”Tuff” Expressen-ledare: Nej till Dialog med Ryssland

14
2228

Patrik Kronqvist har publicerat en tuff ledarartikel Expressen: Även V borde få löpa gatlopp för sitt Putinfjäsk. i strid med fredsrörelsen med anledning av mötet ”Dialogens kraft” i Delsbo 5/2. Jag återger den och bifogar mina egna kommentarer som publicerades i diskussionen i Expressen.

Finner ni en enda originell tanke eller något inslag av källkritik i artikeln i Expressen?


Expressen:

Det är märkligt tyst om att en vänsterpartist planerade att hålla ett insmickrande fredssamtal med Rysslands ambassadör. Hur hade det låtit om en sverigedemokrat gjort samma sak?

Samtidigt som Putin-regimen fängslar oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, misshandlar fredliga demonstranter och ockuperar stora delar av Ukraina bjöds Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev in till Delsbo för ett samtal med Gudrun Schyman.

På inbjudan till ”Hudiksvalls fredsdagar” stod såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet som medarrangörer. Men när lokaltidningen Hela Hälsingland började ställa frågor tog MP i Hudiksvall avstånd från arrangemanget och menade att man hade varit ovetande om att den ryske ambassadören skulle bjudas in.

Förklaringen från Vänsterpartiet i Nordanstig var desto märkligare. Ordföranden Petra Modée hävdade att partiet inte tackat ja till att vara medarrangör men att hon själv lovat att leda samtalet med Schyman. Däremot sa hon sig inte minnas om hon fått information om att även Viktor Tatarintsev skulle delta.

På hennes egen Facebooksida framgick dock att hon kände till att ambassadören var inbjuden. Modée gjorde sig då oanträffbar för journalister och ställde in sin medverkan.

Hela Hälsingland har skrivit flera texter om saken, både på nyhetsplats och på ledarsidan, och moderaterna Hans Wallmark och Pål Jonson har föredömligt försökt bilda opinion i frågan. Men i övrigt har det varit märkligt tyst om vänsterns Putinfjäsk i medierna.

Mediernas tystnad om Putinkramarna till vänster är ett säkerhetsproblem.
Stormningen av Kapitolium i januari utlöste ju annars en spänstig debatt om demokratisynen i svenska partier på högerkanten. Så varför får inte V-ledaren Nooshi Dadgostar tuffa frågor om partikamratens gullande med den ryska regimen?

I fall en sverigedemokrat hade tackat ja till att leda ett inställsamt samtal med Ungerns ambassadör om, säg, ”pressfrihetens avgörande betydelse för demokrati” är det svårt att tro det hade stannat vid ett fåtal artiklar i lokaltidningen.

Möjligen anser man att Petra Modée blott är en obetydlig lokalpolitiker. Men när lokala sverigedemokrater gör bort sig brukar det ju anses ha högt nyhetsvärde av riksmedier.

Inbjudan till samtalet mellan Viktor Tatarintsev och Gudrun Schyman i Delsbo.
En annan invändning skulle kunna vara att agerandet från Vänsterpartiet i Nordanstig inte kan anses vara typiskt för V i stort. Men det håller inte heller. Klassiska kålsuparteorier om att Natos militärövningar skulle vara lika illa för spänningarna i Europa som Rysslands aggressiva agerande hittade exempelvis in i partiets senaste valplattform.

Det är ett välkänt faktum att den ryska regimen aktivt försöker knyta band med högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa. Ett av syftena är att splittra EU-kretsen i synen på sanktioner mot Ryssland.

På Expressens ledarsida har vi därför genom åren skrivit flera kritiska texter när Sverigedemokraterna har närmat sig Putin-regimens positioner. Det är vår övertygelse att sådan uppmärksamhet stärker Sveriges motståndskraft mot ryska desinformationsförsök.

