Vad kommer att hända i Afrika?

9
1203

 

Ingress av Rolf Nilsson, som översatt artikeln: Nedanstående är en del av en analys gjord av Aleks, Black Mountain Analysis, 1/9 om kriget i Ukraina och det större geopolitiska spelet. Ha denna analys om vad som händer i Afrika i bakhuvudet när du läser om EU:s planer på att skicka militär till andra stater i Västafrika, med förevändningen att bekämpa jihadister (https://steigan.no/2023/09/eu-planlegger-a-sende-militaere-styrker-og-politi-til-vest-afrika/)

Läs också denna reflektion av Bertil Carlman, https://www.globalpolitics.se/en-gladjens-morgon/ och denna av Max Blumenthal, om kuppen i Gabon. Notera att också Gabon har olja. https://steigan.no/2023/09/obamas-mann-i-afrika-under-husarrest-mens-populaert-kupp-ryster-gabon/

Alla hör de samman. ö.a.

BMA: Avsnittet om Afrika

Afrika

Västvärlden lyckades aldrig avkolonisera Afrika på riktigt. Inte bara Afrika utan alla andra stater som inte var tillräckligt starka för att bryta sig loss, som Indien. Nominellt, och enligt internationell rätt, finns det inga kolonier längre. Men betänk detta:

Om man gör en regering helt beroende av en själv, är det samma sak som en kolonialisering. Vill du inte lyda? Det kommer att innebära de här och de här ekonomiska eller sociala nackdelarna och allmänheten kommer att döda dig.

I många av de västafrikanska (och andra) staterna är vissa grenar av terrororganisationer av en slump närvarande. Och naturligtvis måste de västerländska kolonialmästarna upprätthålla militärbaser i dessa länder för att ”bekämpa ISIS”. Föreställ dig hur jag rodnar när jag skriver detta. Tja, den militära närvaron är naturligtvis säkrad.

Låt ALDRIG dessa länder och människor utvecklas. De skulle kunna utveckla idén om självständighet och plötsligt diktera priser på sina resurser som de på världsmarknaderna. Det skulle massivt förstöra välståndet i västländerna. Ungefär som frikopplingen från ryska resurser för närvarande gör.

I själva verket MÅSTE afrikanerna leva i fattigdom och ständigt utsättas för småkrig och inbördeskrig mot varandra. De måste hållas nere, inte få utbildning eller infrastruktur osv. De är bara där för att tillhandahålla billig arbetskraft och resurser till sina västerländska herrar. I själva verket är infrastrukturen för resursbearbetning väl underhållen, resten är som det är. I vissa afrikanska länder bättre och i andra sämre.

Det är lätt att göra så mot Afrika. Fram till ganska nyligen var rasism officiell politik i västländerna. Det var fritt fram att kalla en spade för en spade. Nu när det har varit förbjudet i flera decennier fortsätter det helt enkelt via inofficiella kanaler. Se de tre punkter som nämns ovan. Det enda väst behöver göra för att utnyttja de (ur deras synvinkel) svarta ”undermänniskorna” är att hålla kvar dem underutvecklade och fattiga.

Naturligtvis stöder jag till fullo, och jag är glad över, att Afrika har rest sig och försöker frigöra sig. Om Afrika lyckas frigöra sig kommer det att börja utvecklas och bli rikt med tiden. Det är det rätta att göra. Om du är europé (som jag) eller amerikan, tänk på det: Om du bara nickade och höll med om min bedömning, skulle en avkolonialisering av Afrika innebära en allvarlig minskning av all vår rikedom. Vi kan vara ”rika” i Europa bara för att vi massivt exploaterar Afrika, Asien och Sydamerika. Så länge de förblir fattiga kan vi bli mycket rikare; det är den västerländska hegemonins jämvikt. Om du håller med mig måste du därför också förstå vad ett fritt Afrika innebär för din egen livsstil och förmögenhet.

