Ukraina: Storbritannien uppges hota Ryssland med kärnvapen

11
1756
Bild i Pål Steigans nättidning.

Denna artikel av Thomas Röper publicerades 8 maj på Anti-Spiegel med originaltitel: Wegen der Ukraine: Großbritannien droht Russland mit atomaren „Vergeltungsschlag“ och därefter översatt av Rune G. på Derimot.no Sedan publicerad
i Pål Steigans nättidning https://steigan.no/2022/05/ukraina-storbritannia-truer-russland-med-et-kjernefysisk-gjengjeldelsesangrep/.

Därefter översatts av Rolf nIlsson för Globalpolitics.se

_____________________________________________________________________

Ukraina: Storbritannien hotar Ryssland med kärnvapen-vedergällning

Den brittiska regeringen har öppet hotat Ryssland med kärnvapen-vedergällning för ryska synder i Ukraina. Är politikerna i London fortfarande vid sina sinnens fulla bruk?

 Den tyske kommentatorn Thomas Röper påpekar att man i Moskva tar den här typen av hot på dödligt allvar. Han vidarebefordrar en översättning av en sändning i rysk tv, som borde få folk i väst att inse att det här inte är något okunniga politiker borde få leka med.

Den för tillfället kanske klumpigaste, men säkert farligaste kvinnliga politikern i (väst)världen är den brittiska utrikesministern Liz Truss. I början av mars gjorde hon ett uttalande som förde världen mycket närmare ett kärnvapenkrig, när hon kom sig för att säga att Nato kan vara inblandat i konflikten i Ukraina. När ingen i Nato motsatte sig detta satte Ryssland sina kärnvapen i hög beredskap. Tydligen hade ingen sagt till den här damen att hennes uttalanden kunde tas på allvar av ”den andra sidan”, när hon talar i egenskap av utrikesminister i kärnvapenmakten Storbritannien, som också är NATO-medlem.

Liz Truss Official Portrait. Wikipedia

Liz Truss har redan vid flera tillfällen på ett övertygande sätt visat sin inkompetens och framförallt sina bristande allmänkunskaper. Strax före sin resa till Moskva i början av februari höll hon ett offentligt tal med så mycket historiskt nonsens att hon själv från det ryska utrikesdepartementet bara fick hån som svar.

Och när hon så anlände till Moskva visade sig samtalen med utrikesminister Lavrov vara helt meningslösa, när hon även bakom stängda dörrar bara upprepade de samtalspunkter hon brukar framföra till pressen, och så, på toppen av det hela – som ett slags bonus – visade sin totala brist på kunskap om Ukrainas och södra Rysslands geografi, detaljerna hittar du här.

(Från artikeln som det länkas till: ”Då riktade han (Lavrov) sig med denna fråga till sin brittiska kollega: Erkänner du Rysslands suveränitet över regionerna Rostov och Voronezh, eller?

 Efter en kort paus förklarade Storbritanniens utrikesminister Liz Truss att hennes land aldrig skulle erkänna Rysslands suveränitet över dessa regioner. Deborah Bonnert, den brittiska ambassadören i Ryssland, var tvungen att ingripa, och hon förklarade noggrant för Truss att dessa faktiskt är ryska regioner.” O.a. )

Den gången undrade observatörer hur Lavrov skulle kunna prata om krisen med en kvinna som inte ens vet vilka städer som ligger i vilka länder.

Nu har Liz Truss – den här gången tillsammans med sin chef, den brittiske premiärministern Boris Johnson, återigen nästan lett världen in i ett storkrig. Detta rapporterades av rysk tv söndagen den 27 april, i dess veckovisa nyhetsöversikt, och jag har översatt det här inslaget.

Innan vi kommer till översättningen kommer jag att presentera lite bakgrundsinformation, som är viktig för att förstå. Inslaget talar om att förvandla ett land till ”radioaktiv aska”. Denna formuleringen har blivit ett vanligt uttryck i Ryssland, eftersom det redan 2014 fanns en fara för kärnvapenkrig, och då hänvisade programledaren till USA och sa att de inte fick tro att de kunde vinna ett kärnvapenkrig, eftersom Rysslands andraslags-förmåga skulle vara tillräcklig för att ”förvandla USA till radioaktiv aska.”

