Ukraina: Ryssland kommer inte att eskalera, USA kommer

2
147

Den skrämmande diskussionen om eskalisering och risken för världskrig går vidare.

Här synpunkter av den indiske pensionerade diplomaten M.K. Bhadrakumar, som jag publicerat många artiklar av.
https://www.indianpunchline.com/ukraine-russia-wont-escalate-us-will/

M.K Bhadrakumar

Bild: Resultat av en ukrainsk attack mot Belgorod, Ryssland, i maj. (https://www.indianpunchline.com/ukraine-russia-wont-escalate-us-will/).

USA:s proxykrig med Ryssland befinner sig vid en brytpunkt. Slagfältet förskjuts dramatiskt till ryskt territorium – något utan motstycke även under det kalla kriget. Hur detta kommer att bli en betydelsefull händelse i 2000-talets politik.

Det finns tre avgörande frågor.

Ett, Natos strategi framåt, med tanke på insikten i väst att det inte är fråga om att Ryssland besegras i Ukraina.

Två, den konstitutionella krisen i Kiev med Vladimir Zelenskys presidentperiod som löpte ut den 21 maj.

Tre Rysslands avsikter.

Naturligtvis håller Nato och EU på att förnya sin strategi medan Ryssland hoppas ligga ”en fot före” väst, som president Vladimir Putin uttryckte det.

Ryssland är inte intresserad av en eskalering då det går bra i utmattningskriget med Ukraina. Ryssland har effektivt motverkat USA:s Mission Creep hittills för att driva igenom alla sina självpåtagna begränsningar av biståndet till Ukraina och så småningom överskrida dessa gränser.

Den stora frågan i dag är hur man skulle kunna ta Biden-administrationens bekräftelse – uttalat av Vita husets nationella säkerhetsråd, utrikesdepartementet och Pentagon – att den ogillar användningen av västerländska vapen av Kiev för att attackera ryskt territorium före kriget.

Ett etablerat mönster har satts in där när Washington säger att något avancerat vapensystem är förbjudet för Ukraina, visar det sig faktiskt att Kiev bara måste vänta några månader så att Biden kan passera den självpåtagna röda linjen.

Därför kommer Ryssland inte att ta detta som Washingtons sista ord. Märkligt nog förbereds marken för att kasta bort tabut, med både kongressens republikaner och utrikesminister Blinken uppmanade Vita huset att ge grönt ljus och både New York Times och Washington Post rapporterar att det bara är en tidsfråga innan administrationen ger efter för formell amerikansk välsignelse för att påskynda angrepp mot Ryssland före kriget (dvs utöver Donbass). (https://www.nytimes.com/2024/05/22/us/politics/white-house-ukraine-weapons-russia.html)

New York Times och Guardian rapporterade på torsdagen, fakttiskt en förändring redan i USA:s position som nu gör det möjligt för ukrainskt USA-försörjt artilleri att skjuta tillbaka mot ryska batterier över den ryska gränsen från Kharkov-regionen och även mot koncentrationer av ryska styrkor som samlas på gränsen till Rysslands Belgorod-region.

Samtidigt är en ny fas på väg att börja avsluta slaget vid Donbass, som även efter två år förblir oavslutade. De ukrainska militära naven i regionen – Pokrovsk, Kramatorsk och Slovyansk – hotar fortfarande södra Donetsk oblast.

På samma sätt är Volchansk på den ryska gränsen mot staden Belgorod och Kupyansk, också en viktig logistisk punkt och järnvägsknut (nästan 20 järnvägslinjer skär varandra i staden med ungefär halva spåret rakt in i Ryssland) en nagel i köttet för Rysslands gränsregion.

Ryssar har öppet uttalat att upprepade räder mot staden Belgorod och dess omgivningar från Kharkov-regionen behövde motverkas med skapandet av en ”säkerhetszon”. Putin själv hade talat om detta redan i mars.

Enligt nuvarande indikationer riktas ryska operationer mot två ukrainska städer nära gränsen – Volchansk och Lypsti. Ryssland kan sträcka ut fronten med en insats in i Sumy oblast men alla seriösa försök att inta Sumy eller Kharkov verkar osannolika i detta skede.

I en skarp analys skrev den välkände Rysslandsövervakaren Big Serge förra veckan, ”Huvudsyftet med dessa fronter kommer att vara att fixa ukrainska reserver på plats och förneka Ukrainas förmåga att reagera på andra fronter. Detta krig kommer inte att vinnas eller förloras i Kharkov, utan i Donbass, som fortfarande är den avgörande stridszonen.

”Det verkar för närvarande vara stabilt i den förberedande/formningsfasen av en rysk sommaroffensiv i Donbas, som (troligen bland annat) kommer att innehålla en rysk attack på staden Konstyantinivka. Detta är det sista större stadsområdet som skyddar framryckningen mot Kramatorsk-Slovyansk från söder (kom ihåg att dessa vänstäder utgör det slutliga målet för Rysslands kampanj i Donbas.)

Förväntad rysk sommaroffensiv
Putin har reagerat starkt på de senaste proxyattackerna mot Rysslands strategiska tillgångar med västerländska vapen inom dess territorium. Putin varnade för att ”denna oändliga eskalering kan leda till allvarliga konsekvenser.”

Som han uttryckte det, ”långdistansprecisionsvapen kan inte användas utan rymdbaserad spaning… det slutliga målvalet och det som kallas uppskjutningsuppdrag kan endast göras av högutbildade specialister som förlitar sig på dessa tekniska spaningsdata.

