Greta Thunberg: Lägger sig i USA-valet och förordar krigshöken Joe Biden som accepterar mycket miljöförstörande olja-fracking!

54
4878
Bild hos SvT. Foto:Thunberg

Greta Thunberg har gjort stora insatser för att fästa uppmärksamhet på klimatfrågan och vikten av att ta fasta på vetenskapligt baserad kunskap.

Igår kväll fick jag ett trist mail som fick mig att skriva denna artikel sent på kvällen.

SvD rapporterar ”Greta Thunberg stöder Joe Biden”

liksom DN: Greta Thunberg uppmanar alla att rösta Joe Biden i USA-valet samt RT: Utländsk inblandning i valet i USA? Greta Thunberg uppmanar starkt väljare i USA att rösta på Joe Biden

Utdrag ur artiklar om detta nedan

Greta Thunberg, uppmuntrar starkt (”urges) amerikanska väljare att ”organisera sig” och rösta på Joe Biden.

Hon gjorde sitt uttalande medan hon citerade en tweet från Scientific American Magazine som bad väljarna att ”skydda vetenskapen istället för att förstöra den” genom att rösta bort Donald Trump från hans ämbete i november.”Jag bedriver aldrig partipolitik. Men det kommande amerikanska valet går utöver allt annat” säger Greta Thunberg.

”Ur ett klimatperspektiv är det väldigt långt ifrån tillräckligt och många av er stödde naturligtvis andra kandidater”, fortsatte hon. ”Men jag menar förstår ni fy fan!”

I en efterföljande retweet delade Thunberg ett meddelande från aktivisten och författaren Naomi Klein som lovade att få Biden att förbjuda fracking. Biden har tidigare sagt att han kommer att förbjuda det, men nu hävdar att han inte kommer att göra det.

Greta Thunberg kunde ha riktat sin uppmärksamhet mot Green Party-nominerade Howie Hawkinssom beskriver sig själv som ”den som ursprungligen kom med Green New Dealer” och har gjort klimatförändringar centralt för sin plattform och lovar ett ”100 procent rent energisystem” fram till 2030. Han är också för att förbjuda fracking.

DN: Greta Thunberg har en minst sagt sval relation till Donald Trump. När Thunberg talade inför FN i september förra året spände hon ögonen i makthavarna med orden ”hur vågar ni” – och syftade på att deras miljöinsatser inte var tillräckliga. Efteråt skrev Trump sarkastiskt i en tweet: ”Hon verkar vara en glad ung flicka som ser fram mot en ljus och underbar framtid. Så fint att se!”.

När Thunberg utsågs till årets person av Time Magazine hånade president Trump henne.

Min spontana kommentar:

Detta är ett stort misstag av Greta Thunberg, som jag ofta berömt. Vad har hon för rådgivare?

En läsare skriver ” Det handlar inte om ett misstag, utan det är ett uppenbart brott att blanda sig i ett annat land interna angelägenheter:
1. FN stadgan
2. Helsingfors avtalet
3. Internationell rätt”

* Hon lägger sig i valet i USA som internationell kändis.
* Hon uttalar dels sitt stöd för en kandidat som inte har något bra klimatprogram då bättre alternativ finns (Green Party).
* Hon bortser från Bidens politiska record och profil i andra politiska frågor.
’ Hon splittrar och försvagar klimat- och miljörörelsen.
* Hon visar öppet brist på tillräcklig kunskap i andra viktiga politiska frågor.
* Hon bör naturligtvis INTE göra allmänpolitiska uttalanden
* Men hon får gärna uttala sig om den väldiga negativa inverkan som militären från USA (och andra läner) har på klimatet och miljön. Jag har mailat henne om det.

Jag skrev på hennes Twitter ”Is at great mistake by you Great Thunberg to engage in party politics. Biden is a war hawk, who is for fracking. He has supported war and war crimes which have killed hundreds of thousands and created more migrants. The climate movement is now weaker.”

Några nedslag i Obamas – och Bidens – politik:

* 21 september 2016 höll president Obama har hållit sitt sista tal i FN som USA:s president. Han uppmanar andra länder att ta emot fler flyktingar. Men ”glömmer” att nämna att den ökade flyktingströmmen främst beror på USA:s krigspolitik, som också kraftigt stärkt terrorismen i världen. Och erbjuder inte att USA ska betala för det, förstås;
* Glöm inte Obamas/Bidens destruktiva insatser i krigen i Afghanistan, Irak, i Libyen (via Nato) eller att USA:s intervention i Syrien startade på riktigt under Obamas tid;
* Den enorma upprustningen av kärnvapen;
* Stödet till Israels apartheid-politik;
* Stödet till Saudiarabiens krig mot Jemen;
* Stöd till terrorister i Mellanöstern;
* Statskupper och stöd till statskupper mot demokratiskt valda regeringar under Obama/Biden som den i Ukraina 2014, den i Honduras 2009 etc.
* Den utökade kontrollen av invånarna i USA under NSA;
* Förföljelserna av visselblåsare som Snowden, Manning och Assange. Under ingen annan president och vicepresident uttalats som under Obama & Biden.
* De olagliga sanktionerna mot Ryssland,Iran och Venezuela till exempel.
* Revideringen av Vietnamkrigets historia av Obama. Är Joe Biden ett bra alternativ till Donald Trump? Stödde Jugoslaviens förstörelse, motarbetare visselblåsare.

I en annan artikel Vad står Bidens ”flexibilitet” för? påvisar Moon of Alabama att Bidens flexibilitet innebär frasradikala uttalande då det passar, kombinerat med återförsäkringar till mäktiga kapitaliser, grupper om att det i praktiken handlar just om fraser.

* Vilket naturligtvis inte ursäktar Trumps imperialistiska, klimatförnekande, lögnindränkta politik.

