Syrien upptäcker stor kommandocentral för terroristledaren utanför Aleppo.

4
1362
Bild från kommandocentralen. Nyhetsbyrån SANA.

Den syriska nyhetsbyrån SANA rapporterar att enheter från den syriska arabarmén avslöjat ett av gömställena för ledaren för terroristorganisationen Jabhat al-Nusra (”al-Qaida i Syrien”) Abu Mohammad al-Jolani, i Anjara-området 15 km väster om Aleppo.- Därifrån har al-Jolani hade riktat terrorattacker mot Aleppo och byar på landsbygden. SANA: s reporter sade att den lokala geografin erbjuder en naturlig befästning för det underjordiska gömstället som bestod av flera rum inklusive operationssalar och vardagsrum, komplett med ventilation, belysning och flera ingångar. Reportern sa att operationsrummen inkluderade tavlor, belysnings- och kommunikationsutrustning och topografiska kartor. Gömstället innehöll också fordon som hade använts av ledarna för terroristgrupper.

al-Nusras-ledare-al-Jolani-350×233.

Pål Steigan påpekar att Islamiska staten och andra terroristgrupper i Syrien har fått massivt stöd från väst- och västföretag för att bygga denna infrastruktur. Det är inte klart vem som byggde dessa tunnlar för HTS, men i Syrien är det känt att den franska betongjätten Lafarge har spelat en ledande roll. Allt tyder på att de enorma tunnelinstallationer som avslöjades i östra Ghouta, och Douma som var ingenjörs- och konstruktionsarbeten i världsklass kommer från Lafarge. Deras anläggning i Jalabiyya, norra Syrien, hade som högst en produktion av 3 miljoner ton betong per år. Detta var mer än vad Frankrike använde Maginot-linjen. här.

Vi fyller på med en film om Syriens missilförsvar

Föregående artikelUpprorsbekämpning i Sahel-länderna i Afrika, eller varför finns svenska soldater i Mali?
Nästa artikelSkripal – ett år senare är några saker klarare
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  • Tack för tipset. Jag gör det varje morgon. Denna artikel läggs upp i morgon förmiddag.

   Något särskilt tips.

 1. För en gammal Fd. pansarsoldat på P2 i Hässleholh och något så när allmänbildad och utbildad i krigslanering är det för mig gåtfullt att dessa terrorister kan hålla stånd mot det Syriska krigsmaskineriet som därtill stöds av Ryska bombplan.
  Nog borde den Svenska regeringen och även vår etablerade media också ställa sig ungefär samma fråga;
  Och därtill,hur förmår dessa rebeller ständgit fylla på sina depåer med krigsmaterial och övrig utrustning, tillsammans med att ombesörja andra basala mänskliga behov, som mat sjukvård och annat livsnädvändigt.
  I övrigt:För att låna några rader av Refat El-Sayed-”Här ligger en gravad hund ”

  • Vi vet att det franska cement bolaget Lagarde är med och förser. Men det räcker inte för att fylla på terror-depåerna. Det måste till något annat. Exempelvis vapen som droppas med falskärm som USA gör. Utöver dessa kända sätt är frågan den att kan det vara några tunnlar som går under de ockuperade Golan höjderna och som fungerar som terrorismens E4? Med tanke på att ISIS attackera ALDRIG apartheid israel och med tanke på att israel ger vård åt halshugga-terroristerna plus att israels flygvapen blivit synonymt med ISIS dito i o m att den bombar Syrien varje gång terroristerna förlorar stort mot den Syriska armén, så är detta en tämligen rymlig scenario. Är det i dessa tunnlar som det ligger en ”gravad hund”?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here