”För vissa attacksystem, som Storm Shadow, kan dessa uppskjutningsuppdrag sättas in automatiskt, utan att behöva använda ukrainsk militär.
Att lansera andra system, såsom ATACMS, till exempel, är också beroende av rymdspaningsdata, mål identifieras och kommuniceras automatiskt till relevanta besättningar som kanske inte ens inser vad exakt de stoppar in. En besättning, kanske till och med en ukrainsk besättning, sedan lägger in motsvarande uppskjutningsuppdrag. Uppdraget är dock sammanställt av representanter för Nato-länderna, inte den ukrainska militären.

”Så dessa tjänstemän från Nato-länder, särskilt de som är baserade i Europa, särskilt i små europeiska länder, borde… komma ihåg att deras är små och tätbefolkade länder, vilket är en faktor att räkna med innan de börjar prata om att slå djupt in på ryskt territorium. Det är en allvarlig fråga och utan tvekan tittar vi på detta mycket noggrant.”

Viktigt, Putin underströk: ”Om Europa skulle möta dessa allvarliga konsekvenser, vad kommer USA att göra, med tanke på vår strategiska vapenparitet? Det är svårt att säga. Letar de efter en global konflikt? Jag tror att de ville komma överens om strategiska vapen… Vi kommer att vänta och se vad som händer härnäst.”

Det finns dock växande tecken på att Biden-administrationen helt enkelt kan ha lagt i malpåse tanken på att västerländska långdistansvapen används för att förstöra Rysslands strategiska tillgångar djupt inne på dess territorium tills NATO-toppmötet kommer över i Washington (9-11 juli) för att hålla ihop länderna i NATO.

Likaså kan Biden beräkna att det är lämpligt att trumma upp spänningar med Ryssland snarare än att överlåta den utrikespolitiska gräsmattan till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som kan landa i DC för att tilltala lagstiftarna. Den israeliska nationella säkerhetsrådgivaren Tzachi Hanegbi sa till Israels offentliga TV-station Kan på onsdagen, ”vi förväntar oss ytterligare sju månader av strider” i Gaza. Republikanerna flaggar redan för Mellanöstern som den enskilt största utrikespolitiska tjusningen av Biden. Det är här den verkliga risken ligger.

Det finns en anmärkningsvärd konsekvens i de ryska orden att djupet av dess föreslagna buffertsäkerhetszon längs de västra gränserna helt kommer att bero på säkerhetsöverväganden. Vice ordföranden för Rysslands säkerhetsråd Dmitrij Medvedev hade nyligen uttryckligen uttalat att säkerhetszonen inte bara kan omfatta Kiev utan även sträcka sig så långt som till den polska gränsen om västvärlden skickar långdistansvapen till Kiev. Betecknande är att Putin på tisdagen ifrågasatte legitimiteten för Zelenskij kvar vid makten i Kiev efter att hans presidentperiod slutade den 21 maj.

Bollen är på Bidens plan. Men tecknen är inte bra. Tyskland, som är USA:s närmaste europeiska allierade, uppenbarligen byter fot och säger nu att Ukrainas ”försvarsåtgärder inte är begränsade till ens eget territorium, utan [kan] också utvidgas till angriparens territorium.”

Kanslerns talesman sa att Berlins tidigare ståndpunkt att Ukraina inte skulle använda tyska vapen på rysk mark hade varit ”ett uttalande om fakta” som var sant i det ögonblicket men som inte nödvändigtvis gällde framtiden. Han vägrade att avslöja Berlins exakta avtal med Kiev om att använda tyska vapen.

Föregående artikelFÖLJ PENGARNA! Hur Israel-kopplade miljardärer tystade amerikanska campusprotester
Nästa artikelHjälpte socialdemokraterna och kommunisterna Hitler att komma till makten?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Rubriken speglar inte de senaste uppgifter jag har tagit del av som dagligen följer Dimas military summary channel. Har sett vi är några till som gör så. Där berättas om hur toppskicket av Rysslands regering reser omkring till sina allierade i försvars alliansen CSTO. Se kort video: https://www.youtube.com/shorts/ZJTTKMPl3SA

    Idag tog Dima upp att en representant för Kinas försvars departement nu kommer involvera sig tillsammans med Ryssland för att upprätthålla internationell rätt. I mina ögon ser det ut som en gemensam krigsförklaring mot väst.

    https://www.youtube.com/shorts/N6JJfFt5oas

    Mina tankar kring väst tar mig till Johannesbrevet 2:18, vilka lagar kommer få ge vika för de äntligen ska få sitt storkrig med öst

  2. Usa har redan eskalerat sedan dag1. Samma med den PINSAMMA delstaten EU som kör samma SKIT. Detta om att alla nya västerländska vapnen som är på väg utan motstycke framöver, får och även uppmuntras att direkt användas mot Ryska fastland. Detta av Usa och övriga Nato världen även krigshungriga krigskåta Sverige är HELT med på tåget. Detta är INGET försvar. Detta är vidrig eskalering. Vilket kommer att leda till ökade terrorattentat på löpande band mot Ryssland med dom tunga vapnen som är på väg. Alla från Usa EU även Sverige skickar nu historiskt STORA summor militära tunga vapen som är på väg. Detta kommer bara leda till ökade terrorattentat mot Ryska fastlandet. Vid fronten finns INGET att hämta som man sett hela året nu. Så självfallet kommer terrorattentat efter terrorattentat att öka mot ryska fastlandet. Detta är en MYCKET stor eskalering där man uppmuntrar Ukraina nu att använda vapnen man skänker mot ryska fastlandet från Usa Nato kollektiva Väst världen. Vi har ALDRIG levt i farligare tider än just nu. Problemet är att det EJ kommer hjälpa Ukraina. Vi har ALDRIG levt farligare tider. Det är häpnadsväckande vad dessa korkade EU grävt ned sej så djupt i diket utan att ens veta hur man ska komma loss OCH rädda ansiktet samtidigt vilka korkskallar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here