Men av någon anledning är det mindre omskrivet att Ryssland även har hållit liv i Sovjetunionens gamla relationer med tidigare kommunistpartier, i V:s partigrupp i Europaparlamentet vimlar det av Kremltrogna.

Kontakterna med den så kallade fredsrörelsen – som Rysslands ambassadör drog nytta av i helgen – är av ett lika gammalt datum.

Mediernas tystnad om Putinkramarna till vänster är ett säkerhetsproblem.”


Tre korta kommentarer av mig.

Jag är inte engagerad i Vänsterpartiet eller Miljöpartiet  (eller i något annat politiskt parti) och kommenterar inte deras eller deras lokalavdelningars agerande vidare än att jag tycker att det förefaller fegt, principlöst och indikerar att de inte ställer upp för dialog och yttrandefrihet.

Kommentarernas längd är maximalt 1500 tecken, men i praktiken är de kortare.

Första kommentaren:

Det är utmärkt att man även låter Rysslands ambassadör komma till tals. Sedan några år pågår ju en väldig demonisering av Ryssland, medan man tiger om USA- och EU-stödda statskuppen mot folkvald president i Ukraina i februari 2014. Russiagate: Stort uppslagen, inga bevis.

Skripal:Inga motiv, inga bevis.

Navalny: Inga motiv, kontraproduktivt då Nord Stream 2 ska avslutas. Inga belägg för att Ryssland förgiftat. Tyskland vägrar lämna ut viktig information enligt avtal, förhindrar utredning av Ryssland – som krävs på det. I artikeln nämns Navalny. Vill påminna om att annan rättegång mot Navalny ägde rum i Ryssland på fredagen 5 februari. Men svenska media tiger om den. Vid rättegången excellerade Navalny i smädelser mot en 94-årig veteran i kriget mot nazismen, och dennes barnbarn. Navalny videofilm där han säger ”Muslimer är kackerlackor” tiger man om liksom beläggen för att Navalnys rapport om ”Putins palats” är osaklig, och beläggen för att samtalet med en förment FSB-agent är en förfalskning. Varför?”

Andra kommentaren:

Detta är en replik på kommentar av IJ ”Du kan tycka vad du vill om USA men faktum kvarstår: Trump blev vald i demokratiska val och sen blev han också bortvald i demokratiska val. jag har noll respekt för människor som sitter i Sverige och försvarar diktaturer! Att uttala sig om en diktatur borde vara förbehållet den som levt under en sådan.”

Min kommentar/replik: Putin är vald med 51 % av de röstberättigas röster, Trump med 26 % och Biden med litet över 30 %. Legitimitetsfråga. Liksom i USA fanns flera presidentkandidater i Ryssland. En stor skullnad är pengarnas avgörande betydelse i USA:s val. Vilket fått expresident Carter att påstås att USA ej längre är en demokrati. Man talar om plutokrati, dollarocracy.

En presidentkandidat måste ha tillgångar på tiotals miljoner dollar lågt räknat. Detta ger stort utrymme för rika och företag samt tacksamhetsskuld. Frågan om inbyggd korruption är väckt. I USA får fängelsepopulationen inte rösta. Gerrmandering (ändring av valkretsar) inskränker på demokratin.

I den första vetenskapliga studien baserad på multivariat analys av över 700 policyfrågor av två andra ansedda professorer i USA blev slutsatsen: Trots det till synes starka empiriska stödet i tidigare studier för teorier om majoritetsvalsystem ( Majoritarian democracy) tyder våra analyser på att majoriteten av den amerikanska allmänheten faktiskt har litet inflytande över den politik som USA:s regering för. I Sverige rapporterade Demokratiutredningen 2015 att 15 % av Sveriges befolkning ansåg att de hade inflytande mellan valen. Slutsats: Kasta inte sten i glashus. Se även på brister i den egna demokratin då andra kritiseras.

