USA:s allt tydligare fiasko med folkrättsvidriga kriget i Irak

2
710
Bombning av Irak innebär också en mångårig insats av Nato. Bilden föreställer 4 synnerligenstarkt misstänkta krigsförbrytare.

Red: SvT:s Rapport har långa inslag om det stora missnöjet i Iras med USA, den stat som landets ledande politiker helt okritiskt och livsfarligt för landet vill liera sig med i Nato och DCA. Artikeln ”Vi ser först nu den fulla omfattningen av USA:s misslyckande i Irak” av Brad Pearce 18/1 ger en aktuell bakgrund till protesterna i Irak, som USA brutalt, folkrättsstridigt och baserat på lögner om kärnvapenprogram erövrade till priset av miljontals döda – mycket värre än Rysslands krig mot Ukraina. https://libertarianinstitute.org/articles/were-only-now-seeing-the-full-extent-of-u-s-failure-in-iraq/

________________
Sedan det nuvarande kriget mot Gaza inleddes har amerikanska trupper attackerats över hela Mellanöstern, men ingenstans mer än i Irak. USA har svarat med en rad olika flyganfall mot militanta grupper i Irak, vilka upprepade gånger har fördömts av premiärminister Mohammed Shia Al-Sudani som en kränkning av Iraks suveränitet. De första anfallen var ett tecken på att USA inte har lyckats pacificera Irak och vinna över landets ”hjärtan och sinnen”, men de var fortfarande i linje med tidigare amerikanska åtgärder.

Saker och ting förvärrades den 4 januari när USA dödade en biträdande befälhavare för PMF (Popular Mobilization Forces) vid namn Mushtaq Talib al-Saidi från milisen Harakat al-Nujaba, alldeles intill ett inrikesministeriekomplex. PMF, en samling shiitiska miliser, är en del av Iraks väpnade styrkor. Detta innebär att Förenta staterna mer än tjugo år efter invasionen av Irak inte ens har lyckats skapa en irakisk regering som de inte känner sig tvingade att bomba. Det verkar som om den amerikanska närvaron i landet skulle kunna vara nära att (till ingens förvåning) sluta i ett stort misslyckande.

Förenta staterna motiverade detta luftangrepp med att al-Saidi var ansvarig för attacker mot amerikanska baser. Inga bevis för detta påstående presenterades, men dessa grupper är kända för att vara fientligt inställda till den amerikanska närvaron i landet, så anklagelsen är rimlig. PMF-milisen grundades 2014 för att bekämpa Islamiska staten, men har sedan dess integrerats i Iraks regeringsstyrkor och enligt Al-Sudani är PMF-enheterna en ”integrerad del” av Iraks väpnade styrkor och ”helt underkastade” statens jurisdiktion. Han sade att anfallet ”inte skiljer sig från en terroristhandling”.

Från Soleimanis begraving.

Iraks parlament har försökt utvisa amerikanska trupper sedan Trump-administrationen olagligt mördade den iranska generalen Qassem Soleimani (som hade nära band till PMF-miliserna) i början av 2020. Sudani, som tillträdde 2022, befann sig redan i en svår situation eftersom den irakiska allmänheten stöder palestinierna och USA är mycket impopulärt, men Irak förlitar sig också på amerikanska vapen. Efter flyganfallet försöker Sudani få ”koalitionstrupperna”, som inkluderar 2 500 amerikaner, att lämna landet så snart som möjligt, men hittills verkar USA inte ens överväga tanken på att respektera Iraks suveränitet.

Denna attack har fått mycket begränsad täckning med tanke på dess enorma betydelse. Jag tror att anledningen till detta är att även många människor som motsatte sig Irakkriget – eller nu önskar att de skulle ha gjort det – inte kan hantera det extrema misslyckande som det visar på. Det var ganska illa när Islamiska staten exploderade över Irak, men även om den regering vi byggde upp i Irak var svag, var vi fortfarande allierade med Iraks regering.

