Tredje världskriget är här!? Asymmetriaxeln går i halsen av den ”regelbaserade ordningen”

0
709
Collage: The Cradle.

Av Pepe Escobar

https://thecradle.co/articles-id/23577 26 februari 2024

Pepe Escobar

Tredje världskriget är här och utspelar sig asymmetriskt på militära, finansiella och institutionella slagfält, och striden är existentiell. Den västra Hegemon är i sanning i krig mot internationell rätt, och endast ”fysisk militär aktion” kan få den på knä.

Asymmetriaxeln är i full gång. Dessa är de statliga och icke-statliga aktörerna som använder asymmetriska drag på det globala schackbrädet för att spela ut den USA-ledda västerländska regelbaserade ordningen. Och dess avantgarde är den jemenitiska motståndsrörelsen Ansarullah.

Ansarullah är absolut obevekliga. De har skjutit ner en MQ-9 Reaper drönare på 30 miljoner dollar med endast en egenutvecklad missil på 10 000 dollar.

De är de första i den globala södern någonsin att använda ballistiska missiler mot israelisk anknytning till kommersiella fartyg och amerikanska flottans fartyg.

För alla praktiska ändamål är Ansarullah i krig med ingen mindre än den amerikanska flottan.

Ansarullah har kapat en av den amerikanska flottans ultrasofistikerade autonoma undervattensfordon (AUV), 1,3 miljoner dollar Remus 600, en torpedformad undervattensdrönare som kan bära en enorm nyttolast av sensorer.

Nästa stopp: reverse engineering i Iran? Den globala södern väntar spänt, redo att betala i andra valutor än den amerikanska dollarn.

(reverse engineering är en process där man dissekerar till exempel ett vapen för att ta reda på hur det var konstruerat, så att man själv kan göra en kopia. Oa)

Allt ovanstående – en maritim remix från 2000-talet av Ho Chi Minh-leden under Vietnamkriget – visar att Hegemon kanske inte ens kvalificerar sig som en papperstiger, utan snarare som en pappersigel.

Lula säger det som den globala södern ser det

In i den stora bilden – kopplat till det obevekliga pågående folkmordet som utfördes av Israel i Gaza – en sann ledare för den globala södern, kliver Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva fram på scenen.

Lula talade i namn av Brasilien, Latinamerika, Afrika, BRICS 10 och den överväldigande majoriteten av den globala södern när han startade förföljelsen och definierade Gaza-tragedin för vad den är: ett folkmord. Inte konstigt att de sionistiska tentaklarna över det globala norden – plus dess globala syd-vasaller – gick i taket.

Folkmordsmännen i Tel Aviv förklarade Lula persona non grata i Israel. Men Lula mördade inte 29 000+ palestinier – av vilka den överväldigande majoriteten var kvinnor och barn.

Historien kommer att vara oförlåtlig: det är folkmorden som i slutändan kommer att bedömas som personae non grata för hela mänskligheten.

Vad Lula sa representerade BRICS 10 i aktion: detta var tydligt klart i förväg med Moskva, Peking, Teheran och, naturligtvis, Afrikanska unionen. Lula talade i Addis Abeba, och Etiopien är nu medlem i BRICS den 10

Den brasilianske presidenten var oerhört smart med att tajma sin faktagranskning i Gaza så att den låg på bordet under G20-utrikesministermötet i Rio. Långt bortom BRICS 10 är det som händer i Gaza en konsensus bland de icke-västliga G20-partnerna – vilket faktiskt är en majoritet. Ingen ska dock förvänta sig någon seriös uppföljning i ett delat G20. Kärnan i målet ligger kvar i fakta på plats.

Jemens kamp för ”vårt folk” i Gaza är en fråga om humanistisk, moralisk och religiös solidaritet – dessa är grundläggande principer för de framväxande österländska ”civiliserande” makterna, både inhemskt och i internationella angelägenheter. Denna konvergens av principer har nu skapat en direkt länk  – extrapolerad till de moraliska och andliga sfärerna – mellan motståndsaxeln i Västasien och den slaviska motståndsaxeln i Donbass.

Extrem uppmärksamhet bör ägnas åt tidsskalan. Styrkorna i Folkrepubliken Donetsk (DPR) och Ryssland har tillbringat två hårt kämpade år i Novorossiya bara för att komma till det stadium där det blir klart – baserat på slagfältet och kumulativa fakta på plats – att ”förhandlingar” bara betyder vad gäller Kievs kapitulation.

Däremot har arbetet med Motståndsaxeln i Västasien inte ens börjat. Det är rimligt att hävda att dess styrka och fulla suveräna engagemang ännu inte är på plats (tänk Hizbollah och Iran).

Hizbollahs generalsekreterare Hassan Nasrallah har med sin välkända finess antytt att det faktiskt inte finns något att förhandla om om Palestina. Och om det skulle bli en återgång till några gränser så skulle dessa vara 1948 års gränser. Motståndsaxeln förstår att hela det sionistiska projektet är olagligt och omoraliskt. Men frågan kvarstår, hur man i praktiken kastar det i historiens soptunna?

