USA plan för regimskifte i Venezuela

7
1643

har 7 maj ingående i en artikel av Anthony Faiola, Karen DeYoung och Ana Vanessa Herrero rapporterat om USA-stödda invasionen i Venezuela med syfte att döda eller tillfångata den valde presidenten Maduro och installera den självutnämnde Guadio som president From a Miami condo to the Venezuelan coast, how a plan to ‘capture’ Maduro went rogue

Denna artikel har översattas av Eva Björklund.

Har tidigare skrivt om kuppförsöket. Likaså dagen efter 4/5: Hur besegrade Venezuela högerns statskuppsförsök?


USA plan för regimskifte i Venezuela

Inne i ett glittrande höghus i Miami satt företrädare för Venezuelas opposition i ett rum prytt med samurajsvärd, och lyssnade. De hade utsetts av oppositionsledaren Juan Guaidó att utforska alla alternativ för att avlägsna Venezuelas president Nicolás Maduro från makten. Den där eftermiddagen i september 2019, vid stranden av Biscayne Bay, informerade en före detta ”Grön Basker” om hur det skulle gå till.

Jordan Goudreau, 43-årig veteran i USAs Specialtrupper, driver nu ett säkerhetsföretag i Florida. Han lade fram en plan som hade kunnat fungera som manus för ett avsnitt av ”Jack Ryan.” Goudreau påstod sig ha 800 män redo att ta sig in i Venezuela och ”extrahera” Maduro och hans anhängare. Den venezolanska ”politiska strategen” J.J. Rendón, anslöt sig till Guaidó i den hemliga kommitténs ledning.

Enligt Rendón hade Guaidó sagt att ”alla alternativ finns på bordet, och under bordet”. Planen hade fastställts i oktober i ett avtal om finansiering och andra villkor. Rendón kallar det ett luftslott, som aldrig klart angav vad Goudreau kunde göra. Men avtalet tvekade inte om målet: ”En operation för att fånga / kvarhålla / ta bort Nicolás Maduro. . . få bort den nuvarande regeringen och installera den av USA erkända venezolanska presidenten Juan Guaidó. ”

Men strax efter undertecknandet började Goudreau bete sig konstigt, sa Rendón. Han kunde inte visa bevis på det ekonomiska stöd för operationen som han hävdade fanns. Så Rendón krävde omedelbar en utbetalning på 1,5 miljoner dollar. Det fanns inte heller några bevis för att 800 män skulle vara beredda ställa upp. Förhållandet mellan Rendon och Goudreau blev snabbt spänt.

”Washington är fullt medvetna om ditt deltagande i projektet och jag vill inte att de ska förlora tilltron” varnade Goudreau Rendón 10 oktober. Det ledde till storgräl i Rendóns Miami-bostad i början av november. Han och andra kritiska deltagare ansåg operationen död. De venezolanska deltagarna sa att planen för en ”invasion” för att döda Maduro hade motarbetats.

Ett halvår senare dök Goudreau upp i en video med en före detta venezolansk officer i stridsutstyrsel. De anförde att en operation nu inletts för att ”befria” Venezuela, och Goudreau sa att deltagarna hade landstigit. Men då hade uppdraget – tydligen infiltrerat av Maduros folk – redan drabbats av ett förödande slag, med åtta män dödade och två tillfångatagna. På måndagen arresterades 11 andra, två av dem Goudreaus kolleger, före detta Gröna Baskrar.

Denna rapport, som vi grundar på intervjuer med över 20 personer som är insatta i planen, kan inte ge någon helt klar information om oppositionens diskussioner och vad deltagarna i hemlighet kallade ”Plan C”: en väpnad invasion för att hitta och fånga in Maduro.

President Trump och andra USA- funktionärer har förnekat kunskap om den misslyckade operationen. Statssekreterare Mike Pompeo sade på onsdagen att ”det inte finns någon direkt inblandning från USAs regering.”
Goudreau säger att han utan framgång sökt stöd från USA, genom en medhjälpare till vicepresidenten Mike Pence. Han vägrade att namnge vem. En taleskvinna för Pence sade på onsdagen att det var ”nollkontakt” mellan vicepresidentens kontor och Goudreau.
”Det fanns ingen samordning, inget att göra med detta” sa Katie Miller, vicepresidentens pressekreterare.
Rendón sade att hans kommitté höll detaljer om sitt arbete inom en liten grupp och delade dem aldrig med US- tjänstemän, eftersom planen bara ”studerades.”

