Ukrainska drönarangrepp i Ryssland använder västerländsk underrättelsetjänst?

17
1170
Illustration: ShutterstockDenna artikel av David DeCamp publicerades först av Antiwar.com

USA räknar med att ukrainska drönarattacker i Ryssland kommer att öka ännu mer.

Av Dave DeCamp .

The Economist  rapporterade på söndagen  att Ukrainas ökande drönaranfall inuti Ryssland genomförs med hjälp av underrättelser som samlats in av Kievs västerländska stödjande.

Rapporten citerade källor nära ukrainska drönarutvecklare och ukrainska militära insiders, inklusive en drönarsamordnare inom Ukrainas militära underrättelsetjänst. Det gick in i detalj om planeringen som är involverad i drönarattackerna, som innebär att man samlar in underrättelser om ryskt luftvärn.

”Operatörer börjar tidigt på morgonen (när försvararnas koncentration kan avta) och använder en attackorder utformad för att hålla flygvapnet sysselsatt. De samlar in underrättelser (ofta från västerländska partners) om radar, elektronisk krigföring och luftförsvarstillgångar”, står det i rapporten.

Eftersom Ukraina avsevärt har intensifierat sina drönaranfall i Ryssland, har Biden-administrationens tjänstemän insisterat på att USA  inte ”uppmuntrar eller möjliggör” operationerna . Rapporten motsäger påståendena, eftersom USA är den ledande västerländska stödjaren till Ukrainas krig mot Ryssland.

Washington  Post-krönikören David Ignatius  rapporterade på söndagen att USA förväntar sig att ukrainska drönarangrepp mot Ryssland kommer att öka ännu mer. Han beskrev en uppsjö av 42 drönare riktade mot Krim på fredagen som ”en försmak av vad som väntar” .

Economist-rapporten  sa att ett syfte med drönaranfallen, som innebär att man träffar bostadshus i Moskva, är att ha en ” psykologisk inverkan” på ”vanliga ryssar” opåverkade av kriget, vilket innebär att de medvetet riktar sig mot civila.

När ukrainska attacker mot Moskva först blev vanligare förra månaden sa   Yurii Ihnat, talesman för det ukrainska flygvapnet, att ”nu påverkar kriget dem som inte var oroliga” . President Volodymyr Zelensky säger att kriget återvänder till Rysslands ” symboliska centra” .

Den ukrainska militära underrättelsekällan säger till  The Economist  att drönarattackerna även riktar sig mot militära områden, som ryska flygbaser. ”Vi svarar på vädjanden från våra brigader. De berättar att de vet var ryska vapen förvaras, men att de inte har något sätt att träffa dem, och de ber oss att hjälpa till, säger källan.

Föregående artikelOligarkin Ukraina
Nästa artikelDubbelmoral: Lätt att använda och dubbelt så bra?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Eftersom det handlar om luftburna vapen passar jag på att göra några förtydliganden till den rapport som cirkulerar i alternativa och möjligen i MS-media om hur Gaddafi undkom ett mordförsök som i stället ledde till ett nedskjutet passagerarflyg i Italien 1980.

  Rapporten innehåller vissa felaktigheter dels beroende på att de som berättar inte ännu var yrkesaktiva, eller att de i Italien som var det minns detaljer fel.

  Gaddafi var på väg hem till Tripoli från Italien men fick ett tips från Bettino Craxi att hans hemresa låg under hot. Vad Gaddafi gjorde var att instruera sin pilot att ändra ruttplan och flyga hem via Malta.

  Detta undgick attentatets planläggare eftersom planen redan var igång för verkställande. När de franska jaktplanen var på plats mötte de ett italienskt passagerarplan som hade samma ruttriktning och likartat utseende som Gaddafis plan. Och det som kompletterade förväxlingen var att ett jaktplan kom från Tripoli för att eskortera Gaddafi. Alltså avfyrades missiler mot både passagerarplanet och jaktplanet som båda störtade. Och det var just det störtade libyska jaktplanet som fick de anhöriga till offren att misstänka att regeringen ljög om olycksorsaken. Om jag inte minns fel, var man tvungen att jaga planet ett tag och vraket upptäcktes först senare.