Möjliga – uppriktigt sagt optimistiska – scenarier framöver skulle inkludera att Hizbollah tar kontroll över Galileen som ett steg mot en eventuell återerövring av de israeliskt ockuperade Golanhöjderna. Men faktum kvarstår att inte ens ett enat Palestina har militär kapacitet att återerövra stulna palestinska länder.

Så frågorna som ställs av den överväldigande majoriteten av den globala södern som står tillsammans med Lula kan vara: Vem mer, förutom Ansarullah, Hizbollah, Hashd al-Shaabi, kommer att ansluta sig till Asymmetriaxeln i kampen för Palestina? Vem skulle vara villig att komma till det heliga landet och dö? (I Donbass är det trots allt bara ryssar och rysktalande som dör för historiskt ryska länder).

Och det för oss till vägen till slutspelet: endast en västasiatisk specialmilitär operation (SMO), till det bittra slutet, kommer att avgöra den palestinska tragedin. En översättning av vad som händer över den slaviska motståndsaxeln:  ”De som vägrar att förhandla med Lavrov, gör upp med Shoigu” .

Blinken. Screenshot 210311

Menyn, bordet och gästerna

Utrikesminister Tony Blinken, som är en garderobsneokonstär, släppte katten ur påsen när han faktiskt definierade sin mycket älskade ”regelbaserade internationella ordning”: ” Om du inte är vid bordet står du på menyn ” .

Efter hans egen hegemoniska logik är det tydligt att Ryssland och USA/NATO sitter vid bordet medan Ukraina står på menyn. Hur är det med Röda havet? Houthierna som försvarar Palestina mot USA–UK–Israel är tydligt vid bordet, medan västerländska vasaller som stödjer Israel på ett maritimt sätt står klart på menyn.

Och det är problemet: hegemonen – eller, med kinesisk vetenskaplig terminologi, ”korsfararna” – har förlorat makten att lägga namnkorten på bordet. Den främsta orsaken till denna myndighets kollaps är uppbyggnaden av seriösa internationella möten som sponsrats av det strategiska partnerskapet Ryssland-Kina under de senaste två åren sedan starten av SMO. Allt handlar om sekventiell planering, med de långsiktiga målen tydligt beskrivna.

Bara civiliserade stater kan göra det – inte plutokratiska nyliberala kasinon.

Att förhandla med en Hegemon är omöjligt eftersom Hegemonen själv förhindrar förhandlingar (se seriell blockering av vapenvila-resolutioner i FN). Dessutom utmärker Hegemonen sig på att instrumentalisera sina klienteliter i hela den globala södern via hot eller kompromat (rysk kod för att kompromissa med material, etc.): se den hysteriska reaktionen från brasilianska mainstreammedia på Lulas dom mot Gaza.

Vad Ryssland visar den globala södern, två år efter starten av SMO, är att det enda sättet att lära Hegemon en läxa måste vara fysiskt, eller ”militärtekniskt”.

Problemet är att ingen nationalstat kan matcha den nukleära/hypersoniska/militära supermakten Ryssland, där 7,5 procent av regeringens budget är dedikerad till militär produktion. Ryssland är och kommer att förbli på en permanent krigsfot tills Hegemonens eliter kommer till besinning – och det kanske aldrig händer.

Samtidigt tittar och lär Västasiens motståndsaxel dag efter dag. Det är alltid viktigt att komma ihåg att för alla motståndsrörelser över hela den globala södern – och det inkluderar till exempel västafrikaner mot fransk nykolonialism – för dem kunde de geopolitiska fellinjerna inte vara skarpare.

Det är en fråga om det kollektiva väst kontra islam; det kollektiva väst kontra Ryssland; och förr snarare än senare, en betydande del av västvärlden, till och med motvilligt, kontra Kina.

Faktum är att vi redan är nedsänkta i ett världskrig som är både existentiellt och civilisationsmässigt. När vi står vid vägskälet finns det en splittring: antingen eskalering mot öppen ”fysisk militär handling”, eller en multiplikation av hybridkrig över flera breddgrader.

Så det är upp till Asymmetriaxeln, sval, lugn och samlad, att skapa de underjordiska korridorerna, passagerna och vägarna som kan undergräva och underminera den USA-ledda, unipolära, regelbaserade internationella ordningen.


Den här artikeln publicerades av The Cradle:

Asymmetriaxeln antar den ”regelbaserade ordningen”


Signerade artiklar står på författarens bekostnad och återspeglar inte nödvändigtvis redaktörernas åsikter.

Föregående artikelRT:s avlyssning av hemliga samtal mellan höga tyska militärer
Nästa artikelNato är ett steg i fel riktning men avtalet med USA är så mycket värre
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here