Goudreau insisterar på att någon form av operation redan är på gång och att Venezuelas ledande opposition förrått honom genom att bryta deras avtal. Han sa att han valde att gå vidare med det han säger att han var anställd för. Han sa att det inte gällde mer pengar, han gjorde ”det som måste göras.”

USA förnekar engagemang i det påstådda invasionförsöket i Venezuela eftersom upplägget verkar oklart. ”Detta är inte en krigsinsats; detta är en polisåtgärd, ”sa Goudreau. ”Världen erkänner en kille [Guaidó] som president, så de anlitade mig för att gripa den andra som har tillskansat sig makten, Nicolás Maduro.”

Goudreau, en Kanadafödd USA- medborgare, dök upp i anti-Maduro-världen först i februari 2019, då han arbetade med säkerhet under en venezolansk biståndskonsert vid colombianska gränsen, organiserad av den brittiska miljardären Richard Branson.
Goudreau tjänade som infanterist 15 år i armén och senare som medicinsk sergeant i specialstyrkan. Han åkte till Irak och Afghanistan två gånger vardera mellan 2006 och 2014..
”Han hade en intensitet i sig som var lite annorlunda,” sade Joe Kent, en pensionerad Grön Basker som deltog i en ledarkurs med honom 2007. ”Det verkade som om han tränade för något.”

Under 2012 inledde försvarsdepartementet en brottsutredning av Goudreau för påstådd stöld och bedrägeri i samband med 62 000 dollar i bostadsbidrag för sin fru, enligt domstolsprotokoll. Goudreau sa att saken löstes.

Han grundade Silvercorp USA 2018. Företaget erbjuder en mängd tjänster, innefattande att bistå offer för kidnappning och utpressning. Enligt en biografi på företagets webbplats planerade och ledde Goudreau ”internationella säkerhetsteam för USA:s president och försvarsministern.”

Venezuelas vacklande opposition letade efter alternativ. Guaidó hade försökt leda ett militärt uppror mot Maduro den 30 april 2019, men den omsorgsfullt konstruerade planen kollapsade fullständigt när de sammansvurna som stod nära presidenten antingen backade ur eller hade varit dubbelagenter hela tiden. Det lämnade Guaidó, den talman i nationalförsamlingen, som USA och över 50 nationer, erkänner som Venezuelas rättmätiga ledare.

Ett föga känt inslag i kampen var skapandet av en ny ”strategisk kommitté” i augusti 2019. Dess fulla medlemskap förblir hemligt, men det offentliga ansiktet är Juan José Rendón.
Denna 56-åriga internationella politiska strateg passade perfekt för uppgiften.

Venezuelas socialistiska makthavare hade jagat ut honom från Venezuela 2013 och skulle ha hotat med tortyr om han skulle återvända, han var ingen vän av Maduro. Från sin bas bland venezolanska flyktingar i Miami blev han sedan en internationellt populär politisk konsult.

Venezuelas president Maduro säger nu att två US-amerikaner tagits till fånga i ett misslyckat invasionförsök. Rendons kommittéuppdrag var att utarbeta scenarier för regimskifte. Medlemmar undersökte alternativ för att bygga upp internationellt tryck mot regeringen. Men de studerade också möjligheten att kidnappa Maduro och hans närstående.

De skulle diskutera lagligheten i en sådan handling med över ett dussin advokater om, sade Rendón. De funderade på begrepp som ”allmänhetens fiende” – som en gång användes för att åtala pirater och för att beteckna vissa nazistiska företeelser efter andra världskriget. De sammanställde också en dokumentation om det misslyckade försöket att befria Kuba från regeringen Fidel Castro.

