Kommer Trump lämna Syrien? ”Det är dags för USA att ”dra sig ur dessa löjliga oändliga krig”. ”Fan tro’t, sa Relling”

6
1483
Soldater i kurdiska YPG

Det är dags för USA att ”dra sig ur dessa löjliga oändliga krig, många av dem stamkrig”, sa president Trump idag med anledning av beslutet att dra tillbaka amerikanska trupper som är utplacerade i nordöstra Syrien tillbaka från en överhängande antikurdisk invasion av den turkiska militären.

”Förenta staterna skulle stanna kvar i Syrien i 30 dagar sa man för många år sedan. Vi stannade och kom djupare och djupare i strid utan syfte i sikte” skrev Trump på Twitter idag nu då amerikanska trupper som är stationerade i nordöstra Syrien enligt uppgift drar sig tillbaka från sina positioner.

Trump ville få kredit för att ”snabbt” ha besegrat terroristgruppen Islamiska staten (IS, tidigare ISIS) i Syrien innan han förklarade varför han uppenbarligen valde att överge kurdiska miliser, som utkämpade den striden med USA: s luft- och artilleristöd, i deras stand-off med Turkiet .”Kurderna kämpade med oss, men fick stora mängder pengar och utrustning för att göra det. De har bekämpat Turkiet i decennier. Jag avbröt vårt engagemang för nästan tre år sedan och nu är det dags att ta hem våra soldater hem”. RT

RT


USA-soldater i Syrien.

Enligt den amerikanska presidenten bör den amerikanska militären bara slåss där det är i landets intresse, ”och bara slåss för att vinna”. Uttalandet kommer när Turkiet förbereder sig för att rensa kurdiskledda militanter från det syriska territorier öster om Eufrat. Under tiden har SDF kallat det ”ett knivhugg i ryggen” och hävdar att USA hade försäkrat militanterna att det inte skulle bli någon turkisk offensiv i regionen.

De kurdiska styrkorna betonade dock att de skulle slåss mot Turkiets styrkor utan att tveka.USA uppgav att den inte skulle stödja operationen och evakuerade två amerikanska observationsställen i Ras al-Ain och Tell Abiad. Mot bakgrund av beslutet förklarade Damaskus att båda staterna är ockupanter, eftersom deras styrkor har varit utplacerade i landet olagligt, utan något tillstånd från FN: s säkerhetsråds syriska regering.Turkiet har länge försökt driva SDF-militanter från sin gräns, eftersom dess regering anser att Kurdish People’s Protection Units (YPG), som leder gruppen, är en del av Kurdistan Workers ’Party (PKK), som Ankara har svartlistat som en terrororganisation. Sputniknews.


Kommentar.

Uppgifterna kommer från två ryska siter, RT och Sputniknews som enligt min erfarenhet är mer tillförlitliga än exempelvis mitt husorgan DN, som hittills skrivit något om detta. Sök gärna efter bekräftelse eller dementi i andra medier.

En viktig uppgifter finns i utdraget ovan från Sputniknews. USA och Turkiet är båda i Syrien olagligt, något som Sveriges Radios Cecilia Uddén ”försummade” att nämna då hon diskuterade Turkiets redan kända planer på att gå in i Syrien för att driva ut kurderna. De folkrättsliga förhållandena utreds ingående i denna artikel. Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?

Man förstår mycket väl att kurdiska Syrian Democratic Front (SDF) kan ha kallat det för knivhugg i ryggen. Ett knivhugg i ryggen. Kurderna har sedan några år berett marken bokstavligt för USA i Syrien genom att upplåta område för baser för USA i norra Syrien. De är inte odelat populära där. Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?”>Folkliga protester mot kurdiska SDF i Syrien.

Gång efter annan skrivs om kontakter och kanske bättre relationer mellan Syriens regering och kurderna i Syrien. Inget avgörande har hänt hittills – men detta väntade svek från USA kanske banar vägen och får kurderna att välja sida, av nödvändighet. Bra för Syriens enhet.

