Sveriges mörka idrottshistoria. Landskamper med Nazi-Tyskland, ej med de allierade, under Andra världskriget. Inte bättre idag?!

11
2599
Tyska landslaget poserar med Hitlerhälsning på Råsunda. Landskampen spelades mitt under brinnande världskrig i oktober 1941. ”Säsongens stoltaste ögonblick”, står det om matchen i fotbollförbundets årsbok.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Jag publicerade nyligen artikeln Bra med idrottslig bojkott av Ryssland? En släkting ringde och informerade om landskamperna i fotboll mellan Serige och Tyskland under Andra världskriget. En påminnelse och tankeställare… Inställningen till idrottsarrangemang speglar politiken.

DN:s kände sportjournalist Johan Esk publicerade 16 mars artikeln Johan Esk: Våga vägra VM om det krävs Första meningen lyder ”Om Ryssland får ja till kval måste Sverige stå fast vid sitt nej och våga vägra VM i fotboll.” Min kommentar till DN publiceras och diskuteras efter det historiska avsnittet.

___________________________________________________________________

Mitt under andra världskriget, 5 oktober 1941, möttes Sverige och Tyskland i en landskamp i fotboll på Råsundastadion som Sverige vann med 4-2. Väldiga folkmassor strömmar till Stadion. Överfylld cykelparkeringsplats. Spelarna springer in. Kung Gustaf V och kronprins Gustaf Adolf på läktaren. Statsminister Per Albin Hansson och överståthållare Torsten Nothin. Gustaf V och kronprinsen går ner på planen och hälsar på spelarna.

Bland de närvarande märktes kung Gustav V , kronprins Gustav VI Adolf, statsministern Hansson, Per Albin . här.

Matchen spelades en kort tid efter den tyska ockupationsmakten i Norge arkebuserat de både fackföreningsmännen Hansten och Wickström.

 • 20 september 1942 var Sverige returmatchen på Olympiastadion i Berlin med 2-3.
 • Under Andra världskriget spelade Sverige ingen landskamp i fotboll med något land bland de allierade.

Historikern Per-Olof Holmäng berättar i sin doktorsavhandling ”Idrott och
utrikespolitik” om några mycket intressanta händelser i svensk idrotts historia:

1934: Svenska landslaget i fotboll hälsade publiken med fascisthälsning vid en match i Bologna den 27 maj. Fyra dagar senare i Milano upprepades hälsningen. På hemvägen spelade svenskarna en match i Frankfurt. Landslagsledningen beordrade spelarna att göra nazisthälsning. De vägrade dock.
1934: Landskamp i friidrott på Stadion i Stockholm. Trots protester hissades både den tyska flaggan och nazistfanan. Dessutom spelades både den tyska nationalsången ”Deutschland, Deutschland” och NSDAP:s (det tyska natzistpartiet) officiella kampsång som inleds: ”Die Fahne och!”.

1936: Kölns stadslag gästar Göteborg för att spela en fotbollsmatch mot Göteborgs-alliansen. FCO (LO:s lokalorganisation) kräver att matchen stoppas och hotar med bojkotter och repressalier. Efter FCO:s krav vill inga spelare i IFK Göteborg eller Gais vara med. Däremot är nio spelare från Örgryte intresserade av att spela. Alliansen förklarar att man vill flytta eller ställa in matchen. Svenska Fotbollförbundet kräver då att Alliansen genomför matchen (om man vill fortsätta att möta utländska lag). SFF kontaktar också LO:s ledning som förmår FCO att häva bojkotthotet. Matchen spelas den 12 juni inför endast 2 000 åskådare.
1940: Vintersportvecka i Garmisch-Partenkirchen. Betecknades av stora delar av idrottsvärlden som ett rent nazijippo. Gymnastikförbundets ordförande plus några andra svenska idrottsledare var på plats med sina fruar. Resa och uppehälle betalades av de nazistiska värdarna.
1940: Vid Finnkampen i friidrott i Helsingfors fick Tyskland vara med. Deltagandet ansågs så prestigefullt att det godkändes av Hitler personligen. Vid banketten på kvällen på den tyska legationen skålade den svenska delegationen med prins Gustaf Adolf i spetsen med den tyske Reichsportführer von Tschammer. Efter krav från tyskarna bar de manliga bankettdeltagarna frack med ordnar.
1940: Trelandskamp i skytte mellan Tyskland, Finland och Sverige. Svenske OS-guldmedaljören Bertil Rönnmark vägrar vara med, eftersom han anser att landskampen är propagandajippo för Nazi-Tyskland.
1941:
 Kort tid efter den tyska ockupationsmakten i Norge arkebuserat de både fackföreningsmännen Hansten och Wickström möttes Sverige och Tyskland i en landskamp i fotboll på Råsunda i Solna utanför Stockholm. Kung Gustav V och prins Carl Gustaf fanns på plats och hälsade på både den svenska och tyska spelarna före matchen. Även den svenske statsministern Per-Albin Hansson satt på läktaren och deltog i banketten efteråt. ”I det stora spelet har det väl ingen betydelse”, antecknade han efteråt.
1942: När Sverige skulle möta Tyskland i fotboll i Berlin fick en av landslagets ledare, Carl Linde, inte inresetillstånd efter att han skrivit negativt om Tyskland. Landslaget valde att ändå åka. Svensk idrotts mörka historia

