Australiensiska parlamentsledamöter kommer att kräva att USA lägger ned åtalet mot Assange!?

3
997


I slutet av september kommer en stor delegation av australiensiska politiker att komma till USA, där de planerar att träffa amerikanska topptjänstemän och diskutera Julian Assanges framtida öde. Journalisten blev känd över hela världen sedan han publicerat ett flertal dokument om korruption och krigsförbrytelser i de högsta nivåerna av den amerikanska regeringen.

Den brittiska tidningen The Guardian https://www.theguardian.com/australia-news/2023/sep/05/australian-mps-to-lobby-us-to-drop-julian-assange-prosecution-or-risk-very-dangerous-precedent-for-russia-and-china skriver att sex australiensiska parlamentsledamöter vill förmedla till Joe Biden faran med att hålla WikiLeaks-grundaren i ett fängelse i London. Enligt deras åsikt ger detta Kina och Ryssland en anledning att tala om västerländsk dubbelmoral, och som en bekräftelse  att ingen yttrandefrihet och journalistik verkligen existerar i USA.

Parlamentsledamöterna och senatorerna från hela det politiska spektrumet har som mål att bidra till att premiärminister Anthony Albanese ska kunna ta upp frågan i bilaterala samtal med Joe Biden i Vita huset i slutet av oktober. Resan finansieras av Assange-kampanjen.

Assange sitter fortfarande i Belmarsh-fängelset i London där han kämpar mot USA:s försök att utlämna honom för att möta anklagelser i samband med publiceringen av hundratusentals läckta dokument om krigen i Afghanistan och Irak samt diplomatiska källor.

Greg Barns SC, en rådgivare till Assange-kampanjen, sade på tisdagen att det inte var ”ett vanligt utlämningsfall”. Han sade att yttrandefrihet är ”ett viktigt tema i USA”.

”Kina jagar journalister över hela världen och ryssarna har nyligen arresterat journalister”, sade Barns till Guardian Australia.

”Nu har vi Kina som använder Assange-fallet som ett slags argument för moralisk likvärdighet. Så budskapet [från den australiska delegationen] kommer att vara: detta är mycket farligt för journalister runt om i världen och en kapplöpning mot botten som pågår.”

Talespersonen för Kinas utrikesministerium har diskuterat frågan vid den dagliga presskonferensen i Peking minst fem gånger sedan början av förra året, bland annat för att säga att Assange inte bör ”ställas inför rätta för att han berättar sanningen för människor”.

Kina har också hävdat att utlämningsansökan ”återspeglar USA:s och Storbritanniens hyckleri om ’pressfrihet'”.

Greg Barns sa ”USA gillar att predika demokratiska normer och normer för mänskliga rättigheter runt om i världen. Och ändå, på grund av det här fallet, har det gjort det möjligt för kineserna att säga:
Han sa att den partiöverskridande resan till USA – vars delegater inkluderar den tidigare vice premiärministern Barnaby Joyce och den oberoende parlamentsledamoten Monique Ryan – var ”mycket läglig” eftersom den var en månad före Albaneses statsbesök i USA.

Assanges bror, Gabriel Shipton, sade att premiärministern borde säga till Biden att ”det här är en fråga för oss hemma; vi behöver lite goodwill mellan vänner i den här frågan”.

I Brisbane i juli tillbakasvisade USA:s utrikesminister Antony Blinken tillbaka mot den australiska regeringens klagomål om att jakten på Assange hade dragit ut på tiden för länge.

Blinken sade att Assange påstås ha ”riskerat mycket allvarlig skada för vår nationella säkerhet”.

__________________________________________

Relaterat
* Australiens regering vägrar försvara Assange, men stödjer USA:s planer på krig mot Kina

* Kors i taket – Australiens premiärminister ber USA släppa anklagelserna mot Julian Assange!
* Stora mainstream-media menar äntligen att USA ska slopa anklagelserna mot Julian Assange!
* Lyssna på Stefania Maurizis succeinformation om sina kontakter med Assange och Wikileaks
* Julian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst.
* Debattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN.
* Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset.
* Västvärlden på väg att överge yttrandefriheten!?
* Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen! Protestera mot regeringens idé att tillåta kärnvapen i Sverige! Sergels torg lördag kl 14-15. Kom!
Julian Assange åter nominerad till Nobels fredspris.
* Västvärlden på väg att överge yttrandefriheten!?
* Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen! Protestera mot regeringens idé att tillåta kärnvapen i Sverige! Sergels torg lördag kl 14-15. Kom!
* Koncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?
* Vem äger media? Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 3.
* Medieoligarkerna i världen och i Sverige.
* Fria kritiska ryska media – finns de?
* Är bannlysningen av RT förenligt med försvar av yttrandefrihet? Kan man straffas av att citera RT?
* Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas.