Men hur kan Afrika bli självständigt? Niger, Burkina Faso och Mali visar hur. De sparkar ut de västerländska kolonialguvernörerna (presidenterna) och kräver att västerländska diplomater och militärer drar sig tillbaka. I stället låter de Wagner rensa ut det artificiellt skapade terroristhotet, vilket kan göras mycket effektivt och snabbt. Niger var naturligtvis en röd linje på grund av dess naturtillgångar, som är oerhört viktiga för de västerländska ekonomierna. Västafrika i allmänhet och Niger i synnerhet får inte falla (bli självständigt) eftersom det skulle vara ytterligare en mycket stor spik i västvärldens kista.

Wagner Group. Bild: EA World View.

Det är här GRU (Rysslands militära underrättelsetjänst, ö.a.) och Wagner kommer in i bilden. Jag kan mycket väl tänka mig, även om jag inte är någon Afrikaexpert och inte har några bevis, att GRU ligger bakom kupperna i Västafrika, som befriar det ena landet efter det andra från tidigare västliga kolonialguvernörer. Minns ni Wagner-distraktionerna i Vitryssland och den efterföljande kuppen i Niger? Jag kan knappast se något sammanträffande här.

Kommer det att bli krig? Som sagt, jag är INTE någon Afrikaexpert. Det är därför jag inte är kvalificerad att göra en professionell förutsägelse här. Min personliga åsikt är följande:

Väst vill inte tillåta att Afrika faller. Inte bara för att västvärlden kommer att förlora tillgången till billiga resurser. Nej, mycket värre är att Kina och Ryssland skulle utveckla dessa länder och sedan dra nytta av handeln med den nyskapade medelklassen i dessa länder. Ett plus för Kina och Ryssland är en röd flagga för väst.

Jag antar att Ecowas inte ensamt kan uppnå de mål som väst har satt upp. Jag ser den samlade ECOWAS-armén, åtminstone vad som är känt för allmänheten, som helt otillräcklig mot Niger, Mali och Burkina Faso (för att inte tala om Algeriet). Dessutom skulle ett stort krig i Västafrika utlösa MASSIVA flyktingströmmar till Europa. En verklig utjämning av rikedomarna mellan EU (inte Europa, vi serber (författaren, Alex, är serb, ö.a.) är inte en del av detta exploaterande system) och Afrika. 😊

Om dessa tre länder lyckas bli självständiga kommer många fler afrikanska länder också att sparka ut sina kolonialherrar.

Vad jag vill säga är följande: Västvärlden kan faktiskt inte låta afrikanerna bli självständiga, eftersom ytterligare en massiv nedgång i välfärden i västvärlden skulle få ännu fler västerlänningar att protestera mot sina regeringar. Risken för inbördeskrig uppstår. Å andra sidan verkar ECOWAS inte vara alltför beslutsamt att göra sina herrars smutsiga arbete. Åtminstone kommer det inte att vara tillräckligt. Västliga trupper skulle sannolikt behöva hjälpa till för att uppnå målen. Riskerna är omätbara. Återigen skulle ett kontinentalt och ECOWAS-internt uppror kunna följa. Flyktingströmmarna skulle nå en ny nivå, som vi inte sett tidigare. Och de skulle behöva korsa Medelhavet eller Turkiet. Vilket skulle orsaka massiva problem med Turkiet och öka sannolikheten för inbördeskrig i EU och/eller slutet för EU självt.

Faktum är att den nuvarande situationen är katastrofal för västvärlden. Och det är den PERFEKTA distraktionen av Ryssland och Kina för väst. Jag vet inte vad väst och ECOWAS kommer att göra i slutändan. Men allt de gör är katastrofalt för dem. Om du spelar schack blir en sådan situation en klassisk schackmatt för dig.

Återigen, lyssna mycket noga på mig, särskilt om du är italienare, spanjor, fransman eller tysk. Du kanske håller med om att dessa länder bör vara fria. Och jag håller helt med om det påståendet. Jag ber för dessa människor. Efter århundraden av att ha behandlats och utnyttjats rasistiskt som undermänniskor borde de äntligen få sin frihet och välstånd! Men du vet mycket väl att det som för närvarande händer så småningom kommer att förstöra den !EU!ropeiska välfärden enormt. Jag säger inte detta för att du ska ompröva din åsikt. Det borde du inte göra. Jag säger det för att informera dig, så att du kan förbereda dig för vad som komma skall.