Västerländska medier valde att bara ta upp detta uttryck ensamt och hävdade sedan att programledaren hade hotat med en kärnvapenattack mot USA. Att han tvärtom hade pratat om en amerikansk kärnvapenattack mot Ryssland och om Rysslands reaktion på den, nämnde inte medierna i väst. Men när västerländska media den gången reagerade så hysteriskt, har begreppet ”radioaktiv aska” i Ryssland för många också blivit till en synonym för desinformationen i västerländsk media.

Detta är något man alltså bör känna till innan man värderar inslaget. Nu kommer vi till översättningen av inslaget på rysk tv.

Översättningen börjar:

Bara en avfyrning: Storbritanniens lek med ett kärnvapenkrig

När det kommer till Ukrainas öde har Storbritannien en ganska speciell roll. Premiärminister Boris Johnson och utrikesminister Liz Truss övertalar Kiev och Zelenskij personligen, att inte sluta ett fredsavtal med Ryssland, utan att fortsätta kämpa, trots förlusterna, och utlovar hjälp och till och med en kärnvapenattack mot Ryssland. Zelenskij lyssnar uppmärksamt, tror på ett mirakel och håller därmed fast vid sin linje, vilket innebär självmord för Ukraina.

Liz Truss och Boris Johnaso. Express.co.uk

England däremot bluffar och tänker inte alls på det pris som Ukraina och det ukrainska folket kommer att få betala, när stridshandlingarna fortsätter. För dem är det viktigare att utmatta Ryssland, och att framställa sig som den modiga som pratar med och kommer med hot mot Moskva. Utan någon kunskap om verkligheten har Liz Truss ordagrant gjort följande uttalande: ”Vi kommer att rycka längre och snabbare framåt för att fördriva Ryssland från hela Ukraina.”

För det första: Är detta ett medgivande av att Storbritannien verkligen också är i krig med Ryssland i Ukraina?

För det andra: Vad innebär det egentligen att ”rycka längre och snabbare framåt”? Nu besegras den ukrainska arméns huvudstyrkor systematiskt i Donbass. Det har aldrig funnits några tvivel om resultatet. Vart är London på väg och med vem?

Ändå är det lätt att se vilken väg de har slagit in på, särskilt efter att premiärminister Boris Johnson förklarat att Storbritannien – i händelse av att Ryssland använder massförstörelsevapen i Ukraina”förbehåller sig rätten att vidta vedergällningsåtgärder” utan att konsultera Nato. Låt oss ta en närmare titt på vad detta betyder. Det är känt att väst planerar provokationer i Ukraina och kommer att iscensätta en rysk attack med kemiska vapen och till och med taktiska kärnvapen. De kommer att göra det där. De har skaffat sig stor erfarenhet av att utföra bedrägerier av denna typ, både i Syrien och nu även i Ukraina. Så Boris Johnson är villig att följa upp ett så ondskefullt spel med en kärnvapenattack mot Ryssland? Det måste vara vad han menar, eller hur? Låter det som inget annat än ett hot om en attack mot Ryssland? Eller är de faktiskt inte riktigt medvetna om vad de säger?

Efter det olämpliga uttalandet av den brittiska utrikesministern Liz Truss, att detta skulle kunna eskalera till en ”Ryssland-NATO-konflikt” satte president Putin Rysslands kärnfysiska avskräckningsvapen i särskild beredskap. Enkelt uttryckt: Vi är redo. Vad kommer efter Boris Johnsons ord om en ”vedergällningsattack” mot Ryssland?

