USA har lag mot utländsk finansiering av NGO sedan 1938, men försöker hindra Georigien att ha ”samma” lag.

10
331
Boris Garisbashvili, premiärminister och EU-vän fram till 24 januari . Ledande politiker för den nya lagen.

Vi talar om en lag som kräver att organisationer som finansieras från utlandet ska ange detta. I Georgien röstade 83 förtroendevalda för lagen, medan endast 23 röstade emot. USA har haft en sådan lag sedan 1938.

Den kallas The Foreign Agents Registration Act (FARA) och den kräver att ”vissa företrädare för utländska intressen som är engagerade i politisk verksamhet eller annan verksamhet som anges i stadgan offentliggör periodiskt sitt förhållande till det utländska intresset, såväl som verksamhet, in- och utbetalningar till stöd för dessa aktiviteter”.

Amerikansk lag kallar de som tar emot denna typ av utländskt bistånd för ”agenter”. Det gör inte lagen som antogs i Georgien.

Lagen säger att ”för att säkerställa transparens” ska icke-kommersiella juridiska personer och medier som får mer än 20 % av sina inkomster från utlandet utpekas som en organisation som tillvaratar en främmande makts intressen. Enligt lagen ska den som anses vara en ”organisation med främmande makts intressen” registreras i ett offentligt register. Vid anmälan kommer det att vara nödvändigt att ange erhållen inkomst. Samtidigt kommer organisationerna att ha en skyldighet att fylla i den ekonomiska deklarationen varje år.

Motståndet mot denna lag, som organiseras av de organisationer som får stöd från utlandet, kallar helt enkelt denna lag för ”Ryssland-lagen”, vilket även norska medier gör . Men det finns inget ryskt med denna lag, även om Ryssland har en liknande lag. Lagen kunde lika gärna ha kallats USA Act, även om den är lite mildare än FARA.

Washington Post kallar det naturligtvis för ”Russia Act”, och ser det inte lämpligt att nämna FARA:

Georgien driver lagar om ”utländska agenter” i rysk stil, vilket sätter EU:s anbud på spel

Största antalet icke-statliga organisationer i världen?

Georgien har mer än 20 000 icke-statliga organisationer. Det finns en NGO för varje 148 invånare. Över 90 % av dessa får finansiering från utlandet.

USA:s främsta instrument för färgrevolutioner runt om i världen är The National Endowment for Democracy . Det är CIA:s civila ansikte. Swiss Politicy Research skrev om dem 2019: Organisationer finansierade av US National Endowment for Democracy (NED) . Artikeln bygger på NED:s egen databas och anger att NED då finansierade 1 600 sådana organisationer.

År 2021 uppgav NED att de stöder 21 sådana organisationer i Georgien . Dessutom finns det icke-statliga organisationer som finansieras av Open Society Foundations (Soros) , EU, USAID, Luminate, brittiska och tyska utrikesministeriet och så vidare.

Hittills har stiftelsen investerat över 85 miljoner dollar för att stödja Georgiens sociala och ekonomiska utveckling. Från att hjälpa den georgiska regeringen att uppfylla sina ambitioner att integrera med EU till att bygga upp stöd för mänskliga rättigheter och gott styre, fortsätter Open Society Georgia Foundation att finansiera och stödja ett brett spektrum av lokala partners som arbetar för positiv förändring.
Open Society Foundations

Många av de som protesterar i Tiblisi är medlemmar i sådana organisationer och många av arrangörerna får själva betalt av sådana icke-statliga organisationer. Man kan förstå att de inte gillar att behöva ange vem som finansierar dem, men västerländska politiker och media borde se sig själva i spegeln innan de fördömer det alltför kraftigt.

”Regeringen kommer att kriminalisera skadlig påverkan i Norge”

Den 12 januari i år kom Støre-regeringen med ett lagförslag som gör att ”det är straffbart att  på uppdrag av eller efter överenskommelse med en utländsk underrättelseaktör bidra  till verksamhet vars syfte är att påverka beslut eller opinionsbildning, och som kan  skada betydande allmänna intressen”.

