Ur John Boltons kommande bok

7
1748
John Bolton

En läsare har sänt mig en översättning av en förhandsartikel i Washington Post av John Boltons redan mycket uppmärksammade bok som starkt kritiserar USA:s president. Boken planeras släppas nästa vecka. Titeln på artikeln är inte precis alldaglig Washington Post; Trump asked China’s Xi to help him win reelection, according to Bolton book


Ur John Boltons kommande bok

President Trump bad den kinesiska presidenten Xi Jinping att hjälpa honom att vinna valet i USA 2020, och berättade för Xi under en toppmöte förra året att ökade jordbruksinköp från Peking av produkter från från amerikanska jordbrukare skulle hjälpa hans möjligheter i valet. Detta enligt en berättelse om tillvaron i Trumps administration av före detta nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton. John Boltons bok: The Room Where It Happened: A White House Memoir Hardcover – June 23, 2020

Under ett personligt möte vid G20-mötet i juni 2019 i Japan klagade Xi till Trump om Kinas kritiker i USA. Men Bolton skriver i en bok som planeras släppas nästa vecka att ”Trump antog omedelbart att Xi menade klagomål från demokraterna. Trump sade att det fanns stor fientlighet bland demokraterna.
“Han ändrade sedan innehållet i konversationen till det kommande amerikanska presidentvalet. Han antydde Kinas ekonomiska förmåga att påverka de pågående kampanjerna och vädjade till Xi för att säkerställa att han skulle vinna”, skriver Bolton. ”Han betonade vikten av stöd från bönder och betydelsen av ökade kinesiska inköp av sojabönor och vete för valresultatet. Jag skulle skriva ut Trumps exakta ord men regeringens förhandsgranskningsprocess beslutade om en annan procedur.”

Vid mötet försvarade Xi också Kinas uppförande av läger som bostäder upp till 1 miljon uiguriska muslimer i Xinjiang – och Trump signalerade sitt godkännande. “Enligt vår tolk,” skriver Bolton, “sade Trump att Xi borde gå vidare med att bygga lägren, vilket Trump tyckte var exakt rätt sak att göra.”

Avsnittet som beskrivs av Bolton i sin bok, “The Room Where It Happened: A White House Memoir”, har slående likheter med de handlingar som resulterade i Trumps ”impeachment” (”Riksrättsprocess”) efter att han försökte pressa den ukrainska presidenten till att hjälpa till att gräva upp smutsig information om den demokratiska rival Joe Biden i utbyte mot militärhjälp. Anklagelserna i Kina kommer också bland pågående varningar från amerikanska underrättelsebyråer om utländsk inblandning i presidentvalet i november, vilket Ryssland påstås ha gjort för att gynna Trump 2016.

Och om själva Ukraina-skandalen citerar Bolton personliga konversationer med Trump som bekräftar ett ”quid pro quo” som Trump länge hade förnekat.

Redaktör Romelsjö: ”Quid pro quo” betyder ungefär ”tjänster och gentjänster”. Wikipedia.
Detta inkluderar ett möte i augusti Trump påstås ha klargjort detta tydligt.
“Han sa att han inte var för att skicka dem (i Ukraina) något förrän allt utredningsmaterial om Ryssland relaterat till [Hillary] Clinton och Biden hade blivit presenterat,” skriver Bolton.

Den 592-sidiga memoaren, som Washington Post fått tag i, är den mest väsentliga, kritiska dissektionen av presidenten från en administrativ insider, och kommer från en konservativ som har arbetat i republikanska administrationer i årtionden och som länge var bidragsgivare till Fox News. Den framställer Trump som en ”oberäknelig” och ”otroligt oinformerad” befälhavare och presenterar uppgifter om en lång serie oroande möten mellan presidenten, hans främsta rådgivare och utländska ledare.

Boken är föremål för en eskalerande laglig kamp mellan den långvarige konservativa utrikespolitiske rådgivaren och justitiedepartementet, som lämnade in en stämning i tisdags för att blockera bokens publicering genom att påstå att den innehåller hemlighetsstämplat material. Boltons advokat har sagt att boken inte innehåller hemlighetsstämplat material och att den genomgick en utförlig granskningsprocess. Sent på onsdagen sökte justitieministeriet en akut beslut från en domare för att blockera bokens publicering. Washington Post: Justice Department seeks emergency order to block publication of Bolton’s book

Föregående artikelStålår – viktigt bidrag till Vänsterns historia
Nästa artikelGreta Thunbergs utmärkta sommarprat. Hur klimatkrisen kan lösas?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Bolton påstår att Trump är ”otroligt oinformerad”. Helt korrekt. Och det bästa kvittot på detta är att välja en stolle och hök som Bolton till rådgivare, värre kan det inte bli – eller möjligen med Pompeo som utrikesminister. Vem fattar dessa beslut egentligen ? Trump är oinformerad men hade vissa sunda instinkter innan han tillträdde. Sedan var allting som bortblåst och han installerar personer som är både falska och direkt fientliga mot honom själv. Det förstod vi från början att det var knappt om sakkunskap – men man skulle ha förväntat sig en bättre personkunskap av en som Trump som genom sin karriär bör ha lärt sig navigera bland hajar på jakt efter nästa hugg.
  Om Trump verkligen trodde på det som han spontant hävdade under valkampanjen hade han bort välja helt andra slags rådgivare och sedan ha struntat i det tvångsmässiga behovet att bli omvald. Köra sitt race, det må bära eller brista. Nu har han ingenting uträttat och om han omväljs blir nästa period lika mager.