Föregående artikelFör V är rasism inget problem om den bara kommer från rätt håll
Nästa artikelSyrien: Oljetjuvarnas kartell eller progressiva fronten?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

54 KOMMENTARER

  • PÅ titelsidan står upptill höger ”Prenumerera på Global Politics Lämna din e-post-adress för att prenumerera gratis.”

   Gör det! Välkommen!

  • Hon har gjort stora insatser för att fästa uppmärksamhet på klimatfrågan och vikten av att ta fasta på vetenskapligt baserad kunskap.

   • ”vikten av att ta fasta på vetenskapligt baserad kunskap”
    Hon säger det ja. Men trots det så klamrar hon sig fast vid vad som visas i IPCCs gissade modeller som har föga med observerad vetenskap att göra.

    Fattar inte hur du kan ens för dig själv acceptera henne som något seriöst när det gäller en fråga som seriösa vetenskapsmän och kvinnor förnekar.

     • Konsensus har fortfarande inget med vetenskap att göra! Hade Einstein trott på konsensus att Newton redan förklarat allt inom fysiken så hade relativitetsteorin aldrig kommit till…Och riktiga klimatforskare är inte alls överens med IPCC! Rockström är fortfarande ingen klimatforskare han är agronom och ska ses i det ljuset!

 1. Det är dags för människor att få veta vad Biden står för och vems intressen han företräder.
  Nedanstående artiklar har jag hittat på Max Blumenthals twitter.
  Max Blumenthal retweetade Coleen Rowley som är politisk aktivist och f.d. FBI-agent.
  Hon skrev på sin twitter: Wow. These veterans confront Biden for his having helped launched the war on Iraq and other illegal wars of aggression and illegal”regim change” coups, which have taken millions of lives. Needlessly.
  Sedan hade hon lagt ett videoklipp som jag inte kunde kopiera men hittade på you tube i början på en annan videolänk som handlade om den krigiska Biden
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=wZQO0KeMiRU

 2. Fråga till Anders R – Vilka stora insatser för klimatfrågan har Greta gjort? Vänligen nämn någon av dem!
  På lördagen uppmanade den svenska ekoaktivisten Greta Thunberg amerikanerna att rösta på demokraten Joe Biden nästa månad när presidentvalet äger rum, rapporterade Paris Match. Enligt den franska tidningen gör Donald Trump regelbundet sin skeptiska inställning till den globala uppvärmningen.
  ”Det kommer att bli svalare i slutändan”, sa han i mitten av september och hänvisade till klimatförändringarna mitt i Kaliforniens historiska bränder.
  Den nuvarande statschefen gjorde också narr av Greta Thunberg många gånger. Så i december förra året utsåg den amerikanska tidskriften The Time till ekoaktivisten ”Årets person”.
  Därefter föreslog Trump på sin Twitter att hon behövde lära sig att ” hantera sin ilska ”, och rekommenderade att ” lugna ner sig ”: gå med vänner till ” någon gammal bra film .”
  https://russian.rt.com/inotv/2020-10-11/Paris-Match-Greta-Tunberg-prizivaet
  https://www.parismatch.com/Actu/International/Greta-Thunberg-appelle-a-voter-Biden-pour-la-presidentielle-americaine-1706825
  https://www.dn.se/varlden/greta-thunberg-uppmanar-alla-att-rosta-joe-biden-i-usa-valet

 3. Stuart Eizenstat är rådgivare till Joe Bidens presidentkampanj, och vem är han? och vilka representerar han?, knappast miljörörelsen, utan en demokratisk älskling av fossila bränsleföretag och försvarsentreprenörer. Nu går Greta Thunberg hand i hand med vapenindustrin i USA,
  Eizenstat har representerat de fossila bränsleföretagen Shell, BP m.fl. samt försvarsentreprenörer Caterpillar, Raytheon, BAE Systems och det ökända privata säkerhetsföretaget Blackwater.
  Eizenstat talade vid den årliga konferensen som anordnas av American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). 18000 personer lyssnade på pro-israeliska samtal från lagstiftare, lobbyister och krigsmän.
  År 2012 lobbade Eizenstat kongressen och Obama-administrationen för Caterpillar. Caterpillar säljer bulldozrar till Israel som landet använder för att döda palestinier och riva deras hem. En oberoende FN-expert krävde bojkott för företag som drar nytta av bosättningar, inklusive Caterpillar.
  Han har också sagt att en miljard europeiska judar står inför 15 miljoner muslimer, en liten andel, men en mycket hård kärna som är en del av hela BDS.
  Han går ut med att Israel är under attack från alla håll för att undergräva- och kriminalisera – människor som är oroliga för palestiniernas mänskliga rättigheter.
  Vid AIPAC 2016 sa Biden ” Vi kommer fortsätta här i USA för att driva tillbaka rörelsen som vill att man skall bojkotta, ej investera i Israel eller ha sanktioner mot Israel”
  Eizenstat är något av en expert på sanktioner. År 2017 lobbade han för BP om lagstiftning som sanktionerade Iran, Nordkorea och Ryssland i ”stöd för export av naturgas från Azerbajdzjan till Europa”
  För Raytheon 2015 lobbade Eizenstat USA för Polens missilförsvarssystem. År 2010 representerade han det privata säkerhetsföretaget som tidigare hette Blackwater, då kallat Xe, nu kallat Academi, på statliga kontrakt. Företaget granskades av senaten över handlingar i Irak och Afghanisatn. Två soldater som arbetade för Paravant, ett skalföretag av Blackwater och en Raytheon-underlverantör dödade två afghanska civila under år 2009.
  Ovanstående är ett plock från en artikel i ”In these times”, rubriken är Vapenindustrin råder att man skall rösta på Biden, den publicerades i maj år 2019.