Justitieminister Emilie Enger Mehl säger att:

– Det vi föreslår straffbart är att bidra till verksamhet som kan skada grundläggande samhällsintressen på uppdrag av utländsk underrättelsetjänst, sa Mehl när propositionen skickades till Stortinget i vinter.

Straffet är tre års fängelse, men upp till 10 år om brottet bedöms som ”grovt”.

Majoriteten i Stortinget håller med regeringen om att Polisens Säkerhetstjänst, PST, kan använda hemliga metoder och tvångsmedel där det behövs, för att avvärja och förhindra olaglig påverkan.

Försvarets forskningsinstitut har publicerat två rapporter med titlarna Hur gör man samhället mer robust mot oönskad påverkan i sociala medier (FFI-rapport 21/01237) och Oönskad utländsk påverkan? – kartläggning och analys av riksdagsvalet 2021 (FFI rapport 21/02746).

Regeringens förslag till lag är fullt av den här typen av tänkande: Se Prop 42L (2023–2024) Ändringar i brottsbalken m.m. (påverkan från utländsk underrättelsetjänst).

Man kan principiellt argumentera mot lagar av den här typen, men man kan inte med saklig grund hävda att det finns något särskilt ”ryskt” över dem eller att den georgiska lagen är mer restriktiv än den amerikanska eller norska. Men förmågan till självinsikt är inte ett utpräglat kännetecken för norska eller västerländska medier i allmänhet.

Källa: https://steigan.no/2024/05/usa-har-det-men-finansierer-oppror-i-georgia-nar-de-ogsa-vil-ha-det/

Föregående artikelMinskning av USA: s militära utgifter möter alltid motstånd; Ökning gör det aldrig
Nästa artikelUSA-stövlar på marken i Gaza?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. ALLT skylls på ryssen senaste åren. Ryssvänlig hit och dit. Ständigt. Ryskt inspirerade hit och dit. Ryska variationen hit och dit. Jag tycker HELA grejen är fullständigt med SKITsnack. Georgien som lämnade in ansökan för EU medlemskap förra året kommer bli behandlade som skit. Serbien är ett bra exempel på detta hur länge har dom förhandlat??15 år ungefär. De kommer ske samma sak med Georgien. De bara Ukraina som får snabba spår hit och dit på löpande band. Blir behandlade med silkesvantarna sedan 2014. Hur gick de ens för Ukraina FÖRE krisen mellan 2014-2022 när gäller EU medlemskap. Det fanns EJ ens förhandlingar på gång under dom 8 åren pga att man var åt skogen bedrövliga. Stödet då var tvärs igenom från Usa EU HELT Ekonomiskt, Bistånd, Politiskt, Diplomatiskt, Militärt med mera. Detta i sitt ryssofobiska hat och att till slut även starta ett krig. Tycker man gjort så stor sak av detta med Georgien utan att ens nog fatta förstå vad de handlar om. Men så fort något med ryskt nämns brakar helvetet loss

 2. USA blandar sig i andra länders politik men ve den som gör samma sak i USA! I hyckleriets högborg på jorden Washington har man gjort dubbelmoralen till en konstart och hållit på så länge att de verkligen tror det ska vara så? Hybrisen flödar i en bankrutt sönderfallande union men makthavarna ser inte det komma, alltså precis som i Sverige som lider av en liknande hybris fast i en mer lokal skala.

 3. Nu är det faktisk inte samma lag som redaktören påstår. En väsentlig skillnad är att beslut av DoJ kan överklagas i domstol. Det finns exempel på att klagande har vunnit fram. Det går inte att överklaga i Ryssland.

  Föreslår att redaktören först söker på FARA i Wikipedia, läser referanserna som finns där. Nu kan det påpekas att det mesta är skrivet på engelska och med juridisk sjargong, kanske inte det enklaste. I tillägg tar det en hel del tid att gå igenom då det kräver förståelse för juridiskt språk på engelska.

  Men kontentan är at det INTE är samma lag som artikeln påstår.