Jag har skisserat två olika scenarier som båda är katastrofala för västvärlden. Att förlora Afrika skulle vara en ekonomisk katastrof. Att utkämpa ett krig för att få tillbaka den koloniala statusen skulle kunna få hela Västafrika att explodera, om inte hela Afrika självt. De efterföljande flyktingströmmarna skulle bli katastrofala för västvärlden. I verkligheten kommer västvärlden att försöka hitta en mellanliggande lösning och manövrera genom stormen. Vi får se hur det går.

I det stora hela är Ukraina ett stort fett glittrande långfinger som väst riktar mot Ryssland. Och Ryssland tvingas att svälja det bittra pillret och slåss mot sitt eget folk (ukrainarna). Det finns inget annat sätt. Det ser ut som om Afrika är det ryska och kinesiska svaret på väst. Ett stort fett glittrande långfinger. Väst kommer att behöva svälja det och det finns ingen bra lösning på det alls. Och Afrika är bara början. Om man agerar som en global hegemon har man naturligtvis kolonier överallt. Kolonier som kan vändas mot dig. Som KOMMER att vändas mot dig.

Här är min slutsats. Jag förväntade mig inte detta, men jag är ingen Afrikaexpert. Jag måste ändra min bedömning om tredje världskriget något; jag tänkte inte tillräckligt brett. Det förefaller mig nu som om tredje världskriget redan har börjat. Men det är inte vad vi alla har förväntat oss – en sammanstötning mellan titaner på fältet som skulle döda oss alla. Med andra ord, Ryssland och Kina mot NATO och USA. Inte ännu; det kan fortfarande utvecklas. Men just nu ser det för mig ut som om ”befrielsekrigen” (minns du motståndet mot Napoleon?) faktiskt har börjat.

Vilket innebär att det finns en möjlighet att krig över hela världen mellan nationer som vill vara fria från västligt inflytande kan bryta ut mot västliga vasaller (ECOWAS) eller västländerna själva. Vilket resulterar i en klassisk global överansträngning av väst till dess undergång. Sedan händelserna i Afrika började jag se många fler hotspots i världen där antingen heta eller ”varma” konflikter kunde bryta ut mot vasaller och länder som vill vara fria och gå med i det nya BRICS-systemet.

Den västerländska ”diplomatin” (det är en skam att kalla den så) springer frenetiskt runt hela världen och hotar varje enskilt land att inte söka självständighet från det västerländska (finansiella/hegemoniska) systemet, ”eller annars”. Detta kan, som sagt, leda till antingen små (lokala) eller till och med regionala (Västafrika) konflikter över hela världen.

Föregående artikelDubbelmoral: Lätt att använda och dubbelt så bra?
Nästa artikelPresentation av nya boken ”Ukrainas historie”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Väst liknar alltmer den huvudlösa kycklingen som springer än hit och än dit innan den faller död. Alternativt liknar väst prästens lilla kråka. Oavsett vilket slutar det i diket

 2. En sak västs socialister bör reflektera över är enligt min uppfattning, vad som blir konsekvensen för er syn på vårt eget utbildningssystem.
  Eftersom ni säger att vi berikar oss genom att parasitera på andra har ni ju samtidigt sagt att vi inte är så kompetenta att vi skulle kunna hävda oss utan med våld erhållna billiga råvaror.
  Varför är vi inte så kompetenta och hur kan vi ändra på det så att vi kan försörja oss genom vår duglighet även med högre råvarupriser?
  Kina efter Mao pratar om vikten av att stimulera fram talanger.
  Kan västs socialister också börja tänka i såna banor eller är det ett fortsatt vidhållande av jämlikhet som ska prioriteras före annat?
  Eller ska vi ha fortsatt inkompetens och mer fattigdom utan kolonialism.