När Goudreau anlände till Rendóns vardagsrum den 7 september 2019, hade kommittén redan träffat en handfull möjliga deltagare. Men de ville ha så mycket som 500 miljoner dollar för jobbet.
Goudreau, lade istället fram en självfinansierad plan och en mer blygsam summa – 212,9 miljoner dollar – efter att uppdraget genomförts. Pengarna skulle komma från framtida export av venezolansk olja under en Guaidó-regering.

De hade ett ess i rockärmen för att hindra venezolanska skattebetalare från att få ett enda öre. Oppositionen hade identifierat privata lager i Venezuela ”fyllda med varor för Maduros inre krets”. Fotografier som delats mellan Rendón och Goudreau och tillhandahålls The Post visar balar med omsorgsfullt inslagna US-dollar staplade på ett trägolv. Goudreau skulle ha haft rätt till 14 procent av de återvunna medlen.

USA påstår att Venezuelas Maduro tjänar på knarkterrorism, och erbjuder 15 miljoner dollar i belöning till den som tillfångatar honom.

Redaktötören: Inga bevis finns för detta. Det stora knarklandet i Latinamerika är USA:s gungsling Colombia.


Planen omfattade mycket mer än det viktigaste målet, att gripa Maduro och hans män. Silvercorp skulle vara rådgivare åt venezolanska soldater i exil som skulle genomföra operationen. Goudreau använde 45 dagar åt att förbereda styrkorna, anskaffa utrustning och vara beredd för insatsen. Grupper skulle ta sig in i Venezuela i hemlighet och bilda celler som skulle tränga djupare in i landet för att säkra viktiga oljeanläggningar och strategiska byggnader. De skulle angripa regeringens säkerhetsstyrkor, och Maduroanhängare.

Ett avtal hade undertecknats i Washington den 16 oktober. Goudreau spelade i hemlighet in ett kort videosamtal den dagen med Guaidó, som han tillhandahöll The Post.
”Vi gör det rätta för vårt land”, hörs Guaidó att säga och senare: ”Jag håller på att underteckna.”

Guaidó vägrade att intervju för den här artikeln. I ett uttalande förnekade han att det skulle finnas ett avtal med Goudreau och sa att hans ”interimsregering” inte har någon koppling till den uppenbarligen pågående operationen mot Maduro.

Under en tid trodde Rendón och andra att Goudreau skulle kunna leverera. Men de blev oroliga när han började begära betalning från de 1,5 miljonerna som fanns att tillgå. Han beskriver det som en gest, för att hjälpa honom att skrapa ihop 500 miljoner dollar ur privata fonder.

Goudreau svarar med att avtalet – som Goudreau låtit The Post ta del av, med en fullständigare version som Rendon givit – från början knöt oppositionen till hans tjänster och arvode. Ett juridiskt dokument som Goudreau tagit fram har Guaidos underskrift, förutom Rendons och oppositionens.

“Se bara, J.J. Rendón pressade på för att få ut 50 miljoner dollar för operationen, för att ta makten i landet”, sa Goudreau. ”Ingen här är pojkscout”. De trodde att de skulle ta makten.

En hemlig handlingsplan för att vända äldre Venezuelanska tjänstemän mot Maduro.
Rendón insisterade emellertid på att det dokument som Goudreau visade upp, aldrig undertecknats av Guaidó och försåg The Post med tidigare och senare avtal som inte bär Guaidos namn. Rendón sa att Guaidó bara kände till ”planens” grova drag men blev misstänksam mot Goudreau utifrån kommitténs rapporter.

”Vi hade alla röda flaggor, och det passade inte presidenten, sade han.
Vissa fruktade att Maduro skulle använda Goudreaus operation för att göra något som han hittills motsatt sig: arrestera Guaidó. På onsdagen hade han krävt att Guaidos påstådda inblandning skulle utredas.
Dagarna före invasionen i Venezuela överlämande Goudreaus advokater ett brev till Rendón med krav på 1,45 miljoner dollar. Oppositionsfunktionärer började frukta att Goudreau skulle offentliggöra deras samtal från förra året.

När Rendón på söndagen 3 maj vaknade till nyheten om operationen, var han skakad, sa han. ”Jag undrade, är de här killarna galna? De utsatte oss för utpressning [för pengarna]. Jag tänkte, wow, ska ni verkligen sjunka så djupt?

