Syriens tystade röster. Unikt reportage.

6
1820

Här en bok som jag verkligen vill rekommendera!
-Va, det är väl inte seriöst!?
-Jojomensan, det är mycket seriöst! Man får försöka vara flexibel och anpassa sig till ”verkligheten”. ”Konkret analys av konkreta förhållanden”, som en känd marxist skrev.

Patrik Paulov har publicerat många artiklar om Syrien i den förträffliga tidningen Proletären och visat stor kunskap samt uppslutning bakom FN-stadga, internationell rätt och motstånd mot USA-imperialismen. Jag har återpublicerat flera av dessa artiklar och länkar finns efter presentationen av boken på Karnevals Förlag. Säljs för knappt 200 kronor.


Syriens tystade röster

Fastän kriget i Syrien har pågått i över åtta år så är vår förståelse av detta krig – dess orsaker, förlopp och karaktär – fortfarande ofullstän­dig eller falsk.

Det hävdar Patrik ­Paulov i ­Syriens tystade röster.

Med hjälp av egna källor i landet, läckta diploma­tis­ka dokument och rapporter i såväl alternativa som etablerade interna­tio­nella medier ifrågasätter han den officiella versionen av kriget, som svenska medier och politiker förmedlat och fortsätter att förmedla än idag.

En central fråga handlar om den omfattande ut­länds­ka inbland­ningen i kriget från USA:s, Turkiets och flera gulf­staters sida. I den meningen är ­Syrienkriget inte något inbördes­krig, utan ett interventionskrig.

Patrik Paulov tar även upp den roll som Sverige ­spe­lat, bland annat genom att ansluta sig till EU:s sanktioner och backa upp en oppositionsrörelse som har deltagit i folkfördrivning och mord tillsammans med en terrorist­organisation.

Patrik Paulov är frilansjournalist. Han var tidi­gare utrikeschef på tidningen Proletären.

Ur Syriens tystade röster:

»Innan kriget bröt ut bodde vi i ett säkert land, och vi hade knappt hört talas om kriminalitet och stölder. Priserna var låga, och utbildning och vård var gratis. I Homs syntes inga hem­lösa eller tiggare på gatorna.«
Rima Sawah, lärare, Homs

»Nittiofem procent av rebellerna är extrema islamister allierade med al-Qaida. Sanningen är den att västländerna uppmuntrar och stödjer terrorism i Syrien. De stödjer rebeller som håller på att förstöra hela det syriska samhället. Jag menar att väst har ett ansvar för varje civil människa som dödas i Syrien.«
Agnes Mariam, abbedissa, Qara

»Jag vet att det finns många syrier som flytt till Sverige, så jag skulle vilja passa på att säga till dem att ert land behöver er. Kom tillbaka och hjälp till att återuppbygga det. Syrien är så gott som befriat från terrorister«
Tony Sayegh, läkare, Aleppo

»Jag skulle vilja ställa alla politiker och journa­lister till svars för allt de sagt och gjort, för alla lögner. De har aldrig lyssnat på oss vanliga syrier. Jag gick i grundskolan och gymnasiet i östra Aleppo. Jag känner min hemstad och mitt folk. Men politikerna och journalisterna har bara lyssnat på den andra sidan.«
Fadia Restom, exilsyrier, Jönköping.


Några av Patrik Paulovs många artiklar om Syrien.
Mer om den sjungande målvakten, “affischnamnet” (och terroristen som hyllade bin Laden) i Syrien.
Oberoende journalister ger motbilder från Syrien.
Hoppfullt när Damaskus firade jul i fred – men stora hinder återstår.
Terrorister allt mer desperata när freden kommer närmare i Syrien.

Föregående artikelIran – Imperialismens nästa offer? Angrepp under falska förevändningar. Kärnenergiavtal och statsskick.
Nästa artikelInför parlamentsvalet i Ukraina.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Som ytterligare sommarläsning i detta ämne rekommenderas Max Blumenthals nya bok ”The Management of Savagery”, Organiserad bestialitet. Boken är en historik över terrorarméerna i USA:s tjänst och börjar därmed i Afghanistan på 80-talet. Men även Syrien beskrivs utförligt.
    Syrien har i årtionden varit en oberoende faktor i regionen som USA och Israel velat destabilisera för att åstadkomma en lydstat likt Jordanien. Allt som beskrivs är inte nytt men intressanta aspekter om USA:s interna politik framkommer, inte särskilt bekanta sedan tidigare i Europa. Blumenthal nämner Israels misslyckade invasion av Libanon 2006 som en ny drivfaktor. Hizbollah gav Israel en rejäl läxa och detta bör ha utlöst ramaskrin i Israel. De kunde inte längre marschera in i främmande land efter godtycke. Hizbollah sågs som en länk i kedjan från Iran till Syrien och därför måste regeringen i Damaskus störtas.

    Det är ett groteskeri utan sin like som beskrivs och redan mycket tidigt måste alla regeringsansvariga i Väst ha begripit att de historier som 2012 drogs för allmänheten inte innehöll ett uns av sanning. Att Norden medverkat i och stött detta illegala angrepp mot en suverän stat borde få alla ledare att omedelbart kontakta sina advokater – om de nordiska länderna var en samling rättsstater vill säga. Men eftersom de inte längre är det försöker regeringscheferna dölja sin kriminella politik genom att göra allt för att hindra en normalisering, genom att strypa det syriska folkets tillgång till mat, medicin och energi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here