 3. Bra artikel. Den gör det som ibland är så svårt. Den får oss att lyfta blicken och i bästa fall begripa helheten i allt som händer idag.

  Kanske är detta, Ukraina, Niger, kanske Taiwan osv. den sista striden för kolonialismen och imperialismen i väst. Aldrig tidigare har dess hegemoni utmanats som nu.
  Den materiella grunden för att detta sker idag är antagligen i första hand att Ryssland upplever sig starkt nog att sätta ner foten i Ukraina och att Kina inser att dom inte kan missa tillfället att tillsammans med Ryssland erövra sin rättmätiga plats i världen. Tillsammans är Kina och Ryssland det stöd som fattiga länder behöver för att våga ge sig på sina kolonialherrar.

  Om den hypotesen stämmer så kan kriget i Ukraina bli den gnista som får större delen av världen utanför väst att slå sig fria och att det är först nu som vi på allvar kan tala om verklig frigörelse från kolonialismen.

  Detta förklarar den massiva enigheten bakom USA i väst. Hela maktstrukturen och privilegiekomplexet som västvärldens politiker föds ur riskerar att falla ihop.
  Normala normer, demokrati och moral överges. Fascismen, som aldrig varit helt utraderad, får nytt liv. Allting underordnas kampen för att hålla västvärldens imperialistiska makt vid liv.

  En tuff tid väntar för oss här i väst, men för världen i stort är detta sannolikt en unik möjlighet för att skapa en fredligare och mer civiliserad tillvaro.

  • Mycket kloka ord där Anders Åberg.
   Av USA:s engagemang att döma kan man förstå Västvärlden nu kommit till sista striden för sitt Brittiska Imperiet.

   Västvärlden går All In i Ukraina men samtidigt räds den totala förintelsen som i sådana fall lär hamna mitt i Europa precis som i Andra Världskriget.

   Det är Västvärldens ledare som bär ansvaret för hundratals miljoners människors liv i Europa och i Västvärlden.
   Det finns fog att undra om våra politiker med det aggressiva NATO bakom sig är kapabla att fatta de rätta besluten för vår överlevnad eller om de bara har att följa krigarstaten USA:s målsättningar att förinta Ryssland?

 4. En mycket bra kommentar av Anders Åberg. Men det bör tilläggas: För att avskaffa krigens oundviklighet måste man förinta imperialismen skrev Stalin för över 70 år sedan vilket har besannats med råge under hela min livstid (73 år).

 5. Amerikas födelse -1776 (och självständighet -1783.) betydde ett militärt och ideologiskt underkuvande av folk, som bidrog till att Amerikas koloniala odling har överlevt och överlever uppror på uppror och lyckats sprida och sprider sitt säd än idag över hela världen.  
  Amerika lever och frodas över världen genom politik, språk, kultur/religion, gränser och ekonomi.
  Amerika kommer aldrig att ge upp sin kamp om rättigheten att äga världen.

  USA förbereder Europas ekonomiska undergång likväl som Rysslands och Kinas, ett pågående tredje världskrig och det sista av dem tre.

  För att förstå Amerikas militära och ideologiska underkuvande måste vi blicka bakåt historiskt.

  US Military and Clandestine Operations in Foreign Countries – 1798-Present Global Policy Forum
  December 2005
  Note: This list does not pretend to be definitive or absolutely complete. Nor does it seek to explain or interpret the interventions. Information and interpretation on selected interventions will be later included as links. Note that US operations in World Wars I and II have been excluded.

  1798-1800 France-
  Undeclared naval war against France, marines land in Puerto Plata.

  1801-1805 Tripoli- War with Tripoli (Libya), called ”First Barbary War”.

  1806 Spanish Mexico Military force enters Spanish territory in headwaters of the Rio Grande.

  1806-1810 Spanish and French in Caribbean- US naval vessels attack French and Spanish shipping in the Caribbean.

