USA:s beväpning av Taiwan är en vansinnig provokation mot Kina!

28
1499

 

Av Johnny Walsh på https://original.antiwar.com/john-v-walsh/2023/07/11/arming-taiwan-is-an-insane-provocation/

Ön Taiwan har förvandlats till en ”kruttunna” genom tillgången på amerikanska vapen, vilket har drivit det taiwanesiska folket in i ”katastrofens avgrund”. Detta är orden från det kinesiska försvarsministeriet som svar på den senaste försäljningen av amerikanska vapen värda 440 miljoner dollar till ön. Och nu ger USA också, inte säljer, vapen till Taiwan, från de amerikanska skattebetalarna.

USA:s strategi för ”första kedjan av öar”.

Taiwan är bara en av en rad öar längs den kinesiska kusten, ofta kallade ”The First Island Chain”, som nu är fulla av avancerade amerikanska vapen. Dessa åtföljs av tiotusentals stödjande amerikanska militärer och stridstrupper. ”First Island Chain” sträcker sig från Japan i norr söderut genom Japans Ryukyu-öar som inkluderar Okinawa, till Taiwan och vidare till norra Filippinerna. (USA:s allierade, Sydkorea, med en militär apparat på 500 000 aktiva tjänstemän och 3 miljoner reserver är ett kraftfullt tillskott till denna kedja.) I USA:s militärdoktrin är First Island Chain en bas för att ”projicera makt” och begränsa Kinas tillgång till havet.

Taiwan är i centrum av dessa öar och anses vara fokuspunkten i strategin The First Island Chain. När den frispråkiga kalla krigets utrikesminister John Foster Dulles utarbetade strategin 1951, kallade han Taiwan för USA:s ”osänkbara hangarfartyg”.

Taiwan är nu en källa till tvist mellan USA och Kina. Som det ofta sägs men sällan görs, kräver strävan efter fred att vi förstår synvinkeln hos dem som är utpekade som våra motståndare. Och i Kinas ögon ser Taiwan och resten av dessa beväpnade öar ut som både en kedja och en snara.

Hur skulle USA reagera i en liknande situation? Kuba är ungefär lika långt från USA som bredden på Taiwansundet som skiljer Taiwan från fastlandet. Tänk på det senaste amerikanska svaret på rykten om att Kina hade skapat en lyssnarpost på Kuba. Det var en oroväckande tvåpartisk reaktion i kongressen och ett tvåpartiskt uttalande om att en sådan installation är ” oacceptabel ”. Vad skulle reaktionen bli om Kina beväpnade Kuba till tänderna eller skickade dit hundratals soldater som USA har gjort till Taiwan? Det är inte svårt att föreställa sig. Man tänker direkt på den USA-sponsrade invasionen av Kuba vid Grisbukten och senare Kubakrisen.

Uppenbarligen är beväpningen av Taiwan en provocerande handling som driver USA närmare krig med kärnvapenmakten Kina.

Självständighetsrörelsen i Taiwan

Enligt One China Policy, USA:s officiella policy, är Taiwan en del av Kina. FN intog samma ståndpunkt 1971 med antagandet av resolution 2758 (även känd som resolutionen om att ta emot Peking) som erkände Folkrepubliken Kina (PRC) som den legitima regeringen i hela Kina och dess enda representant i FN.

Red:
USA erkände Taiwan som del av Kina 1979.https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan%E2%80%93United_States_relations

Under de senaste decennierna har en secessionistisk rörelse utvecklats på ön Taiwan, en politisk rörelse representerad av DPP (Democratic Progressive Party). För närvarande är Tsai Ing-wen från DPP president. Men i lokalvalet 2022 förlorade DPP stort mot KMT (Kuomintang) som är vänligt mot fastlandet och vill bevara status quo eller ”strategisk tvetydighet”, som det kallas. Tsai byggde DPP:s kampanj 2022 om fientlighet mot Peking, inte lokala frågor. Och samtidigt antog hennes regering lagstiftning för att öka den obligatoriska militärtjänsten för unga taiwanesiska män från 6 månader till ett år. Det behöver inte sägas att detta krigiska drag inte var populärt bland män under 30 år.