Det verkar som om det på de brittiska öarna finns en tendens att göra ogenomtänkta uttalanden. Varför hotar man det enorma Ryssland ,när man befinner sig på en liten ö? Ön är så liten att en enda Sarmat-missil räcker för att sänka den en gång för alla. Allt är redan beräknat. Och det är faktiskt britterna själva som har räknat ut det. För att ingen ska klaga på ”radioaktiv aska” väljer jag här att citera den engelske journalisten Will Stewart från Daily Mails omnämnande av den ryska Sarmat-missilen, den kraftigaste missilen i världen: ”Det nya dödliga hypersoniska vapnet är kapabelt att kringgå USA:s missilförsvar och att förstöra ett område lika stort som Texas eller England.” Och det bara med en avfyrning, Boris. Och England är borta. För evigt. Varför provocera fram det? (Anti-Spiegel: Den nya ryska Sarmat-missilen kan bära över 20 kärnstridsspetsar, därför kommer faktiskt en enda sådan missil att vara nog för att utplåna Storbritannien.)

Den andra möjligheten är att sänka Storbritannien till havets djup. En rysk undervattens robotdrönare, Poseidon, närmar sig sitt mål på en kilometers djup med en hastighet av 200 kilometer i timmen. Det går inte att stoppa denna undervattensdrönare. Stridsspetsen har en sprängkraft på upp till 100 megaton. Om denna termonukleära torped skulle explodera utanför den brittiska kusten skulle det utlösa en gigantisk våg – en tsunami upp till 500 meter hög. Detta vattenberg skulle också föra med sig extrema stråldoser. När den färdas över de brittiska öarna kommer den att förvandla det som finns kvar av dem till en radioaktiv öken, som för alltid kommer att vara obrukbar. Vad är det för ett slags perspektiv?

Putin varnade ju redan den 24 februari:

”Nu några viktiga, mycket viktiga ord till dem som kan frestas att blanda sig i händelserna utifrån. Vem som än som försöker ingripa, för att inte tala om att utsätta vårt land eller folk för fara, måste vara klar över att Rysslands svar kommer att följa omedelbart och få konsekvenser som aldrig tidigare skådats i historien. Vi är förberedda på alla möjliga händelseförlopp. Alla nödvändiga beslut i detta avseende har fattats. Jag hoppas att det är uppfattat.”

Och så igen – som en påminnelse – även denna vecka. Vände han sig då till britterna? ”Låt mig än en gång understryka: Om någon har för avsikt att blanda sig in i händelserna utifrån och att utgöra ett oacceptabelt hot av strategisk karaktär mot Ryssland, måste de vara medvetna om att våra motangrepp kommer att följa omedelbart och blixtsnabbt. Vi har alla medel för att kunna göra detta. Medel som ingen annan i nuläget kan skryta med. Och vi kommer inte att skryta, utan kommer att använda dessa medel om det blir nödvändigt. Och jag hoppas att alla är medvetna om att vi redan har fattat alla beslut i det avseendet”, sa den ryske presidenten.

När vi pratar om beslut, då är det givetvis att sätta våra kärnvapen i ett särskilt beredskapsläge. Det är det ena. För det andra: Det finns förmodligen ännu fler beslut, vilka inte nämns offentligt.

Och för det tredje har vi presidentens dekret av den 2 juni 2020, om grunden för Rysslands politik för kärnvapenavskräckning. Det står svart på vitt när Ryssland kommer att använda kärnvapen: ”Ryska federationen förbehåller sig rätten att använda kärnvapen som svar på att kärnvapen och andra massförstörelsevapen används mot federationen själv och/eller dess allierade.” En sådan utveckling önskar vi inte under några omständigheter. Alltså bör heller inte britterna önska det.

Och en annan viktig detalj. Ryssland har inte för avsikt att använda kärnvapen i Ukraina. Sergej Lavrov har sagt det upprepade gånger. Och det finns inga omständigheter i Ukraina som skulle kunna motivera det. Det här är vilda planer som inte har någon grund i verkligheten, men som presenterades för allmänheten av CIA-chefen William Burns. Det var han som satte myten om en eventuell rysk användning av taktiska kärnvapen i omlopp. Den plockades sedan upp av Zelenskij och Boris Johnson hotade Ryssland med en attack, påstådd ”som vedergällning”. Alla borde lugna ner sig. Det här ämnet är för seriöst för att skämta om.

Översatt av Rune G. för derimot.no.