  1810 Spanish West Florida Troops invade and seize Western Florida, a Spanish possession.

  1812 Spanish East Florida Troops seize Amelia Island and adjacent territories.

  1812 Britain War of 1812, includes naval and land operations.

  1813 Marquesas Island- Forces seize Nukahiva and establish first US naval base in the Pacific.

  1814 Spanish (East Florida) Troops seize Pensacola in Spanish East Florida.

  1814-1825 French, British and Spanish in Caribbean US naval squadron engages French, British and Spanish shipping in the Caribbean.

  1815 Algiers and Tripoli US naval fleet under Captain Stephen Decatur wages ”Second Barbary War” in North Africa.

  1816-1819 Spanish East Florida Troops attack and seize Nicholls’ Fort, Amelia Island and other strategic locations. Spain eventually cedes East Florida to the US.

  1822-1825 Spanish Cuba and Puerto Rico- Marines land in numerous cities in the Spanish island of Cuba and also in Spanish Puerto Rico.

  1827 Greece- Marines invade the Greek islands of Argentiere, Miconi and Andross.
  1831 Falkland/Malvinas Islands- US naval squadrons aggress the Falkland Islands in the South Atlantic.
  1832 Sumatra- Dutch East Indies US naval squadrons attack Qallah Battoo.
  1833 Argentina- Forces land in Buenos Aires and engage local combatants.
  1835-1836 Peru- Troops dispatched twice for counter-insurgency operations.
  1836 Mexico- Troops assist Texas war for independence.
  1837 Canada- Naval incident on the Canadian border leads to mobilization of a large force to invade Canada. War is narrowly averted.
  1838 Sumatra- Dutch East Indies US naval forces sent to Sumatra for punitive expedition.
  1840-1841 Fiji- Naval forces deployed, marines land.
  1841 Samoa- Naval forces deployed, marines land.
  1842 Mexico-Naval forces temporarily seize cities of Monterey and San Diego.
  1843 China- Marines land in Canton.
  1843 Ivory Coast Marines land.
  1846-1848 Mexico- Full-scale war. Mexico cedes half of its territory to the US by the Treaty of Guadeloupe Hidalgo.
  1849 Ottoman Empire (Turkey)- Naval force dispatched to Smyrna.
  1852-1853 Argentina- Marines land in Buenos Aires.
  1854 Nicaragua- Navy bombards and largely destroys city of San Juan del Norte. Marines land and set fire to the city.
  1854 Japan- Commodore Perry and his fleet deploy at Yokohama.
  1855 Uruguay- Marines land in Montevideo. 1856 Colombia- (Panama Region) Marines land for counter-insurgency campaign.
  1856 China- Marines deployed in Canton. 1856 Hawaii Naval forces seize small islands of Jarvis, Baker and Howland in the Hawaiian Islands.
  1857 Nicaragua- Marines land.
  1858 Uruguay- Marines land in Montevideo. 1858 Fiji- Marines land.
  1859 Paraguay- Large naval force deployed. 1859 China- Troops enter Shanghai.
  1859 Mexico- Military force enters northern area
  1860 Portuguese- West Africa Troops land at Kissembo.
  1860 Colombia- (Panama Region) Troops and naval forces deployed.
  1863 Japan- Troops land at Shimonoseki.
  1864 Japan- Troops landed in Yedo.
  1865 Colombia- (Panama Region) Marines landed.
  1866 Colombia-(Panama Region) Troops invade and seize Matamoros, later withdraw.
  1866 China- Marines land in Newchwang.
  1867 Nicaragua- Marines land in Managua and Leon in Nicaragua.
  1867 Formosa Island (Taiwan)- Marines land. 1867 Midway Island Naval forces seize this island in the Hawaiian Archipelago for a naval base.
  1868 Japan- Naval forces deployed at Osaka, Hiogo, Nagasaki, Yokohama and Negata.
  1868 Uruguay- Marines land at Montevideo. 1870 Colombia- Marines landed.
  1871 Korea- Forces landed.
  1873 Colombia (Panama Region) Marines landed.
  1874 Hawaii- Sailors and marines landed.
  1876 Mexico- Army again occupies Matamoros. 1882 British Egypt Troops land.
  1885 Colombia- (Panama Region) Troops land in Colon and Panama City.
  1885 Samoa- Naval force deployed.
  1887 Hawaii- Navy gains right to build permanent naval base at Pearl Harbor.
  1888 Haiti- Troops landed.
  1888 Samoa- Marines landed.
  1889 Samoa- Clash with German naval forces. 1890 Argentina- US sailors land in Buenos Aires. 1891 Chile- US sailors land in the major port city of Valparaiso.
  1891 Haiti- Marines land on US-claimed Navassa Island.
  1893 Hawaii- Marines and other naval forces land and overthrow the monarchy. Read More | President Cleveland’s Message
  1894 Nicaragua- Marines land at Bluefields on the eastern coast.
  1894-1895 China- Marines are stationed at Tientsin and Beijing. A naval ship takes up position at Newchwang.