___________________________________________________________________

DN:s kände sportjournalist Johan Esk publicerade alltså 16 mars artikeln Johan Esk: Våga vägra VM om det krävs Första meningen lyder ”Om Ryssland får ja till kval måste Sverige stå fast vid sitt nej och våga vägra VM i fotboll.”

Jag sände en kommentar till DN under ”Ifrågasätt”, vilket genast togs bort. Jag skrev

I så fall borde Sverige – för länge sedan vägrat delta i idrottstävlingar där USA är med och som dödat många tiotals gånger fler och orsakat mycket större förstörelse än vad Rysslands folkrättsvidriga krig gjort mot Ukraina, hittills i alla fall. USA:s krig mot Irak sedan 1991 kan ha dödat uppemot 4-5 miljoner människor enligt Peo Österholm som skrivit två böcker om krigen. Lancet beräknade efter 4 år att kriget som startade 2003 hade medför 600 000 dödsfall fram tills dess. Det senaste Irakkriget som startade för 19 år sedan, år 2003, inleddes trots beslut i FN:s säkerhetsråd på en lögn om att Irak höll på att skaffa massförstörelsevapen. Det 20-åriga kriget mot Afghanistan av USA, Nato och Sverige resulterade i uppskattningsvis 200 000 dödade, långt utöver en FN-resolution, och kostade Sverige över 15 miljarder kronor. Afghanistankommittén skriver i sin senaste tidning att 28 000 barn har dödats i kriget i Afghanistan. Vi har Nato:s krig mot Libyen, Afrikas mest välmående stat 2011, långt utöver en annan FN-resolution, där Sverige aktivt medverkat i förstörelsen. Minst 100 000 döda och en sönderslagen infrastruktur och statsbildning. USA:s krig mot Syrien via allierade som Saudiarabien och stöd till terroristorganisationer enligt generaler, kongressledamöter och etablerad press (BBC, Reuters, ny Times, Newsweek) i USA och Väst. Uppskattningsvis 400 000 dödade, enorm förstörelse och fattigdom sedan flera miljoner har flytt.

 

 Moderatorn skrev ”Den har tagits bort med motiveringen: Kommentaren har tagits bort eftersom den bryter mot riktlinjerna för kommentarer. Tänk på att alltid hålla dig till ämnet när du kommenterar.”

Kommentar idag: Man kan alltså i etablerad press kräva att Ryssland utesluts från idrottsevenemang utan motivering. Men man får inte motivera att starka skäl i så fall finns att utesluta USA.

 

Läs gärna Varför idrottslig bojkott av Ryssland men inte av VM i USA som haft mycket fler, större folkrättsstridiga krig?

Föregående artikelPalestinska och ryska fångar i svensk propaganda
Nästa artikelBara bra med tillfällig hjälp till Gaza från USA via tillfällig pir?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Skall man bojkotta den ene måste man ju i konsekvensens namn bojkotta alla som faller under samma brottsmotivering, Då får vi ställa in deltagande i alla idrottsevenemang där NATO-länder deltar. Blir väl i stort sett Finnkampen vi kan glädja oss åt och förstås SM.

 2. Vi bör vara medvetna om att USA i dagens värld i realiteten har tagit på sig att spela rollen som världshärskare vars makt bygger på hot, våldsutövning och propaganda. Förhoppningsvis kommer det inte att lyckas i längden. Allt fler tror idag att USA är på väg att falla sönder och kommer att bli, om inte ofarligt, betydligt mindre maktfullkomligt i världen.