Tredje kommentaren:

Artikeln nämner även Ukraina. I Ukraina erbjöd Ryssland ekonomiska villkor hösten 2013 som var mångdubbelt bättre ån EU:s. Dagen efter det att överenskommelse nåtts mellan folkvald president och opposition skedde en av USA, EU och högerextremister (bl.a. Svenskarnas parti) stödd statskupp i Ukraina – som media helt tiger om. I en folkomröstning stödde sedan över 90 % i Krim att regionen åter frivilligt anslöt sig till Ryssland. Enligt Minsk 2 ska östra delen av Ukraina få ökad självständighet. I stället bedriver det allt fattigare Ukraina ett inbördeskrig mot östra delen av landet. I Ukraina har fattigdomen ökat från 8 till 55 % enligt landets och FN-organs uppgifter. Ny statyer har rests över nazister, som Sveriges Radio och Aftonbladet har rapporterat

Föregående artikelHur kan vi få säkerhet och fred? Fel att samtala även med Rysslands Sverige-ambassadör?
Nästa artikelDN Åsikt: ”Läkare som låter patienter gå före bryter mot etiken”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Bra svarat. Det är det facto Usa/Nato som påbörjade krigandet som lett till ökade spänningar i Europa. Kriget i/mot fd Jugoslavien föddes upp av Kievkuppen o h alla krig i Jugoslavien, med enorma flyktingströmmar som följd. Ödelaggda och sönderbombade länder, mördade statsledare, handelsdag och direkta hot mot flertalet länder.
  Om detta sägs aldrig någonting. Ser man på utvecklingen efter murens fall, så är Ryssland en fredsduva och Usa en krigsmaskin.
  När kommer en sann beskrivning.

 2. Så det är alltså Putin och Ryssland som enligt Expressen ligger bakom allt elände i världen och vars ambassadör därför inte är välkommen…Då måste jag och fredsrörelsen vara helt felinformerade för senast jag kollade var det USA/Nato som startat alla pågående krig och annat elände tillsammans med den pådrivande kraften Israel! Ulf, det finns fria media som skriver sanningen så det är bara att söka på nätet! När kommer MSM-media att tala sanning? Med nuvarande ägarbild….Aldrig!

 3. Lite input från Bellingcat av alla, förmedlat av EXPO.
  https://expo.se/2019/10/ukrainas-premiarminister-nazistkonsert

  Intressant att Bellingcat tar fram sådant här. Dom är ju annars kända som imperialismens propagandaorgan. Anledningen tror jag är att imperialisterna och krigshetsarna av idag vill framstå som vänster. I jämförelse då med Trump och hans anhang som är höger.
  Himla käckt det där för då är hela den politiska skalan fulltecknad och ingen behöver leta längre efter sin politiska hemvist.

  Vi ser tydligt hur krigets krafter i USA står närmare demokraterna än republikanerna. Det gör det i sin tur lättare för knähundarna i länder som Sverige att hoppa på tåget, utan att överge sin påstådda demokratiska rättrådighet. Imperialismen har tagit ännu ett steg framåt. Nu kan vi alla, både höger och vänster hata Ryssland tillsammans.
  Krigen förs i numera dom mänskliga rättigheternas, jämställdhetens, antirasismens och demokratins namn. Vi som verkar för fred är däremot diktaturanhängare och Putinkramare.

  • ”Krigen förs i numera dom mänskliga rättigheternas, jämställdhetens, antirasismens och demokratins namn. Vi som verkar för fred är däremot diktaturanhängare”

   Så har det varit länge.
   Om man demonstrerade mot Gulfkriget i Frankrike dubbades man till Le Pen-anhängare (katolske J-M Le Pen, som inte är någon krigsmotståndare alls, hävdade att det var dårskap att ge sig på regionens sekulära regimer, om jag minns rätt). Det fanns alltså motstånd inom hela det politiska spektrat, om än på olika grunder och av olika, även motstridiga, skäl.
   Skall man upphöra att vara pacifist när någon ”misshaglig” typ råkar samtycka mot ett angreppskrig vid något tillfälle?