  1894-1896 Korea- Marines land and remain in Seoul.
  1895 Colombia- Marines are sent to the town Bocas del Toro.
  1896 Nicaragua- Marines land in the port of Corinto.
  1898 Nicaragua- Marines land at the port city of San Juan del Sur.
  1898 Guam- Naval forces seize Guam Island from Spain and the US holds the island permanently.
  1898 Cuba- Naval and land forces seize Cuba from Spain.
  1898 Puerto Rico- Naval and land forces seize Puerto Rico from Spain and the US holds the island permanently.
  1898 Philippines- Naval forces defeat the Spanish fleet and the US takes control of the country.
  1899 Philippines- Military units are reinforced for extensive counter-insurgency operations.
  1899 Samoa- Naval forces land
  1899 Nicaragua- Marines land at the port city of Bluefields.
  1900 China- US forces intervene in several cities.
  1901 Colombia/Panama-Marines land.
  1902 Colombia/Panama- US forces land in Bocas de Toro
  1903 Colombia/Panama- With US backing, a group in northern Colombia declares independence as the state of Panama
  1903 Guam- Navy begins development in Apra Harbor of a permanent base installation.
  1903 Honduras- Marines go ashore at Puerto Cortez.
  1903 Dominican Republic- Marines land in Santo Domingo.
  1904-1905 Korea- Marines land and stay in Seoul.
  1906-1909 Cuba- Marines land. The US builds a major naval base at Guantanamo Bay.
  1907 Nicaragua- Troops seize major centers. 1907 Honduras- Marines land and take up garrison in cities of Trujillo, Ceiba, Puerto Cortez, San Pedro, Laguna and Choloma.
  1908 Panama- Marines land and carry out operations.
  1910 Nicaragua- Marines land in Bluefields and Corinto.
  1911 Honduras- Marines intervene.
  1911-1941 China- The US builds up its military presence in the country to a force of 5000 troops and a fleet of 44 vessels patrolling China’s coast and rivers.
  1912 Cuba- US sends army troops into combat in Havana.
  1912 Panama- Army troops intervene.
  1912 Honduras- Marines land.
  1912-1933 Nicaragua- Marines intervene.
  A 20-year occupation of the country follows. 1913 Mexico- Marines land at Ciaris Estero. 1914 Dominican Republic- Naval forces engage in battles in the city of Santo Domingo.
  1914 Mexico- US forces seize and occupy Mexico’s major port city of Veracrus from April through November.
  1915-1916 Mexico- An expeditionary force of the US Army under Gen. John J. Pershing crosses the Texas border and penetrates several hundred miles into Mexican territory. Eventually reinforced to over 11,000 officers and men. 1914-1934 Haiti- Troops land, aerial bombardment leading to a 19-year military occupation.
  1916-1924 Dominican- Republic Military intervention leading to 8-year occupation.
  1917-1933 Cuba- Landing of naval forces. Beginning of a 15-year occupation.
  1918-1920 Panama- Troops intervene, remain on ”police duty” for over 2 years.
  1918-1922 Russia- Naval forces and army troops fight battles in several areas of the country during a five- year period.
  1919 Yugoslavia- Marines intervene in Dalmatia. 1919 Honduras- Marines land.
  1920 Guatemala- Troops intervene.
  1922 Turkey- Marines engaged in operations in Smyrna (Izmir).
  1922-1927 China- Naval forces and troops deployed during 5-year period.
  1924-1925 Honduras- Troops land twice in two-year period.
  1925 Panama- Marines land and engage in operations.
  1927-1934 China- Marines and naval forces stationed throughout the country.
  1932 El Salvador- Naval forces intervene.
  1933 Cuba- Naval forces deployed.
  1934 China- Marines land in Foochow.
  1946 Iran- Troops deployed in northern province. 1946-1949 China- Major US army presence of about 100,000 troops, fighting, training and advising local combatants.
  1947-1949 Greece- US forces wage a 3-year counterinsurgency campaign.
  1948 Italy- Heavy CIA involvement in national elections.
  1948-1954 Philippines- Commando operations, ”secret” CIA war.
  1950-1953 Korea- Major forces engaged in war in Korean peninsula.
  1953 Iran- CIA overthrows government of Prime Minister Mohammed Mossadegh. Read More 1954 Vietnam- Financial and materiel support for colonial French military operations, leads eventually to direct US military involvement. 1954 Guatemala- CIA overthrows the government of President Jacobo Arbenz Guzman.
  1958 Lebanon- US marines and army units totaling 14,000 land. 1958 Panama Clashes between US forces in Canal Zone and local citizens.
  1959 Haiti- Marines land.