Efter att ha stått för säkerheten under gränskonserten 2019 kom Goudreau i kontakt med Clíver Alcalá. Denne före detta venezuelanska generalmajor hade stått socialistledaren Hugo Chávez nära, men hoppat av under hans efterträdare, Maduro. Alcalá bodde i Colombia och organiserade före detta venezuelanska soldater i en plan för att få bort Maduro.

Mötet ägde rum på ett hotell i Bogotá. Där säger flera personer som känner till vad som skedde, fick Goudreau lära känna detaljerna i Alcalás plan. Vid ett tillfälle, säger de som känner till händelseutvecklingen, var planen att först lägga beslag på Venezuelas oljehuvudstad Maracaibo och sedan gå österut mot Caracas.

Några äldre oppositionella tjänstemän hade avfärdat planen som en ”fantasi.” När Goudreau engagerade sig övergick planen till en operation för att extrahera Maduro, hans hustru och andra regeringstjänstemän, inklusive Maduros nära allierade Diosdado Cabello.

Oljerika Venezuela börjar få slut på gas och Maduro har allt färre alternativ.
här.

Handlingsplanen verkade redan vara oduglig. I mars åtalade USA Maduro och andra nuvarande och tidigare venezuelanska aktörer med anklagelser om knarkterrorism. Bland de åtalade finns Alcalá, som fördes till USA. Då offentliggjorde Maduros regering anklagelser om att en komplott mot honom planerades på colombiansk mark. Maduro har hävdat att hans folk kände till varje detalj i söndagens invasion och låg i väntan,

”Vi visste allt” sa han.
”Vad de åt, vad de inte åt. Vad de drack. Vem som finansierade dem”.

Venezuelas regering säger att den stoppade ”invasionen” utgick från Colombia.

Jordan Goudreau som förra året kom i kontakt med Trumps tidigare livvakt Keith Schiller, är nu säkerhetskonsult. De två deltog våren 2019 i ett möte i Florida med affärsmän där Goudreau träffade inflytelserika personer i Venezuelas opposition, enligt en person nära Schiller. Det mötet var inte knutet till oppositionens strategiska kommitté. Schiller kom fram till att det inte fanns några verkliga affärsmöjligheter och avbröt därefter kontakten med både oppositionen och Goudreau.

USA- tjänstemän kände till de hundratals venezolanska soldater som hade hoppat av och levde otryggt i Colombia. USA- och colombianska tjänstemän var oroade över att om de blev för utarmade kunde de dras in i olaglig aktivitet. Diskussioner hölls om hur och om de skulle försörja dessa män, eller organisera dem för att bistå den venezolanska flyktinggemenskapen. Men de ansåg att de kunde organiseras i en ”helt galen” stridande styrka, sa en tjänsteman.
”Colombianerna var emot det och vi var emot det”, sa en US- tjänsteman som talade med krav på anonymitet för att diskutera känsliga frågor. ”Ingen borde hålla på med den här typen av militär organisering.”

Maduro sade 6 maj att ytterligare fyra ”terrorister” hade arresterats. Han visade en video av förhöret med en man identifierad som Luke Denman, en av två tidigare Gröna Baskrar som hade tjänat med Goudreau och nu fångades.
En Youtubefilm med president Nicolás Maduros konto visar upp Luke Denman med sitt kontrakt enligt avtal.

Denman, som verkade avspänd, lugn och oskadd, talade som svar på frågor från en osynlig förhörare. Han bekräftade att uppdragets mål hade varit att fånga Maduro och att han hade förväntat sig 50 000 till 100 000 dollar för att utbilda sig i Colombia.
Han sa att utbildning och organisering av operationen hade ägt rum nära den colombianska staden Riohacha, nära den venezuelanska gränsen. Endast två US-amerikaner var i träningslägret, sa han, inklusive han själv.

Vapen och uniformer, sa han, hade tillhandahållits av ”Jordan, genom Silvercorp.”
Invasionsgruppen hämtades på flygplatsen och kördes av en kvinna vid namn ”Alex.” Denman beskrev en ”man i rullstol” som dök upp i ett av två säkra hus i Riohacha, och som ”tycktes ha ett visst inflytande.” Han ”anlände i en trevlig SUV, hade fin skjorta, med guldsmycken.”
”Jag hjälpte Venezolaner att ta tillbaka kontrollen över sitt land,” sade Denman.

