Ukraina i strid med västerländska supportrar om missilen som träffade Polen? 

6
1222

Ny artikel av Dave DeCamp, 16 november på Antiwar.com
https://news.antiwar.com/2022/11/16/ukraine-at-odds-with-western-backers-over-missile-that-hit-poland/

Ukraina står i strid med västerländska supportrar om missilen som träffade Polen . En diplomat från ett Nato-land sa till Financial Times att Ukraina ”ljuger öppet” medan Zelensky fortfarande förnekar att en ukrainsk missil träffade Polen.

Ukraina är i strid med sina västerländska stödjare över missilen som landade i Polen och dödade två personer. Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa på onsdagen att han var säker på att missilen inte kom från hans land, även efter att Nato, Polen och USA sa att den troligen avfyrades av ukrainskt luftförsvar.

”Jag tvivlar inte på att det inte var vår missil,” sa Zelensky till reportrar och tillade att hans bedömning baserades på rapporter från hans militära befälhavare. ”Jag tror att det var en rysk missil baserad på trovärdigheten i rapporterna från militären” , sa han.

Zelensky krävde också att Ukraina skulle få göra en egen utredning. ”Kan vi inte säga de slutliga slutsatserna? Har vi rätt att ingå i utredningsteamet? Självklart” , säger han.

I samtal med Financial Times uttryckte en diplomat från ett Nato-land frustration som svar på Zelenskys kommentarer. ”Det här börjar bli löjligt. Ukrainarna förstör [vårt] förtroende för dem. Ingen skyller på Ukraina, och de ljuger öppet. Det här är mer destruktivt än missilen”, säger diplomaten.

När nyheten om missilen som träffade Polen först bröt ut, skildrade Zelenskij och hans bästa rådgivare händelsen som en avsiktlig rysk attack mot en Nato-medlem, vilket kunde leda till förslag att militäralliansen skulle vidta åtgärder. Varje Nato-attack på Ryssland skulle innebära tredje världskriget, som snabbt kan utvecklas till kärnvapenkrig.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sa till och med att tanken att en ukrainsk missil träffade Polen var en ”konspirationsteori” som spreds av Ryssland. ”Ryssland främjar nu en konspirationsteori om att det påstås vara en ukrainsk luftvärnsmissil som föll på polskt territorium. Vilket inte är sant. Ingen ska köpa rysk propaganda eller förstärka deras budskap” , skrev han på Twitter på tisdagen.

Men dagen efter bekräftade Nato att det troligen var en ukrainsk missil. ”Vår preliminära analys tyder på att incidenten sannolikt orsakades av en ukrainsk luftvärnsmissil, avfyrad för att försvara ukrainskt territorium mot ryska kryssningsmissilattacker”, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Polen kom till en liknande slutsats, och USA sa att de inte hade sett några bevis som motsäger att det var en ukrainsk missil. Missilen landade i Polen medan Ryssland inledde massiva attacker mot Ukraina, riktade mot infrastruktur.

Samtidigt som de erkänner att det var en ukrainsk missil, säger Nato och USA att Ryssland ”bär det yttersta ansvaret” , men det finns inga tecken på att det kommer att ske en eskalering, och Stoltenberg sa att han inte ser några hot från Ryssland.

Polen övervägde att efterlysa samråd med NATO-allierade om incidenten enligt artikel 4, men Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa att det förmodligen inte skulle vara nödvändigt . ”De flesta av de bevis vi har samlat in hittills visar att det förmodligen inte kommer att finnas ett behov av att åberopa artikel 4 den här gången” , sa han.

Redaktören: Ett viktigt medgivande har kommit enligt Washington Post 19/11 ”The missile fragments that struck Poland could have been of either Russian or Ukrainian origin, Ukraine air force spokesman Yuriy Ignat said.” …”His comments appeared to signal a further softening of Ukraine’s insistence that the missile parts that killed two Polish grain workers were not of Ukrainian origin, despite initial findings by investigators that they belonged to Ukrainian S-300 antiaircraft missiles. President Volodymyr Zelensky said earlier this week that he had “no doubt” the missiles were Russian but later said he couldn’t be “100 percent” sure the missiles weren’t Ukrainian.” …”Whether the missile parts that struck Poland were Ukrainian or Russian is irrelevant, Ignat said, because Russia bears ultimate responsibility for attacking Ukraine.” https://www.washingtonpost.com/world/2022/11/18/ukraine-missile-poland-nato-russia/

Den som hävdar att det är Rysslands fel att en missil från Polen hamnade i Ukraina bör ha stor förståelse för åsikten att ansvaret för Rysslands angrepp på Ukraina ligger hos Nato och USA som inte godtagit Rysslands säkerhetskrav, utvidgat Nato österut i strid med givna löften och i praktiken ha motarbetat FN-stödda Minsk 2, som Ryssland stött i åratal.