  1960 Congo- CIA-backed overthrow and assassination of Prime Minister Patrice Lumumba.
  1960-1964 Vietnam- Gradual introduction of military advisors and special forces.
  1961 Cuba- CIA-backed Bay of Pigs invasion. 1962 Cuba- Nuclear threat and naval blockade. 1962 Laos- CIA-backed military coup.
  1963 Ecuador- CIA backs military overthrow of President Jose Maria Valesco Ibarra.
  1964 Panama- Clashes between US forces in Canal Zone and local citizens.
  1964 Brazil- CIA-backed military coup overthrows the government of Joao Goulart and Gen. Castello Branco takes power. 
  1965-1975 Vietnam- Large commitment of military forces, including air, naval and ground units numbering up to 500,000+ troops. Full-scale war, lasting for ten years.
  1965 Indonesia- CIA-backed army coup overthrows President Sukarno and brings Gen. Suharto to power.
  1965 Congo- CIA backed military coup overthrows President Joseph Kasavubu and brings Joseph Mobutu to power.
  1965 Dominican Republic- 23,000 troops land. 1965-1973 Laos- Bombing campaign begin, lasting eight years.
  1966 Ghana- CIA-backed military coup ousts President Kwame Nkrumah.
  1966-1967 Guatemala- Extensive counter-insurgency operation.
  1969-1975 Cambodia- CIA supports military coup against Prince Sihanouk, bringing Lon Nol to power. Intensive bombing for seven years along border with Vietnam.
  1970 Oman- Counter-insurgency operation, including coordination with Iranian marine invasion.
  1971-1973 Laos- Invasion by US and South Vietnames forces.
  1973 Chile- CIA-backed military coup ousts government of President Salvador Allende. Gen. Augusto Pinochet comes to power.
  1975 Cambodia- Marines land, engage in combat with government forces.
  1976-1992 Angola- Military and CIA operations. 1980 Iran Special operations units land in Iranian desert. Helicopter malfunction leads to aborting of planned raid.
  1981 Libya- Naval jets shoot down two Libyan jets in maneuvers over the Mediterranean.
  1981-1992 El Salvador- CIA and special forces begin a long counterinsurgency campaign. 1981-1990 Nicaragua- CIA directs exile ”Contra” operations. US air units drop sea mines in harbors.
  1982-1984 Lebanon- Marines land and naval forces fire on local combatants.
  1983 Grenada- Military forces invade Grenada. 1983-1989- Honduras Large program of military assistance aimed at conflict in Nicaragua.
  1984 Iran- Two Iranian jets shot down over the Persian Gulf.
  1986 Libya- US aircraft bomb the cities of Tripoli and Benghazi, including direct strikes at the official residence of President Muamar al Qadaffi.
  1986 Bolivia- Special Forces units engage in counter-insurgency.
  1987-1988 Iran- Naval forces block Iranian shipping. Civilian airliner shot down by missile cruiser.
  1989 Libya- Naval aircraft shoot down two Libyan jets over Gulf of Sidra.
  1989 Philippines-CIA and Special Forces involved in counterinsurgency.
  1989-1990 Panama -27,000 troops as well as naval and air power used to overthrow government of President Noriega.
  1990 Liberia- Troops deployed.
  1990-1991 Iraq- Major military operation, including naval blockade, air strikes; large number of troops attack Iraqi forces in occupied Kuwait.
  1991-2003 Iraq- Control of Iraqi airspace in north and south of the country with periodic attacks on air and ground targets.
  1991 Haiti- CIA-backed military coup ousts President Jean-Bertrand Aristide.
  1992-1994 Somalia- Special operations forces intervene.
  1992-1994 Yugoslavia- Major role in NATO blockade of Serbia and Montenegro.
  1993-1995 Bosnia- Active military involvement with air and ground forces.
  1994-1996 Haiti- Troops depose military rulers and restore President Jean-Bertrand Aristide to office.
  1995 Croatia- Krajina Serb airfields attacked. 1996-1997 Zaire (Congo)- Marines involved in operations in eastern region of the country. 1997 Liberia- Troops deployed.
  1998 Sudan- Air strikes destroy country’s major pharmaceutical plant.
  1998 Afghanistan- Attack on targets in the country.
  1998 Iraq-Four days of intensive air and missile strikes.
  1999 Yugoslavia- Major involvement in NATO air strikes.
  2001 Macedonia- NATO troops shift and partially disarm Albanian rebels.
  2001 Afghanistan- Air attacks and ground operations oust Taliban government and install a new regime.
  2003 Iraq- Invasion with large ground, air and naval forces ousts government of Saddam Hussein and establishes new government.
  2003 Iraq- Occupation force of 150,000 troops in protracted counter-insurgency war
  2004 Haiti-