Och kurderna har tidigare fått hjälp av den syriska armén och Syrien som verkar ha agerat med stort tålamod. Johan-Mathias Sommarström på Sveriges Radio rapporterade i december 2018 (något avkortat av mig): ”I Syrien har regeringsarmén tagit kontroll över den tidigare kurd-kontrollerade staden Manbij. Den turkiska armén har hotat med en offensiv mot staden med förevändningen att rensa den från terrorister. Nu har den syriska regeringsarmén lovat säkerhet i området.

Kommer nu USA att lämna Syrien? Stalltips:Nej. USA har tidigare då och då talat om att lämna Syrien, men har i stället under Trump ökat antalet USA-militärer där. Någon har kanske märkt att Trump inte är världens främsta sanningsvittne.

I december förra året rapporterade Sommarström även detta I morgon, lördag, ska Turkiet och Ryssland träffas för att diskutera hur Syrienkrisen ska hanteras efter beskedet om att USA drar tillbaka sina styrkor.” Sveriges Radio: Johan-Mathias Sommarström</p

Och i början av 2018 avgick USA:s försvarsminister Matthis då Trump ”beslutat” att dra tillbaka olagliga USA-ockuperande soldater från Syrien, men det blev ju inte som Trump sa.

Beslutet gagnar naturligtvis Turkiet, och förbättrar Turkiets relation till USA. Tidigare har faktiskt Ryssland uttalat viss förståelse för Turkiets önskemål att gå in i Syrien. Även Ryssland vill ha goda förbindelser med Syrien.

Kommer en försvagning av/nederlag för kurderna att leda till uppsving för IS? Knappast – dess främsta bekämpare är den syriska armén tillsammans med Ryssland. Och Turkiet har troligen inget intresse av att IS kan blomma upp igen – även om Turkiet tidigare definitivt har hjälpt IS.
I denna artikel finns en ingående beskrivning av USA:s långvariga hjälp till IS och andra terroristorganisationer. Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?Politik

Relaterat

Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikel”Läkare med utländsk utbildning ska fylla tomrummen”. Bra? Men vem fyller på ”brain drain”?
Nästa artikelBehövs socialism för att rädda klimatet??
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Ja, det notoriskt opålitliga USA agerar som vanligt! Det är väl bara idioter som tror att USA skulle gå in i ett kärnvapenkrig eller vanligt krig för att hjälpa någon som man t ex inbillar sig i Sverige? Det skulle bli precis som i Georgien, man sticker med svansen mellan bena så fort det hettar till!

 2. Utmärkt om USA nu äntligen drar sig ur Syrien och det krig man själv en gång startade under Obama och Hillary, planerat av CIA och Mossad. Fast, Trump har ju sjungit den här visan tidigare.
  Neocons och Neolibs rasar nu i USA. Warmongers står enade under parollen ”Vi måste hjälpa de stackars kurderna” för att kunna fortsätta driva krig i Syrien och geopolitiskt kunna roffa åt sig.

  Deep State gillar inte sådana Trump-påhitt. Sparkandet av Bolton och att de blev snuvade på ett krig mot Iran (hittills i alla fall) och ett inkomstbringande storkrig i regionen gör att de nu rasar. Farliga saker det, se på JFK. Mossad, CIA och MIC är fruktade fiender. Så, soldaterna lär väl bli kvar.

  Området tillhör inte kurderna. Inte Turkiet eller USA heller. Det tillhör Syrien och det syriska folket, med alla dess etniska grupper och religioner. Det bästa måste vara om kurderna, SDF, istället gör en deal med Syrien och dess regeringsarmé. Att USA biter i det sura äpplet och stöttar en sådan lösning ihop med Ryssland.
  Att Syrien återfår området och inte bara skyddar kurderna där mot en turkisk invasion med därmed ev. förföljelser och krigsbrott, utan också garanterar Turkiet och Erdogan lugn i området och att man i möjligaste mån stoppar kurdiska räder (av PKK eller liknande) in i Turkiet.

  Syrian Girl/Partisan Girl täcker hela saken utmärkt som vanligt. En briljant geopolitisk kommentator. Efter sitt mångåriga krig mot av Väst stöttade grupperingar som IS, Al Qaeda, Nusra o dyl. är Syrien och dess armé nu starkt nog att återfå området, och att (med hjälp av USA och Ryssland) kunna skydda såväl den kurdiska befolkningen mot ev. turkiska ingripanden som den turkiska mot ev. terroristattacker.