 

Föregående artikelSkall vi medborgare få besluta om att bryta landets 200-åriga alliansfrihet och söka medlemskap i Nato?
Nästa artikelIndien och Tyskland utbyter åsikter om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Detta proxykrig har tyvärr alla förutsättningar (att mellan olika språk, inklusive den så omfattande som gamle legendariske tyske HVA-chefen general Markus Wolf kallade ”Nato-kinesiskan” som till och med förvillar de mest erfarna underrättelseagenter), att sätta huvuden i yrsel och förvirrade tankar till och med hos så pass okunniga och rentav för ämnet olämpliga politiker som Tories-engelskan Liz Truss.

  Ukraina är inte och kan inte bli med i NATO, men NATO däremot, är verkligen i Ukraina. Nato slåss där modigt, ja, till siste ukrainare om så behövs!

  Vi skulle behöva ett fredsavtal snarast som klargör vilka principer, parter och landsdelar som skall tillhöra Ukraina och vilka som tillhör Ryska federationen. När kriget väl är över kan mycket väl utseendet geografiskt på slagfältet vara ungefär desamma som den 24 februari: Krim ÄR ryskt, Donbass kan VILJA BLI ryskt eller kvarstå ukrainskt -och Ukraina och Ryssland måste ingå avtal om vilka territorier som skall tillhöra vem -och att båda länders säkerhetsintressen tillvaratas på lika och jämlik nivå. Dit hör den av Kiev föreslagna neutralitetsstatusen med internationella säkerhetsgarantier via bland andra Förenta Nationerna och Europeiska unionen och förbud mot aktiva, öppna, hemliga och politiskt aktiva fascistiska rörelser liksom mot dem som har sådan bakgrund att delta i Ukrainas politiska liv – samt förbud mot sådana symboler som omfattas av 1940-talets nazistiska krigsbrott i Ukraina och av dess partners och medlöpare.

  Liz Truss skulle verkligen behöva gå i en geografikurs några år framöver, innan hon och den övriga Boris Johnsons lysande Tory-intelligentsian ställer till med mer våld och krig över östra Centraleuropa.

 2. Putin har implicit hotat hela väst med kärnvapen för att få igenom sin vilja i Ukraina, men Ukraina slåss hjältemodigt för sin överlevnad. UK kan naturligtvis slå tillbaka mot ryska imperiet om det anfaller väst med kärnvapen, den doktrinen kallas MAD. Ömsesidig utrotning. Om den inträffar startas den av Putin. Vare sig Storbritannien eller något annat västland kommer att starta kärnvapenkrig med Ryssland, men vad Putin gör vet ingen. För några månader sen verkade allt detta otänkbart, sen gav han marschorder.

  Rysla armén spränger broarna bakom sig i norra Ukraina, det är vad den som retirerar gör. De har inte manskap till att besegra Ukraina.

  • Tveksam tolkning. Ryssland är dock varken först eller störst:

   Hämtat ur :Empire and the Bomb ,Joseph Gerson,2007.
   1946 Truman hotar Sovjet angående norra Iran
   1948 Truman sänder bombplan med kärnvapen för att hota Jugoslavien.
   1948 Truman hotar Sovjet som svar på Berlinblockaden
   1950 Truman hotar Kina när USA omringade Chosin reservoaren i Korea.
   1953 Eisenhower hotar Kina och kräver at de avslutar Koreakriget på villkor som USA dikterar.
   1954 John Foster Duller erbjuder Frankrike kärnvapen för att avsluta belägringen vid Dien Bien Puh Vietnam.
   1954 Eisenhower använder kärnvapenbestyckade plan för att försärka den CIA stödda kuppen i Guatemala.
   1958 Eisenhower beordrar Joint Chefs of Staffs att förbereda för kärnvapnanfall mot Kina om de invaderar Quemoy.
   1961 Kennedy hotar Sovjetunionen under Berlin krisen.
   1962 Kubakrisen
   1967 Johnson hotar Sovjet vid kriget i mellanöstern
   1967 Johnson hotar med kärnvapen för att bryta belägringen av KehSanh
   1969 Nixon´s november ultimatum mot Vietnam
   1970 Nixon signalerar att USA är beredd att att utkämpa ett kärnvapenkrig vid Svarta SEptember i Jordanien.
   1973 Kissinger hotar Sovjetunionen under de sista timmarna i ”Oktoberkriget” i mellanöstern
   1973 Nixon hotar att använda kärnvapen i Vietnam
   1973 Försvarsminister Schlesinger hotar att hotar nordkorea med kärvapen återgäldning om de attackerar sydkorea.
   1980 Carterdoktrinen annonseras
   1981 Reagan bekräftar Carterdoktrinen
   1990-91 Bush hoter Irak unde grulfkriget
   1993 Clinton hotar nordkorea
   1994 Clinton konfronterar Nordkorea
   1998 Clinton hotar Irak med ett kärnvapenanfall.
   2001 USAs kärnvapen styrkor sätts på högsta beredskap vi 11 septembe r
   2001 Försvarsminister Donald Rumsfeld överväger att sända kärnvapen till de Afghanska
   grottorna där Osama bin laden antas residera.
   2002 Bush hotar med kärnvapen mot Irk.
   2003 USA hotar Nordkorea
   2006 USA hotar att bomba Iran med ”bumker busters” kärnvapen.