 6. Listan är häpnadsväckande och den fylls på hela tiden. Det finns mycket att säga om Stalins regim, men om imperialismens förintande hade han uppenbarligen helt rätt.

  Antagligen inser även hökarna i USA detta och därav den pågående kampanjen att kleta ordet imperialist både på Ryssland och Kina. Hökarna i USA lever på krig så dom vill naturligtvis inte se någon antiimperialistisk fredsrörelse riktad emot deras intressen.
  Kan man projicera begreppet imperialism även på imperialismens fiender så har man skapat den nödvändiga förvirringen för att vingklippa en sådan rörelse och här i väst förefaller detta ha lyckats.

 7. Det dom är motsägelsefullt är att de NATO-nasister och EU-nazister som verkar vilja förstöra Afrika för alla afrikanska länder, samt även stödjer den oligarkistyrda nazistiska Azov-bataljonen, är samma vettlösa oligarker, politiker, medier och lurade människor, som stödjer massimporten av alla de afrikaner och ukrainare som flyr den påföljande misären…

  … tja med undantaget SD som vill förstöra för dem lokalt via NATO/EU och därefter vill lindra misären som de varit medskapare till lokalt… eftersom de vill att Sverige skall ”behålla” sina ”civiliserade” ”kristna värderingar” och sin svenska ”civiliserade” kultur…

  … undantagna är även ledande polacker som verkar vilja kasta in ukrainare, som inte vill dö, i oligarkernas/nazisternas satans krig som kanonmat…

  Har ännu inte hört några svenska röster för att kasta in stackars ukrainska män som kanonmat i Ukraina… Misstänker istället att ”godheten” kommer försöka lura EU:s fulmedia-hjärntvättade ungdomar till oligarkernas elände, till tonerna av Arja Saijonmaa som ”tänker på hela Europa”, eller vad tror ni?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here