   Sen fortsatt det under alla påföljande övergrepp. ”Vänsterns” och de ”grönas” åsnor svalde kanonliberalernas lögner och patetiska argument om land efter land.

   I Sverige finns dock ett annat problem, förmodar jag.
   Jag misstänker att ”eliten” här aldrig har kommit över förlusten av det svenska imperiet. Vissa kretsar tycks aldrig ha kommit över Bernadottes vägran att gå i krig mot Ryssland.
   Karl XXIIs krig ruinerade och åderlät Sverige men det är hans staty som står på hedersplats i Kungsträdgården i Stockholm.
   Den svenska ryssfobin liknar fantomsmärtor efter ett svunnet imperium.

   • ”Den svenska ryssfobin liknar fantomsmärtor efter ett svunnet imperium” He he den var fin Guy, får jag låna den formuleringen?
    Poltava plågar som en kardborre i arslet på den svenska överheten! Ett eget försök där, men ditt var bättre.

 4. Fjäskar V för monopolkapitalisten Putin? Det var något nytt för mig. Att hålla fredssamtal med Rysslands ambassadör är väl inte något fjäsk? Fred vill alla människor ha.

  Jag hade inte attackerat någon från SD som också vill ha fredssamtal. Det är betydligt bättre än fulmedias skönmålning av krigsförbrytelser, som de kallar för ”missioner” och ”insatser”. Det är väl att fjäska för krigsförbrytelser om något?

  Internt käbbel mellan korrumperade makthungriga kapitalister i Ryssland har väl inte med freden internationellt att göra, förutom att kapitalism alltid tenderar att leda till monopolkapitalism, kaos och krigsförbrytelser?

  Navalny (som påstås ha överlevt en kemisk attack i kalsongerna från professionella mördare, vilket får mig att tvivla på historien) får några års fängelse av Putin-regimen, vilket helt klart ser märkligt planerat ut (Bygger monopolkapitalet en egen Trump i Ryssland), medan hjältejournalisten Assange förtalas helt öppet och torteras på livstid utan att Expressen vill attackera Storbritanniens eller USA:s ambassadör eller andra svenska mediepersonligheter med tungan djupt upp i tarmarna på USA-regimerna. Dubbelmoral.

  Att MP är ett gäng ryggradslösa karriärister är ingenting nytt. Det har de varit allt sedan de tog bort sitt utträdeskrav ur EU. Vad MP gör är följaktligen inget argument för dess riktighet. Snarare en indikation på motsatsen.

  En vänsterpartists feghet/lydnad eller en partistyrelses feghet är heller inget argument. Feghet ska man se ned på, oavsett vem som är feg, för annars kan det aldrig bli världsfred, men jag betvivlar feghet hos V. Varför skulle de fega ur?

  Att moderater kritiserar V via en Bonniertidning är väl heller ingen nyhet och inget att vika sig för. Även det är en stor indikation på dumheter, som vanligt, naturligtvis.

  Fulmediernas tystnad är visserligen ett säkerhetsproblem som klargörs i Soldathandboken under rubriken psykologiskt försvar. Fulmedias tystnad kallas för mörkning.

  Varför V-ledaren Nooshi Dadgostar inte får tuffa frågor om partikamraternas vilja till världsfred har förmodligen mest med sådan medveten mörkning att göra, tror jag, inte på att hon inte kan svara, för det vore ju ytterst märkligt, eftersom det är hennes självklara uppgift.

  Att människor inte vill medverka i fulmedier kan jag också förstå, eftersom fulmedierna inte följer journalismens etiska regler, vilket är mycket fult. Fulmedierna är rena propagandaorgan åt ägarnas kortsiktiga ekonomistiska intressen.