Invasionen av Irak framställdes oärligt nog som att den hade något vagt samband med kampen mot terrorism, så att bekämpa ISIS till stöd för den irakiska regeringen föll åtminstone inom den ursprungliga motiveringens allmänna område. Alternativt, med flyganfallet mot al-Saidi, har USA funktionellt erkänt – även om ingen har sagt det högt – att den irakiska regering som vi förlorade så mycket blod och skatter för att sätta på plats är en statlig sponsor av terrorism, och en Iran-allierad sådan dessutom!

Red: Det är mycket väl belagt att USA (och Israel) stött ISIS, under högöjutt tal att (försiktigt) bekämpa ISIS. läs gärna USA både dödar ISIS terroristledare ibland – men stödjer också terrorister. Finns belägg? och andra artiklar under ”Relaterat” nedan.

USA förklarade Harakat al-Nujaba som en terroristorganisation 2019, så deras integrering i den irakiska regeringen gör det objektivt sant att Irak sponsrar det som USA kallar en terroristorganisation. Denna motsägelse höll sig mestadels utom synhåll, och det är inte ovanligt att USA är oense med en allierad om vem som är en terrorist. Men med flyganfallet och Sudanis beskrivning av hur de sponsrar gruppen har situationen blottlagts för alla att se, och det är förmodligen omöjligt att komma förbi; åtminstone om någon skulle råka lägga märke till det.

För att zooma ut för den större bilden verkar det som om saker och ting i Irak har gått så dåligt som möjligt för Förenta staterna. Även om jag inte gillar perspektivet ”globalt schackbräde”, så förstår jag det. USA:s offentliga ”intressen” i Mellanöstern är ungefär följande: att undertrycka terrorism och iranskt inflytande samtidigt som man främjar västvärldens tillgång till handel och håller våra allierade, t.ex. Israel, säkra. Det stod alltid klart att avlägsnandet av Saddam Hussein var skadligt för målen att undertrycka terrorism och iranskt inflytande, vilket är anledningen till att de gick till överdrift genom att hävda att han utgjorde ett hot mot omvärlden. Många har sedan Hussein störtades kommenterat att han hade en unik position för att motverka Iran och bekämpa terrorismen i Irak. Även om DC:s utrikespolitiska uppsättning finner det omöjligt att vara neutral i någon fråga, kunde de genom att helt enkelt fortsätta att tolerera att Hussein styrde Irak passivt ha uppfyllt USA:s intressen i landet utan ansträngning eller risk. Dessutom behövde hans regim inte stöd utifrån för att behålla makten, så hans fortsatta närvaro behövde inte medföra skuld för vårt land, och det skulle ha varit möjligt att tillåta handel med civila varor samtidigt som man regelbundet gjorde hycklande uttalanden om hans mänskliga rättigheter, och därmed täcka alla våra baser.
I stället fick vi invasionen av Irak, som länge har ansetts vara ett av de mest drastiska misstag som någon regering har begått i modern tid. Den tröst som någon fann för att mildra smärtan var det faktum att Irak åtminstone hade en någorlunda vänlig regering som lät oss utföra terroristbekämpande operationer. Detta verkar vara på väg att ta slut, och på ett sådant sätt att Iraks regering är vår fiende, även om den skam som vår utrikespolitiska uppsättning besitter hindrar dem från att erkänna det.
Vi kan hoppas att allt detta leder till att Förenta staterna slutligen kastas ut ur Irak för gott – men som detta luftangrepp visar kommer det att bli en skändlig sorti där Irak lämnas längre bort från att uppfylla våra säkerhetsintressen än det var från början.
Om Brad Pearce
Brad Pearce skriver The Wayward Rabbler på Substack. Han bor i östra Washington med sin fru och dotter. Brad är främst intresserad av hur regeringens och mediernas berättelser formar allmänhetens förståelse av världen och genererar stöd för galen och destruktiv politik.

Relaterat
USA både dödar ISIS terroristledare ibland – men stödjer också terrorister. Finns belägg?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
Från fina mötet 20 år efter USA:s oprovocerade, folkrättsstridiga fullskaliga angrepp på Irak
Förre utrikesministern Pompeo: ”Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast USA dödat miljoner människor och förstört flera länder)
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;

Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar

Föregående artikelKolla koncentrationslägret i Xinjiang, Kina!
Nästa artikelDet Svenska schacket i skuggan av hakkorset
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here