Terror på Krimbron tvingar Ryssland att släppa loss Shock’n Awe

23
1335

https://media.thecradle.co/wp-content/uploads/2022/10/Zeyelnsky-Crimean-Bridge.jpg

https://media.thecradle.co/wp-content/uploads/2022/10/Zeyelnsky-Crimean-Bridge.jpg

Foto: The Cradle

Artikeln av Pepe Escobar publicerades 10 oktober på The Cradle. Ger ytterligare aspekter på denna komplicerade fråga. Och synpunkterna är hans. Om Ryssland agerar som Pepe Escobar tror, har Ryssland ännu svårare att tala om fredsförhandlingar.Möjligen håller Ryssland inne med uppgifter om USA:s och Ukrainas roll. DN skriver ”Ryssland har gripit åtta personer, utpekade för inblandning i explosionen på Krimbron, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax. Fem av de gripna uppges komma från Ryssland, medan resterande tre ska vara ukrainska och armeniska medborgare. Enligt Rysslands säkerhetstjänst FSB organiserades sprängningen av Ukrainas militära underrättelsetjänst och dess chef Kyrylo Budanov. Ett påstående Andrij Jusov, talesperson för det ukrainska inrikesdepartementet, kallar för ”nonsens”.

Pepe Escobar

Terror på Krimbron tvingar Ryssland att släppa loss Shock’n Awe

(Dvs. att slå till med överväldigande kraft, översättaren Rolf Nilssons anmärkning.)

Västvärldens berättelse om ett ”förlorande Ryssland” har just till stor del förstörts av Moskvas blixtkrig mot Ukraina och dess utlandsstödda terroroperationer.

Terrorattacken mot Krymskiy Most – Krimbron – var ordspråkets droppe som fick den eurasiska bägaren att rinna över.

Rysslands president Vladimir Putin sammanfattade ”Detta är en terroristattack som syftar till att förstöra Ryska federationens kritiska civila infrastruktur”.

Chefen för den ryska undersökningskommittén, Alexander Bastrykin, bekräftade ansikte mot ansikte med Putin att Terror på bron utfördes av SBU – den ukrainska specialtjänsten.

Bastrykin sade till Putin: ”Vi har redan fastställt lastbilens rutt, där explosionen ägde rum. Bulgarien, Georgien, Armenien, Nordossetien, Krasnodar… Transportörerna har identifierats. Med hjälp av agenter från FSB lyckades vi identifiera misstänkta personer”.

Rysk underrättelsetjänst läckte viktig information till militärkorrespondent Alexander Kots. Lasten beställdes av en ukrainsk medborgare: sprängämnen packade på 22 pallar, inplastade under plastfolie, skickades från Bulgarien till den georgiska hamnen Poti. Därefter lastades lasten på en lastbil med utländska registreringsskyltar och fortsatte landvägen till Armenien.

Klareringen vid gränsen mellan Armenien och Ryssland gick smidigt – i enlighet med reglerna i den eurasiska tullunionen (både Ryssland och Armenien är medlemmar i den eurasiska ekonomiska unionen, EAEU). Lasten undvek uppenbarligen att upptäckas genom röntgenkontroll. Den här rutten är standard för lastbilschaufförer som reser till Ryssland.

Lastbilen körde sedan in i Georgien igen och korsade gränsen till Ryssland igen, men den här gången genom kontrollstationen Upper Lars. Det är samma som används av tusentals ryssar som flyr undan partiell mobilisering. Lastbilen hamnade i Armavir, där lasten överfördes till en annan lastbil, under Mahir Yusubovs ansvar: den som körde in på Krimbron från det ryska fastlandet.

Mycket viktigt: transporten från Armavir till en leveransadress i Simferopol skulle ha skett den 6-7 oktober: det vill säga, tidsbestämt till president Putins födelsedag fredagen den 7 oktober. Av någon oförklarlig anledning sköts detta upp med en dag.