  • Det är en lag med stora likheter. Jag läste det rekommenderade stycket på Wikipedia och finner intressant nog bl.a. detta ”For most of its existence, FARA was relatively obscure and rarely invoked;[8] since 2017, the law has been enforced with far greater regularity and intensity, particularly against officials connected to the Trump administration.[7][9] Subsequent high-profile indictments and convictions under FARA have prompted greater public, political, and legal scrutiny, including calls for reform.[7][6]”

  • Hårklyverier är demagogens sista vapen! Att fultolka allt är givetvis USA-nissarnas metod att flytta fokus från hyckleriet som pågår i Washington. Patetiskt!

  • En sak som vi med säkerhet vet om FARA är att AIPAC den utländska agnet organisationen som lobbar för folkmördar regimen israel har inte och vägrar registrera sig som just UTLÄNDSK AGENT. Alla vet att AIPAC är en utländks agent, alla vet att den vägrar registrera sig som sådan, ingen vågra gå på AIPAC eftersom USA precis som Palestina är ockuperad av sionister. Som så mycket annat i det ockuperade USA så kan inte dess ”lagar” laga kraft då det gäller folkmördar regimen israel

 4. Likheter i lag är inte det samma som samma lag, som artikeln påstår. Mig veterligen så betyder inte likhet det samma. Eller har jag inte förstått svenska språket?

 5. USA inför ekonomiska straffåtgärder mot Georgien för att landet inför ungefär samma lag som USA införde 1938

 6. Alla länder borde ha en klargörande lagstiftning kring idéella och påstått ”idéella” rörelser vars pengar klart kommer i politiska syften från andra länders (ofta) subjektiva intresseorganisationer – den typen av upplysande konsumentinformation borde vara fullständigt självklar; precis som i Amerika, i Georgien eller i både Sverige och EU. Varifrån kommer pengarna som pumpas in i svensk ytterhögers anti-abortrörelse och i Atlantic Council – det borde vi alla få veta. Inte skramlar de med bössor ute på stan, i Sverige vill säga, heller.

  Mera ljus!

  • Johan,
   Ena stunden oroas du över det föds för lite barn i Europa och andra stunden bekymras du av svensk anti-abortrörelse.
   Hur ska du ha det egentligen?
   Du motsäger dig själv!

   ”svensk ytterhögers anti-abortrörelse”
   Vart finns den?
   Har aldrig hört talas om den.

   Som jag fattat är anti-abortrörelsen främst en kristen avkomma.
   Född och uppvuxen i USA.
   Men jag tvivlar på den blev så livskraftig.
   Man hör aldrig talas om dessa anti-abortaktivister längre och som ofta var kvinnor.
   Jag tror det beror på att Västerlandets samhällen håller på att avkristnas.
   Kyrkor avfolkas och Sekulariseringen sprider sig och tron på Gud ersätts av en Statlig tro på Demokrati.
   Det här är en följd av den Europeiska Upplysningstraditionen som givit Västerlandets progressiva sätt att leva och som inte passar ihop med Asiens länders tro på Kultur och Tradition.

   Västerlandet vill sprida sina Demokratiska övertygelser över hela Världen.
   Men även göra sig till Herrar över Marknad och Handel.
   Det är då Västvärlden använder sig av dessa så kallade NGO:er verktyg och murbräckor.

   Exemplet har du sett till Ryssland dess kulturella sfär.
   Västvärlden och Demokratierna tränger sig på runt om Rysslands gränser och det Kulturella och Traditionsrika Ryssland måste skydda sig, även med atombomber, för att inte bli uppslukade av den Demokratiska och Progressiva Kapitalismens Herrefolk från USA och Europa.

   Ryssland vill nu avväpna Ukraina.
   Men när hela Västvärlden avväpnats kommer den Kapitalistiska Hydran tappa greppet vilket genast ökar förutsättningar för samarbeten över hela Världen och förhoppningsvis till slut en Värld utan krig och konflikter då samarbetet gör att Naturens resurser mer rättvist kan fördelas.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here