* Prenumerera gärna genom att gå till https://www.globalpolitics.se/?s=prenumeration och sända in din epostadress.

Föregående artikelLäs Clartés utmärkta remissvar om svensk anslutning till Nato!
Nästa artikelVad tycker Indien och Kina i klimatfrågan?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Om medierna i dessa Nato länder vore seriösa och granskade Nato,bara under krisen detta året, skulle terrorist organisationen dö och läggas ned. Vilket vore det rätta på ALLA punkter. När man ser utvecklingen senaste decennierna häpnar man. Nu tillkommer även Sverige och Finland så det är 32länder. Det är svårt att tro på siffran 32länder. 32st? ALLA riktiga vasaller till pentagon maffian

 2. Varför skulle ryssland skicka en missil till ett fält i polen…Och ta livet av hårt jobbande bönder. Ryssland har precision i sina missiler utan att det är hypersonic.
  Lägg av väst/nato/ukrinazi, ingen tror på er längre.

 3. Fransk politiker uppmanade Zelensky att hålla käften och sluta tigga pengar från EU
  Lögner och utpressning Zelenskij retade fransmännen
  Länderna i Europa glider in i fattigdom i en katastrofal takt och har därför inte längre råd att ge militärt och ekonomiskt bistånd till Kievregimen.

  Denna åsikt uttrycktes den 19 november på hans Twitter-sida av den tidigare ledamoten av Europaparlamentet, ledaren för den franska rörelsen ”Patriots” Florian Filippo.
  Han var uppriktigt sagt upprörd över nästa begäran-krav från Ukrainas president Volodymyr Zelensky till Europeiska unionen att förse Kiev med ”nya miljarder” för att ”överleva vintern”.

  Den franske politikern kallade dessa upprop för nonsens och uppmanade Zelenskij att hålla käften och förebråade honom för ”galna lögner om en raket i Polen.”
  ”Allmänt sett borde Zelenskij ha hållit käften efter hans galna lögn om en raket i Polen!” avslutade Filippo.

  Minns att den 15 november föll en raket i byn Przewoduv (Lublin Voivodeship), som ligger i östra Polen på gränsen till Ukraina, och två människor dödades.

  Chefen för Kiev-regimen, Volodymyr Zelensky, anklagade Ryssland för detta och krävde att västvärlden skulle ”vidga åtgärder”. Men dagen efter sa Polens president Andrzej Duda att den fallna missilen enligt republikens myndigheter tillhörde de ukrainska luftförsvarsstyrkorna.

  Som EADaily rapporterade sa tidigare franska nationalförsamlingens vice och före detta presidentkandidat Nicolas Dupont-Aignan att Paris måste sluta stödja Kievregimen efter Zelenskys försök att ”provocera fram ett tredje världskrig”.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/19/francuzskiy-politik-prizval-zelenskogo-zatknutsya-i-perestat-klyanchit-dengi-u-es

 4. 90 procent av de vapen som USA levererar till Kiev går inte att hitta
  Ukraina är en bottenlös avgrund, eftersom USA:s republikaner, som nu har återtagit en viss makt i Washington, klagar. Nu tillkännager de även utredningar av USA:s president Biden.

  I rapporterna från ryska USA-korrespondenter lär man sig mycket mer om vad som händer politiskt i USA än på tysk tv. Så var fallet igen i söndags när rapporten från den ryska USA-korrespondenten visades i rysk tvs veckovisa nyhetsrecension. Jag översatte rapporten.

  Början av översättning:
  Amerikanska inspektörer vet inte var 90 procent av vapnen som överlämnats till Ukraina finns.

  Ukraina, som ett projekt av familjen Biden, verkar forma USA:s politiska liv mer och mer. De pratar bara om Ukraina. New York Times erkänner verkligheten: ”Ukrainas månatliga budgetunderskott är 5 miljarder dollar och regeringen har tvingats vända sig till västvärlden och Internationella valutafonden för akut hjälp. Premiärminister Denis Shmygal uttalade nyligen att Ukraina kommer att behöva 42 miljarder dollar i bistånd 2023 med tanke på det förväntade intäkts-utgiftsgapet. President Zelensky lade till ytterligare 17 miljarder för att återuppbygga skadade eller förstörda kraftverk och hem.”