Föraren av den första lastbilen vittnar redan. Yusubov, föraren av den andra lastbilen – som exploderade på bron – var ”blind”: han hade ingen aning om vad han fraktade, och han är död.

I detta skede är två slutsatser av största vikt.

Den första: Detta var inte en vanlig självmordsbombning med lastbil i ISIS-stil – den föredragna tolkningen efter terrorattacken.

För det andra: Förpackningen ägde med största säkerhet rum i Bulgarien. Detta, som ryska underrättelsetjänster kryptiskt har antytt, tyder på att ”utländska specialtjänster” är inblandade.

”En illusion av orsak och verkan”

Det som den ryska underrättelsetjänsten har avslöjat offentligt berättar bara en del av historien. En glödhet bedömning som The Cradle fått från en annan rysk underrättelsekälla är betydligt mer spännande.

Minst 450 kg sprängämnen användes vid explosionen. Inte på lastbilen, utan monterade inuti själva brospannet på Krimbron. Den vita lastbilen var bara ett lockbete av terroristerna ”för att skapa en illusion av orsak och verkan”. När lastbilen nådde den punkt på bron där sprängämnena var monterade skedde explosionen.

Enligt källan berättade järnvägsanställda för utredarna att det förekom en form av elektronisk kapning; terroristerna tog kontroll över järnvägen så att tåget med bränsle fick order om att stanna på grund av en falsk signal om att vägen framför oss var upptagen.

Bomber monterade på brofästena var en arbetshypotes som diskuterades flitigt i ryska militärkanaler under helgen, liksom användningen av undervattensdrönare.

I slutändan kunde den ganska sofistikerade planen inte följa den nödvändigtvis rigida tidsplanen. Det fanns ingen millimeter-passning mellan de monterade sprängladdningarna, den förbipasserande lastbilen och bränsletåget som stannade i sina spår. Skadorna var begränsade och lätta att begränsa. Kombinationen laddning/lastbil exploderade på vägens yttre högra körfält. Skador uppstod endast på två delar av den yttre körbanan och inte mycket på järnvägsbron.

I slutändan gav Terror on the Bridge en kort, pyrrhusseger i PR-frågor – vederbörligen firad i hela västvärlden – med försumbar praktisk framgång: överföringen av rysk militär last på järnväg återupptogs efter ungefär 14 timmar.

Detta för oss till den viktigaste informationen i den ryska underrättelsekällans bedömning: vem som är förövaren.

Det var en plan av det brittiska MI6, säger denna källa, utan att ge ytterligare detaljer. Som, utvecklar han, rysk underrättelsetjänst av flera skäl skuggspelar som ”utländska specialtjänster”.

Det är ganska talande att amerikanerna skyndade sig att skapa en trovärdig förnekelse. Den som omtalas som ”ukrainska regeringstjänstemannen” berättade för CIA:s språkrör The Washington Post att SBU gjorde det. Det var en direkt bekräftelse av en Ukrainska Pravda-rapport som byggde på en ”oidentifierad tjänsteman inom brottsbekämpningen”.

Den perfekta tredubbla överträdelsen av den röda linjen

Redan under helgen stod det klart att den ultimata röda linjen hade överskridits. Den ryska allmänna opinionen och medierna var rasande. Trots sin status som ett tekniskt underverk utgör Krymsky Most inte bara kritisk infrastruktur, utan är också den visuella symbolen för Krim:s återlämnande till Ryssland.

Dessutom var detta en personlig terrorattack mot Putin och hela den ryska säkerhetsapparaten.

Vi hade alltså i tur och ordning ukrainska terrorister som sprängde Darya Duginas bil i en förort till Moskva (de erkände det), amerikanska och brittiska specialstyrkor som (delvis) sprängde Nord Stream och Nord Stream 2 (de erkände det, men drog sedan tillbaka det) och terrorattacken mot Krymsky Most (återigen: de erkände det, men drog sedan tillbaka det).

För att inte tala om beskjutningen av ryska byar i Belgorod, Natos leverans av långdistansvapen till Kiev och den rutinmässiga avrättningen av ryska krigsfångar.