  • Tack! Nu vet man vem och vad denne Eizenstat är för något. Ärendepojke åt det militärindustriella komplexet (MIVC) USA, med straka band till AIPAC, barnamördarnas och marktjuvarnas israel. Enough said!

   Kan inte låta att undra om hur det kommer sig att medlemmar av en viss stam figurerar ständig i viktiga frågor?

 4. Jag tycker Greta Thunbergs aktivism är snarlik SVT Public Service Vänstertelevision.
  Åsikterna och ambitionerna är i stort sett överensstämmande.
  Det är som jag vill betrakta Greta Thunberg som en galjonsfigur över regeringens och statsmakternas arbete för att klimatpolitiken (om det nu finns någon sådan?) över, ja, hela världen.
  Jag vill påstå det här den här imperialistiska självgoda och även narcissistiska att vi (Sverige) är bäst och det vi står för (helst med USA:s hjälp) ska regera världen.
  Det även till priset om så vårt eget hemland går sönder av den hybris som krävs.

  Jag tror för min egen del att Greta Thunberg är egoist av den värre sorten.
  Det hon gör och låter sig göra kommer i slutänden mest gagna henne själv.
  Räkna med att om det fortsätter så här kommer Greta i framtiden inte ta vilket jobb som helst.
  Jag tror hon med de här förberedelserna blir uppsatt på en topposition och blir ekonomiskt oberoende och kan fortsätta syssla med sin aktivism som en angenäm hobby.

  Förutsatt om vi i framtiden fortfarande har vänster/mitten regeringar.
  Därför hennes till synes självklara ”val” till president i USA.
  Blir det högerregeringar får Greta det lite tuffare.
  Dock med ökad efterfrågan som möjligen uppväger.

  Därför vänstern kommer aldrig att ge upp greppet om det här landet.
  Ett resultat efter kvinnorna fått smak på vad makt och positioner kan betyda.
  Det är långt ifrån vad jag som spädbarn föddes i hemmafruarnas samhälle.

  För det är det som genomsyrar politiken idag. Genus.
  Eller kampen om vilket genus som får ha mest inflytande.
  Hjärta eller hjärna om man vill spetsa till det.

  Säkert vill många här se Vänsterpartiet som ett ”arbetarparti”.
  Någon här kommenterade för någon dag sedan att Vänsterpartiet var Sveriges enda kvarvarande socialdemokratiska parti.
  Som om det skulle finnas en längtan efter något förflutet.

  Men för mig är numera Vänsterpartiet feministpartiet med stort F. När avläggaren fi inte riktigt lyckades.
  Jonas Sjöstedt är nog den sista manliga partiledaren för det partiet. Åtminstone under överskådlig tid.
  Men partiledare är ingen enkel uppgift och konkurrens mellan kvinnor tror jag mig veta vad det innebär så räkna med rabalder.
  Tänk på det vänsterradikala fi. Partiledarposten där visade sig inte vara någon enkel uppgift.

  Den av tradition klasskampsbenägna och vänsterradikala kulturskribenten Åsa Linderborg fick svårt att orientera sig i den nya genusvänstern och jag tror för min del borta är nu de s.k. ”klassernas kamp” som var så dominerande inom politiken under nästan ett helt sekel. Fastän många uppväxta i den fortfarande inte vill ge upp.
  Inklusive redaktören här.
  Men ser man till historien så är den dynamisk. Olika trender kommer och försvinner och avlöser varandra.
  Det enda jag tycker mig se bestå är människors behov av en fri marknad.
  Och vad det arbetet kan åstadkomma.
  Eller som någon renhållningsentreprenör i Stockholm lät sprida på sina sophämtningslastbilar som var de anställda chaufförernas dagliga arbetsplats:
  ”När röken skingras står kapitalismen som segrare”
  Det här hände för något femtontal år sedan och vad chaufförerna själva tyckte om saken vet jag inte bara att det väckte ont blod hos den tidens kommunistsidor och vänsterradikala bloggare som jag tycker var fler då än nu.
  Kan finnas något om ovan renhållningsentreprenör långt bak på Proletären, Rättvisepartiet Socialisterna etc. som jag ofta läste på den tiden.

  • VA”!… inte vill ta vilket jobb som helst… vill DU ta vilket jobb som helst??? finns det någon… mer än ideologiska jubelidioter… so verkligen skulle vilja ta vilket jobb som helst… om det inte ens finns en enda susning av att det på något sätt är påtvingat… och varför finns det tyvärr sådana jobb???

   • ”… och varför finns det tyvärr sådana jobb???”

    Just därför det fortfarande finns människor som är arbetsvilliga.
    Som ibland också kan finna arbetets glädje utöver lönen.
    Så gjorde jag i alla fall i mitt lågstatusyrke som bilmekaniker bland rostiga avgasrör och skitiga skivbromsar.
    Sedan kände man att det var ett riktigt arbete man gjorde och inte något låtsasjobb.
    Det höjde statusen för en själv och man kunde med förakt betrakta dem man tyckte fick en hög lön utan att prestera något särskilt.
    Mer än prata väl och träffa andra människor. ”Viktiga möten” och sådant dylikt.

  • @ arbetarklass

   Att utesluta den starka kvinnan Amineh Kakabaveh ur Vänsterpartiet ser jag inte som någon feminism alls. Tvärtom så är det en vurm för reaktionär islamism, där männen förtrycker kvinnor och flickor genom grov sekterism, våld och balkongflygningar (ett nytt fenomen i Sverige även om islamismen är ganska liten i förhållande till mentalt friska muslimer).

