Syrien: Oljetjuvarnas kartell eller progressiva fronten?

8
1634
Föreningen Syriensolidaritets paroller.

Föreningen Syriensolidaritet ordnar en ny manifestation till stöd för Syrien på Soltorget som ligger bredvid Sergels torg i början av Sveavägen i centrala Stockholm nu på lördag kl 12-13. Flygblad utdelas, och tal hålls.

Nedan återges talet av styrelseledamoten Hans Öhrn vid förra manifestationen 26 september.

Det kan avlyssnas som videouppspelning på hemsidan för Föreningen Syriensolidaritet (FSS).


Oljetjuvarnas kartell eller progressiva fronten?

För fem år sedan tvingades miljontals människor fly de imperialistiska krigen, många av dem undan bomber, som i Syrien och Afghanistan, andra undan de effekter som de imperialistiska systemet skapat på många håll där utveckling förhindrats genom orättvisa handelsvillkor och ren utplundring, som i många afrikanska stater.

Omkring en miljon människor beräknades ha försökt ta sig till Europa. Det utlöste ett ojande utan like bland europeiska politiker. Gränser stängdes ned och broar blockerades för att hålla de flyende utanför. Vi kan inte emot alla människor, beklagade sig de politiker, vars imperialistiska politik var orsaken till att människor tvingades fly.

I dag, fem år senare, är det många av dem som flydde som vill återvända. Men återigen hindras de av de imperialistiska ländernas politik. De ekonomiska sanktioner som införts mot Syrien hindrar att landet kan normaliseras och människor som så vill återvända,

Ekonomiska sanktioner är ekonomisk terrorism. Denna form av terrorism motverkar stabilitet och kan bidra till att kriget i Syrien åter blossar upp i full styrka och återigen tvingar människor att fly.

Men inte bara sanktioner, utan också ren plundring hotar Syriens stabilitet. Oljebolag från USA har inlett samarbete med irreguljära ockupationstrupper i Syrien för att kunna stjäla landets olja. i Irak samarbetar svensk militär med de länder som stjäl oljan och Sverige blir därmed en medlöpare till oljetjuvarnas kartell.

Erdogans Turkiet fortsätter också att terrorisera och destabilisera Syrien. Men det finns ett annat Turkiet. Nyligen höll landets största oppositionsparti, det Republikanska folkpartiet, ett närmast socialdemokratiskt parti, en konferens om Syrienfrågan i Istanbul. Stadens borgmästare, Ekrem Imamağlu poängterade att Istanbul sedan kriget mot Syrien inleddes har tagit emot omkring en miljon flyktingar, alltså ungefär lika många som hela Europa. Men han ojade sig inte. Istället sa att att målet var ett stabilt Syrien dit de som så ville frivilligt kunde återvända.

Det Republikanska folkpartiets ledare, som också deltog i konferensen, Kemal Kiliçdaroğlu, har hela tiden varit emot Erdogans Syrienpolitik och krävt att alla turkiska soldater ska lämna Syrien och att Erdoğans stöd till terroristerna i Syrien omedelbart ska upphöra. Han har gisslat Erdoğan för dennes fega krypande för USA-imperialismen.

När president Trump i ett tweet hotade att utplåna Turkiets ekonomi om landet inte slaviskt främjade USA:s intresse svarade Kiliçdaroğlu med att säga att ingen makt kan hota republiken Turkiet och frågade sen retoriskt Erdoğan och dennes parti varför de teg. Men Erdoğan teg, och tiger, såvitt är känt, än i dag. Så agerar en lismande underhuggare.

För Kiliçdaroğlu och hans parti måste en lösning på krisen vila på folkrättens principer. Han har lovat att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Syrien och Egypten och hela tiden betonat att banden mellan Turkiet och Syrien är starka och vänskapliga. Han har föreslagit en regional lösning, där Turkiet, Syrien, Irak och Iran utan inblandning utifrån sätter sig ned och förhandlar fram en lösning på kriserna i området.

Vägen till fred går mellan Ankara och Damaskus, har han förkunnat.
Här finns början början på en progressiv front.

De Republikanska folkpartiet är medlem av Socialistinternationalen, den international som de svenska socialdemokraterna valde att lämna samtidigt som partiet och Sverige stärkte sitt samarbete med Nato genom de så kallade värdlandsavtalet och började tona ner folkrättens betydelse i internationellt samarbete.

När svenska socialdemokrater fortfarande var medlemmar av Socialistinternationalen kämpade Ann Linde som partiets internationella sekreterare med näbbar och klor för att få det turkiska Republikanska folkpartiet uteslutet.

I dag är Ann Linde Sverige utrikesminister och därför kräver vi av dig:

Ann Linde, lämna oljetjuvarnas kartell och stöd den progressiva frontens initiativ!
Upphäv alla ekonomiska sanktioner mot Syrien!
Överge interventionismen och verka för en lösning baserad på folkrättens principer!

Föregående artikelGreta Thunberg: Lägger sig i USA-valet och förordar krigshöken Joe Biden som accepterar mycket miljöförstörande olja-fracking!
Nästa artikelNobelpriset till FN:s livsmedelsprogram – medan hungern och miljardärernas tillgångar ökar i världen

8 KOMMENTARER

 1. I september månad år 2015 gick Ryssland in i Syrien på inbjudan av den legitima syriska regeringen som leds av DR. Bashar al-Assad. Det blev ett game changer! Terrorist råttorna som finansierades av halshugga Kungadömet Saudi, tränades av USA, Frankrike och lilla-Britannien och vårdades av israel fick smaka på Rysslands effektiva vapen och utmärkta krigsföring. På sex månader hade kriget vänt och råttorna länsades från stora delar av central och södra Syrien vid årets slut. Det blev ett ojande om ”det sista sjukhuset som bombades av regimen” för femtioelfte gången. Ju mer Syrien lyckades i kriget mot terrorråttorna desto mer högljudda blev de falska omsorgen om ”civila” från ledare i väst. För övrigt blev världen bekant med begreppet ”Assad förbannelsen” – många av de ledare som sade ”Assad must gå” fick själva gå. Sedan dess är det inte många som uttalar sig de orden.