  De anhöriga lyckades bit för bit pussla ihop hur det hade gått till, redan på 80-talet och åtminstone på 90-talet fanns bilden tämligen klar, trots att ett antal nyckelvittnen hade omkommit på mystiskt vis. T.o.m. från regeringshåll kom medgivanden på tidigt 2000-tal.

  Det som bl.a. är fel i den aktuella rapporten är påståendet att Gaddafi inte gick ombord på militärflyget som sköts ned. Detta är dubbelt fel. Ett libyskt militärflyg sköts ned men det var jaktplanet som kom för att möta och inte för att plocka upp Gaddafi. Denne bordade sitt eget plan men detta lade om rutten i helt annan riktning. Ett annat fel är påståendet att man sköt mot libyskt flyg och av misstag träffade passagerarflyget. Det stora planet var huvudmålet för attentates förövare och sköts ned avsiktligt, misstaget bestod i felidentifikation. Ett ytterligare sätt för att fortsätta undanflykterna. Fel är även intrycket att Amatos utspel skulle komma som en nyhet. De anhöriga har vetat och informerat om saken redan i decennier.

  Och att tro, som f.d. premiärministern Amato uppmanar, att Macron skulle komma ut med sanningen är nog fåfängt.

 2. Det är väl ändå allmänt känt att det är USA i stor utsträckning som hjälper Ukraina med koordinater. Mycket bra av dem. Hoppas att de blir mer träffsäkra med tiden.

  Är det någon som kan tycka att det är fel att Ukraina börjar att attackera ickemilitära mål inne i Ryssland? Jag menar, Ryssland har angripit (och fortsätter angripa) mängder med städer och byar i Ukraina i snart två år. De ödelägger samhällen, mördar kvinnor, barn och civilister på löpande band. Inte för att retoriken ”tand för tand” är speciellt bra, allra helst inte när det kommer till människoliv, men för att få någon form av jämvikt så borde flyglarmen ljuda flera gånger varje natt i Moskva i 19 månaders tid samtidigt som städer, byar och regioner i Ryssland borde bombas sönder och samman.

  Jo, Ukraina får stöd och hjälp av västvärlden – den som jag stolt känner att jag är en del av. Samtidigt så får Ryssland stöd och hjälp av Nordkorea, Iran och Kina – de länder som jag föraktar mest här på jorden, jämte Eritrea. Men fint att så många av er är på Rysslands sida. Vore det kanske inte bättre att bara packa väskorna och ta jobb som fluffer i Kreml? Tror inte att så många här i vårt avlånga land hade saknat er 🙂

  • Den Globala Syd är med Ryssland. Det räcker gott och länge!
   USA/Nato och dylik avskum står på fel sida av historien (som vanligt kan man väl tillägga)
   Att hjälpa till i drönar terror kriget mot Ryssland kommer inte att ändra på faktum att landet 404 på ankomst.

   • Förstår inte riktigt vad du menar. Kanske är något socialistiskt kodspråk. ”Landet 404 på ankomst”?

    Varför är någon ”med Ryssland”? Har Ryssland gjort rätt som anfaller sitt grannland och mördar tusentals människor i parti och minut? På vilka grunder då?

    Det är oerhört svårt att förstå (för mig) att någon sällar sig till en diktator som Putler och rättfärdigar hans attacker på Ukraina. Är det så att ni inte ser Ukraina som en suverän stat? Det måste vara det. Men, då är det Ryssland utsätter Ukraina för någon slags folkmord som bedrivs i formen av ett inbördeskrig. Eller? Och då torde väl alla människor i världen vända sig emot beteendet?