Opinionsundersökningar 2022 visade att en överväldigande majoritet av taiwaneserna nu vill bevara status quo. Endast 1,3 % vill ha omedelbar enande och endast 5,3 % vill ha omedelbar självständighet. Jämfört med tidigare år sa rekordhöga 28,6 procent av de tillfrågade att de föredrog att ”behålla status quo på obestämd tid”, medan 28,3 procent valde status quo för att ”bestämma sig vid ett senare tillfälle”, och 25,2 procent valde status quo med syftet att ”gå mot självständighet”. Således är totalt 82,1% nu för status quo! Inte överraskande, varje framstående presidentkandidat säger sig vara för status quo. Men DPP-kandidater hävdar också att det inte finns något behov av att förklara självständighet eftersom Taiwan i deras ögon redan är självständigt.

Folkrepubliken Kinas uttalade policy är att söka fredlig återförening med Taiwan. Endast om secessioniströrelsen formellt förklarar sig självständig hotar Peking att använda våld. Det är tydligt att taiwaneserna inte vill hamna i positionen som ukrainare, kanonmat i ett amerikanskt proxykrig.

Här kan vi återigen fundera över hur USA:s påstådda fiende, Kina, ser på saker och ting och kan reagera på en formell handling av utbrytning och självständighetsförklaring från Taiwan. Och återigen, vi kan lära av vår egen (USA:s) historia. När de konfedererade staterna (Sydstaterna) skiljde sig från unionen gick USA in i det blodigaste kriget i dess historia med 620 000 döda soldater . Dessutom representerar ett utbrytande Taiwan, som en väpnad allierad till USA, för Kina en återgång till ”förödmjukelsens århundrade” i händerna på det koloniala västerlandet. Med tanke på dessa omständigheter skapar beväpning av Taiwan uppenbarligen en ”krutfat”. En enda gnista kan antända den.

Det är svårt att undvika slutsatsen att USA försöker starta ett proxykrig som kommer att uppsluka Östasien och skadar inte bara Kina utan andra amerikanska ekonomiska konkurrenter som Japan och Sydkorea. USA vill komma ut i toppen. Det är Wolfowitzs neokondoktrin som sätts i spel. Men i kärnkraftsåldern uppgår sådana strategier till total galenskap.

Om någon taiwanesisk hoppas att USA ska komma till deras undsättning bör de tänka noga på tragedin i Ukraina. Någonstans mellan 150 000 och 200 000 ukrainska soldater har hittills mist livet och flera miljonerukrainaree  har blivit flyktingar. Ett liknande amerikanskt proxykrig i Taiwan skulle lätt kunna bli en fullskalig konflikt mellan världens två största ekonomier, och utlösa en global depression och kanske ett kärnvapenkrig. Och USA:s president Joe Biden har förbundit sig att skicka trupper för att bekämpa People’s Liberation Army om fientligheterna skulle utbryta. Så situationen är ännu farligare än den i Ukraina!

Inga vapen till Taiwan

När allt detta beaktas kräver beväpning av Taiwan problem på global nivå. Taipei och Peking kan själva lösa sina meningsskiljaktigheter. Uppriktigt sagt, oenighet mellan de två är inte USA:s sak.

Så vi amerikaner måste stoppa vår regering från att beväpna Taiwan. Och vi måste få ut vår militär från Östasien. Det är ett hav bort, och ingen makt där hotar USA. Vi har inga kinesiska krigsfartyg utanför Stillahavskusten, och vi har inte heller kinesiska trupper eller kinesiska militärbaser någonstans på hela vårt halvklot.

Kina kräver fredlig samexistens och en win-win-uppsättning av relationer mellan oss. Låt oss ta dem på ordet om det.