Dugina. Bild: Sputniknews./Grigory Sysoev

Darya Dugina, Nord Streams och Krimbron gör det till en krigshandling trifecta. Så den här gången var reaktionen oundviklig – utan att ens vänta på det första mötet sedan februari i det ryska säkerhetsrådet, som är planerat till eftermiddagen den 10 oktober.

Moskva inledde den första vågen av en rysk ’Shock and Awe’ utan att ens ändra statusen för den särskilda militära operationen (SMO) till en antiterroristoperation (CTO), med alla dess allvarliga militära/juridiska implikationer.

Redan före mötet i FN:s säkerhetsråd var den ryska allmänna opinionen trots allt mycket positiv till att ta av silkesvantarna. Putin hade inte ens planerat in bilaterala möten med någon av medlemmarna. Diplomatiska källor antyder att beslutet om att låta släggan falla redan hade fattats under helgen.

Shock’n Awe väntade inte på ett ultimatum till Ukraina (det kan komma om några dagar), en officiell krigsförklaring (inte nödvändigt) eller ens ett tillkännagivande om vilka ”beslutscentra” i Ukraina som skulle drabbas.

Blixtnedslagets de facto metastaserande av SMO till CTO innebär att regimen i Kiev och de som stöder den nu betraktas som legitima mål, precis som ISIS och Jabhat al-Nusra under antiterroroperationen (ATO) i Syrien.

Och statusförändringen – nu är detta ett verkligt krig mot terrorismen – innebär att det är absolut prioritet att avsluta alla former av terrorism, fysiska, kulturella och ideologiska, och inte att skydda de ukrainska civilbefolkningarnas säkerhet. Under SMO var civilbefolkningens säkerhet av största vikt. Till och med FN har tvingats erkänna att antalet civila offer i Ukraina har varit relativt lågt under de över sju månader som SMO har pågått.

”Commander Armageddon” gör entré

‘General Armageddon’ to lead Russian forces in Ukraine

Den ryska chockens ansikte utåt är den ryske befälhavaren för flygstridskrafterna, armégeneral Sergej Surovikin: den nya överbefälhavaren för den nu helt centraliserade SMO/CTO.

Frågor ställdes oavbrutet: varför fattade inte Moskva detta beslut redan i februari? Tja, bättre sent än aldrig. Kiev håller nu på att lära sig att de har gett sig på fel kille. Surovikin är allmänt respekterad – och fruktad: hans smeknamn är ”General Armageddon”. Andra kallar honom ”Kannibalen”. Den legendariske tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov – som också är generalöverste i den ryska militären – berömmer Surovikin överdådigt som ”en riktig general och krigare, en erfaren, viljestark och framsynt befälhavare”.

Surovikin har varit befälhavare för de ryska flyg- och rymdstyrkorna sedan 2017, har tilldelats titeln Rysslands hjälte för sitt kompromisslösa ledarskap av den militära operationen i Syrien och hade erfarenhet på plats i Tjetjenien på 1990-talet.

Sergei Shoigu

Surovikin är Dr Shock’n Awe med fria händer. Det gjordes till och med spekulationer om att försvarsminister Sergej Shoigu och chefen för generalstaben Valerij Gerasimov avsattes eller tvingades avgå, vilket spekulerades på Wagner-gruppens Telegramkanal Grey Zone.

Det är fortfarande möjligt att Shoigu – som fått omfattande kritik för den senaste tidens ryska militära bakslag – så småningom skulle kunna ersättas av Tula-guvernören Aleksej Dyumin, och Gerasimov av den biträdande överbefälhavaren för markstyrkorna, generallöjtnant Alexander Matovnikov.

Det är nästan oviktigt: alla ögon är nu riktade mot Surovikin.

MI6 har några välplacerade mullvadar i Moskva, relativt sett. Britterna hade varnat Ukrainas president Volodymyr Zelensky och generalstaben för att ryssarna skulle inleda en ”varningsattack” på måndag.