    Missilerna flyger från Ryssland in i Ukraina. Stridsflygen och drönarna (i största möjliga utsträckning), stridsvagnarna och kanonmaten, helikoptrarna och konvojerna med soldater – de är på ukrainsk mark med Z. Det är Ryssland som attackerar Ukraina. Det är fegt, emot internationell rätt och det är vidrigt. Putler förtjänar att behandlas som Navalnyj med lite Novitjok i kalsongerna och sen en bur med vatten och bröd til the bitter end. Den kommer så småningom. Tyvärr faller inte det ryska systemet för det så det finns många andra maktgalna idioter redo att ta över. Det får vi tyvärr finna oss i.

    Men snälla ni – förklara för en uppenbart vilsen själ hur ni kan rättfärdiga Rysslands krig i Ukraina (nej, det är inte NATO’s krig mot Ryssland)? Hur och på vilka grunder ställer ni er bakom Ryssland i detta. Vilka värderingar vilar det stödet på?

    • Björn, berätta nu vad du tycker att USA skulle göra om Kina eller Ryssland ville placera en kärnvapenbestyckad bas tätt intill USAs gräns i Mexico.
     Berätta också vad du vet om Minskavtalet. Och vad Angela Merkel sa om dessa avtal.
     Och sen en sak till, berätta vad du anser om att den ukrainske folkvalde president Viktor Janukovytj avsattes genom en kupp som styrdes av USA.
     Berätta också vad du anser om att 14 000 ryska ukrainare dödades mellan 2014-2022 i Donbass.
     Sen vore det också intressant att veta, vad du tänker om att Zelenskyj vann valet 2019 för att han lovade att stoppa detta krig som ukrainska armén förde mot Donbass.
     Och sen ytterligare en sak, vad tänker du om att gator och broar och andra platser fick namn efter den kände nazikollabotören under andra världskriget, Bandera.
     Ser fram emot ditt svar!

     • Mycket bra Catarina. Dom som inte kan ge oss intelligenta svar på dessa frågor vet inte vad dom pratar om.

     • God afton Catarina.

      Det är alltid intressant när frågor besvaras med motfrågor. Men jag försöker besvara dina så kanske du kan besvara mina se .

      1) Vad jag tycker att USA skulle göra om Kina eller Ryssland ville placera en kärnvapenbestyckad bas nära USA’s gräns? För det första så tror jag att både Ryssland och Kina skulle vilja det. Men eftersom varken Mexico eller Kanada är intresserade av detta så är risken tämligen låg. Att Ukraina är en suverän stat och vill vara medlemmar i NATO gör läget helt annorlunda. (Ja, jag känner till Kubakrisen). Så vitt jag vet så betyder inte ett NATO-medlemskap att det måste finnas kärnvapenbaser i vederbörande land.

      Så din första fråga blir irrelevant då varken Kanada eller Mexico vill ha något att göra med Ryssland eller Kina militärt, medan Ukraina vill det. Men om vi tänker helt hypotetiskt så är jag tämligen övertygad om att USA skulle reagera. Vore det rätt att attackera något av sina grannländer? Nej. Lika lite som det är rätt att Ryssland attackerar Ukraina.

      2) Jag vet vad den upplevda bakgrunden till avtalet var, inklusive vad AM sagt i efterhand. Uttalandet stämmer säkert och innebär således att intentionen var att Ukraina skulle hinna bli starkare och därmed kunna försvara sin suveräna gräns. Helt enkelt ett politiskt spel. Jag vet också att Rysslands intention med sin tolkning av avtalet var att bättre kunna kontrollera ukrainsk politik. Således ytterligare ett politiskt spel.

      3) Janukovytj utsattes för hård press från Ryssland att inte ratificera samarbetsavtalet med EU som röstats igenom av parlamentet. Han drog sig senare närmare och närmare Ryssland, förmodligen för att han fruktade för sitt liv om han gick emot Putler. Folket som tidigare hade valt honom i ett i stort ärligt val valde därför att gå emot honom, då han motarbetade det parlamentet röstat igenom och det folket ville – knyta sig närmare väst och minska beroendet av Moskva. Helt rätt av folket att visa sitt missnöje och tvinga bort honom. Det var ingen kupp som styrdes av USA, utan av folket som han svek.