  Under dessa omständigheter har Europa bromsat det ekonomiska stödet till Ukraina. De amerikanska republikanerna vill inte att USA ska ta hand om Ukraina ensamt och absolut inte på ett så okontrollerat sätt: ”President Joe Biden har bett kongressen om mer än 37 miljarder dollar i nödhjälp till Ukraina. Enligt tidigare rapporter arbetade kongressen på ett stimulanspaket på 50 miljarder dollar för de återstående två åren av presidentskapet för lame duck inför nästa presidentval. Kongressen har redan anslagit cirka 66 miljarder dollar för militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina. Den konservativa koalitionen säger att 50 miljarder dollar i bistånd till Ukraina uppgår till häpnadsväckande 116 miljarder dollar.”

  Beloppet är verkligen häpnadsväckande. 116 miljarder dollar är mer än den årliga försvarsbudgeten för något land i världen utom USA. Det är tydligt att det finns många frågor i USA, även mot bakgrund av inrikespolitiska problem. Hur vassa är de? Detta rapporterar vår USA-korrespondent.

  Med kryckor, haltande på proteser, kliver soldater från den ukrainska armén, som känns igen på sina gula och blå märken, genom den amerikanska kongressens korridorer. Som kongressledamoten Merjorie Taylor Green förklarar i en video är hennes jobb att pressa amerikanska lagstiftare att få mer pengar från amerikanska skattebetalare för Selensky. ”Detta är en annan stat, Ukraina är inte medlem i Nato, någon borde säga till det att det i det här kriget behöver fredssamtal. Våra skattebetalare borde inte finansiera detta. 11,8 miljarder dollar går direkt till Ukrainas budget. Är Ukraina den 51:a staten i USA? Vilken position har Selensky i den amerikanska regeringen? Det är upprörande!” säger Green.

  Den republikanska kongresskvinnan är upprörd över att den demokratiske presidenten kräver mer pengar till Ukraina. De 56 miljarder dollar som tilldelats hittills har redan spenderats, och Vita huset har bett kongressen om ytterligare 37 miljarder dollar.

  ”Vi borde inte skicka en krona till dem förrän vi har gjort en revision. Vi behöver en generalinspektör för att övervaka hur amerikanska pengar spenderas i Ukraina. Vi behöver det nu! Vi måste verkligen ta reda på vad en vinst i Ukraina är, vad är det? Vill du ha tillbaka Krim?! Amerikanska skattebetalare vill veta!” säger kongressledamoten Thomas Massey.

  Washington Post fick veta att amerikanska inspektörer bara kunde kontrollera 10 procent av vapnen som överlämnats till Ukraina. Det är oklart för avsändarna var övriga 90 procent befinner sig. Det betyder dock inte att nya leveranser kommer att ställas in. Vita huset har tillkännagett ytterligare ett paket på 400 miljoner dollar för Kiev. Den innehåller hundratals pansarfordon, raketer och skyddsutrustning för kylan.

  ”Bidenadministrationen kommer att anställa ytterligare 87 000 skattetjänstemän för att hålla reda på varje dollar amerikanska skattebetalare tjänar. Men den ukrainska regeringen, dessa korrupta byråkrater och oligarker hålls inte ansvariga”, konstaterade den amerikanske politikern Tulsi Gabbard.

  Det blir nu mycket svårare för den demokratiske presidenten att driva igenom sina beslut i kongressen. Republikanerna var utan majoritet i fyra år, och under den tiden har USA mött inflation som inte setts på 40 år, en energikris och en politisk kris. Hennes partikollega Trump åtalades två gånger och nu slår hennes parti tillbaka.

  ”Joe Biden sa till amerikaner 2019, när han kandiderar till presidentposten, att han inte diskuterade affärer med sin familj. Det var en lögn. Vittnen identifierar Biden som huvudmannen som drev verksamheten, tog emot samtal och höll möten. Det handlar om USA:s nationella säkerhet, han har äventyrats av utländska regeringar. Vi upptäckte att Biden har affärsrelationer i 50 länder runt om i världen. Han har gjort affärer med USA:s största fiender, inklusive Kina, säger kongressledamoten James Comer.

  Utredningen av Biden var det första högprofilerade tillkännagivandet som republikaner har gjort sedan de vann majoriteten. De kommer att ifrågasätta inte bara politikern, utan också hans son Hunter och hans bror James om hur Biden-namnet och kopplingarna handlades. Det republikanska TV-bolaget Fox News tror att Vita huset är till salu.

  ”De här anklagelserna är nästa nivå. De är extremt farliga, kommer de att leda till riksrätt mot Joe Biden?” frågar en journalist.