   SD är mer feministiskt än V, trots SD:s makabra och helt oförklarliga vurm för Israel. Feminism är en högerideologi för bittra kvinnor mitt i karriären som anser sig stoppade av mansgrisar. Feminismen är ofta rasistisk och åldersdiskriminerande dessutom och ger sig på medelålders vita män, samt undviker jämlikhetsfrågan nästan helt, fastän jämlikhet naturligtvis även leder till jämställdhet.

 5. Nu har Greta avklätt sig själv.

  I Kungsträdgården i Stockholm finns en intressant utställning om projektet Jorden 2.0
  Hellre än att göra någonting åt högst verkliga och konkreta problem som plågar vår klot förberedds en svindyr flykt från verkligheten … enkom för de stenrika, alltså just de som allt som oftast är i vägen för vettiga konkreta problemlösningar.

  Annars, kunde The Lancet och BMJ, m.fl. tvingas att publicera strunt, kunde IPCCs rapportredaktörer ledas till att förvanska slutsatserna av vetenskapliga rapporter.
  Sen spinner och ljuger massmedierna vilt i rubriker som ofta skriker ut motsatsen till vad brödtextens kontentan förkunnar. ”Debatten” handlar därefter enkom om vad som står i rubrikerna, eftersom få bryr sig om att läsa det, oftast viktigast, sista stycket av en artikel.
  Sim salla bim, har man en ”lämplig” pseudodebatt igång som skymmer andra, viktigare, ämnen.

 6. ”Detta är ett stort misstag av Greta Thunberg, som jag ofta berömt. Vad har hon för rådgivare?” Bäste Romel Andersjö, vad kan man allt begära av en tonåring?
  Och han sa: ”Jag säger er sanningen, om ni inte omvänder er och blir som barn kommer ni aldrig in i himmelriket”. Jag strävar inte efter att komma till något himmelrike. Därför lyssnar jag på och pratar gärna med barn och ungdomar, men jag vet att de inte är vuxna. GT har inte begått ett misstag. Hon har gjort precis vad man kan vänta sig av någon i hennes situation. Varför skulle hon vara förnuftigare än t.ex. svenska public service som också ganska tydligt stöder inte bara J Biden/K Harris, EU, Nato etc.?

  • Hon har gjort så många insiktsfulla uttalanden, och har deklarerat klokt att hon inte sysslar med partipolitik. Öppnar dörren för att hennes många anhängare börjar göra detsamma, vilket lär splittra och försvaga miljörelsen, till gagn för fossilenergin.

   • ”…/har deklarerat klokt att hon inte sysslar med partipolitik.”

    Jag undrar om hon verkligen vet vad detta betyder?
    Det är inte första gång att hon blandar sig i ett annat lands politik.
    Under kanadensiska valet:
    Greta Thunberg is ’The Face of Foreign Intervention’ in 2019 Canadian Federal Election – Pundit
    Denis Rancourt, PhD, researcher for the Ontario Civil Liberties Association, comments on the latest Canadian federal election results, mulling on the main narratives of the election, the role of third parties and more.
    In this sense, arguably, the face of foreign intervention in the latest Canadian federal election was the face of Greta Thunberg. The influence of “climate” NGOs and their backers was palpable. The carbon question was widely promoted by the media as being existential, while any critics were cast as being anti-science, and as probably having their mental capacities impaired by racism. The leader of the Green Party Elizabeth May said during the English leaders’ debate: “You can’t argue with physics”, and literally played out the Thunberg “How dare you!” performance before a national audience.

    During the leaders’ debate hosted by the French state-funded media (Radio Canada), one of the keynote journalists (François Cardinal, La Presse) opened his question with the false information that “given the scientific consensus of a climate emergency…”, and no one batted an eye. The leader of the People’s Party, Maxime Bernier,was a lone voice questioning this incredible assertion of a scientific consensus that there is a global climate emergency, and he lost his own seat in the election (it was also discovered and nationally reported that the Conservative Party had hired a hit-firm, Daisy Group, to covertly poison social media with suggestions of racism regarding the People’s Party).
    https://sputniknews.com/analysis/201910241077132941-greta-thunberg-is-the-face-of-foreign-intervention-in-2019-canadian-federal-election—pundit/

    En artikel som GT skrivit tillsammans med Luisa Neubauer och Angela Valenzuela i Soros tidningen ”project- syndicate”:
    Why We Strike Again
    Nov 29, 2019 Greta Thunberg , Luisa Neubauer, Angela Valenzuela
    That action must be powerful and wide-ranging. After all, the climate crisis is not just about the environment. It is a crisis of human rights, of justice, and of political will. Colonial, racist, and patriarchal systems of oppression have created and fueled it. We need to dismantle them all. Our political leaders can no longer shirk their responsibilities.
    https://www.project-syndicate.org/commentary/climate-strikes-un-conference-madrid-by-greta-thunberg-et-al-2019-11(artikeln är för prenumeranter!)

    Den så kallade klimataktivisten Greta Thunberg erkänner nu officiellt vänsterns världsbild och agenda genom en nyligen publicerad artikel i Project Syndicate.
    Medieorganisationen är nära förknippad med vänstermiljardären George Soros, för att hans Open Society finansierar projektet, och för att han själv har skrivit för nättidningen i över 20 år.
    Open Society säger sig också ha ”etablerat” hela organisationen.
    I artikeln fastslår Greta och hennes två medförfattare att klimatengagemanget handlar om så mycket mer än bara ”klimatet”.
    Greta har även tidigare utpekats som vänsteraktivist, inte minst efter att hon tidigare i år poserade i en vänsterextrem AFA-tröja. 16-åringen förnekade dock att hon visste vad tröjan betydde.
    https://www.friatider.se/greta-skriver-i-soros-tidning-rasismen-m-ste-bek-mpas