Det som hände var ingen ”varningsattack”, utan en massiv offensiv med över 100 kryssningsmissiler som avfyrades ”från luften, havet och land”, som Putin noterade, mot ukrainska ”energi-, militära lednings- och kommunikationsanläggningar”.

MI6 noterade också att ”nästa steg” kommer att vara att fullständigt förstöra Ukrainas energiinfrastruktur. Det är inget ”nästa steg”: det är redan på gång. Elförsörjningen är helt borta i fem regioner, däribland Lviv och Charkov, och det finns allvarliga avbrott i fem andra regioner, däribland Kiev.

Över 60 procent av Ukrainas elnät är redan utslagna. Över 75 procent av internettrafiken är borta. Elon Musks deltagande i krigföringen med nätbaserade Starlink har ”kopplats bort” av försvarsministeriet.

Shock’n Awe kommer sannolikt att utvecklas i tre steg.

Först: Överbelastning av det ukrainska luftförsvarssystemet (redan igång).

För det andra: Att störta Ukraina in i den mörka medeltiden (redan på gång).

För det tredje: Förstörelse av alla större militära installationer (nästa våg).

Ukraina är på väg att omfamna nästan totalt mörker under de närmaste dagarna. Politiskt sett öppnar detta ett helt nytt spel. Med tanke på Moskvas varumärke ”strategisk tvetydighet” kan detta vara ett slags Desert Storm remixed (massiva luftangrepp som förbereder en markoffensiv); eller, mer troligt, ett ”incitament” för att tvinga Nato att förhandla; eller bara en obarmhärtig, systematisk missiloffensiv blandad med Electronic Warfare (EW) för att för gott slå sönder Kievs förmåga att föra krig.

Eller så kan det vara allt detta.

Hur ett förödmjukat västerländskt imperium kan höja insatserna nu, utan att gå till kärnvapen, förblir en nyckelfråga. Moskva har alltför länge visat beundransvärd återhållsamhet. Ingen får någonsin glömma att i det verkliga stora spelet – hur man ska samordna framväxten av en multipolär värld – är Ukraina bara en sidoföreställning. Men nu är det bäst att de som är med i sidoföreställningen går i skydd, för general Armageddon är på fri fot.

Föregående artikelFinns det något mer demokratiskt än folkomröstning?
Nästa artikelEkonomen Michael Hudson om inflationen och Fed:s plan att sänka lönerna: En depression är på väg? – Del 1.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Det här börjar bli så pinsamt att jag har plockat upp skämskudden.

  Vad gör Ryssland för att vända krigslyckan? Jo när T-64 nu har gått åt börjar man plocka fram ännu mer antika T-62:or. Och när de är slut? T-34:or?
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/russia-to-modernize-800-vintage-t-62-tanks-due-to-ukraine-losses-report

  När ska Putin förstå att det här går inte längre, slut, game over? Vi gjorde vårt bästa men det blev inte som vi trodde.
  Sätta in en ny rullator/flip-flop/vodka-arme’ eller antika vapensystem lär inte ändra så mycket på det.

  Bara en tidsfråga innan de börjar kasta kottar på en fullt NATO-utrustad ukrainsk arme? Suck!

  Finns det verkligen någon på detta forum som innerst, inne verkligen tror att Ryssland kan gå vinnande ur detta? Motivera gärna!

  • Ryssland har bara satt in en bråkdel av sin kapacitet medan Ukraina går på knäna. Har du aldrig tänkt på varför det aldrig redovisas några ukrainska förluster? Ryssland kan inte förlora det här lika lite som att Ukraina kan vinna det.

   Ett gott råd, sluta sätt tilltro till västmedia. De har ljugit otaliga gånger. Den här gången måste de hitta på ukrainska framgångar för att motivera fortsatta vapenleveranser. Hur ser du förresten på Sverige i NATO?

  • Så lite förnuft, varifrån du har tagit luft?