* Pentagon förbereder massiv censur av internet.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.
* En utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

Föregående artikelLäs nya Parabol!
Nästa artikelOligarkin Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Frankrike avslår Assange asylansökan
  Den fängslade WikiLeaks-utgivaren skulle behöva vara på franskt territorium först, har en domstol sagt

  En domstol i Paris avslog på tisdagen motionen om att bevilja asyl till Julian Assange, som lämnades in tidigare i år av Robin des Lois-föreningen på uppdrag av den fängslade journalisten.

  Fransk lag kräver ”den enskilde sökandens närvaro på det nationella territoriet eller i Europeiska unionen” för att lämna in en asylansökan, och omständigheterna kring Assanges fängelse ”tillåter inte ett undantag” från regeln, sade domstolen i kommun av Creteil.

  Robin des Lois hade begärt att den franska staten skulle tillåta Assanges asylansökan från Belmarsh-fängelset med maximal säkerhet i London, där WikiLeaks-grundaren har suttit fängslad sedan 2019. Den ideella organisationen hävdade att asylreglerna stred mot flera internationella konventioner och ingressen till fransk konstitution.

  Emmanuel Ludot, som representerade Robin des Lois, säger till AFP att föreningen inte planerar att överklaga. Han uppmanade den franske justitieministern Eric Dupond-Moretti, som en gång var Assanges advokat, att ”äntligen ta saken i egna händer.”

  Assange, 52, har varit inlåst sedan april 2019, då Ecuador återkallade hans asyl – enligt uppgift på amerikansk begäran – och överlämnade honom till den brittiska polisen. WikiLeaks-utgivaren hade sökt en fristad där 2012 och hävdade att USA förberedde sig på att få honom arresterad på en tillverkad förevändning.

  Efter hans arrestering avslöjade den amerikanska regeringen ett åtal som anklagar honom för brott mot spionagelagen, över 2010 års publicering av hemligstämplade militär- och utrikesdepartementsdokument. Storbritannien har sedan dess godkänt hans utlämning till USA, som fortfarande väntar på överklagande. Om Assange utlämnas och döms riskerar han upp till 175 år bakom lås och bom.

  Förra månaden antydde USA:s ambassadör i Australien, Caroline Kennedy, möjligheten till en överenskommelse, som skulle kunna innebära att Assange – en infödd i Australien – går med på att erkänna sig skyldig till mindre anklagelser i utbyte mot att få återvända hem för att avtjäna eventuell återstående fängelsetid .

  Assange har insisterat på att han inte bröt mot några lagar, vare sig amerikanska eller på annat sätt, och att hans publicering av dokumenten som tillhandahållits av en amerikansk militär whistleblower var legitim journalistik skyddad av den amerikanska konstitutionen.
  https://swentr.site/news/582439-france-asylum-assange-wikileaks/

 2. Educating The US Imperium: Australia’s Mission For Assange

  Ett udda politiskt gäng kunde man inte hitta, åtminstone när det gäller att driva ett enda mål. Med tanke på att målet är att släppa WikiLeaks-utgivaren Julian Assange gör det det desto mer slående. Sex australiensiska parlamentariker av olika slag kommer att bege sig till Washington inför premiärminister Anthony Albaneses besök i oktober för att testa imperiets grund, kanske till och med plantera några frön av tvivel, om varför åtalet mot deras landsman ska läggas ned.

  Det åtalet, en upprörande, pirrande röra av ett dokument som omfattar 18 åtalspunkter, 17 baserade på den där otäcka, brutala lagen, Spionage Act från 1917, riskerar att tjäna Assange till ett fängelsestraff i storleksordningen 175 år. Men i någon instrumentell mening fortsätter hans fängelse att pågå, med Storbritannien som för närvarande agerar som fängelsevaktmästare och vårdnadshavare.

  I hans hemlands politik har den iskalla polariseringen som följde med Assanges initiala publiceringsprestationer (den tidigare australiensiska premiärministern Julia Gillard var övertygad om att Cablegate var ett brott) förskjutits till något som nästan motsvarar konsensus. Cynikern kommer att säga att röster är på gång, om inte i riskzonen om inget görs; de principfasta kommer att hävda att upplysningen äntligen har begynt.
  Australiens premiärminister Anthony Albanese och oppositionsledaren Peter Dutton är överens om nästan ingenting annat än det faktum att Assange har lidit tillräckligt. I parlamentet har det outtröttliga arbetet av den oberoende parlamentsledamoten från Tasmanien, Andrew Wilkie, blommat ut i den pråliga parlamentariska gruppen Bring Julian Assange Home.

  Washingtonuppdraget, som kommer att anlända till USA den 20 september, består av tidigare vice premiärministern Barnaby Joyce, scatterguns före detta Nationals-ledaren, Labour-parlamentarikern Tony Zappia, de gröna senatorerna David Shoebridge och Peter Whish-Wilson, den liberala senatorn Alex Antic och den behöriga oberoende medlem för Kooyong, Dr Monique Ryan.

