Ukraina-krisen: RT: Aktuella ryska och andra synpunkter.

4
1669
Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

Rysslands synpunkter har en undanskymd plats i nyhetsrapporteringen. Bidrar med utdrag från ett par aktuella artiklar på RT – så länge man nu kan läsa den.

Först ett uttalande från en en rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, Aleksej Arestovitj. Han sade på lördagen att den tidigare presidenten Petro Porosjenko är delvis ansvarig för den pågående konflikten med Ryssland. Tjänstemannen pekade finger åt Porosjenkos beslut att skriva in Nato-ambitioner i landets konstitution. https://www.rt.com/russia/552297-poroshenko-nato-ukraine-conflict/

Utrikesminister Sergey Lavrov sa Moskva väntar och ”Se hur Väst kommer att hitta en väg ut ur de dödade” de skapade
Han har klargjort att Moskva inte kommer att föreslå initiativ för att normalisera relationerna med väst vid denna tidpunkt.

På lördag meddelade Lavrov att Medan Ryssland var ”öppet för samarbete med alla länder, inklusive västliga,” Ryssland skulle vänta och ”se hur de kommer att hitta en väg ut ur det här deslet de har drivit sig in i.”

Utöver det hävdade Lavrov att ”även bortsett från situationen kring Ukraina och sanktioner, visar Västs beteende att man är en opålitlig partner.” Den senaste frysningen av Rysslands centralbanks tillgångar, enligt Lavrov, illustrerar att även andra ländernas valutareserver skulle kunna bli stulna.

Lavrov hävdade också att västerländska företag som har dragit ut ur Ryssland har gjort det under stort tryck från sina regeringar. Han tillade att Moskva skulle kunna lösa alla de ekonomiska problem som landet stod inför.

Han sa att ”i Nato är det naturligtvis USA som bestämmer.” Enligt Lavrov har Nato stort inflytande i EU. Länder som Sverige, Finland, Österrike samarbetar i vad som kallas kollektiv rörlighet.” Lavrov noterade att den senare termen effektivt stod för dessa länders samtycke till att Nato får flytta sin militära infrastruktur österut.”

Med tanke på Nato och EU hävdade Lavrov att ”det finns lite demokrati i Väst. Han hänvisade till de västerländska sanktionerna som ålagts Ryssland efter 2014. Han noterade att Väst fortsatte att introducera nya sanktioner var sjätte månad hur som helst. Lavrov sa att i privat konversation hade många europeiska kollegor berättat att de insåg att sanktioner inte ledde någonstans. https://www.rt.com/news/552301-lavrov-russia-west-normalization-relations/

___________________________________________________________

Moskva och Kiev närmar sig varandra när det gäller Ukrainas neutrala status – enligt en rysk toppförhandlare
De två sidorna är ”halvvägs” i frågan om ”demilitarisering”, även om situationen kring ”avnazifieringen” av Ukraina fortfarande är ”olöst”.

Moskva och Kiev har uppnått vissa framsteg i de pågående samtalen och kommit med sina ståndpunkter om Ukrainas potentiella status ”så nära som möjligt”, sade chefen för den ryska delegationen, Vladimir Medinskij, på fredagen.

”Frågan om neutral status och Ukrainas icke-anslutning till Nato är en av de viktigaste frågorna i förhandlingarna. Detta är den fråga där parterna har fört sina ståndpunkter så nära varandra som möjligt”, konstaterade Medinskij. ”Sedan börjar detaljerna som rör vilka säkerhetsgarantier Ukraina får utöver de redan existerande om landet vägrar att ansluta sig till Nato-blocket”.

Andra frågor, nämligen ryska krav på att ”demilitarisera” och ”avnazifiera” Ukraina, förblir dock föremål för debatt. Delegationerna är bara ”halvvägs” till att hitta gemensamma grunder i den förstnämnda frågan, avslöjade Medinskij, medan situationen i den sistnämnda frågan fortfarande är ”ganska märklig”, eftersom Kiev fortsätter att förneka själva existensen av nynazister i landet. https://www.rt.com/russia/552248-ukraine-neutral-status-talks/

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

Russians banned from EU's parliament
Föregående artikelPlan för fred i Ukraina
Nästa artikelVarför döljs militärens stora klimatpåverkan?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. MOSKVA, 19 mars /TASS/.
  Nationalister planerar kemiska attacker i flera ukrainska regioner ifall ryska trupper kommer in i dessa territorier, sade Mikhail Mizintsev, chef för Rysslands National Defense Management Center, på lördagen.
  ”Nationalister har placerat minor i ammoniak- och klorlagringsanläggningar vid kemiska fabriken Sumykhimprom i Sumy för att förgifta invånarna i Sumy-regionen ifall ryska trupper kommer in i staden”, sade han. ”I bosättningen Kotlyarovo, Nikolayev-regionen, planerar militanter från nationalistiska enheter en provokation med användning av giftiga kemikalier.
  För detta ändamål har de placerat behållare med giftiga kemikalier i byggnaden av en gymnasieskola, som kommer att explodera när ryska styrkor närmar sig uppgörelsen.”
  ”Vi varnar hela den civiliserade världen och internationella organisationer för de ukrainska myndigheternas cyniska provokationer, som, om de förverkligas, kommer att skyllas på ryska trupper eftersom det har gjorts mer än en gång”, betonade han och tillade att det görs med stöd från Förenta staterna och ett antal länder i Europeiska unionen, som betraktar Ukraina som ett instrument för antirysk politik.
  Han berättade också om flera kränkningar som rapporterats av Rysslands huvudkontor för samordning av humanitära insatser i Ukraina.
  Således, med hans ord, pressar radikaler från territoriella försvarsbataljoner pengar från civila vid checkpoints längs motorvägen som förbinder Chernigov och Kiev under förevändning att samla in pengar till den ukrainska armén. ”Avgifterna för de som försöker fly till Ryssland är dubbelt så höga. Det mest cyniska är att om människor saknar tillräckligt med pengar, beslagtar radikaler deras bilar och skickar tillbaka folket till fots”, tillade han.

 2. I usas krig finns det alltid riggade fejk händelser, varför, jo, för att få världssamfundets samarbete. Det enkelspåriga väst köper all fejk. När har ryssland visat fejkhändelser för att kriga?
  Ingen i väst förnekar att ryska folket i östra ukraina blir dödade av ukrainska nassar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here