Och låt oss få ut alla dessa trupper, ubåtar, bombplan, missiler och krigsfartyg från Östasien innan de snubblar in i en konflikt eller blir instrumentet för en falsk flaggoperation. Vi bör komma ihåg Tonkinbuktens incident , en falsk rapport om en vietnamesisk attack på ett amerikanskt fartyg som ledde till Tonkinbuktens resolution , en de facto krigsförklaring mot Vietnam. Till slut förlorades miljoner sina liv i Sydostasien i det brutala, fruktansvärda kriget. Även det kommer att se ut som ett skolgårdsbråk jämfört med den brand som utlöstes av ett krig mellan USA och Kina.


Den här artikeln publicerades på Anti-War.

John V. Walsh skriver om frågor om krig, fred, imperium och hälsovård för Antiwar.com, Consortium News , DissidentVoice.org , The Unz Review och andra butiker. Han bor i East Bay och var fram till nyligen professor i fysiologi och cellulär neurovetenskap vid en medicinsk skola i Massachusetts. John V. Walsh kan nås på 

Föregående artikelEuropa: fångad i en fälla
Nästa artikelDN Debatt. ”Sveriges anslutning till Nato kräver en grundlagsändring”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

28 KOMMENTARER

 1. hahahaha, det som hotar är en kommunistisk invasion av Taiwan, men det är svårt att genomföra rent logistiskt, invasionsstyrkan kommer att sänkas till havs. Taiwan förblir fritt, självständigt, demokratiskt och därmed en påminnelse om vilka gangstrar som ursurperat makten över fastlandskineserna i Peking.

  Det finns britter i Australien, Kanada, USA, Nya Zeeland och Storbritannien. De har olika regeringar och för inte krig med varandra. Naturligtvis kan kineser på olika platser ha varsin regering. Kommunister däremot, de måste ha samma regering överallt, för annars faller de ifrån makten.

   • USA har också erkänt att Hong Kong är en del av Kina.

    När ska USA erkänna att Novorossia är en del av Ryssland?

  • @Tore Larsson 29 juli, 2023 At 10:12
   För det första är Kina inte kommunistisk. Kina dumpade kommunismen redan 1958. Kina agerande är inte en förblindelse för invasion utan en kraftfull varning till USA att inte invadera och annektera Taiwan. En återförening pågår, och den drivs av taiwaneserna. Taiwan är heller inte demokratiskt, utan en hårdför maskerad diktatur. Den som bara uttrycker avvikande mening förlorar jobbet, blir arresterad, får genomgå dagar av förhör, och kan hamna i fängelse.

 2. Kinas befolkning har inte haft möjlighet att välja bort kommunisterna, men den rättigheten äger taiwaneserna. KKP för global utpressning mot var och en som inte accepterar den kinesiska kommunismen för alla kineser. Ett demokratiskt Kina är tänkbart, Taiwan bevisar det. Därför vill kommunisterna ha bort det. Så länge fastlandskina är en kommunistisk diktatur vill inte taiwaneserna styras därifrån. Om fastlands-kina blev ett normalt demokratiskt samhälle med kommunistpartiet avsatt med säkerhetstjänsten bakom galler kommer inte fastlands-kina att hota Taiwan, utan nå en förhandlingsuppgörelse där den lokala befolkningens

  Taiwan hindrar kinesisk imperialism genom att ligga där det ligger, det är KKP´s andra skäl till att få bort det. Alla inblandade vet vad som är på spel; ett fritt stilla havet för alla, eller en krigsskådeplats för kinesisk imperialism, uppbackad av en industrialism byggd på teknikstölder och massiv subventionerad varuexport.

  Taiwan kommer inte att backa för imperialistkina, och det gör heller inte USA, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland, Australien eller Filippinerna.

  • Verkar inte uppfattas så i världn. BRICS och BRI måste ss som framgångar.
   Ny multipolär världsordning tar form: Nästan 20 länder har ansökt om medlemskap i BRICS.
   ” As of January 2023, 151 countries were listed as having signed up to the BRI.[6] The participating countries include almost 75% of the world’s population and account for more than half of the world’s GDP.[7]: https://en.wikipedia.org/wiki/Belt_and_Road_Initiative. Sverige är med lite.