    Greta i vänsterextrem AFA-tröja – får kritik
    https://gab.com/Zavichij/posts/102503013547851808

 7. Regeringen Löfven och hyckleriet kring miljö

  Spricka i regeringen om ståljättens utsläpp
  Miljöpartiet vill stoppa subventionerna till ståljätten SSAB.
  Men regeringskollegan Socialdemokraterna säger nej.
  – Har vi andra regler riskerar utsläppen bara att flytta någon annanstans, på bekostnad av svenska jobb, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

  SSAB är det företag som släpper ut mest i Sverige. Samtidigt betalar stålindustrin i princip inga miljöskatter i Sverige på grund av statliga subventioner.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/LAX2kx/spricka-i-regeringen-om-staljattens-utslapp

  Ståljätten köper miljoner ton kol – från andra sidan jorden
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Xg3azr/staljatten-koper-miljoner-ton-kol–fran-andra-sidan-jorden

 8. AOC’s top aide admits Green New Deal about the economy, not climate

  Rep. Alexandria Ocasio-Cortez’s chief of staff recently admitted that the Green New Deal was not conceived as an effort to deal with climate change, but instead a “how-do-you-change-the-entire economy thing” — a remark likely to fuel Republican claims that the deal is nothing more than a thinly veiled socialist takeover of the U.S. economy.

  “The interesting thing about the Green New Deal is it wasn’t originally a climate thing at all,” Saikat Chakrabarti said in May, according to The Washington Post.

  It goes on to say that “a new national social, industrial and economic mobilization on a scale not seen since World War II and the New Deal” is an opportunity to tackle systemic injustices of minority groups, create millions of high-wage jobs and “provide unprecedented levels of prosperity and economic security for all people of the United States.
  https://www.foxnews.com/politics/aocs-top-aide-admits-green-new-deal-about-the-economy-not-the-climate

 9. SVT analys av GT
  ”Thunbergs budskap blir alltmer vänsterpopulistiskt”
  Greta Thunbergs budskap blir alltmer vänsterpopulistiskt. Hennes budskap idag applåderas av Kina, Indien och andra utvecklingsländer som anser sig ha rätt att prioritera tillväxt före utsläppsminskningar. Hon gav också EU en överraskande och något orättvis känga. Hon hyllade istället ” folket” för att vara det enda hoppet.

  De globala klimatförhandlingarna är ett politiskt minfält. Greta Thunberg valde medvetet att kliva rakt in i det. På senare tid har hon börjat betona utvecklingsländers rätt till fortsatt tillväxt för att kunna höja levnadsstandarden hos dem som lever i fattigdom. Den rika världen däremot måste minska sina utsläpp i mycket snabbare takt, var hennes besked.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-thunbergs-budskap-blir-alltmer-vansterpopulistiskt

 10. Miss Thunberg är troligen en frontfigure för något annat gäng av äldre som förstår
  kraften i att hålla sig dolda.

 11. Svante T ringer folk för att promovera sin dotter. Hur GT kom att prata vid FN konferens COP-24, Katowice Poland.

  Greta Thunberg speaks at the UN thanks to Stuart Scott of Scientists Warning dot org

  Stuart Scott talks with Rob about making the arrangements so that Greta Thunberg and her Dad, Svante, could attend the UN Conference on Climate Change (COP-24) in Katowice Poland. Hear what Greta said when granted a private audience with the UN Secretary and Vice Secretary. This is followed by Greta addressing the UN Delegation a week later.Stuart and Rob talk about hosting Greta and Svante over three days of half hour panel presentations. They worked closely with Svante not to overwhelm Greta with media inquiries. Listen to a straight-talking young woman speak truth to tower with unforgettable courage and clarity. Hear the one person who inspired children from Australia to Amsterdam to Aberdeen go on school strikes demanding adults to get serious and act because there is a climate crisis. Not to act decisively is to steal children’s future, to live in luxury today at their expense tomorrow.
  https://www.youtube.com/watch?v=hqlTtZ0UyFE&vl=en )
  https://www.oceanriver.org/podcast/greta-thunberg-speaks-at-the-un-thanks-to-stuart-scott-of-scientists-warning-dot-org/

  • Jag såg Svant T ute med hunden i parken 100 meter härifrån i morse. Hann tyvärr inte ut innan han försvann. Familjen Thunberg bor 1 km från min bostad.