Faiola rapporterade från Miami, DeYoung från Washington och Herrero från Caracas. Dalton Bennett, Shawn Boburg och Alex Horton i Washington bidrog till denna rapport.

Anthony Faiola är The Washington Posts chef för Sydamerika / Karibien. Sedan han kom till tidningen 1994 har han tjänat som byråchef i Berlin, London, Tokyo, Buenos Aires och New York. Han har också täckt global ekonomi från Washington.
Karen DeYoung är redaktör och nationell säkerhetskorrespondent för The Post. Under över tre decennier vid tidningen har hon arbetat som byråchef i Latinamerika och i London och som korrespondent som täcker Vita huset, U.S. utrikespolitik och underrättelsetjänst.

 

Föregående artikelOikos: en ny konservativ tankesmedja – är de galna eller bara vettlösa?
Nästa artikelVem är Martin Kragh? JK?! Debatt med Martin Kragh.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Inte gungsling. Gunstling heter det.
  Av ordet gunst, välvilja.
  Gunstling = den som får välviljan eller favören

   • Ja, det är kanske är på hemvägen som köttberget tänker angripa? Nåt måste USAs göra för att Irans handlingar inte sätter prejudikat för andra. Men angriper USA så sjunker det lilla anseendet landet har kvar ännu mer. Dessutom kommer Iran att ge med samma mynt – vilket höjer Irans anseende i MÖ, bland antiimperialister och övriga. Har tagit fram popcorn och inväntar den spännande uppföljning av ”Mad House, USA” …

    Under det att ”Mad House USA” är upptagen med att föra krig, genomföra regime skifte och allmänt förstöra världsfreden, undermineras den inifrån men framförallt av det faktum att fler och fler länder vill helst slippa använda dollarn som the ”currency of choice” som det heter på junkie-mål. Vilket är Mad House USAs akilleshäl …
    Läs mer om det senare här

    https://journal-neo.org/2019/05/08/venezuela-a-risk-to-dollar-hegemony-key-purpose-behind-regime-change/

 2. Här något om USA:s plan för regimskifte i Kina.
  Så tycker George Galloway, som var medlem i det brittiska parlamentet i nästan 30 år. Han presenterar TV- och radioprogram (inklusive på RT). Han är filmskapare, författare och en berömd talare.
  https://www.rt.com/op-ed/489819-china-hong-kong-taiwan-us/

  Storbritannien styrde Hong Kong utan spår av demokrati eller mänskliga rättigheter, men är nu ”djupt bekymrad” över Kinas säkerhetsförslag. De brittiska och amerikanska regeringarna skulle inte tolerera våldsamma protester i sina egna länder, men när det gäller Hong Kong slog de den kejserliga trumman för ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter.”
  Rick Sanchez, värd för RT America, frågade mig den här veckan: ”Hur många konflikter kan Kina hantera samtidigt?” Och det är frågan som USA och några av dess allierade systematiskt ställer. De vill också veta svaret. Det närmaste skälet till Ricks fråga var ytterligare en uppblåsning i Ladakhs territorium, som var länge tvistad mellan Indien, Kina och Pakistan. Dess utbrott uppmuntrade ett intensitet av ”Full-Court Press” där USA pressar Kina överallt, aggressivt sonderar och ser vad som skär igenom.

  Från Tibet genom Falun Gong, de årliga ”China Bans Ramadan” -skärmarna, till marin- och USA: s bomberkommando-manövrar i Sydkinesiska sjön, handelskrigen och koronaviruset som syndabock, blir det svårt att få dem i en enda mening.
  Så mycket så har jag startat ett nytt stycke för att ta upp de två allvarligaste: Taiwan och Hong Kong.
  Enbart i år har Trump-administrationen brott med den amerikanska statspolitiken mot Taiwan – en politik som gjordes för nästan 50 år sedan av Richard Nixon – på betydande sätt, vilket kan bli mer betydelsefullt fortfarande.
  Pompeo – som såg alltid ut som om han var fräsch från Sopranos uppsättning – hyllade först omvalet av en ”president” i Taiwan. Peking märkte sina kommentarer som ett allvarligt brott mot den en-Kina-politiken.
  Faktum är att USA inte längre försöker dölja sin uppmuntran till ”oberoende” för ön och är upptagen med att förvandla den till en alltmer militariserad fästning som har den ytterligare fördelen att öka USA: s vapenförsäljning. Washington anlitade den taiwanesiska ”regeringen” till stöd för provokationerna i Sydkinesiska havet och betydligt över Hong Kong. Och Hong Kong ser ut att vara frontlinjen .

