Ukraina-förhandlingar: Inget ultimatum påstår Ryssland. Dags avsluta kriget?

9
1527
Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

De ryska och ukrainska delegationerna har inlett den andra förhandlingsrundan i Vitryssland onsdag kväll.
Rysslands krav på Ukraina innebär inte en kapitulation, men förhandlingar, sade den ryska utrikesministern Sergei Lavrov.
”Vi erbjuder ett avtal”, förklarade Lavrov i sin intervju till Al-Jazeera. ”Det kommer att säkerställa de lagliga rättigheterna hos alla människor som bor i Ukraina, som innehåller alla nationella minoriteter utan undantag, deras jämlikhet”.

Den ryska diplomaten hänvisade till den ukrainska lagen om etniska grupper i landet – en lag som inte omfattar ryssar, säger han.Sputniknews.

Men kl 16.45 rapporterar P1 Nyheter att Putin visar en kompromisslös attityd vid samtal med Frankrikes president Macron.

Redaktören: För min del hoppas jag förstås på fred, som bl.a. ska innebära att Ryssland drar tillbaka alla trupper. Att status för Donetsk och Luhansk regleras. Antingen som utbrytarrepubliker a la Kosovo 1991 eller på annat sätt. Att sanktioner hävs. Det vore ett strategiskt misstag för Ryssland att fortsätta kriget nu tror jag. Om Ryssland med väldiga insatser och många tusen döda får kontroll över Kiev och större städer – vad ska de göra med sannolikt en stor del av befolkningen emot sig? Hur sker denazifieringen? Och vad göra med en kraftigt försämrad inhemsk ekonomi + sannolikt stor missnöje i den ryska befolkningen? Samtidigt som USA, Nato och EU stärkts….
Att avsluta kriget är att ta konsekvenserna av en felbedömning och ett folkrättsvidrigt krig. Att fortsätta innebär ett stort strategiskt misstag tror jag. Främsta bundsförvatnen Kina är nog inte särskilt nöjd nu.

Och Ukrainakriget kommer snart att överskuggas av ett större ekonomiskt krig som Väst under ledning av USA nu inlett under bilden av nödvädiga sanktioner till stöd för Ukrainas folk.

Föregående artikelFacebook tillåter beröm av den pronazistiska Azov-bataljonen
Nästa artikelPutin och de svenska aktivisterna
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Klockan klämtar för de i praktiken instängda ukrainska trupperna i öster! Vilka som släpps igenom undan förintelsen via korridoren ut beror på deras samröre eller engagemang i diverse bataljoner som Azov eller Banderisterna vilka nog inte kommer att släppas ut av de ryska trupperna! Man får väl hoppas att dessa ger sig utan strid annars väntar en militär katastrof för Ukraina och att förhandlingarna handlar om dessa trupper! Zelensky vet givetvis hur illa det är (han tror nog inte mycket på MSM-propagandan) utan han vet säkert hur illa det ser ut i verkligeheten!

 2. Jag vill att Ryssland avslutar kriget mot Ukrania nu. Alla länder får bestämma själv om hur de vill ha det. Demokrati är det enda rätta. Ryssland och inte minst Putin vill ha ett sovjetunionen på nytt. Han vill gärna ha med både Finland och Sverige medan han ändå håller på, men sin strategi. Det måste få ett slut.

  • Det vore bra om du kunde dokumentera/länka att ”Ryssland och inte minst Putin vill ha ett sovjetunionen på nytt

 3. Även jag skulle gärna se kriget avslutat. Även att USAs krigsförberedelser i området avslutas. NATO expansionen.
  —Det skulle innebära att de ryska trupperna drogs tillbaka.
  —Ukraina, eller snarare USA, accepterar att Azovbataljonen avskaffades. I praktiken är Azovbataljonen USAs legotrupper i Ukraina.
  —Att Ukraina demilitariserades och blev neutralt. Inte ett USA verktyg för erövring och militär expansion.
  —Att en folkvald ledare installeras som ersätter den nuvarande USA utsedda marionetten.
  —Att USAs ockupationstrupper i EU från WW2 hemkallades. Nu omdöpta till ”allierade”
  —Att den de facto amerikanska aggressions-, överfalls-, och angrepps- pakten NATO upplöstes.
  —Att USA stängde sina omfattande militära angreppsbaser i området.