 12. Public service bär ett stort ansvar för att de inte lever upp till att vara politiskt oberoende. De har visat oss hur Trump skickar personer tillbaka till Colombia och Honduras, men de har inte visat oss: Varför alla dessa människor drevs på flykt, orsaken var Biden som orsakade en stor nöd i bl.a. Honduras.
  Efter USA:s kupp i Honduras, har det drabbat extra hårt mot LGTTBI (lesbiska, homosexuella, trans, travesti, bisexuella och intersex) honduraner. Mer än 300 av dem har dödats sedan 2009, en dramatisk ökning av hatbrott förstärkt av den homofoba retoriken som representerar civilsamhällevingen för den ultrakonservativa Hernandez-regeringen. När det sociala kaoset omsluter det honduranska samhället började migrationen till gränsen mellan USA och Mexiko öka till katastrofala nivåer, man kunde inte klara sig och barnen skickades ensamma till gränsen i hopp om att de skulle tillfälligt skyddas eller få flyktingstatus.
  År 2014 hade Obama-administrationens kupp orsakat en nationell nödsituation. Tusentals Honduraner hamnade i burar i förvarsläger som drivs av US Department of Homeland Security och många var inte ens 16 år gamla.
  Obama gick till kongressen för att få 3,7 miljarder dollar för att öka gränsmilitariseringen och deportera så många ensamkommande centralamerikanska minderåriga som möjligt.
  Biden utnyttjade krisen för att finansiera ett massivt nyliberalt projekt där Honduras var en bas för internationell ekonomisk möjlighet,
  Sedan implementeringen av ”Plan Biden” har energikostnaderna börjat öka för bostäder i Honduras. I ett land med 66 % fattigdom har privatisering av el, gjort att livet gått från osäker ekonomi till praktiskt taget omöjligt att leva. Så istället för att försvinna in i ett mörker med obetalda räkningar som hopas, har desperata medborgare rest norrut mot USA:s gräns.
  Bidens stimulering av multinationella energibolag till Honduras, driver många urbefolkningar på landsbygden i en liv- och död-kamp.
  Bolagen använder soldater och skurkar för att förtrycka demonstranter. Den amerikanska regeringen skickar fler soldater till Honduras, och förstärker därmed en av de faktorer som genererar mest våld i samhället.
  Demonstrationerna fortsatte mot Hernandez och hans korrupta administration.
  Joe Biden kom rusande i mars 2015 för att omfamna Hernandez och återställa förtroendet för sin plan: Alliansen för välstånd”. Han skröt om sin Plan Colombia och såg sig själv som dess arkitekt.
  Efter Bidens besök fortsatte privatiseringen av den honduranska ekonomin snabbt och korruption, förtryck och det otrevliga stödet från Washington gjorde det också
  År 2017 fick människor i Honduras ett litet hopp, de såg att den USA-planerade kuppen 2009,nu kunde få en politisk omvandling i valurnan. Men ett bedrägeri iscensatt av Hernandez, gjorde honom till segrare, trots att det verkade givet att hans motståndare Nasrallah fick flest röster. Bedrägeriet var så öppet att Organisationen för amerikanska stater (OAS)och förklarade i en rapport ”fel”, oegentligheter och systemproblem” liksom ”extrem statistisk osannolikhet” beskrev valet ogiltigt, men Honduraner blev återigen besvikna. USA accepterar valfusk om det gynnar dem själva. Precis som de tillåter att slå ned demonstrationer med kraftigt våld när det överensstämmer med deras politik.
  Ytterligare ett skäl för att inte rösta på Biden

   • Ja, Biden tillhörde väl en av arkitekterna bakom kuppen i Ukraina.
    Ukraina och Biden är ett intressant kapitel, hans ekonomiska transaktioner med Ukraina kan man följa från år 2014 då kuppen skedde i Ukraina.
    Betsy McCughey är en f.d. löjtnant guvernör i New York och författare till ”Government by Choice: Inventing the United States Constitution”.
    Trump blev anklagad för att ha satt sina egna personliga intressen framför det nationella intresset för att hantera Ukraina. Det är dock Joe Biden som borde vara på den anklagades bänk.
    Trump kritiserades för ett telefonsamtal när han bad Ukrainas president om hjälp med att undersöka vad Joe Biden gjorde, för att få en åklagare avskedad där.
    Bidens son fick pengar från ett korrupt ukrainskt energiföretag Burisma.
    Demokrater hävdar att det var fel att be om utredningen, medan Trumps försvarsadvokater säger att det var all anledning att fråga, och bevisen stöder detta.
    Det är inte bara de 1 miljoner dollar per år som Burisma betalade till Bidens son Hunter utan energi eller ukrainsk expertis
    Frågan är vad fick Burisma i gengäld???
    Obamaadministrationen satte över 53 miljoner dollar i amerikanska skattebetalare pengar till ukrainska energibranschen. Allmänheten borde få veta hur mycket Burisma kan ha fått.
    Biden borde också behöva svara för de 20 miljoner dollar i skattebetalade lån som gick till hans Delaware vän John Hynansky för att starta en lyxbilhandlare i >Ukraina som säljer Porsches, Land Rovers .Hynansky hade gjort stora donationer till Bidens kampanjer. Senare lånade han 500000 dollar till Bidens bror James som var skyldig mer än 590000 dollar i skatt.
    Demkrater och media var övertygade om att Bidens affärer i Ukraina var irrelevanta för Trumps anklagelser. De tänkte inte på att Biden använde skattebetalarnas pengar som sin personliga spargris för att hjälpa sin son och hans bilhandlare.
    Kronologin för Bidens transaktioner väcker allvarliga frågor:
    20140415 Burisma skickar HunterBidens affärspartner Devon Archer 112000dollar
    20140416 Archer besöker Biden i Vita Huset
    20140421 Biden anländer till Ukraina med miljontals stöd till Ukrainas energibransch
    20140512: Hunter Biden går in i Burismas styrelse
    2015:februari: Ukrainska myndigheter beslagtar Burismas vd efter obetalda skatter
    2016 mars: Biden kräver att Ukrainas främsta åklagare, Shokin avskedas och hotar hålla inne med 1 miljard dollar i lånegarantier.
    Biden skrattade och sa ”om åklagaren inte får sparken, får du inte pengarna”
    Detta anklagades Trump för att försöka göra, men Biden gjorde det och det finns inspelat på band.
    Obama administrationen skickade 1,28 miljarder dollar i stöd till Ukraina 2014 till 2016.
    Amerikaner har sett transkriptionerna av Trumps samtal med ukrainerna. Låt dem få se Bidens samtalsregister med ukarinerna

  • Tack till Vivi-Ann, Anders, Karl, och till de flesta av kommentar-skribenterna på denna eminenta sida. För era bl.a. anti-imperialistiska och till synes självklara ställningstaganden. Det vore dags för ett nytt parti som kan ena de antagligen många svenska independents som inte hittar ngt parti och som inte röstar (dit hör jag och i USA lär dom vara 90-100 miljoner).