      4) 14 000 ryska ukrainare dödades inte mellan 2014 och 2022. Däremot dödades 6 500 militanta pro-ryska separatister tillsammans med 3 000 civila och drygt 4000 ukrainska soldater. Men fortsätt gärna förvrida sanningen. Du glömde fråga vad jag tycker om att en främmande makt (Ryssland) spelar huvudrollen i konflikten och förser separatisterna med vapen för att döda ukrainska soldater.

      5) Jag gillar inte politiska spel i för stor utsträckning. Tyvärr är lögner något vi ser i alla politiska sammanhang – inte minst här på hemmaplan eller ännu värre – i USA. Trump måste vara den mest patologiska lögnaren i modern tid. Vedervärdigt. Så som svar på din fråga – att det spelade en huvudroll i att Zelensky blev vald är en stor plump i protokollet.

      6) Det är vidrigt att nazister och andra ultrahögermänniskor hyllas på det sättet i Ukraina. Lika illa som om de skulle hylla Mao, Stalin eller andra massmördare. Azov vs Wagner – vidriga båda.

      Hoppas att du fick tillfredsställande svar på dina frågor.

     • – Placering av kärnvapenbestyckad bas i närheten av en nations gräns: Om en nation, inklusive Kina eller Ryssland, skulle försöka placera en kärnvapenbestyckad bas nära en annan nations gräns, skulle det sannolikt orsaka en betydande internationell oro och politisk spänning. Det skulle förmodligen leda till diplomatiska och politiska reaktioner från det land som känner sig hotat, och möjligen internationella insatser för att försöka förhindra sådana handlingar.

      – Minskavtalet: Minskavtalet är en serie avtal som har syftat till att lösa konflikten i östra Ukraina, särskilt i Donetsk och Luhansk-regionerna. Avtalet har varit föremål för fortsatta förhandlingar och har inte helt löst konflikten. Angela Merkel, som var Tysklands förbundskansler under en stor del av konflikten, har varit engagerad i fredsförhandlingarna och har uttryckt sitt stöd för Minskavtalet som ett försök att uppnå en diplomatisk lösning på konflikten.

      – Avsättningen av Viktor Janukovytj: Avsättningen av den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj 2014 följde efter omfattande protester och oroligheter i Ukraina, kända som Euromajdan. Det är en kontroversiell händelse med olika åsikter om hur det skedde och dess legitimitet. Vissa anser att det var en legitim folklig resning, medan andra ser det som en kupp. Diskussionen om detta ämne är mycket komplex och delas starkt.
      Dödsoffer i Donbass: Konflikten i östra Ukraina, särskilt i Donbass-regionen, har orsakat en betydande förlust av liv. Det har varit rapporter om både militära och civila dödsfall, och olika källor ger olika siffror. Det är en tragisk och komplex situation som har haft en betydande humanitär påverkan på regionen.

      – Volodymyr Zelenskyj och löftet om att stoppa kriget: Volodymyr Zelenskyj valdes till Ukrainas president 2019 med stöd av många som hoppades på en diplomatisk lösning på konflikten i Donbass. Han har arbetat för att försöka uppnå fred genom förhandlingar och diplomatiska insatser, men konflikten har fortsatt, även om det har funnits perioder med minskad våldsamhet.

      – Gator och platser som fått namn efter Stepan Bandera: Stepan Bandera var en ukrainsk nationalistledare under andra världskriget och har varit en kontroversiell figur. Vissa ser honom som en hjälte som kämpade för ukrainsk självständighet, medan andra ser honom som en kollaboratör med nazistregimen. Namngivning av gator och platser efter honom har orsakat debatt och konflikt, både inom och utanför Ukraina. Det är en politisk och historisk fråga som genererar olika åsikter.
      Sammanfattningsvis är dessa frågor komplexa och känsloladdade och involverar olika perspektiv och historiska faktorer. Diskussionen om dem fortsätter att vara föremål för debatt och analys i olika sammanhang.