   Pss! …dessa legendariska stridsvagnar T-34, även T-80, T-64 och T-72. Förresten, stridsvagnen T-72 listades i Guinness rekordbok 1993 som stridsvagnen med de mest kraftfulla vapnen.

 2. Har du inte hört det? Ryssland vann jo kriget redan i mars. Några slag här och där pågår. Kriget är vunnet. Nato och ukronazi har förlorat. Det tar dock sin lilla tid för att de ska fatta. General vinter ska banka den på lögnimperiet.

  Ryssland kan kriga hur länge som helst. Ryssland kan t ex mobilisera 25 millioner man och beväpna dessa. Wow. Kan Nato inte ens mobilisera en tiondedel – inte en procent (250,000 man) 🤣🤣🤣

 3. Citat av tre olika ledare

  ”Detta krig berör inte bara Ukraina. Troligtvis ser den ryska ledningen kriget som ”en del av ett stort korståg.” Detta ”korståg” är mot den liberala demokratin, mot den regelbaserade internationella ordningen.”
  Olaf Scholz

  ”Det är viktigt att Ukraina vinner. För om Putin
  vinner kommer det inte bara att vara ett stort nederlag för Ukraina, utan också ett nederlag för oss alla, eftersom det kommer att göra världen farligare och vi kommer att bli mer sårbara för rysk aggression ”
  Jens Stoltenberg

  ”Ryssland gör allt för att skapa ett jämställt och odelbart säkerhetssystem i världen baserat på universella, erkända folkrättsprinciper och FN-stadgan, snarare än på någon annans regler.”
  Putin

  english.pravda.ru

  • Det är bara liberalfascisterna i västvärlden som ser sitt imperium falla samman som håller på med sitt skitsnack! Stollenberg vet att han kommer att hamna i finkan för sina förbrytelser och uppvigling till krig, förr eller senare, precis som Olaf Scholz och det är det dem är oroliga för. Man ser ju på de enorma protesterna på gatorna runt om i EU att tiden rinner ut för dessa figurer. Och hur kan de yra om rysk aggression samtidigt som de hävdar att Ryssland snart har slut på vapen och missiler och varför ylar Zelensky om alltmer vapen och legosoldater om nu kriget går så bra för Nato? Sanningen är den att Nato inser man att de får storstryk och desperationen har nått ända upp till galningen Borrell i Bryssel som hotar Ryssland med utplåning. Vad Borrell inte tycks fatta är att Bryssel är en av de första städerna som kommer att jämnas med marken tillsammans med Washington av den ryska motattacken. Hur kunde världen hamna i detta läge för Ukraina? För att globalistfascisterna ville ha det dit, det är det enkla skälet!

  • Carina Lundström, jag tror att det var du som lade ut texten, brevet till kommunistiska förbundet i Grekland från Ryska Federationens kommunistiska parti. Det var väldigt intressant, men jag kommer inte ihåg vilken artikel den var utlagd till, kan du tala om det för jag vill kopiera texten.
   Jag har hela tiden trott att det var det regerande partiet Enade Ryssland som hjälpt Donbass sedan kuppen år 2014, så nu vet jag att det är Ryska Federationens kommunistiska parti som skall ha äran av att inte låta människor svälta i Donbass utan har skickat lastbilskonvojer med flera ton mat då de vägrades att få sin pension av fascisterna i Ukraina.

   Jag såg en video från Moskva där liberalerna hade demonstration, och en ung flicka gick till angrepp mot dem och skrek åt dem att det är ni liberaler som påverkade Kreml år 2014 då Kreml inte ville acceptera Donbass till Ryska Federationen. Donbass hade folkomröstning år 2014 och 87% ville ansluta sig till Ryssland redan då, men vägrades den rätten vid det tillfället. Hon var väldigt arg och ropade åt dem ”Jag tror inte att ryska folket vill att ryssar blir mördade i Donbass”