   Ett parti som säger nej till NATO, nej till ett militäriserat EU, ja till ett neutralt Sverige, nej till vapenhandel, ja till frisläppande av visselblåsare och nej till fängslande av journalister, nej till atomvapen i världen, i Östersjön och på svensk mark, nej till stöd till imperialistiska krigståg och till dödande sanktioner, etc o.dyl. Allt, till synes självklara ståndpunkter, eller?

   Nästa steg vore kanske:

   Tillsättande av kommissioner där svenska politiker pekas ut som ansvariga för 1. förstörelsen av Libyen (Reinfeldt m.fl.) och stöttandet av tillblivelsen av slavmarknader där bl.a. kvinnor och barn säljs som sexslavar samt för det miltära flygstödet till IS styrkor på marken,

   För 2. stödet till jihadistiska grupper som IS, Al Nusra m.fl. i Syrien och till dess propagandaorganisation White Helmets, för stödet till bildande av Kalifat i Syrien och för stödet av halshuggningar och massavrättningar av kristna, yazidier, kurder och av syriska regeringssoldater m.fl.

   För 3. Socialdemokraternas stöd till det Muslimska Brödraskapet, och klarläggande av vem eller vilka som som ansvarade för tillåtandet av moskebyggen grundad på en hatideologi som Wahabism/Salafism och som ev. finansierats av en terrorstat som Saudiarabien och som lett till att Sveriges Rikes säkerhet är äventyrat.

   För 4. stödet till militära Nazi-enheter (som Azov bataljonen) och för accepterandet av vitt spridda nazi-symboler och den statsstödda nynazismen och nybanderismen i Ukraina efter statskuppen,
   samt för, troligen, det framtida stödet av USA’s med allierades Irankrig, Venezuela statskupp samt regime change wars i Syrien och Kuba.

 13. Egentligen borde man skriva ”Greta” eftersom det har framkommit bevis på att hennes facebook-konto handhas av flera personer, varav hennes far Svante.

  Vare sig hon är medveten om det eller inte är tösen en produkt av ett vittgrenat maskineri, och framstår sedan länge som en buktalares docka.

  De som står för fiolerna (svindyra resor, bl. a.) har nu trampat rejält i klaveret, när de avslöjade sig själva som en förgrening av Joe Bidens valkampanj.
  Al Gores Co2-vals må ha hjälpt de europeiska ”gröna” partierna vid de senaste valen, det vore barockt om det kommer att hjälpa en gammal krigshök och dito Congress-kandidater i de kommande valen.
  Krig är ju det mest miljövådligt (och ”vänster”fientligt) som finns.

  Jag tar det hela med en lättnadens suck, eftersom jag hade tidigare befarat att Greta kunde vara en autentisk ny Savonarola.

  Har den rutinerade skådisen Donald Trump humor kommer han att bjuda henne på ett års medlemskap i Teaterförbundets usonisk motsvarighet, eller låta någon behörig nominera henne till en Oscar.

 14. Benny, du skriver ”Konsensus har fortfarande inget med vetenskap att göra!” Lämna nu din hemmasnickrade teori och lyssna på en professor, Lars Karlsson, på Uppsalainitiativet skriver: ”Konsensus om en vetenskaplig fråga uppstår inte på en dag.  ……det [kan] krävas decennier av vetenskapligt arbete för ett konsensus att växa fram, allt eftersom nya metoder utvecklas och förfinas, nya evidens (bevis) blir tillgängliga och teorierna utvecklas. Konsensus eftersträvas inte som ett självändamål, utan uppstår ur en gemensam strävan att förstå hur naturen fungerar. För vetenskap är ett kollektivt företag, där olika forskare bidrar med olika bitar, och där man bygger vidare på vad andra forskare har funnit. En del bitar kanske inte passar ihop (och då kan det gå hett till), och en del bitar kanske visar sig vara fel, men en del kommer att visa sig hålla över tiden, och blir till en del av ett konsensus.

  Konsensus uppstår alltså som en konsekvens av klara evidens. Därför är konsensus en indikation på vartåt evidensen pekar. Hade evidensen i stället pekat åt olika håll, så hade vi förmodligen funnit många forskare med avvikande uppfattningar. Konsensus innebär visserligen inte att frågan är 100% avgjord: det kan i princip framkomma nya evidens och nya teorier som bättre förklarar dem. Men att så sker är ovanligt.”

 15. Vem kan ha pushat på GT med klimatet!?

  SVT nobbade tv-serie om Greta Thunberg
  Stora Journalistpris-vinnaren Karin af Klintberg, som även producerat framgångsrika julkalendern ”Tusen år till julafton” och ”Bye Bye Sweden” med Lotta Lundgren och Erik Haag, berättar att det var artisten Malena Ernman som först kontaktade Karin.
  Det här var våren 2016 och Malena Ernman hade på allvar börjat engagera sig i klimatfrågor, men Greta Thunberg var ännu inte den globala influencer hon är i dag.
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/svt-nobbade-tv-serie-om-greta-thunberg/

  De är Gretas rådgivare: ”Hon har en helt annan blick i dag” (för Prenumeranter)
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/de-ar-gretas-radgivare-hon-har-en-helt-annan-blick-i-dag/

 16. Jag har sett på Gretas twitter och kommentarerna från alla hennes följare och det skrämmer mig hur de okritiskt följer henne för att rösta på Biden. Bara ett fåtal undantag, så jag menar att det finns inget förlåtligt med att hon går ut och lägger sig i USA:s politik, det har redan Löfven gjort och det räcker, vi behöver mer moral och ryggrad istället. Hur skall det bli förändring om man inte tar hänsyn till sina ideologiska val i livet, och röstar på ett parti/person som överensstämmer med hur man önskar att politiken skall vara, även om det partiet/personen inte har en chans. Till slut om flera agerar efter sin ideologiska övertygelse, så kan det bli en förändring, Hur många röster kommer Biden få p.g.a. att Greta gick ut med att man skall rösta på honom, vilket är livsfarligt då hennes följare verkligen följer henne vilka dumheter hon än gör.
  Jag kan inte försvara henne, om hon inte inser sin dumhet och går ut offentligt på sin twitter och ångrar sig och säger att hon vet för lite om Biden, och inte borde sagt åt alla att rösta på honom