     • Glöm ej att USA är helt ledande med kärnvapenbestyckade baser i andra länder. Omkring 700-800 militärbaser utomlands, medan Kina och Ryssland har färre än 10. Merkel har 2022 medgivit att hon inte arbetade för att tillämpa och stödja FN-stödda Minsk 2 – liksom Frankrikes expresident Hollande. Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna.
      Omvälvningen i Kiev 22-23 februari uppfyller väl kriterierna för statskupp.Ukraina februari 2014: Statskupp eller inte? Lika demokratiskt som om de Gula västarnas protester eller de mer aktuella proteterna i Frankrike lett till störtande av Macron, och etablerandet av en tydligt utlandstödd (Kina, Ryssland etc) reghim.

    • 1. Landet 404 är namnet för det som kommer efter att ukrozionazi regimen är kaput
     2. Majoriteten av världen är med Ryssland d v s fattar att detta är ett Nato/väst krig mot Ryssland för att förstöra landet. Och det är det sista majoriteten av världens länder vill. Tvärtom. GLÄDS ÅT RYSSLANDS SEGER ÖVER NATO/USA LEDDA KRIGET.
     3. Vad gäller väst propaganda om drogmissbrukaren och fifflaren Navalny Novichok så är min tips är vänd dig till tyskarnas säkerhetstjänst.
     4. Ryska missiler flyger över ukrozionazi regmimens territorium och anordnar ett möte mellan djävulen och urkozionazi militär + en hel del legosoldater från väst. Jo mindre antal ukrozionazi desto bättre för världsfreden.
     5. Svaret på din fråga blir således: Ryssland krigar mot ukrozionazi. Det är därför en hel värld stödjer Rysslands försvarkrig för att stoppa Natos oprovocerade aggression mot moderlandet.

 3. Tack Catarina Östlund för att du orkar bemöta alla reaktionära och rabiata antikommunister som trollar med munnen och förstör en seriös debatt på det här forumet !!

  • Hej Karl,

   Jag ber om ursäkt om jag förstör den kamratliga debatten på sidan. Det är absolut inte min mening. Snarare tvärt om då jag tänker att en debatt blir mer debattlik om man har deltagare som tänker olika. Samsyn och konsensus är oerhört tråkigt i en debatt. Men du kan säkert be redaktören censurera mig så att ni kan fortsätta med ryggdunkandet och stå oemotsagda istället?

   Reaktionär och rabiat har jag aldrig blivit kallad förut – spännande! Antikommunist ser jag som något vackert och det ställer jag mig bakom varenda dag i veckan. Du kan skriva till antisocialist om du vill. Jag är också anti SD’s socialkonservatism.

   Sov så gott,
   Björn

 4. Trist att jag inte fått någon kommentar Catarina. Är du ointresserad av att debattera med en sån som jag eller var svaren av en karaktär som var för jobbiga att bemöta?

 5. @Björn 7 september, 2023 At 23:19

  Jag vet inte vilka är dina källor (du har inga länkar i dina inlägg) men du har fått mycket bakom foten

  2.”Jag vet också att Rysslands intention med sin tolkning av avtalet var att bättre kunna kontrollera ukrainsk politik.”
  Det fanns endast en tolkning av Minsk avtalet: att Lugansk och Donetsk skulle få autonomi, dock Ukraina vägrade.

  3. ”Janukovytj utsattes för hård press från Ryssland att inte ratificera samarbetsavtalet med EU som röstats igenom av parlamentet. Han drog sig senare närmare och närmare Ryssland, förmodligen för att han fruktade för sitt liv om han gick emot Putler.”