 4. I det här läget hade jag önskat att Global Politics hade en blockeringsfunktion som finns på Samnytts kommentarforum. Signaturen ”Lite förnuft tack!” får gärna skriva/tycka/tänka vad han/hon vill, men jag uppskattar att slippa se det och i lugn och ro kunna läsa de andras kommentarer. Det går inte att veta om en person som ”Lite förnuft tack!” menar allvar, bara vill provocera, eller bara har en hiss som inte går ända upp. Oavsett vilket leder en diskussion med en dylik person absolut ingenstans och är sålunda helt ointressant. För den sortens personer blir verkligheten oftast väckarklockan fast tyvärr inte ens alltid då. Och om jag mot min förmodan skulle vara den som har en hiss som inte går ända upp så är diskussionen lika meningslös som i mitt första scenario. Så en blockeringsfunktion vore fint!

   • Jag tänkte närmast på att jag som person skulle kunna blocka en annan signatur och slippa se den personens inlägg i flödet. Mao om andra personer vill se dessa inlägg så står det dem fritt om de inte gör som jag och blockerar vederbörande. Dessa blockeringar följer med alla framtida kommentarer från den blockerade signaturen. Jag tycker att det är ett bra system.

    • OK, Martin
     Sådana system där läsare kan blockera andra läsare brukar ibland användas för att undvika personpåhopp.
     Men redaktören brukar stoppa sådana påhopp automatiskt om han anser de störande.
     Jag har blivit stoppad några gånger men det får man svälja.
     Det finns förmodligen någon anledning, så resonerar jag.
     Man får tåla lite när man läser en sådan här blogg.
     Den här bloggen har blivit lite unik med sin inriktning som ofta går tvärs emot det man läser på SVT och MSM media.
     Det du inte vill se eller läsa, så bara hoppa över det. Så gör jag.
     Det är så mycket här så jag kan inte läsa allt ändå.
     Det blir som träffar här och där.
     Ryssland intresserar mig mest.
     Men går inte se som isolerad del.
     Här lyfts allt fram som är anti-imperialistiskt och som vill motverka att det (kapitalistiska) USA ska tillåtas dominera hela världsordningen.
     Just världsordningen har jag uppfattat som själva kärnan i den här bloggen.

     Tidigare stod två system mot varandra i världen.
     Numera är det inte så.
     Det ena finns kvar men inte det andra.
     Frågan är om det ena bara ska gälla fortsättningsvis?
     Vad tycker du?

     För många (trångsynta) kanske det är självklart men vidgar man perspektivet så är det inte alls lika självklart för mig.
     Hos oss brukar det numera populistiskt gälla att ”alla ska inkluderas”.
     Men jag anser det finns synnerliga skäl att fråga till vad?
     Finns det någon valfrihet till ”valfriheten”?

  • ”Lite förnuft tack” har kommentarer med betoning på just lite förnuft vilket verkar vara genomgående för sagorna den figuren torgför här på bloggen. Men för vissa har verkligheten ingen som helst bäring och hen kommer en dag att vakna upp i ett Sverige bombat till ruiner och omgående börja mässa om ”Lite mer sunt förnuft tack”…

  • Jag tycker att blockering bara skall användas mot kommentatorer som använder ett kränkande språkbruk, inte mot sådana som uttrycker sina åsikter, oavsett vad jag tycker om dessa. Själv hoppar jag alltid över den sortens kommentarer, inget att lägga tid och energi på att läsa. Man ser direkt vilka som är seriösa och det gäller alla forum. Meningslöst att ens svara på dem.

 5. Sajten Moon of Alabama gjorde häromdagen en koll med datums nämnande från krigets början hur många gånger västmedia påstått att Ryssland snart har slut på vapen och ammunition. Resultatet blev 25 gånger.

  • @Sven-Eric Holmström 13 oktober, 2022 At 20:42
   ”Upprepa lögnen till en blir sanning” men det fungerar inte så bra i internet tidevarv. Det blir bara lite tjatigt. Jag har i stort sett slutat läsa DNs artiklar och rapporter om kriget. Det är inget protest, det blir bara så tjatigt och gnälligt att läsa samma sak om och om igen. Inte ens värt besväret av ett ”klick”.