  • @Tore Larsson 29 juli, 2023 At 11:30
   Synnerligen underliga inställningar och mycket grov desinformation.

   Kina är folkstyrt, man väljer inte bort något parti, eller väjer in ett politiskt parti. Man väljer personer, kan styra besluten av dessa personer, eller avlägsna dom vid behov. Kina är demokratiskt folkstyrt, mer än något annat land.

   Vad väst kallar ”kommunistpartiet” är en folkrörelse om representerar folkviljan mot de valda makthavarna, den folkrörelsen styrs från gräsrötterna, olika västerländska politiska partier som styrs från toppen av en en partistyrelse.

   Kina kommer aldrig igen att bli något västerländskt ”normalt demokratiskt samhälle” för det provade man 1913 till 1949, och det blev en katastrof.

   ”ett fritt stilla havet”, notera då samtidigt USAs militarisering av Sydkinesiska Havet, Guam, Australien, Japan, Sydkorea, och Filippinerna. Notera USAs dagliga spion flygningarna runt Kinas gränser, det omfattande amerikanska spioneriet, USAs sanktioner, och regelbundna uttalade hotelser. Nya Zeeland tar idag tydligt avstånd från USAs aggression och står Kina alltmer nära.

 3. Kan taiwaneserna få avgöra det med en folkomröstning själva?

  Den s.k. Folkomröstningen på Krim har ju höjts till skyarna här på Global Politics, så varför man inte går in för detsamma på Taiwan franstår som oförklarligt?

  • Historien försvarar Krim och Novorossia tillhörigt Ryssland.

   Historien försvarar också att Formosa-öarna (Republiken Kina) är en del av Fastlands Kina,
   alltså den demokratiska Folkrepubliken Kina.

   Kina har berövats Formosa-öarna minst två gånger.
   Dels i slutet av 1800-talet under Japansk-Kinesiska kriget.
   Dock återlämnades Formosaöarna till Kina vid Andra Världskrigets slut.

   Andra gången 1949 då de flyende från Kinas Nationalistiska parti Koumintang tog Formosaöarna i besittning då de flyendes förlorat kriget mot Maos Kommunistrevolution.

   Nu handlar det om en återförening med Fastlands Kina men USA och den Demokratiska Västvärlden sätter sig emot och hotar som vanligt med krig.

   Jag börjar tro det är Demokratin, från Västvärlden alltså, som är upphovet till de flesta krig i Världen.

   Men om Orientens länder förenar sig men också samtidigt med den Afrikanska kontinenten så kanske Västvärlden och Västeuropén inser de inte längre har möjligheten till absoluta kontrollen över Världen.

   Då tänker jag avspänningen kan börja och världens atomvapen skrotas.

  • @Kent Svensson 29 juli, 2023 At 17:57
   USA skulle med alla medel stoppa en sådan folkomröstning. Opinionen i frågan på Taiwan är kristallklar. Man vill återförenas med fastlandskina.

 4. Makalöst dålig jämförelse, Kent Svensson – av uppenbar anledning.

  Bestämmer sig kineserna för att militärt återta ön så kommer de att göra det. Taiwans möjligheter att stå emot är mindre än sydstaternas möjlighet att vinna det amerikanska inbördeskriget på sin tid.

 5. Jag vill vara lite försiktig i ämnet då jag inte är så insatt i ländernas historia och liknande. Men jag har svårt att förstå varför Kina är så angelägna att ta Taiwan. Låt Taiwan bilda en egen stat. Vad är problemet? Befolkningen på Krim däremot verkar vara rysk och verkar vilja tillhöra Ryssland så det verkar i mina ögon vara naturligt att Krim tillfaller Ryssland. När det gäller Taiwan så är det väl även så att landet har en ursprungsbefolkning som landet bör tillhöra? En stor del av befolkningen på Taiwan är idag kineser som i mina ögon bör återvända till Kina. Taiwan tillhör inte dessa kineser mer än det tillhör fastlandskineserna.

