Vad tycker Indien och Kina i klimatfrågan?

2
1980

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

I rapporterna från COP27-mötet har inte minst Indien och Kina kritiserats. Liksom förra året.

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

I rapporterna från COP26-mötet i Glasgow har inte minst Indien och Kina kritiserats. Rättvist? Tja. Läs gärna en tämligen officiell uppfattning från Kina. Som delvis är i linje med vad hör ungdomar från Fridays For Future säga i olika media om klimaträttvisa.

COP26 President Alok Sharma.. Foto Xinhua

Global Times: ‘Unfair’ for West to chide China, India on coal; developed nations must finance energy transition: experts

Väst agerar inte rättvist genom att klandra Kina och Indien för att ändra formuleringen av en kolavtal vid COP26 i Glasgow, Skottland, sade klimatforskare och noterade att många utvecklingsländer fortfarande inte har tillräckligt med energiförsörjning. För att bidrag till att lösa detta problem måste de rika länderna hjälpa till att finansiera energitransitionen i utvecklingsländer.

Västmedia har kritiserat mot Kina och Indien för att försämra deras önskade skrivningar om kol. I den sista minuten ändrades kolansvaret från ”fasa ut” till ”fasa ner” på COP26.

”Kina och Indien kommer att behöva förklara varför de är de mest klimat-sårbara länderna i världen,” parlamentsledamot Lawmaker Alok Sharma, som ledde COP26-förhandlingarna, berättade BBC: s Andrew Marr på söndagen.

Som svar sa Zhao Lijian, talesman i Kinas utrikesministerium att avfasningen av kol är en gradvis process, under vilken man bör ta hänsyn till utvecklingsländernas behov av tillräcklig energiförsörjning .

”Vi uppmuntrar utvecklade nationer att vara först med att använda kol och komma ihåg sitt löfte att ge tillräckligt ekonomiskt och tekniskt stöd till utvecklingsländerna,” sade Zhao.

Utvecklade länder bör förstå utvecklingsländernas situation, som är de största offren för klimatförändringarna, Lin Boqiang, chef för China Center for Energy Economics Research på Xiamen University, berättade Global Times.

Han sa att det är omöjligt för Kina och Indien, världens största utvecklingsländer, som också utvecklar sina ekonomier och stöter på katastrofer som väckts av klimatförändringar, att avveckla kol inom en snar framtid.

Kina sänkte sin andel av kolanvändning till 57 procent i slutet av 2020, medan kol står för över 70 procent av Indiens elektriska produktion.

”Utvecklingsländer måste ha möjlighet att förbättra sina invånares liv. Utvecklade länder har spelat den största rollen för att orsaka klimatförändringar, och måste låta resten av världen utvecklas menade ”Kishore Mahbubani, Distinguished Fellow vid Asienforskningsinstitutet för National University of Singapore, och en veteran diplomat, i en exklusiv intervju för Global Times.

”Det är helt enkelt orättvist om de utvecklade länderna, som har förlitat sig på kol för sin ekonomiska utveckling i århundraden, att be utvecklingsländerna, som just startat en ekonomisk utveckling, att helt överge kol,” sade Lin.

Experten sade att det enda sättet att lösa detta är att rika länder ska finansiera energitransitionen av utvecklingsstaterna.

De utvecklade länderna släpar fortfarande efter med att ge medel till klimatfonden på 100 miljarder dollar, som var en viktig del av 2015 års klimatavtal.

Utvecklade länder kunde ha tagit ett stort steg genom att fullgöra sin löfte att ge 100 miljarder dollar per år i klimatfinansiering till utvecklingsländer. Tyvärr har de inte gjort det, säger Mahbubani. Han noterar att ”genom att försöka flytta Onus för klimatet på utvecklingsländer och inte göra mer för att hjälpa dem, har de rika länderna försummat sitt ansvar.”

Klimatforskare sade att Kina och Indien har en liknande inställning och krav vid klimatförhandlingarna.

Under COP26 sökte de flesta utvecklingsnationer minst 1,3 biljoner dollar per år från rika länder i klimatfinansiering från och med 2030.

Trots gränstvister har Kina och Indien gått i bräschen för utvecklingsländerna då det gäller klimatfrågor och betonat att utvecklingsländerna håller fast vid sina egna nationella klimatplaner, istället för att bli styrda av rika länder berättade Yang Fuqiang, forskare vid Peking Universitys forskningsinstitut för Energi, för Global Times.

Föregående artikelUkraina i strid med västerländska supportrar om missilen som träffade Polen? 
Nästa artikelFarväl G20, hej BRICS+
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here