  Det som kommer att sägas kommer knappast att glädja Washington-etablissemangets öron. Senator Shoebridge, till exempel, lovar att hävda att Assange bara talade sanningen om amerikanska krigsförbrytelser, knappast musik för väktare från Freedom’s Land. Låter som en passionerad pastor, han kommer att berätta för sin intet ont anande flock ”sanningen om detta åtal”.

  Joyce försökte dock hälla lite olja över oroliga vatten genom att insistera på ABC News att delegaterna inte var där ”för att slåss”. Han ville inte nödvändigtvis ge intrycket att hans åsikter överensstämde med WikiLeaks. Principerna var väl att Assange inte hade begått något av de påstådda brotten som amerikansk medborgare, än mindre i själva USA.

  Materialet som Assange hade publicerat hade han inte tillägnat sig. Han hade fått det från Chelsea Manning, en amerikansk militärkälla, ”som nu går på gatorna som en fri person”.

  Att fullfölja åtalet till dess logiska slutsats skulle innebära att Assange, eller någon journalist för den delen, skulle kunna utlämnas till USA från, säg, Australien, för den aktuella verksamheten. Denna extraterritoriella excentricitet skapade ett ”mycket, mycket dåligt prejudikat”, och det var en ”plikt” att försvara hans status som australisk medborgare.

  Nationals MP noterade också, ganska tydligt, att Peking för närvarande var intresserade av att förfölja fyra kinesiska medborgare på australiensisk mark för ett antal påstådda brott som inte nödvändigtvis hade en anknytning till kinesiskt territorium. Borde Australien nu utlämna dem som en självklarhet? (Samma observation har gjorts av en rådgivare till Assange-kampanjen, Greg Barns SC: ”Du har fått Kina som använder Assange-fallet som ett slags moralisk likvärdighetsargument.”)

  I stort sett hoppas delegationen kunna uppmärksamma arten av själva publiceringen och de risker som åtalet innebär för yttrandefriheten och det journalistiska hantverket. Men det finns en annan hake. Med Shoebridges ord kommer delegaterna också att påminna amerikanska lagstiftare ”att en av deras närmaste allierade ser behandlingen av Julian Assange som en nyckelindikator på hälsan hos det bilaterala förhållandet.”

  Ryan uttryckte ungefär samma åsikt. ”Australien är en utmärkt vän till USA och det är inte orimligt att begära att be USA att upphöra med detta utlämningsförsök av Assange.” WikiLeaks grundare var ”en ”journalist; han borde inte åtalas för brott mot journalistiken.”

  Även om dessa ansträngningar är lovvärda, är de också avslöjande. Den första är att inflytandet från den albanska regeringen i Washington på denna punkt har varit minimal. Med ödmjukhet inväntar regeringen att den rättsliga processen i Storbritannien ska uttömma sig själv, vilket möjligen kan leda till ett överklagande med alla dess faror för Assange.

  (Den idé som nyligen svävade, baserad på uttalanden från USA:s ambassadör i Australien, Caroline Kennedy, slängdes av den tidigare brittiske diplomaten och Assange-förtrogna Craig Murray i en intervju med WBAI-radion förra veckan.) Bäst då att lämna det till en mångsidig uppsättning politiker som representerar den ”australiska rösten” för att förmedla budskapet över dammen.

  Sedan är det frågan om delegationens uppmaningar kommer att ha något köp utöver att vara en utförande av loppor. Tjänstemän i USA:s utrikesdepartement förblir glaciala i deras avfärdande av Canberras ”nog är nog”-problem och skjuter upp ärenden till det amerikanska justitiedepartementet. Den föga imponerande ambassadören Kennedy har varit den perfekta barometern för denna känsla: värd australiensiska parlamentsledamöter till lunch, håll igång med utseendet, lyssna artigt och ignorera deras åsikter. Sådan är förhållandet mellan herre och vasall.

  I Washington förblir perspektivet förbenat, vedergällande och orättfärdigt. Assange är myt och monster, hackaren som snattade statshemligheter och äventyrade USA:s nationella säkerhet; mannen som avslöjade konfidentiella källor och hotade uppgiftslämnare; en propagandist som skadade frihetens söta dystra krigare genom att uppmuntra en ny armé av whistleblowers och insynsförespråkare.

  Oavsett resultatet av den här resan är det åtminstone möjligt med visst hopp. Den senaste tidens politiska rörelse down under visar att Assange i allt större utsträckning ses mindre i det snäva personlighetssammanhanget än i hög princip. Glöm om du känner till mannen, hans vanor, hans böjelser. Kom ihåg honom som principen, eller till och med en uppsättning principer: utgivaren som med fräckhet avslöjade maktens brott och missgärningar; att han, genom att göra det, nu jagas och förföljs på ett sätt som kommer att kyla globala ansträngningar att göra något liknande.
  https://orientalreview.su/2023/09/06/educating-the-us-imperium-australias-mission-for-assange/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here