Svidande fiasko för USA:s planerade kupp mot Kuba 15 november.

5
1777
Kuba. Havannabor i försvar av sin revolution 11 juli. Bild: Svensk-kubanska föreningens hemsida.

Svidande fiasko för USA:s planerade kupp rapporterar Zoltan Tiroler i Svensk-kubanska Svidande fiasko för USA:s planerade kupp 15N

Henrik Brandao Jönsson skrev i DN 14/11 ”Regimen på Kuba har slagit till mot organisatörerna bakom de landsomfattande protestmarscherna som var tänkta att hållas på måndag till stöd för landets politiska fångar. Dissidenter har fängslats och fem korrespondenter på den spanska nyhetsbyrån EFE har fått sina visum indragna.”

Inget nämns om vad som menas med ”slagit till mot organisatörerna”. Inget nämns om USA:s ställningstagande och dess hårda sanktioner.

Sydsvenskan skrev 17/11
”Protestera i tio dagar. Det uppmanar en oppositionsgrupp i Kuba, efter att regimen tryckt tillbaka ett planerat större protestmöte.”

_____________________________________________________________________

Svidande fiasko för USA:s planerade kupp mot Kuba 15 november.

15 november var en festlig dag i Kuba då livet börjar återgå till det normala efter pandemin. Barnen är tillbaka i skolan. (fotot från tidigare tillfälle)
Svidande fiasko för USA:s planerade kupp 15 november

Igår skulle ”diktaturen störtas” enligt Miami Herald. Under flera veckor har stämningen haussats upp från anti-kubanska krafter i, och utanför Kuba. Det officiella USA har gjort ett 30-tal uttalanden till stöd för de planerade regeringsfientliga demonstrationerna. Demonstrationer i ett annat land. EU uppmanade sina diplomater att följa med i dem osv.

Från Miami har ön överösts med meddelanden på sociala medier, varav en stor del falska konton. Twitter har ställt upp i den massiva propagandan. Uppmaningen sedan veckotal var: ”alla ut på gatan!” Många av meddelandena från Miami uppmanade till våld och till och med inbördeskrig.

Under dessa veckor har de nära banden mellan organisatörerna i Kuba och USA blivit allt klarare. Likaså stödet till dem från terrorister i Miami. Få kubaner, även om de är kritiska till regeringen, vill ställa upp för stormakten i norr.

Det är huvudanledningen till att manifestationerna inte bara blev ett fiasko – de uteblev! Om man ni inte ska räkna en handfull personer som gapar och skriker. Jo, det var faktiskt en del manifestationer. Det var ungdomar som genomförde olika aktiviteter till stöd för revolutionen.

Reuters rapporterar att ”demonstrationerna föll platt”. Miami Herald har inte ens med händelserna, eller bristen på händelser, i sina topprubriker. Trots det upprepar talespersoner för Vita Huset att stödet till regim-förändring kvarstår.

Svenska medier skapar demonstrationer där inga demonstrationer finns:

SvD, Ab, GP, DN med flera publicerar ett foto med mycket folk som demonstrerar. Men fotot är från i somras och visar kubaner som demonstrerar till stöd för socialismen!

SvT talar om ”stora demonstrationer” som ”kvävdes” (!) Intressant med dessa orakel som vet vad som skulle hänt om… Och SvT skriver att ”beväpnad polis patrullerar gatorna i Havanna” och visar en fredlig bild på fem poliser som promenerar i bredd på den stora gågatan El Prado i Havanna. Tre av de fem är kvinnor. De går i vanliga polisuniformer och någon tung beväpning, i stil med polisen i Chile, USA, Colombia, har de inte. Men man ser att tre av dem har batonger. I övrigt ingenting. Tung beväpning? SvT kunde väl också ha ljugit med fotot för att få lite mer trovärdighet?

I DN spyr Brandao Jönsson i Rio sin galla över Kuba och rapporterar om demonstrationer dagen innan de ens skulle genomföras. Samma sak gör den ökände Lars Palmgren i Dagens Arena. USA avsätter årligen en rejäl summa pengar till medier i Europa för att skriva skit om Kuba. Man kan ju ha sina funderingar om vem som får dessa pengar när man läser herrarna Brandao och Palmgren.

Idag slickar kontrarevolutionen sina sår i Miami, Madrid och Stockholm. Imorgon hittar de på nya jävulskap mot Kubas befolkning.

 

Föregående artikelMänskliga Rättigheter i den verkliga världen: Korta avsnitt i Propagandafrågan
Nästa artikelDet viktiga internationella samtalet i en orolig värld mellan presidenterna Biden och Xi
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Allt fler i världen inser en sak: erfarenheterna från Vietnam, kuppen i Indonesien 1965, Somalia, Irak, Georgien, Afghanistan och Ukraina: det går inte att vare sig äta, studera till ett yrke eller betala med amerikanskt militärt missionerande och amerikansk kaosisering.

  De enda som inte förstått det är våldsetablissemangen i Washington och propagandamakarna på Radio ”Free” Europe.

  • Världen är väldig glad över FIASKOT. Det är precis det man ska förvänta sig av ett döende imperium.
   Fiasko på Fiasko på Fiasko: senast är det Kuba, innan var det vid persiska viken och innan dess var det Afghanistan. Världen väntar nu bara på det slutgiltiga fiaskot, d v s, imperiets totala sönderfall (lär inte dröja länge enligt vissa bedömare). Det hela kryddas självfallet med att imperiet tar med sig det sista öppet rasistiska enhetn i hela världen – apartheid israel till avgrunden. Därefter blir det världsfred på riktigt!!!

 2. Det bankrutta imperiet svingar vilt åt alla håll det är tydligt! Många tror att hade bara delstater som Texas, Kalifornien, Nord och Syd-dakota, Alaska, med flera haft ett alternativ till petrodollarn hade nog skarpare delstatsgränser och frigörelse från Washington redan varit ett faktum. Men sönderfallet syns ändå tydligt då fler och fler delstater struntar i att följa Washingtons påhitt och agerar på egen hand. Längst har frihetssträvandena gått i Texas som alltid mer eller mindre i första hand ansett sig vara texasbor mer än invånare i USA.

 3. Svidande fiasko eller avsiktligt misslyckande?
  Var det ett fiasko när state department och NYT tillsammans med CIA hjälpte Castro till makten?
  Var det ett fiasko när imperiets elit hjälpte både bolsheviker och mao till makten?
  med det mönstret i bakgrunden kan man undra..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here