  Det är inget märkligt att den ryska regimen aktivt försöker knyta band med ex. SD i Europa, eftersom båda är konservativa kapitalister, samt förstår väst fulmediers lögner om både dem själva och om Ryssland mycket väl. Nu är även vänstern på väg att vakna och förkasta fulmediernas konfliktskapande monopolkapitalistiska version av verkligheten. Jättebra. Äntligen kan vi sluta med konfliktskapande käbbel och börja diskutera sakfrågor balanserat!

  Sanktioner har sin plats, men de bör givetvis läggas på de nationer som begår krigsförbrytelser, om man vill ha världsfred förstås, inte vara instrument åt krigsförbrytare för att skapa konflikt.

  Att krama Sverige är att krama krafter i Ryssland och i USA som är för världsfred och det är min uppfattning att Putin råkar vara just en sådan intelligent fredlig kille, fastän han har helt andra åsikter än vänstern i allmänhet om mycket annat.

  Om Expressen inte kan få tag på annat än feghet och principlöshet i V så är det helt uppenbarligen lögn. Expressen kan absolut inte ha försökt, men både spottar på V och mörkar V samtidigt, d.v.s. höjden av lögnaktighet och oetisk journalism, d.v.s. inget man bör stödja med presstöd, länkningar eller ens diskussion, men ev. bör införa sanktioner mot eller avskaffa, eftersom det är fördummande.

  • Martin, nu är det ju inte ”Putinregimen” som sätter Navalny i fängelse utan hans eget agerande! Bättre att hålla sig till fakta! Assange som däremot inte är dömd för något brott ska givetvis omedelbart frisläppas och de som falskeligen fängslat och anklagat Assange själva ska inför domstol och dömas för sina brott! Obama är ju en av de blodigaste mördarna bland ledare de senaste årtiondena tillsammans med Bush! Skandalöst att dessa gangsters springer lösa! Sen är det rätt makabert att krigsförbrytarländer som USA anklagar andra länder och inför sanktioner det borde ju vara magstarkt även för den värsta USA-nissen men tydligen inte! Inget rättspatos i det gänget inte…Mörda, häng och bränn är bombliberalernas väg vilket Expressen så gärna ställer upp på!

 5. De flesta tycks glömma att hälften av vårt samhälles basenergi, oljan, kommer från Ryssland. Snacka om kaos i gamla Svedala om dessa leveranser skulle utebli.

  • Ryssland är faktiskt kända för pragmatism och att inte lägga politiska aspekter på de länder där deras kunder finns i någon högre grad! De kan göra skillnad på regimen som styr Sverige och deras affärspartners här! Även Ukraina fick köpa gas och olja till lägre priser (trots att de inte alltid betalade) än andra men Ukraina har en stor rysktalande befolkning och historiska band med Ryssland så kanske inget märkligt trots den fientliga regimen i Kiev! I Ryssland tänker man mer långsiktigt och de vet att Ukraina en dag bryter sig loss från EU/USA:s grepp…

 6. Expressen ljuger (vem är förvånad) när den hävdar att ”Det är ett välkänt faktum att den ryska regimen aktivt försöker knyta band med högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa.”

  Det vi vet för säkert är att de högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa har väldig nära band till apartheid israel. Exempelvis undertecknade Kent Ekeroth (från Sverige), Filip Dewinter (från Belgien), René Stadtkewitz (från Tyskland), och Heinz Christian Strache (från Österrike), ”Jerusalem Deklarationen” redan den 7 december, 2010. Dessa herrar förkunnar att världen står inför ett stor hot ”Fundamentalist Islam” och att israel står i bräschen i kampen mot detta hot. De förkunnade också att israels sak är deras och lovade att försvara detta det sista rasistiska fästet i världen. Terroristen Anders Breivik var en hängiven anhängare av apartheid israel. Och se vad det blev av det. Europas högerextrema partier fjäskar för israel – det är dags att tala om fjäsk för apartheid israel, fjäsk för sionism eller Netanyahu fjäsk, inget annat.

