga rättigheter, läckta dokument, läger, förföljelser, allt helt i enlighet med USAs policy och vilja. Man driver USAs linje och propaganda om bojkott av OS, Taiwans oberoende, marknadsför USA vacciner, USA dreven om mänskliga rättigheter, kopplingar till militären, motarbetar Volvos utveckling, osv. Det är ju mycket tydligt. Alltihopa har bevisats falskt. Det är för mig helt uppenbart att Bonnier driver amerikansk propaganda och politik. Samtidigt har Bonniers enligt de egna sajterna http://www.bonniercorp.com omfattande ekonomiska intressen i USA, vilka naturligtvis är helt beroende av USAs välvilja.
  —”Bonnier Corporation är en av de största specialintresserade förlagsgrupperna i Amerika”. (Källa Wiki). —Bonnier-familjen och har totalitär media-dominans i Sverige. (Källa Wiki)

  Det nära totalitärt dominerade medieföretaget i Sverige står alltså i beroendeställning till USA. Samtidigt går uppenbart Bonniers USA företag briljant. Vad jag ser är att metoden att köpa journalistik har utvecklats sedan Udo Ulfkotte skrev boken Köpta Journalister (Gekaufte Journalisten). Svenska media styrs från USA, och betalas indirekt i USA.

  Detta visar även den stora faran med att tillåta en enda ägares totalitära dominans i mediasystemet, den ägaren kan då lätt kapas av en aggressiv stormakt och sedan föra delas talan och sprida deras propaganda, vilket då styr svenska folkets opinion och hur folket röstar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here