  • Lill-Britannien få akta sig annars kommer General Zircon och Sarmat sänka lilla ön i botten av Nordsjön, innan ens de dryga och dumma ledarna fattar what hit them 🤣🤣🤣.

   Lönndom få vara försiktigt med hur hen väljer sina ordm när det saknas täckning

  • Gerhard.
   Nej Gerhard, Putin har inte hotat någon med kärnvapen. Som artikeln påpekar så är det detta skämt till politiker som kallas Lizz Truss som svamlar på ett sådant sätt så att kärnvapen kommer med i spelet.

   UK och Polen har blivit något av den totala politiska härdsmältans hemländer och det är där det stora hotet mot mänsklighetens överlevnad finns. Både Truss, Johnson och Polens ledare passar bättre på sluten anstalt än i politiken.
   I USA verkar det i själva Pentagon finnas dom som bromsar liknande vansinnigheter. Iallafall när Ryssland är motståndaren.

  • Svar till Gerhard Roos 11 maj, 2022 At 16:20
   Du påstår att ”Ukraina slåss hjältemodigt för sin överlevnad”.
   Kan så vara.. Men Äventyret för de väpnade styrkorna i Ukraina på ön Zmeiny gick helt åt helvete:
   Ryssland organiserade kompetent en fälloperation.
   Ett försök från Ukrainas väpnade styrkor att genomföra tvångsinfångandet av den strategiska ön Serpents i Svarta havet visade sig vara en verklig katastrof för Ukraina.
   Denna slutsats gjordes av den militära observatören av Komsomolskaya Pravda Viktor Baranets.
   I en intervju med informationsportalen Narodny Novosti talade Baranets i detalj om ett annat meningslöst äventyr för Ukrainas väpnade styrkor, och förklarade också varför Kievs försök att ta kontroll över en strategiskt viktig punkt slutade i ett fullständigt fiasko.
   Viktor Baranets påminde om att på tröskeln till den 9 maj försökte enheter från de väpnade styrkorna i Ukraina att genomföra en snabb operation för att fånga Zmeiny Island, som tidigare hade befriats av den ryska väpnade styrkan.
   Den ukrainska armén, med hjälp av stridsflygplan och landstigningsfartyg, ville landa på ön, men det blev ingen rungande ”seger”. Under sitt äventyr förlorade Ukrainas väpnade styrkor omkring 50 personal, fyra militära flygplan, omkring trettio UAV, samt tre båtar och tio helikoptrar.
   Enligt en militärexpert försökte Kiev återta kontrollen över ön, eftersom det är en strategiskt viktig punkt. Ön är nödvändig för att Ukraina ska kunna utföra sjöleveranser av västerländska vapen.
   Ryssland var väl medvetet om att de ukrainska myndigheterna med största sannolikhet skulle försöka ta Serpents’ Island med våld.
   Den ryska armén och enheterna i området var redo för olika provokationer av Ukrainas väpnade styrkor, efter att ha organiserat en fälloperation på ett kompetent sätt.
   Vi talar om ett visst trick, som gjorde det möjligt att lura kommandot över den ukrainska armén.

