Läs Clartés utmärkta remissvar om svensk anslutning till Nato!

3
1344

 

Sammanfattning

Svenska Clartéförbundet motsätter sig förslaget att Sverige ska ansluta sig till den Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato). Förbundet anser inte att de grundläggande förutsättningarna för den traditionella svenska alliansfriheten i grunden har ändrats, trots det ryska angreppskriget mot Ukraina. Promemorian bygger på en ensidig verklighetsbeskrivning som bortser från de folkrättsbrott som begåtts av västmakterna och NATO. Förbundet motsätter sig även att ge Natoaktörer utökad immunitet och privilegier i Sverige. Vi anser vidare att ett beslut om att ansluta Sverige till NATO, på grund av beslutsprocessen, saknar verklig demokratisk legitimitet. I det fall Riksdagen beslutar om att gå vidare med anslutningen kräver Svenska Clartéförbundet att man gör undantag för stationering av kärnvapen och utländsk trupp i Sverige.

 

Föregående artikelÄr civila målet för de ryska beskjutningarna?
Nästa artikelUkraina i strid med västerländska supportrar om missilen som träffade Polen? 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Som ordförande för Svenska Clartéförbundet och undertecknare av förbundets remissvar vill jag kommentera publiceringen på denna hemsida. Det som inte framgår av sammanfattningen men väl om man läser hela remissvaret är att Clarté otvetydigt fördömer Ryssland anfallskrig mot Ukraina. Vi skriver bl.a. ”Svenska Clartéförbundet instämmer i att angreppet på Ukraina är ett flagrant brott mot folkrätten och mot den europeiska säkerhetsordningen.” Samt ”Otvivelaktigt skärptes det säkerhetspolitiska läget allvarligt när det ryska fullskaliga anfallskriget inleddes den 24 februari 2022. I detta nya läge är det välmotiverat att diskutera en upprustning av svenskt försvar, med inriktning på ett invasionsförsvar, inte på insatsstyrkor, liksom utformningen av svenskt bistånd till Ukraina”.
    Att i denna situation använda USA:s brott mot folkrätten för att relativisera och bagatellisera Rysslands angreppskrig och krigsbrott är, enligt min mening, inte en konsekvent antiimperialistisk hållning. Något som tyvärr i alltför stor utsträckning präglar bland annat Global Politics. Det är med bestörtning jag noterar att tidigare kamrater i den antiimperialistiska kampen numera ser som sin viktigaste uppgift att uppträda som Putins apologeter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here