  ”Hunter Biden hade en presentation på kinesiska med en karta över USA som visade alla stora amerikanska bränsleleverantörer. Det fanns också en plan för kinesiska företag att gå in på denna marknad och ta över gasproducenter. Det vill säga att USA:s president, tillsammans med sin korrupte son, hjälpte kineserna att bli ägare till amerikanska energibolag. Tänk på det!” utbrister kongressledamoten James Comer.

  Svansen av tvivelaktiga affärer går tillbaka till Bidens tid som vicepresident. Republikanerna har därför bett de nationella arkiven om protokoll från hans möten vid den tiden. Det finns uppgifter om att hans sons affärspartners flögs in på regeringsplanet, som stod till den andre mannens förfogande i landet. Du har också frågor till FBI. Det finns massor av kompromisser där ute om presidentens familj, men av någon anledning märker inte FBI dem.

  ”Har du läst min rapport om Hunter Biden-korruption som släpptes 2020? Såg du några bevis på rysk desinformation där?” frågade USA:s senator Ron Johnson FBI-chefen Christopher Wray.

  ”Det skulle vara svårt för mig att svara på den frågan”, svarade Wray.

  ”Nej! Svaret är ganska enkelt: det finns ingen rysk desinformation i den. Det finns absolut ingen utländsk inblandning i denna rapport! Men lögnen om att det var ryssarna som misskrediterade Bidens, bland annat av ordföranden för den kommittén.”

  ”Den bärbara datorn från helvetet”, som Hunter Bidens dator kallades, blev populär inför presidentvalet 2020. Kryddiga detaljer från dåvarande kandidat Bidens sons liv och hans gråa affärer, där hans far kallades ”Big Guy” och diskuterade vilka mutor han skulle ha, har dykt upp på nätet. Men

  Demokraternas mediemaskin och med den underrättelsetjänsten har stämplat kompromisserna som rysk propaganda. Historien begravdes snabbt och Biden tog över Vita huset.

  ”Amerikas comeback börjar idag! Det är vad det betyder. Miljontals människor sympatiserar med Trump eftersom de vet hur han kämpar för landet. För honom kommer folkets intressen först, säger kongressledamoten Jim Jordan.

  Jim Jordan, som kämpar för Trump själv, kommer att sitta i kongressen. Han är ingen ordinarie ledamot, utan den blivande ordföranden i justitieutskottet. Dagstidningen The Guardian skriver att som ett resultat av mellanårsvalet kontrollerar Trump effektivt representanthuset, där många av hans personal finns: ”Makten kommer att ligga i Trumps händer. Från sitt gyllene palats kommer han att diktera per telefon till Jim Jordan och hans andra hantlangare som kommer att göra representanthuset till hans kampanjkommitté för presidentvalet 2024, en virtuell advokatbyrå och ett fordon för hämnd. Representanthuset kommer att vara hans hammare.”

  Ett annat verktyg som är tillbaka i Trumps händer är Twitter. I januari 2021 kastades han äntligen ut efter att Capitolium stormades. Man befarade att politikern skulle kalla sina anhängare till barrikaderna efter valnederlaget. Vid den tiden förlorade han 90 miljoner följare. Det sociala nätverkets nya ägare, Elon Musk, frågade användarna om de ville ha Trump tillbaka på plattformen. Inom de första timmarna hade kontot mer än tio miljoner följare. Trump har dock vid mer än ett tillfälle sagt att han inte kommer att återvända till Twitter. Med detta sociala nätverk skulle det dock vara lättare att komma in i Vita huset. Det enda som stod i vägen skulle vara partiledningen. Det finns tillräckligt många som inte vill att den 45:e presidenten ska vara den 47:e.

  Till stor del på grund av Trump gick det republikanska partiet mycket dåligt i mellanårsvalet till kongressen. Det var ingen triumf utan snarare ett misslyckande varefter den tidigare presidenten fick rådet att kliva in i skuggan, men han går vidare.

  ”Vi förlorar det tredje valet i rad på grund av Donald Trump. Det är typ vansinnigt. Att göra samma sak om och om igen och hoppas på ett annat resultat… Men Donald Trump fortsätter att säga: ’Vi kommer att vinna så mycket att vi kommer att tröttna på att vinna.’ Kanske. Men jag är trött på att förlora, säger Marylands guvernör Larry Hogan, republikan.

  Det gamla partiet är dött, det är dags att begrava det och bygga något nytt, skriver den unge republikanske senatorn Hawley: ”Titta vem som inte röstade i det här valet. De oberoende väljarna. De gillar inte Biden, de litar inte på demokraterna, men de tittar på republikanerna och de röstar inte på dem heller. Eftersom de inte sa att vi skulle säkra våra gränser, sa de inte att vi skulle sätta ut fler poliser på gatorna. Vi har förlorat den obestämda väljaren och vi behöver nya ledare. Därför kommer jag inte att rösta för Mitch McConnels omval.”