  Tyvärr tror jag inte detta är realistiskt. USA, för det är USA vi talar om, har aldrig backat någonstans i världen om dom inte tvingats till det. USA ät totalt kompromisslös, och kommer inte att backa i Ukraina heller.

  Vad skulle ha hänt om de ryska trupperna 1945 skulle ha dragit sig tillbaka och bett nazisterna att förhandla. Precis samma sak kommer att hända i Ukraina. Glöm aldrig vem som de facto styr.

  Ett ytterligare problem för Sverige är nu att Sveriges statsminister skicka 5,000 pansarskott till Ukraina. Därmed har Sverige etablerat sig som en aktiv stridande part i Ukraina. Jämför att Sverige skulle ha skickat 5,000 pansarskott till Hitler för att stoppa de ryska trupperna 1945. Ryssland har nu gjort en tydlig militär markering genom att sända ryska stridsflygplan in i Sverige luftrum. Sverige har alltså deklarerat sig som stridande part i Ukraina. Det öppnar för Ryssland angrepp på en nu aktiv stridande fientlig part som Sverige.

  Samtidigt har USA väsentligt intensifierat propagandan. RT.com blir allt svårare att nå för den motverkar USA propagandan som nu mycket tydlig flödar på Schibsted, Bonniers och Public Service. Mycket av det är faktisk rent skrattretande löjeväckande och mycket tydligt desinformations propaganda, samtidigt som allt som motverkar den med fakta stängs ned, blockeras, eller kallas just ”desinformation”.

  Samtidigt har lyckligtvis mycket av USAs ekonomiska sanktioner eliminerats. System som SWIFT har ersatts av andra mer moderna system som stoppar USAs övervakning och underlag för sanktioner, påtryckningar och hotelser. Dollarn håller på att elimineras som USAs maktmedel.

  Strategiskt korrekt för att erhålla ett varande resultat , tyvärr – mycket tyvärr, är att fortsätta och intensifiera offensiven i Ukraina. Glöm inte historien. WW2 drevs av nazisterna, ingen stoppade dom i tid, och det kostade 80 miljoner liv – plus lidande och förstörelse. Nu stoppar Ryssland ett upprepande – förhoppningsvis.

 4. Det är västvärlden mot Ryssland som krigar nu. Så har det varit flera dygn nu. Detta slutat vara mellan Ryssland och Ukraina för flera dygn sedan. När dessa alla länder står i kö och skickar in tunga vapen,och även tillåter sina egna medborgare ansluta till Ukrainas armé hur som helst,har det slutat vara mellan Ryssland och Ukraina. Sverige också är inget undantag,som inte skickade vapen och pengar så här på över 80år. Då nämner jag inget om desinformationen och propagandan i väst. Nato länderna står i kö sedan veckans start och bara öser in tunga vapen utan kontroll. Lill-brittanien med Johnson höll precis på bli av med jobbet,han har nu tack vare detta vänt bort uppmärksamheten och sitter kvar på lånad tid. Biden i Usa,som inte haft någon som helst inrikes vinst och uppmärksamheten är helt i Ukraina. Och Afghanistan fiaskot är bortglömd. Nej något slut i sikte kommer inte finnas här inom snart. Alla dessa som har lagt sej i, agerar bara korkade. Ryssland får själva reda ut detta mot alla dessa nu.