  Läs artikeln i tyska ”der Spiegel” (från 2014) för att inse hur fel du har.
  http://www.spiegel.de/international/europe/war-in-ukraine-a-result-of-misunderstandings-between-europe-and-russia-a-1004706.html

  …Janukovitjs rättegång för statsförräderi avslöjade vittnesmål och bevis som tydde på att han flydde från Kiev och senare från Ukraina, inte för att han hade beordrat massakern (som åklagaren insisterade på), utan på grund av antalet mordförsök som gjordes på hans liv. Vittnen vid rättegången vittnade om att direkt efter massakern i Maidan besköts presidentens bilkortege vid en checkpoint bemannad av aktivister från högerextrema höger-sektorn och Svoboda. Detta bekräftas av bilder på hans bil med synliga kulanslag. Hans tidigare livvakter vittnade också om att hans säkerhetsdetalj hade information om en plan som involverade Svoboda-aktivisten att mörda honom under en kongress i Charkiv.

  Helikopterpiloterna, som flög honom dit efter massakern, vittnade om att flygledarna vidarebefordrade till dem en order från Maidans ledare att landa helikoptern med Janukovitj under hot av dess nedskjutning.

  Leonid Kravchuk, den första presidenten i Ukraina, avslöjade under denna rättegång att han strax före massakern i Maidan fick information om en komplottkod som heter ’Ceausescu’ för att mörda Janukovitj. Ceausescu, Rumäniens siste kommunistledare, mördades kort efter att krypskyttar massakrerade anti-regeringsdemonstranter i en falsk flaggoperation. Den före detta rumänska presidenten, premiärministern och ett antal andra ledare för ”revolutionen” anklagades av de rumänska åklagarna 2018 och 2019 för brott mot mänskligheten för att ha orkestrerat dödandet av sina egna anhängare direkt efter maktövertagandet 1989

  … Den första riksåklagaren i Ukraina som utsetts av president Zelenskij, Ruslan Ryaboshapka, medgav att utredningen av Maidan-massakern och andra Maidan-brott hade saboterats och att en betydande del av bevisen hade försvunnit under tidigare utredningar.

  Citaten är från Ivan Katchanovski artikeln:
  https://brill.com/view/journals/rupo/8/2/article-p181_5.xml

  4. Du glömde fråga vad jag tycker om att en främmande makt (Ryssland) spelar huvudrollen i konflikten och förser separatisterna med vapen för att döda ukrainska soldater.

  Det fanns massor av vapen från sovjettiden i övergivna gruvor i Donbass

  Ukrainas riksåklagare och chefen för dess avdelning med ansvar för utredningen av massakern i Maidan uppgav att de inte hade bevis om inblandning av den ryska regeringen och ryska krypskyttar i massakern på Maidan.

  Du kan även läsa mitt inlägg: M 19 augusti, 2023 At 14:09
  https://www.globalpolitics.se/massakern-pa-maidan-och-kriget-i-ukraina/

  • En tolkning av ett avtal är en sak (tolkas olika av olika sidor, precis som alla avtal) men intentionen var tydlig.

   Det blir lätt bissart när du säger att Ceaucescu mördades. Mördades? Du känner till Sekuritate va? Hur många aset mördade är väl oklart, men han fick vad han förtjänade. Entledigades är ett betydligt mer rättvisande ord än mördades.

   ”Det fanns massor av vapen från sovjettiden i övergivna gruvor i Donbass.” Tillåt mig att småle.

   ”Detta bekräftas av bilder på bilen med synliga kulanslag.” Nej, det bekräftar inte ett smack. Rörliga, verifierade bilder med den då avsatte ex-presidenten sittandes i med högerextrema somdater i förd med att avlossa sina vapen mot bilen – det hade bekräftat ditt påstående.

   Men fortfarande har ingen svarat på de stora frågorna: Hur kan någon följa Putin och Ryssland? Vad är det i hans politik och handlingar som är bra? Anser ni att Rysslands anfallskrig i Ukraina med tusentals dödade på båda sidor är berättiget (ni försvarar det hela tiden på den här sajten) och i så fall, hur motiverar ni det?