  • Normalt sett skulle Trump inte ha susen av en chans att vinna valet i höst. Men med en motkandidat som lider av begynnande demens är det inte längre lika självklart. Om Trump spelat sina kort rätt under pandemin kunde han ha framstått som en statsman och rönt lite större förtroende bland väljarna, som nu närmast är i botten. Det är visserligen bara drygt fyra månader till valet, men nyhetscyklerna går snabbt och vad som händer just nu är strax historia. Ändå verkar huvudkänslan just nu vara att väljarna struntar i Bidens begynnande demens och gör vad som helst för att bli av med Trump. Men ett par TV-sända debatter mellan Trump och Biden kan snabbt vända skeppet.

  • Trumps problem var redan uppenbar under valkampanjen: han har ingen bas i den djupa staten.
   Hela toppskicket i det usoniska samhället består av störda psykopater, korrupta parasiter, grovt kriminella och långtida krigsförbrytare, som frodas på de eviga krigen medan landet (inte minst infrastrukturen) förfaller.
   USAs soldater kan inte ens sy byxknappen utan importerad sytråd.

   Trump var registrerad som Democrat men visste att han hade ingen chans under den etiketten och valde att ta över det republikanska partiet. Det var vågat, speciellt med tanke på überdåren John Mc Cains och andra hökars ställning i det partiet.
   Själv trodde jag ett tag att Donald Trump egentligen var torped i Killarys tjänst, så vansinnigt företaget tedde sig från denna sida av Atlanten.
   Den till synes inte så värst religiöse Donald hade dock lyckats att få stöd av Bibel-dårarna och – vilket det var ganska tyst om när det begav sig – av en bisarr judisk sekt (hans mågs). En man som hade stämplats som homofob hade finansierats bl.a. av en stenrik bög. Fågelskrämman är tydligen släkt med kameleonten.
   De som stämplar honom som dum som en åsna glömmer att – som man säger på franska (”Il faut savoir faire l’âne si on veut avoir du foin”) – det är viktigt att förmå spela åsna om man längtar efter havre.

   Trump hade dock sin bas hos den krigströtta stora skaran veteraner (inte toppgeneralerna, utan de som dör på slagfälten eller bli invalider alternativt nervvrak efter att tagit värvning för att finansiera sina studier, slippa bli arbetslös eller bli medborgare) som grundlurades av ”fredsaposteln” Obama, och hos sin publik från TV-åren. Han vann, otroligt nog.
   Fast bortsett från några miljardärer saknar han stöd i statens topp, och egentligen även i det republikanska partiets toppskikt. Donald är egentligen ”a lame duck”.

   Kritikerna glömmer allt för ofta att Congress måste godkänna alla tillsättningar till högre ämbeten.
   Trump (och vilken president som helst) må önska sig vem som helst till den eller den posten, han är beroende av parlamentets godkännande. Mikael Flynn sidsteppades exempelvis av en uppenbar, vidrig, komplott.

   President Trump fick till slut dras med Bolton, om vilken han lär ha yttrat ungefär ”we would have been involved i WW VI if i had listened to him”, efter att ha avskedat honom.

   Det samlade MIEC hade/har inte ens väntat på D. Trumps tillträde för att sabotera hans ämbetsperiod. Det enda som fattas är mord eller statskupp.
   Att karln har rejält med skinn på näsan är den slutsats som jag drar, än så länge, av det som jag har hunnit ta del av.
   Dock kunde han lika gärna vara en komediant som jobbar åt dolda krafter.

   Har Donald Trump en dold agenda behöver han lika mycket en andra ämbetsperiod för att kunna uträtta någonting mer än att slippa att bli avsatt, som om han hade varit ärlig med sina avsikter under valkampanjen.

  • Att Bolton är en galning är ingen som helst tvekan om…Bolton pockade på för krig mot både Iran, Ryssland och Kina och han trodde nog på den egna propagandan om att USA hade kapacitet för att klara detta. Vad han missat var att Ryssland utvecklat nya vapen, konventionella supersnabba missiler, men även nya kärnvapenbärare som skulle gjort processen kort med USA som stat. Och sedan har Bolton fräckheten att kalla Trump för otroligt oinformerad när han själv lallade runt i sin egen falska bild av verkligheten. Frågan är hur en fullblodspsykopat som Bolton kunde komma så när makten? Visserligen var Obama också en psykopat men inte i närheten av pellejönsen Bolton och Obama var dessutom vald, även om de flesta av hans väljare senare ångrade sig. Bolton däremot var väl bara skickad av Deep State för att sabotera och krigshetsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here