Ukrainas drönare slår till mot ryska oljeraffinaderier komplicerar Bidens omvalsbud

5
510

En artikel av Andrew Korybko.

https://korybko.substack.com/p/ukraines-drone-strikes-against-russian

Zelenskys beslut att hålla Bidens kandidatur som kommande president som gisslan genom att hota att släppa lös en massiv ekonomisk kris som hämnd för kongressens dödläge för Ukrainas hjälp kan bli hans undergång. Han biter inte bara i handen som matar hans regim på skattebetalarnas öre utan hotar också USA:s objektiva nationella intressen.

CNN publicerade en detaljerad del på tisdagen om hur ”Ukrainas AI-aktiverade drönare försöker störa Rysslands energiindustri. Än så länge fungerar det”. Även om en icke namngiven källa nära programmet sa till dem att ”Flygningarna bestäms i förväg med våra allierade, och flygplanen följer färdplanen för att göra det möjligt för oss att träffa mål med meter av precision”, finns det skäl att tro att USA är mot den här typen av attacker. Inte minst bland dem är vad CNN själv rapporterade i samma stycke.

Enligt dem, ”ukrainska angrepp på raffinaderier har fått de globala oljepriserna att stiga, med Brent-råolja upp nästan 13% i år, vilket gör politiker i USA oroliga för deras potentiella ekonomiska inverkan under ett viktigt valår.” De citerade också en expert som hävdade, ”Det var avtalet med Ukraina: Vi kommer att ge dig pengar, vi kommer att ge dig vapen, men håll dig borta från exportanläggningen, håll dig borta från rysk energi, för vi vill inte ha en massiv energikris.”

Den personen tillade med hänvisning till kongressens dödläge för Ukrainas hjälp att ”Om de inte får de vapen och pengar som de lovats, vad är deras incitament att hålla sig till det avtalet med Washington?” Detta stämmer överens med vad Zelensky själv antydde i en intervju med Washington Post i slutet av förra månaden när han avslöjade att ”USA:s reaktion var inte positiv mot [vi attackerade ryska oljeraffinaderier]…(men) Vi använde våra drönare. Ingen kan säga till oss att du inte kan.”

Utrikesminister Blinken upprepade den känslan på en gemensam presskonferens med sin franska motsvarighet på tisdagen när han sa som svar på en fråga om dessa oljeraffinaderistrejker att ”vi varken har stöttat eller möjliggjort angrepp från Ukraina utanför dess territorium.” Han tillfrågades om detta efter att ett ukrainskt drönaranfall riktade sig mot Rysslands tredje största raffinaderi i Republiken Tatarstan, som ligger i landets hjärta, hela 800 mil bort från frontlinjerna.

När man reflekterar över Blinkens uttalande, CNN:s rapport och Zelenskys tidigare ord, verkar det verkligen vara så att USA inte vill att Ukraina ska slå till mot ryska oljeraffinaderier av rädsla för att den massiva energikrisen som detta skulle kunna katalysera skulle kapsejsa Bidens valkampanj. Om det verkligen är dess position, väcker det frågan om vilka allierade som bestämmer flygvägarna för dessa drönare och varför Zelensky skulle riskera att Trump återvänder till makten när han är mycket mindre pro-ukrainsk än Biden är.

Det kan mycket väl vara så att det finns splittringar inom Nato kring dessa attacker precis som RT redaktionellt när han uppmärksammade hur Blinkens franska motsvarighet verkade stödja de senaste attackerna i sitt svar på frågan som de ställdes under tisdagens presskonferens. Frankrike kan därför tillhandahålla denna typ av bistånd, som också skulle kunna kompletteras med Storbritanniens och andra länders kompletterande bidrag, antingen på egen hand eller som en del av en gemensam ansträngning.

När det gäller varför Zelensky skulle vilja riskera Bidens position och riskera Trumps återkomst, kan han ha ett ”gudskomplex” efter att ha blivit så kraftigt uppskattad som en Churchilliansk ledare under de senaste två åren, vilket kunde ha blivit en del av hans identitet trots att media surnat på honom sedan förra sommaren. Enligt hans bedömning kommer Biden att på något sätt få republikanerna att godkänna mer Ukraina-stöd under smärta av att han släpper lös en massiv energikris genom att slå ut mer av Rysslands raffinerings- och exportkapacitet.

Biden skulle redan ha fått republikanerna att göra detta om han kunde, så det är vanföreställningar för Zelensky att föreställa sig att det kommer att göra en positiv skillnad att hålla sin valkampanj som gisslan. Om något, en bredare medvetenhet om hans tuffa taktik bland republikanerna kan ytterligare stärka deras motstånd mot att godkänna mer Ukraina-stöd eftersom Zelensky inte bara håller Bidens möjliga omval som gisslan, utan även hela den amerikanska ekonomin och därför också hotar USA:s mål. nationella intressen.