  Oss veterligen har inte Rysslands president Vladimir Putin bjudit in några högerextrema terrorister eller ledare för rasistiska partier och rörelser till Moskva. Inte heller undertecknat avtal med sådana. Det är endast israel som har knutit väldig nära band med Europas extrema partier (och nu senast också med fasciströrelsen i Ukraina).

  Kan Expressen var så bussig och dra fram bevis som stärker dess påståenden om att det ”är ett välkänt faktum att den ryska regimen aktivt försöker knyta band med högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa” Expressen missar också den uppenbara paradoxen i att Alexi Navalny som ju är en högerextrem och islamofob (anser muslimer är kackerlackor) – varför skulle den ”ryska regimen” fängsla en ”själsfrände”? Men varför ska Excpressen bryr sig om sådant när ändamålet (svartmåla Ryssland) helgar medlen (lögnen)?

 7. ”Samtidigt som Putin-regimen fängslar oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, misshandlar fredliga demonstranter och ockuperar stora delar av Ukraina…”

  Samtliga av expressens påstående är grova lögner!
  1. Att Navalny bröt mot en doms (från 2014) vilkor, helt utelämnas av expressen (det förekommer även i Sverige rättsväsende)
  2. Titta på denna video som S Lavrov har skickat till EU och även OSCE, vem som misshandlar vem (demonstranter i väst jämförda med Ryssland!)
  https://twitter.com/mfa_russia/status/1356674233464729609
  3. Vilka är de stora delar av Ukraina som ockuperas av Ryssland? Ukraina har en yta på drygt 600.000 km², av vilka Krim utgör 27.000 km². Republikerna utgör 8,377 km²och respektiv 8 436 km².(uppgifterna hämtade från Wikipedia)
  Hur är det med ryska trupper? Den 11 februari OSCE (Yaşar Halit Çevik) har lämnat rapport till FN Säkerhetsråd:
  ”Den andra frågan var den ryska närvaron i Donbass. Jag vet vad Ertugrul Apakan (den tidigare chefen för OSSE SMM) har sagt om detta. Under mitt arbete som chefsövervakare kan jag också säga att det inte fanns några rapporterade fall av ryska soldater i våra rapporter”, sade han.
  https://www.stalkerzone.org/chief-monitor-of-the-osce-special-monitoring-mission-to-ukraine-no-russian-troops-have-been-seen-in-donbass/

 8. Man kan ställa bara en fråga till expressen (samt alla dess anhängare): skall vi sparka Sveriges utrikesminister som alldeles nyss åkte till Moskva och träffade ”regimens” representant ?

 9. Medan kalsong journalistikens mästare är och gräver i diverse vråer så händer detta ute i världen.
  Läs fäljande gripande berättelse om Pandemi bluffen och motståndet mot den

  ”“One: is there a corona pandemic, or is there only a PCR test pandemic, specifically, does a positive PCR test result mean that the person tested is infected with COVID-19, or does it mean absolutely nothing, in connection with the COVID-19 infection;

  “Two, do the so-called anti-corona measures, such as the lockdowns, facemasks, social distancing, and quarantine regulations serve to protect the world’s population from corona, or do they serve only to make people panic, so they believe without asking any questions, that their lives are in danger, so that in the end, the pharmaceutical and technology companies can generate huge profits from the sale of PCR tests, antigen and antibody tests and vaccines, as well as the harvesting of our genetic fingerprints; and

  “Three, is it true that the German government was extensively lobbied, more so than any other government, by the chief protagonists of the so-called corona pandemic? Germany is known as a particularly disciplined country and was therefore to become a role model for the rest of the world, for its strict, and therefore, successful adherence to the corona measures.”

  https://www.strategic-culture.org/news/2021/02/17/viel-gluck-dr-fuellmich/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here