  • @Erik 29 juli, 2023 At 21:03
   Det är inte en fråga om att ”återta” något utan att återförena ett delat land. Kina är en enda stat men ett delat folk, lite liknande vad öst och Västtyskland en gång var.

   ”Befolkningen på Krim däremot verkar vara rysk”, ja – och befolkningen på Taiwan är på samma sätt kinesisk. Samma befolkning som på fastlandet.

   ”landet har en ursprungsbefolkning som landet bör tillhöra”, Just precis, och den ursprungsbefolkningen är kineser som började befolka ön för 30,000 år sedan genom att invandra från fastlandskina. Sedan har det varit ett flertal stora invandringsvågor från fastlandet till Taiwan. Det är ingen skillnad på kineser och kineser, det är samma folk, samma historia, samma kultur, samma språk och samma ursprung. Familjebanden över sundet är otroligt starka och vanliga. Om dina föräldrar bor i Göteborg, och du bor i Stockholm betyder inte det att ni bor i olika länder.

  • Hej Erik,
   Det är Västerlandet som gör en bedräglig förväxling mellan ö och stat.
   Taiwan är ingen stat.
   Taiwan är en en stor ö.

   Men Västerlandet använder öns namn som stat för att göra det tillhörigt Västvärlden.

   Det är Västerlandet som vill erövra Republiken Kina från Folkrepubliken Kinas fastland.

   Det är också en del av den Västerländske Borgarens försök att erövra Världsherraväldet med den kapitalism den Västerländske Borgaren själv vill styra över.

   Om du ser saken från den sidan förstår du också att det aldrig kan bli fred på Jorden förrän Demokratin från Västvärlden är ett avslutat kapitel.

   Därför Folket alltid kommer försvara sig mot Kapitalets krigsherrar.

 6. USAs avsikter är tydliga. USA militärt erövrade Chamorro folkets ö Guam, annekterade ön som en del av USA, och förvandlade ön till en amerikansk militärs. USA försöker upprepa detta med Taiwan. USAs planer är tydliga, man förbereder ett maktövertagande av Kina, med avsikten att plundra Kina på naturrikedomar och att förslava befolkningen.

  USAs agerande i Sydkinesiska Havet är ett annat exempel. Sydkinesiska Havet dokumenterades som en del av Kina redan under Western Zhou dynastin (1046 f.Kr. – 771 f.Kr.), alltså för över 3,000 år sedan, i dokumentet Yi Zhou Shu 逸周书 som Nanfang Hai,南方海, vilket betyder just Sydkinesiska Haver eller södra havet.

  DPP är ett parti skapat av USA i avsikt att ta kontroll av Taiwan. Glöm inte att jag bodde på Taiwan när det skapades och var mitt i händelserna. Befolkningen på Taiwan är kineser, invandrare från fastlandskina sedan 30,000 år, och det visar sig att DPPs separatist ambitioner bara har 1.5% folkligt stöd. Detta enligt DPPs egna utredningar.

  Befolkningen på Taiwan, och jag har personligen goda kontakter där, vill ha en återförening med fastlandskina, men på egna villkor och med rätten att själva driva återföreningsprocessen från Taiwan. 97% av taiwaneserna vill inte ha ”status quo”, alltså en statisk frysning av läget, utan man vill att den pågående återföreningsprocessen skall fortsätta, vilken drivs nu av taiwaneserna, inte Peking.

  Ett problem är att USA kan provocera fram ett krig, precis som USA gjorde i Ukraina, Irak eller Vietnam. PLAs agerande är en stark varning till USA att inte föröka, inte en förberedelse för en invasion av Taiwan.

  Avsikten att uppnå en återförening är mycket stark i de yngre befolknings leden, 75% – källa China Times, och svag i de äldre leden, men det betyder samtidigt att den växer stadigt med de naturliga generationsskiftet.