Skulle han godkänna en serie strejker som katalyserar den massiva energikrisen som Biden-administrationen fruktar, då kan den mest hökaktiga anti-ryska djupstatsfraktionen som är ansvarig för att på konstgjord väg upprätthålla denna konflikt förlora det inflytande som den utövar över beslutsfattare. Deras jämförelsevis mindre hökaktiga rivaler kan ersätta sin dominerande roll i det scenariot och möjligen övertyga Biden-administrationen att äntligen gå med på en pragmatisk kompromiss för att få ett slut på konflikten.

Zelenskys beslut att hålla Bidens omvalsbud som gisslan genom att hota att släppa lös en massiv ekonomisk kris som hämnd för kongressens dödläge för Ukrainas hjälp kan bli hans undergång. Han biter inte bara i handen som matar hans regim på skattebetalarnas öre utan hotar också USA:s objektiva nationella intressen. Desperationen som hans styrkor känner på slagfältet driver honom att ”bli skurk”, men hans beskyddare kanske snart tröttnar på detta och beslutar att ersätta honom efter att hans mandatperiod går ut den 21 maj.

Föregående artikelDen multipolära världens födelse. Hur Ryssland ser på sin roll
Nästa artikelVilka intressen styr världen? Läs ”Folkfienden”!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det förvånar mig hur dessa s.k. ”drönare”, alltså små bestyckade fjärrstyrda attackflygplan, kan flyga fritt över öppet luftrum?
  Särskilt snabba tror jag inte de är och länder brukar noga övervaka sina luftrum vilken trafik som försigår där.
  Är de möjligen för små för att kunna upptäckas?
  Teoretiskt skulle de här bestyckade drönarna kunna kollidera med civilflyg vilket skulle få hemska följder och även risk till länder allierade med fienden vilket självklart skulle få politiska konsekvenser.

  Annars var inlägget intressant att läsa.
  Zelensky är förmodligen mycket pressad nu när vapenleveranserna från Västvärlden tryter samtidigt med antalet soldater villiga att kriga.

  Något annat är intressant att notera är hur Ukrainas allierade land Sverige helt verkar sakna förmåga till handling och beslut.
  Jag tror inte Sverige har någon egen kontroll över militärt bistånd till Ukraina.
  Det, såväl som det mesta annat styrs numera utifrån.
  Det är en del av avnationaliseringen samt den politiska storsatsningen om ”Sveriges integrering med Omvärlden”

  Jag tror det finns en risk med denna samarbetssatsning över Europa.
  För vad skulle hända om unionen spricker?
  Kan Sverige hitta tillbaka eller blir det fullständigt kaos med alla internationella reformer som genomförts.

  Ryssland skulle internationaliseras efter Sovjetunionens sammanbrott.
  Vi vet de flesta att det inte gick särskilt bra.
  Kanske den ryska kulturen och traditionen var för stark?

  Fler än jag här känner nog till de politiska försöken här att utplåna Svensk kultur och tradition.
  Där har asyl- och migrationspolitiken spelat en viktig roll.

  Ryssland tror jag finner sin egna identitet trots Västvärldens försök till utplåning från 1990-talet.
  Däremot den Svenska Identiteten tror jag för alltid kommer vara förspilld.
  Kanske den svenska kulturen och traditionen var för svag och således blev ett lätt byte för dem progressiva krafter som ville ”förändra”?

  Jag tror att Sverige utan EU, då går allt kaputt och politikerna står handfallna och intet kan göra vilket i vissa sociala delar visat sig redan nu.
  Men ej att förglömma när kaos uppträder då öppnar sig plötsligt möjligheten till den verkliga förändringen.

  Om Sverige misslyckades med sin Europasatsning, kanske satsning på samarbete med Asien skulle bli så mycket bättre?
  Det gäller bara att väcka folkets entusiasm och minska dess motstånd.
  I helgen var det en demonstration i Stockholm att ”Ta tillbaka SVT”.
  Det menar jag kan vara ett steg i rätt riktning.
  Samt en väg bort från Borgarens strävan om ”business as usual”

 2. Förstår inte varför man strejkar på ryska oljeraffinaderier. Har de inte kollektivavtal eller är detta vilda strejker?
  Det som verkar mest märkligt att att ukrainska drönare för att arbetarna på ryska företag inte vill gå på jobbet? Artikeln menar att ”Skulle han godkänna en serie strejker som katalyserar den massiva energikrisen”.
  Myket konstigt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here