 5. Ex-diplomat: varför Putin förhandlar med Ukraina…
  ”Huvudämnet för mötena är beredskap för kapitulation”..
  En serie samtal mellan Ryssland och Ukraina, som startade i början av veckan vid gränsen till Vitryssland, behövs av den ryske ledaren Vladimir Putin för att förstå motståndarnas beredskap att kapitulera. Sammansättningen av delegationerna innebär inte antagandet av slutgiltiga beslut, säger Andrei Baklanov, biträdande chef för Association of Russian Diplomats, till URA.RU. Experten talade i en intervju med URA.RU om hur förhandlingar av det här slaget brukar gå till, vilka trumfkort Ukraina har och om detta kan leda till ett möte med presidenterna.
  Hur brukar sådana förhandlingar gå till, hur är de organiserade?
  ”Först finns det en avancerad grupp som, antingen skriftligt eller muntligt, kommer överens om en preliminär lista över frågor. Så organiseras möten i 90 % av fallen. I 10% kan en av parterna vägra detta förfarande och säga: ”Låt oss träffas och prata.”
  Som regel säger värdsällskapet inledande ord och bestämmer tidsgränsen: vem ska börja tala, vem ska fortsätta, vilka talare ska tala från den ena sidan och den andra. Ett annat alternativ är när förhandlingar hålls i diskussionsläge: när en delegat talar först, sedan en annan. Detta händer vanligtvis när några experter kommer
  Hur många omgångar behövs vanligtvis för att nå framsteg?
  Efter att Ryska federationens specialoperation redan har börjat, är den avgörande faktorn hur situationen utvecklas i stridszonen, vilken typ av styrkebalans som finns. Det kan bli en seger för ena sidan, eller så kan det bli paritet. Positionen att delegaterna ska ha ett bra samtal och situationen kommer att lösas tål inte någon kritik. Det beror på två faktorer: hur fientligheterna går, samt på vilken position ledarna för de två länderna kommer att inta. Förhandlarna är en del av den pågående politiska dialogen, inget mer. De kan bara erbjuda en lösning och det blir bra.
  Putin ville utse en specialist som känner till historien om relationerna mellan Ryssland och Ukraina och de europeiska ländernas historia i spetsen för delegationen. Detta är en ganska viktig aspekt, eftersom vissa historiska frågor tas upp under förhandlingsprocessen. Putin valde personer som var lämpliga för förhandlingar på denna nivå, som kunde förklara den ryska synvinkeln, försöka förstå hur redo Ukraina är för kapitulation och övergångsåtgärder.
  Den ukrainska delegationen borde prata om villkoren för kapitulation och vägen ut ur den nuvarande situationen. Ukraina har inga starka positioner. För närvarande förlorar Ukraina sin militära kapacitet, det har helt förlorat sin auktoritet, dess politiker har visat sig vara oansvariga människor.
  Alla åtta år av förhandlingar (sedan konfliktens början i sydöstra Ukraina 2014) har inte lett till någonting, och 2,5 månader av tvångsförhandlingar, när vi gav möjlighet att tala ut och prata med de ledande västländerna, har haft noll effekt.
  När folk kommer till förhandlingar måste de vara lämpligt klädda. Förhandlingar på hög nivå bör genomföras i lämplig klädsel. Om en av parterna inte gör detta, tyder detta på dess oförsiktiga inställning till sina skyldigheter. Om du ändå kommer till förhandlingarna bör du klä dig normalt.
  – Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov anlände i en vanlig tröja, och chefen för Servant of the People-fraktionen i Verkhovna Rada, David Arakhamia, tog inte av sig mössan ens vid förhandlingsbordet …
  ”De där ukrainska diplomater som jag visste var riktiga diplomater, de tillät aldrig sådana saker och betedde sig som de borde. Kanske ville den ukrainska sidan visa sig som vanliga människor, vilket de naturligtvis inte är. Allt detta minskar ansvarsnivån [under förhandlingar].
  https://ura.news/articles/1036284077

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here