   • DN, Dagen Nys styrs med järnhand av Wododarski som förstört hela blaskan med sin agendajournalistik vilket i praktiken betyder USA-propaganda, ivrig påhejare av Israels brott och Europas hyenor Polen. Sverige skiter han i fullständigt det får gärna gå under i Wododarskis förvrängda värld….

 6. Istället för att bara slänga skit och säga hur fel han har. Varför inte bemöta det han säger.
  Tycker ni det verkar gå bra för Ryssland?
  Dom förlorar mark det måste ni väl medge. Dom har startat en mobilisering vilket har lett till att mängder av män har flytt. Dom drar gamla stridsvagnar ur lager.
  Är det här styrka i er värld. Den professionella armen lyckades inte med sitt uppdrag med vad man måste förmoda var de bäst utbildade och bäst utrustade soldaterna. Nu mobiliserar dom civila och använder urgammal utrustning.
  Hur är det en framgång?

  • Ukraina har inte vunnit någon som helst mark av betydelse det är bara skit som MSM sprider för att lura i folk i väst att fortsätta med det meningslösa kriget. Sluta och läs skiten som globalisterna lurar i dig för f-n. Ryssland har ca 120 tusen man på plats och har lyckats slå ut den ukrainska militären på kort tid, det är ju Nato och legosoldater som håller igång kriget sedan i somras. Gissa hur många män som flytt från Ukraina för att slippa bli kanonmat? Det rör sig om miljontals. Ukraina är på gränsen till upplösning, hur kan det vara en framgång om man vänder på resonemanget? Natos stora problem är ju att de inte ens kan vinna krig mot getherdar och kamelkuskar och det är därför som Nato får ordentligt med stryk i Ukraina.

   • Du är medveten om att vi andra kan se vad dom återtagit? Tycker du den landmassan är obetydlig.
    Ukrainas arme är helt utslagen och har enligt dig varit så en lång tid, men Ryssland förlorar mark, blir tvingade till en icke populär mobilisering och använder uråldrigt material. Men det går bra för dom och Ukrainas arme är helt utslagen. Det här går inte ihop riktigt tycker du det?

 7. Kan Krimbron vara Rysslands ”Pearl Habor”? Rykten har gått om att President Roosevelt kände till det kommande anfallet mot Pearl Habor, och lät det ske för att bli med i kriget.
  Analogt är att Ryska säkerhetstjänsten förvånansvärt snabbt klarlade lastbilens väg från början till slut. Kan Putin låtit sabotaget ske för att få ett motiv att låta missilsläggan slå till mot Kiev och andra platser? Istället gjordes kanske minutiösa förberedelser för att begränsa skador – vilket också tycks ha lyckats.
  Ur Ghandisk synpunkt är det naturligtvis inte bra! Men vad gör man om motståndaren är fullständigt hänsynslös och inte går att lita på. Enligt Professor Sachs tycks den ryska opinionen ha velat att det skett tidigare. Svenska media tycks ha stämt ned tonen åtskilligt! Och i USA verkar fredsrörelsen kommit igång:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=Ie_T7uTfIa0&feature=emb_logo

  OBS! Filmen innehåller djupt inbäddad reklam!

  • Visst var det väntat med ett attentat mot Krim-bron! Det har ju varit en önskan från Kiev-regimen sedan den byggdes. Nu är det ju så att eftersom de östra gamla ryska delarna av Ukraina återförenats med Ryssland så har bron mist mycket av sin betydelse mer än som symbol för befrielsen från Ukraina. Visst, landvägen till Krim är något längre men ur militär och ekonomisk synpunkt så har brons betydelse helt klart minskat. Men nog är det lättare för Kreml att sälja in fullskaliga attacker mot Ukraina för folket i Ryssland som länge väntat på att Putin ska ta till storsläggan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here