  Den före detta brittiska kolonin – utpressad från Kina som straff för att våga vägra att avvisa opium från den kejserliga narkotikahandlaren – styrdes av Storbritannien under 150 år utan att minsta spår av demokrati eller mänskliga rättigheter skymtades.
  Men Storbritannien – nu lojal adjutant till det amerikanska imperiet – är djupt bekymrad över Hong Kongs ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter.” Så förra veckan Fat Pang, känd här som den sista brittiska guvernören i Hong Kong Chris Patten, har tagits ur sitt glas fallet i British Museum att säga det i de mest vice kunglig termer.
  I Amerika var tonen mer New Jersey mob-boss, men det var stereo. Och precis vid kupongen – återigen, mitt i en pandemi – återvände de mordiska upprorna till gatorna i Hong Kong och attackerade hänsynslöst allmänheten och polisen.
  Fastigheter – såväl privata som offentliga – plundrades av enorma mobb grupper. Och de två regeringarna, som varken skulle tolerera i sina egna länder, höll upp den imperialistiska trumslagen ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter.”
  Ju mer de fördömde Kinas nya säkerhetslagar i Hong Kong, som utarbetats för att bekämpa coronavirus, desto mer var det uppenbart för mig att inte bara dessa lagar var nödvändiga utan var långt försenade.

  När upprorsmakarna lyfte utländska kolonitidens flaggor och slog upp sina uppmaningar till Hongkongs oberoende och amerikansk-ledda ”befrielse” från Kina, blev det så tydligt som en gädda-personal att Kinas utmanare verkligen var en orkester, deras rörelser skrivna av konduktör, för in av hans stafett när manuset kräver dem.
  Crescendot över Hong Kong är utformad för att locka den kinesiska regeringen i en fälla. Strängarna av handelskrigskonfrontationer syftar till att binda Kina i tullar. Kören av falsk anklagelse för coronavirus ljuder allt högre. The Fat Lady i Washington håller på att rensa ur halsen och förbereder sig för att sjunga.

  • Kinas säkerhetslagar, som inte är för bara Hong Kong utan gäller hela landet, ser ut att bli nästan identiska med svenska säkerhetslagar som jag har skrivit om tidigare.
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/05/23/sveriges-kontroversiella-sakerhetslagar-och-hong-kongs/
   Alla länder har sådana lagar, och USA har de strängaste. Vad det gäller är att förhindra USA försöken att lägga under sig kontrollen av Hong Kong och använda Hong Kong som ett brohuvud för att lägga under sig kontrollen av Kina. Det stoppar nu Kina, och USA är inte lyckliga över det. Den amerikanska propagandan går ju på högtryck just nu genom svenska MSM och statsmedia där man förtiger verkligheten och hyllar våldet som någon slags befrielse och ligisterna som hjältar. Det är väldigt mycket som ni inte får veta genom svenska media. Kina lägger helt om strategin, Hong Kong är bara ett litet symptom. Jag skall skriva om detta. Man kommer även att revidera skolor och undervisning i Hong Kong därför att USA har utnyttjat dom på samma sätt som Hitlerjugend. Kina är fullt beredda att sänka Hong Kong som vi känner det, och bygga om det från grunden, även om det tar år. Vad även har mörkats är att gatuligisterna är omkring 1,000 nu, medan över 100,000 har skrivit på en petition som stöder införandet av säkerhetslagarna. Folk är trötta på att myndigheterna inte tar i med hårdhandskarna mot gatuligisterna i USAs tjänst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here