  Förutom att det blev ett stort marknadsföring grej så var Rysslands strategiska intervention i Syrien också en oförlåtlig skymf mot imperiet. Läs mer här:

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/10/09/russias-strategic-intervention-syria-five-years-on-unpardonable-blow-to-us-empire/

  Terrorråttorna är instängda i Idlib. Piratimperiet USA har förskansat sig i östra Syrien och öppet stjäl Syriens olja. Med den oljetjuvarnas kartell som USA byggt, har den ödslat bort det lilla ”soft power” den hade kvar efter 9/11. I världens ögon är USA numera en banditernas regim. Framtida historiker kommer att beskriva terrorkriget mot Syrien iscensatt av USA, stött av sionisterna med västländers goda minne och finansierat av Saudi petrodollar, som avgörande för USAs sammanbrott.

  • Jo, enligt propagandamedia så måste ju Syrien varit det mest sjukhustäta landet i världen alla kategorier! Och Vita Hjälmarna måste vara en grupp ”supermänniskor” som kan hantera ”förgiftade” barn utan att själva drabbas…Dessutom var det samma barn som ”räddades” flera gånger trots att de påstådda attackerna var på olika ställen i Syrien! Naturligtvis upptäckte även fulmedias ”journalister” fusket men teg om det, propagandan var viktigare än sanningen!

   • Visst är likheterna mellan ”Vita hjälmar” som är immuna mot giftiga gaser och Navalnys egen handler madame Maria Pevchikh (MI6 agenten) – hon som flög ut flaskor med det super-duper dödligt giftiga ämnet Novichok från Ryssland utan att ens bli drabbad själv. Kanske hade hon nått Novichok immunitet innan via ett experiment med många små dosering av ämnet i Port Down, lilla-Britannien? Detektiv journalistik fall, någon? 😉

    Själv skrattar jag så fort jag hör ordet Novichok – den nya lustgasen

   • USA förbjöd en före detta ledare av OPCW att tala inför FNs säkerhetsrådet.
    ”Jose Bustani, a Brazilian diplomat who led the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) from 1997 until 2002, was invited by Moscow to speak at a UN Security Council meeting about the so-called “Syrian chemical dossier,” but his appearance was blocked at the last minute by Belgium, Germany, Estonia, France, the US and the UK.

    “What has happened now is yet more sad proof that Western delegations fear the uncomfortable truth,” Russia’s ambassador to the UN, Vassily Nebenzia, stressed while addressing the UN global body on Monday.

    https://www.rt.com/russia/502709-former-opcw-director-douma-ban/

 2. Javisst, ryssarna är tveklöst The Good Guys i Syrien, även om vår stolta ”sanningsmedia” (ironi) berättade ngt annat. Enligt vår prisbelönta utrikeskorrespondent så flöt blodet på Aleppos gator när ryssarna ”slaktade” civilbefolkningen som så heroiskt skyddades av de oh så moderata rebellerna. Ryssarna skötte befrielsen av Aleppo på bästa sätt, och av ngn märklig anledning visade inte svensk media bilderna på de jublande människomassorna i de av ryssarna och Syriska armen befriade städerna. Inte minst de kristna firade att slippa utplåningen som bl.a. våra stolta svenska politiker hade sett fram emot i.o.m. sitt stöd till jihadisterna.

  Det känns lite dystert nu inför USA valet om 3 veckor. Som vanligt så gör Deep State’s båda krigspartier upp och, efter att Tulsi Gabbard’s valrörelse smutskastats och krossats av HRC, The Queen of Warmongers DNC, så syns ingen ljusning inom en oöverskådlig framtid. Inga okorrumperade kongressledamöter (except Tulsi, men hon slutar i Huset snart) kan ses.
  The Squad med AOC och Omar har sålt sig, och ett tredje parti kommer aldrig att tillåtas växa sig starkt och hota cashflowet till de köpta.

  Så, USA’s imperialistic ways kommer aldrig att ändras inifrån. Nope.
  Det måste komma utifrån …. och det är (möjligen) Kina som kan åstadkomma det. Genom sin plan att med handel, vägar, leder och ekonomi binda samman länder världen över. Att detta enorma projekt för mänskligheten tillåts blomstra …. och att så många viktiga västländer hoppar på så att USA kommer att stå ensamma med sin föråldrade imperialistiska politik med statskupper, bombningar av civila och rovdrift av tredje världens stater. Att Kinas ekonomi och projektet går så bra att inga länder går med på att genomdriva USA’s sanktioner längre.
  Inte Sverige heller hoppas jag. Vi ska inte stå kvar för länge på, det sjunkande imperieskeppet.

  Go, China, Go! Självklart har jag en Huawei, ser på kinesiska Noir rullar och äter fantastiskt god mat, med några kalla Tsing Tao därtill 😉

  • Tack Gunnar för det utmärkta sarkastiska inlägget som bjuder på ett gott skratt därtill!
   Det verkar som USAs bäst före datum är någonstans under november månadens första vecka – önskedröm? Kanske. Men när det gäller jänkarna – vem vet det kan bli kaboom t om innan 😉

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here