   ”Kampspotentialen hos de styrkor som används av Ukrainas väpnade styrkor påstås ha överträffat vår med 20 gånger. Genom att veta detta, kom högkvarteret för Svartahavsflottan på en fälloperation. De skapade en imitation av att en del av vår garnison lämnade ön.
   Våra tappra trupper krossade noggrant hela armadan och lämnade mer än 50 personer nära ön som blev offer för detta äventyr, förklarade Baranets.
   Militärexperten är säker på att de ukrainska myndigheterna, efter att ha genomfört ett sådant misslyckat äventyr på ön Serpents, sannolikt inte kommer att ge upp nya provokationer. Med största sannolikhet kommer Ukrainas väpnade styrkor att göra nya försök att beslagta territorier under Rysslands kontroll med våld.
   https://riafan.ru/23193296-avantyura_vsu_na_ostrove_zmeinii_rossiya_gramotno_organizovala_operatsiyu_lovushku

 3. För att vara en av USA:s ömkligare vasallstater så har Lillbritannien en väldigt hög svansföring! Nu är väl den konventionella brittiska militära förmågan ganska obetydlig i sammanhanget och likaså deras kärnvapenarsenal som är ca 120 till antalet. Men visst, vill Boris Johnson begå självmord och dra med resten av britterna så får han väl försöka.

 4. Dammtussen Liz Truss få hålla truten. Annars kommer General Zircon eller Sarmat fixa den åt henne för alltid!

 5. https://www.anti-spiegel.ru/2022/warum-der-9-mai-den-russen-so-wichtig-ist-und-wie-im-westen-die-geschichte-umgeschrieben-wird/

  I länken mera från Thomas Röper: Två kända tyska politiker har sagt att de varken är rädda för ett atomkrig eller ett tredje världskrig. I takt med att knäppgökarna i regeringsställning blir alltfler ökar faran för ett storkrig. Tyska politiker beter sig som man gjorde i USA på femtiotalet då man lärde skolbarnen att ducka för atombomber genom att gömma sig under skolbänkarna.

  Självöverskattningen är en ännu större fara än okunskapen om krigets verkningar. Man inbillar sig att den egna sidan är oöverträffbart starkare och därmed osårbar. Man kan därför provocera i det oändliga utan hänsyn och man kan sedan slå till när man önskar och under de mest triviala förevändningar. Det förklarar varför Ryssland gång på gång tvingats påpeka och demonstrera att de inte kommer att förbli overksamma om de attackeras. Något ljushuvud i Washington har begripit vad klockan är slagen och benämnt haket man driver ”Ground Zero”, platsen där den stora laddningen tar mark. Hoppas att folket på The Hill gör ett besök och tänker efter.

  • Washington är väl huvudmålet för en rysk svarsattack om de blir anfallna det borde ju även den mest korkade skrivbordgeneral i västvärlden begripa. Men det är nog så att går det så långt är råttorna som drar igång kriget redan i sina skyddsbunkrar och låter vanligt folk bokstavligen ta smällen. Tyvärr har det väl visat sig att alltför många politiker och andra maktpersoner i väst är beredda att starta krig…En figur som Bill Gates har ju t ex offentligt sagt att antalet människor på jorden borde reduceras kraftigt! Han kan ju i så fall göra mänskligheten en tjänst och börja med att hoppa utför ett stup själv! En god början i så fall!

 6. Ryssland kan utplåna Lill-brittanien utan MINSTA besvär ens OCH jävligt fort kommer det att gå. När vi pratar kärnvapen,det måste kollas upp själva för att förstå hela läget. Kolla upp Rysslands kärnvapen arsenal noga,både till antalet och kraften,från haven,marken och luften. Kolla bara upp läget här,och jämför sedan med Lill-brittaniens. Hahahaha det är inte roligt,och jag kan INTE ens fatta hur pantade dessa Lill-brittanien är, med både klantskallarna Liz Truss och Boris Johnson. Dessa är riktiga idioter från början till slut,inte bara här och nu. Dessa har varit riktiga klantskallar från början. Boris hade även varit ute från före våren nu,om det inte vore för Ukraina krisen

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here