  • Vinner Trump valet trots det kommande valfusket från Deep State så finns det nog rätt många som ska passa sig för inblandningen i USA-valet! Att ”Russiagate” var en bluff är ju solklart idag men jag tror att vissa EU-ledare och privatpersoner kommer att granskas noga efter valet om Trump lyckas vinna över träsket och på riktigt ta befälet i Vita Huset! Ryssland och Kina kan inte USA göra så mycket åt om de mot förmodan skulle blanda sig i deras val men sina vasaller i EU kan de nog ge igen på med råge för man ska komma ihåg att USA är en hämndlysten nation som gärna straffar dem som de kan ge sig på!

 17. @A Romelsjö, artikeln
  ”Detta är ett stort misstag av Greta Thunberg, som jag ofta berömt. Vad har hon för rådgivare?”

  Det handlar inte om ett misstag, utan det är ett uppenbart brott att blanda sig i ett annat land interna angelägenheter:
  1. FN stadgan
  2. Helsingfors avtalet
  3. Internationell rätt

  Alla hennes ”rådgivare” är utan undantag ”sorositer”

 18. GT fortsätter att blanda sig i ett annat lands interna angelägenheter.

  Greta Thunberg mocks US Supreme Court nominee as eco-activists paint judge’s refusal to OPINE on climate change as DISQUALIFYING

  Child enviro-prodigy Greta Thunberg is ripping US Supreme Court nominee Amy Coney Barrett for declining to give her opinions about the cause of climate change, likening the judge’s restraint to lacking a view on gravity.
  “To be fair, I don’t have any views on climate change, either,” Thunberg said on Thursday on Twitter, mocking Barrett’s answers in her Senate confirmation hearing. “Just like I don’t have any views on gravity, the fact that the earth is round, photosynthesis nor evolution. But understanding and knowing their existence really makes life in the 21st century so much easier.”

  Thunberg has been remarkably political in the past week for someone who said she never engages in “party politics.” On October 10, she called for people to “get organized and get everyone to vote (Joe) Biden” in the November 3 US presidential election. Democrats in Congress declined to call for an investigation of foreign election meddling by the Swedish citizen.
  https://www.rt.com/usa/503648-greta-mocks-amy-barrett-climate/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  Man kan undra vilka allmänna kunskaper har GT och hennes rådgivare, när dom inte vet att i alla länder gäller (eller bör gälla):
  domstolarnas politiska oberoende.

 19. 5 november 2020 EURONEWS Original
  Euronews: Europa kritiserade USA:s slutgiltiga tillbakadragande från klimatavtalet
  De årliga koldioxidutsläppen i USA överstiger fem miljarder ton – mer än hela Europeiska unionen. Därför har Trump-administrationens beslut att slutligen dra sig ur klimatavtalet väckt mycket kritik i Europa. Samtidigt hoppas parterna i avtalet på positiva förändringar i händelse av Bidens seger i presidentvalet och har ännu inte börjat justera de övergripande uttalade målen för att minska utsläppen, rapporterar EuronewsUSA har äntligen dragit sig ur Paris klimatavtal. På onsdagen avslutade Washington processen för att säga upp avtalen. Under den första valkampanjen lovade Donald Trump att vägra att uppfylla kraven i dokumentet, som undertecknades i Paris i december 2015.
  Beslutet från hans administration väckte skarp kritik från alla andra parter i avtalet. FN sa att Washington: s drag kraftigt undergräver internationella ansträngningar för att uppnå de mål som tillkännagavs i Paris.

  LARRY DONELLI, advokat: Donald Trump anser tydligen att USA inte behöver fördrag. Kanske är det sant att du inte bör förbinda dig till militära skyldigheter runt om i världen. Men när det gäller diplomati, särskilt frågor som klimatförändringar, som påverkar oss alla – i den meningen är det synd att presidenten föredrog kortsiktig vinst och ”amerikansk exceptionism”, och övergav den vetenskapliga metoden. Jag hoppas att om Biden vinner kommer han inte bara att återvända till Parisavtalet utan också till ett antal andra avtal om internationellt samarbete.
  Undertecknarna av dokumentet säger att det är svårt att prata om kampen mot klimatförändringar utan deltagande av ett land som är ledande i växthusgasutsläpp. Joe Biden under kampanjen uttalade uttryckligen att han omedelbart skulle återvända till fördragets ramar. Samtidigt går inte allt förlorat utan detta dokument.

  THOMAS PELLERIN-CARLIN, klimatolog: Vad som än händer i USA på federal nivå, kan staterna agera på egen hand. Till exempel är den största staten Kalifornien. Den har sin egen handlingsåtgärd för att bekämpa klimatförändringar. Så på denna nivå kommer åtminstone vissa stater att fortsätta arbeta, trots att USA som helhet drog sig ur avtalet. Åtminstone kommer detta att vara fallet de närmaste åren om Trump vinner.
  Enligt Europeiska kommissionen överstiger de årliga koldioxidutsläppen i USA fem miljarder ton – mer än i hela Europeiska unionen. Parterna i fördraget justerade emellertid inte sina uttalade utsläppsminskningsmål på grund av USA: s tillbakadragande.
  Sändningsdatum 04 nov 2020.
  https://russian.rt.com/inotv/2020-11-05/Euronews-v-Evrope-raskritikovali-okonchatelnij

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here