  I USA viner nu partipiskorna, särskilt på den demokratiska sidan, att USA skall fortsätta vara militärt involverade i Syrien, under påståendet att kurderna måste skyddas mot Turkiet. Detta trots att saken är en syrisk fråga och området är syriskt och inte kurdiskt, och tillhör HELA det syriska folket.

  Jag befarar nu tyvärr att min amerikanska favorit-presidentkandidat, Tulsi Gabbard, som hela tiden velat avsluta USA’s regim change wars och ta hem soldaterna från Syrien och Saudiarabien, kommer att ge efter för den ursinniga demokrat-partipiskan och nu plötsligt vilja ha kvar soldater att skydda sina kurdallierade.
  Vi väntar just nu på ett uttalande av henne i frågan. Ger hon efter i denna fråga hon ensam har drivit i många år så är hon slut för mig. Då är all tilltro till hennes styrka att motstå The MIC borta, om hon någonsin skulle bli president. Då skulle hon bara bli ännu en Obama pajas och världen stå i brand

  • Jag svarar mig själv här, sorry. Ett tillägg.

   Observera att några av de ledande s.k. progressiva demokraterna, Bernie Sanders, Ilhan Omar och AOC alla rasar mot att soldaterna skall hem och att Trump bara stöttar ”ondskefulla adversaries” som Assad, Ryssland och Iran. Ja, det är en ding ding värld när s.k. vänsterdemokrater står till höger om republikanerna ( eller när Jonas Sjöstedt stöttar Boltons krigsretorik, när Dinamarca tar idolporträtt av Madeleine Albright etc.)

   Jag hoppas innerligt att Tulsi Gabbard vågar stå emot och stå fast vid sin sedan många år intagna ståndpunkt att hennes Brothers and Sisters skall hem från mellanöstern, Men, hon har tidigare uttryckt stöd för kurderna, så ….

 3. USA är utsatt för turkisk utpressning. Erdogan vill krossa kurderna, bergsturkarna som han kallar dem, då måste USA´s stöd bort. Erdogan behöver bara hota med att ge ryska flottan mer plats i Bosporen, och hindra US Navy. Erdogan och Putin trivs bra ihop, och Turkiet har redan köpt ryskt luftvärn, trots medlemsskapet i Nato. Kurderna är en pålitligare allierad än turkarna, men kontrollerar inte Bosporen.

  Trump är väl inte så strategiskt klipsk, men där finns nog många i USA-toppen som förstår vartåt det barkar. En 180 graders sväng igen, när Trump har fått en ny dragning är inte otänkbar.

  • Det ryska luftvärnet S-400 är nyckeln i det hela.
   Vi såg tidigare i år hur upprörda USA var när Turkiet köpte dessa system som är världens mest potenta.
   Erdogan har länge bett USA att lämna norra Syrien, de amerikanska styrkorna är av typen lätt infanteri d.v.s fotfolk utan tungt artilleri.
   Skulle turkiska styrkor rulla över gränsen söderöver kan inte jänkarna göra mycket, deras fåtaliga soldater är chanslösa utan flygunderstöd och nämnda S-400:or omöjliggör insättande av US Air Force.
   Jag bill säga att Trump är den smarta här, han vet hur oddsen ser ut och han vill inte få amerikanska soldater hemsända i säckar.
   Han går ur Syrien och får det hela att se ut som en seger, att man nu föllföljt sin ursprungliga uppgift.

 4. Trump bekräftar att 1. att USA för krig i MÖ för andras räkning (rättare sagd israels räkning). Och 2. att USA inte kan vinna krig. Nu kvarstår att se om det blir verklighet av det hela. Det är inte osannolikt att det inte bli av. Den femte kolonn som jobbar värnar israels intressen före USAs kan sabba det hela.

  Kurderna har väldigt svårt att acceptera att de är inte mer en pjäser i ett större spel. Kurderna blir förråda för femtioelfte gången.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here