  En annan sak alla måste vara medvetna om, man kan inte bedöma gårdagens händelser baserade på dagens vädringar. Glöm aldrig att nazismen då var både respekterad och populär. Så välsedd att starka krafter även i USA ville införa det nazisterna statsskicket i USA. När Tyskland marscherade in i både Frankrike och Österrike stödde en stor del av en jublande befolkning det. Det är värt att tänka på i ljuset av dagens propaganda och demonisering av Ryssland, och i del Kina, som svenska journalister ägnar sig åt.

 3. Alla borde ju förstå att det är något annat som ligger bakom bojkotterna och förföljelsen av Ryssland? Men har man inte klart för sig globalisternas agenda så verkar allting konstigt!

 4. Sverige och väst firar orgier i hyckleri! Global Politics och liknande är nu livsviktiga! Mycket stora förändringar pågår i världen och det gnisslar och knakar i vår del. Vi har av oskickliga politiker dragits in i ett krig och måste nu räkna med effekten av att vara stridande part. Vi är naturligtvis på sikt dömda att förlora.

 5. Sverige spelade mot Ungern, i Budapest, 1943, inför diktatorn Horthy, och svenska ministern
  Ivan Danielsson, Ungern förlorade. Ungern var en allierad till Hitler, och från Ungern skedde den största Holocaustaktionen, våren 1944, ca 450.000 ungerska judar transporterades till Ausch-witz, på 2 månader, de flesta dog. Sverige är en krigsförbrytarstat, som borde ha åtalats i Nürnberg 1946, som skickade malm till tyska Ruhr, fram till november 1944. 50 % av tyska rustningsindustrins råvarubehov, till offensiverna i Sovjet – till Normandie, 1942-1944 kom från Sverige, som idag givetvis stödjer Ukrainas fascister, vi vet att boulevarden till Babi Jar, döpts om efter Stepan Bandera, där 30.000 ukrainare avrättades hösten 1941.

  Samma år, 1941, på hösten i november/december, avrättade tyska SS och lettiska fascister,
  27.000 judiska personer, som fördes ut från Riga, Moskauer Vorstadt, för att skjutas i Rumbula-skogen, hela familjer, minns det när Lettland hetsar, i Sverige är detta mest okänt,
  och tystnaden idag, påminner om 1941, Sverige har blivit en fascistisk kollaboratör, eller –
  har alltid varit !

 6. En annan läsare mailade följande information ”Några bilder från 1937, när Sveriges minister i Berlin, Arvid Richert, mötte RFSS/ Himmler, Reichsleiter Rosenberg, med både finska och danska ministrarna, som kan anknyta till idrottsartikeln, men detta var en av de författarträffar
  som de anordnade i Lübeck, bl.a. deltog under åren, Vilhelm Moberg, Sven Stolpe, Einar Malm….
  Richert var minister i Berlin från1937-1945.

  Bifogar 1 bild, från Nordische Gesellschafts journal, Der Norden, om du vill göra ett inlägg, får du återkomma,
  men som ”bidrag av läsare…” deltagare även RSHA/SS Reinhard Heydrich , SS-generalen Karl Wolff, som var nr 3 i Tredje riket, Himmlers sambandsofficer, till Hitler, samt även chefen för Reichsbahn, Dorpmüller, de tyska järnvägarna, som låg i för att transportera du vet vilka, var. Hela gänget på en bild….”

 7. Intressant text att ta del av som upplysning, nämligen idrott och politik hör ihop. Ett ämne som hängivna supportrar av skilda slag bör ta med sig och fundera över när de ropar sina okvädinsord ut över fotbollsarenorna. Och vad det beteendet riskerar göra med våra barn och ungdomar som verkligen i bästa mening älskar idrott. I det sammanhanget har såväl idrottsföreningar som aktiva utövare ett stort ansvar att vara goda föredömen.. Något som dessvärre ofta glöms bort.
  För övrigt ,vår gemensamma historiebild under andra världskriget innehåller så mycket mer än de omtalade Vita bussarna och Raul Wallenberg. Det fanns också en annan och mycket mörkare sida som också är viktig att minnas.

 8. Absolut -en viktig påminnelse, ty inget nytt under solen. Samma bedrägliga hantering av verkligheten sker i dag. Därför är det viktigt att alltid hålla dessa svekfulla minnesbilder levande.
  Trist nog når artikelns upplysande text inte fram till människor i vardagen utan den filtreras bort där von oben sanningen är den alltigenom förhärskande som ”dödar” varje annat uttrycksmedel i det offentliga rummet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here