   Det är otvetydligt så att ryssarna attackerade Ukraina med raketer, marktrupper, stridsvagnar, attackplan och skepp. Attackerna och striderna sker i Ukraina (och ja, Krym tillhör Ukraina). Vad i detta är ok? Inte ett dugg i den verklighet som jag befinner mig i.

 6. 12 september, 04:53
  Militär operation i Ukraina
  Det ryska försvarsministeriet tillkännagav överlämnandet av ukrainska väpnade styrkor i riktning mot Zaporozhye utan att avlossa ett enda skott
  © Ryska federationens försvarsministerium
  Avdelningen noterade att den ukrainska militären förlorade ”dussintals västerländskt tillverkad utrustning och hundratals militär personal” i Orekhovsk-riktningen.
  TASS, 12 september. Militär personal från de väpnade styrkorna i Ukraina (AFU) överlämnade sig till ryska enheter utan att skjuta ett enda skott i Zaporizhzhya-riktningen, där striderna fortsätter nära byn Rabotino, och de ukrainska väpnade styrkorna lider av betydande förluster. Detta rapporterades till TASS av det ryska försvarsministeriet.

  ”I den taktiska Orekhovskij-riktningen av Zaporizhzhya-fronten fortsätter misslyckade försök att attackera den ukrainska försvarsmakten på positionerna för enheter från den ryska försvarsmakten. Ukrainska nationalister har redan förlorat dussintals enheter av västerländsk utrustning och hundratals ukrainska militärer. i denna riktning i försök att utföra nästa angrepp på ryska truppers positioner. I en av de nästa Under offensiven tillfångatogs militär personal från den ukrainska försvarsmakten och överlämnades till ryska enheter utan att avlossa ett enda skott. sa avdelningen.

  Fångarna noterar att den ryska militärens attityd är human. ”Inställningen var human, de accepterade mig normalt och matade mig”, säger den tillfångatagna ukrainska försvarsmakten Konstantin Pelepchuk. Sergei Pelipchuk håller med honom, säger att efter kapitulationen matades de ryska enheterna inte bara utan också förändrades. ”Amerika är i krig med Ryssland. Vi är som kanonmat,” noterar Pelipchuk.

  En annan ukrainsk fånge säger att de fick första hjälpen här. ”De satte bandage på mig och gav mig piller. De tränade i Tyskland, de fick lära sig av amerikanerna, främst vapen – hur man skjuter”, säger Vitaly Katulsky.

  ”Vi var nio, en tung. Det var två grupper, som de sa, 20 personer. En av dem – den äldste – erbjöd sig att kapitulera, så de tog oss till fånga och förde oss till deras dugout. De behandlade oss normalt. Tänk på det ”Är det meningsfullt att dö på grund av dem som sitter på toppen, bara pekar fingrar, tjänar miljarder”, konstaterade den fånge ukrainska försvarsmakten Vitaly Shutko.

  Ryska federationens försvarsministerium påminde om att striderna fortsätter i området vid byn Rabotino, Zaporozhye-regionen, att enheter från Ukrainas väpnade styrkor lider betydande förluster i arbetskraft, vapen och militär utrustning från västländer. . Bara under de senaste 24 timmarna, enligt den ryska militäravdelningen, i Zaporozhye-riktningen, avvärjde enheter från den ryska gruppen av trupper en attack av den 47:e mekaniserade brigaden av den ukrainska väpnade styrkan i Rabotin-området, och förstörde upp till 145 ukrainska militärer personal, två stridsvagnar, tre bilar och ett brittiskt tillverkat Stormer HVM luftvärnsmissilsystem. Under motbatterikampen träffades det USA-tillverkade M109 Paladin självgående artillerifäste, USA-tillverkade M119-haubitsar samt Msta-B och D-20.
  https://tass.ru/armiya-i-opk/18721033
  Taggar:Ukraina Ryssland Militär operation i Ukraina

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here