  Mitch McConnell är 80 år gammal. Han har varit den ledande republikanen i senaten under de senaste 20 åren. Nu slåss politikern om de röster han behöver för att sitta kvar. Ingenting har förändrats i överhuset, i underhuset ändrades makten efter mellanårsvalet.

  ”Ett demokratiskt partis dominans i Washington är över! Vi sparkade Nancy Pelosi, säger Kevin McCarthy, republikansk talman i kammaren. McCarthy blir ny talman i representanthuset. Nancy Pelosi avgår, hon avgår också som demokratisk ledare. ”Jag kommer inte att söka omval som demokratisk ledare vid nästa kongress. För mig har stunden kommit då en ny generation kommer att leda den demokratiska fraktionen som jag respekterar så mycket”, sa Pelosi.

  Nancy Pelosi talade om ett generationsskifte. Din partikamrat i Vita huset har inte tänkt på det än. Han är fortfarande ung. Joseph Biden fyller 80 år idag. Han är den äldsta presidenten i USA:s historia och kommer att fortsätta slå rekord. Han ger inte upp sina planer för en andra mandatperiod, inte ens under sitt nionde decennium.
  översättningens slut
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/90-prozent-der-von-den-usa-an-kiew-gelieferten-waffen-sind-nicht-auffindbar/?doing_wp_cron=1669022361.5265638828277587890625

 5. ”Alla riktiga skinheads gick till Ukraina”: En amerikansk nynazist beskriver sina ukrainska ”kollegors” brott
  Kent ”Boneface” McLellan säger att amerikaner blir felinformerade om Ukraina-konflikten och de förleds att tro att ”Ryssland bestämmer sig för att bomba jäveln utan anledning”

  Tidigare denna månad publicerade Juan Sinmiedo, som driver en populär Telegram-kanal som dokumenterar kränkningar av mänskliga rättigheter i Ukraina, en explosiv intervju med ”Boneface” – det riktiga namnet Kent McLellan – en 32-årig nynazist från Florida som gick med i den fascistiska volontären.

  Höger sektorsgrupp under Donbaskriget och återvände till för att slåss tillsammans med Azovbataljonen i januari 2022.
  Diskussionen med McLellan krossar många myter och lögner som har cirkulerat om Maidan-kuppen, den nuvarande konflikten i Ukraina och det oroväckande starka inflytandet från nationalistiska rörelser inom landet.
  https://swentr.site/news/566826-western-neo-nazi-exposes-reality/

 6. Andrij Melnyk, den fd ökände ukrainsk ambasdör i Tyskland som för ett tag sen fick sparken, blev Ukrainas vice utrikesminister.Det gillar inte polakerna!!

  Zelenskyjs rekrytering väcker polsk ilska
  Andrij Melnyk, som öppet förnekar nationalistledaren Stepan Banderas folkmord på upp emot 100.000 polacker, har utsetts till Ukrainas vice utrikesminister. Detta får Polen att se rött, rapporterar Remix News.

  Andrzej Dera, rådgivare till Polens president Andrzej Duda, säger att Polen inte kan ”acceptera politiker som använt (Stepan) Bandera-narrativet i det offentliga rummet”.

  Stepan Bandera var en ultranationalistisk ukrainsk ledare som samarbetade med Nazityskland. Han ledde organisationen OUN, som mördade 50.000–100.000 civila polacker i Volynien under andra världskriget. OAN:s uttalade mål var att ”utrota” polacker, ryssar och judar.
  Idag hyllas och idoliseras Bandera dock mer eller mindre öppet av höga företrädare i Ukraina.

  …Polska makthavare beskriver Melnyks nya jobb som en förolämpning mot offren i Volynien och ett slag i ansiktet på Polen. Relationen mellan länderna är redan ansträngd efter att vad som av allt att döma var en ukrainsk robot dödat två personer i en polsk by. Ukraina har fortsatt att skylla attacken på Ryssland trots allt som tyder på det motsatta.

  Polens biträdande inrikesminister Blazej Pobozy kritiserar också valet av Andrij Melnyk. ”Det är ett dåligt val oavsett när det gjordes” och det kommer inte att stärka de polska förbindelserna med Ukraina, menar han.
  Parlamentets vice talman Piotr Zgorzelski kallar utnämningen för ett ”hugg i hjärtat på de anhöriga till offren i Volynien”.
  https://www.friatider.se/zelenskyjs-rekrytering-vacker-polsk-ilska

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here