  Detta passar naturligtvis inte USAs ambitioner att annektera Taiwan för att likt Guam konvertera Taiwan till en amerikansk militärbas med avsikt att militärt anfalla och erövra Kina. Därför USAs massiva PR och propaganda verksamhet att försöka få Taiwan att framstå som en del av USA imperiet. Verkligheten är annorlunda.

 7. Se till o beväpna Mexico (soom numera tack o lov är antiglobalistiskt, dvs ända räddningen för Världen; antimonopolism/antiglobalism/antirothildism/antirockefellerism..haha..jepp såå är det. Just admit to fact, inget annat är egentligen nödvändigt. Deras smuts’media’ har blivit ’lag’, och folk (75%) lyder den nya ’lag’proklamationen. Vaarje dag, fr kl 1930 och framåt

 8. Tycker det är dags att Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea osv 5-10 friska länder (ie fria från det lbtqp-perversa fd väst) (skriver fd väst, för det gäller att göra åtskillnad mll befolkning som ej är korrupt men naiv (80%), och den vidriga korrupta ’eliten’ i fd väst) börjar rusta Mexico till tänderna. Undrar vad monopolististan/washington/dirtyington hade gjort åt faktumet..typ invaderat direkt..jepp..haha.. De är så dubbla av standard och skäms inte, att man blir illa mående

 9. USAs erkännande av Ett Kina kom alltså 1979.
  Det var enligt min uppfattningn ingen isolerad händelse.
  USA åstadkom då regimförändring i Iran och hotade i samband därmed Europa om de fullföljde planerna med sin nya petrovaluta.
  Den var tänkt att finansiera utveckling av tredje världen.
  Europa Sovjet Japan och Opec var inblandade.
  Vid samma tid cementades USAs petrodollar formellt.
  Och USA lät kommunisterna vinna i Nicaragua. USA höll tillbaka vapensändningar till Somosa och en del USA medier stödde Sandinisterna.
  Somosas liberala synsätt gjorde att han tolererade väldigt giftig kritik från journalister.
  Om man jämför hur västmedier behandlade Assad i Syrienkriget i vår tid är det lättare att bli öppnare beträffande Somosa som självständig nationalist snarare än ond diktator.
  1979 var alltså mycket händelserikt och USA skaffade sig potentiellt ökad fiendskap från Europa Sovjet mfl.
  Det verkar rimligt att det spelade in för erkännandet av Ett Kina för USA behövde Kinas billiga arbetskraft och ville mildra antagonismen på en front.
  När USA 10 år senare 1989 hade lyckats försvaga Sovjet var det dags för försöket att ge sig på Kina vid CIA-initierade oroligheter.

  • Anledningen till att amerikanerna fick upp ögonen för Kina kring Nixons första diplomatiska kontakter med bl.a. Mao i början på 1970-talet var att man därmed för evigt splittrade alla möjligheter till en allierad återförening mellan Sovjetunionen och Folkrepubliken Kina i och med sammanbrottet i denna allians i början på 1960-talet. Man kastade helt enkelt ut fina köttbitar till kineserna, som sedan 1969 åkt på militärt storstryk av Sovjetunionen när kineserna -galet nog i klassisk Mao-anda- fick för sig att inta en sovjetisk ö i den sovjetisk-kinesiska gränsfloden Ussuri, Damanskij-ön, och besegrades hårt. (Ironiskt nog har floden och sedimenten i floden numera ändrats så ön automatiskt rent geografiskt hamnat i Kina i vår tid). Kinas militära rädsla för det då avsevärt, för att inte säga överlägset, långt mäktigare Sovjetunionen fick amerikaner och kineser att närma sig varandra. De ekonomiska aspekterna av den kinesiska modellen kom först ett decennium senare, i slutet på 1970-talet i en post-maoistisk tid. Den kinesisk-amerikanska alliansen vid denna tid manifesterades att båda länderna stödde Pakistan (Indien var ju Sovjetunionens allierade) och den pakistanska islamistiska rörelsen som stödde de afghanska islamistiska myteristerna i Afghanistan, som var sedan många år allierad med Sovjetunionen. (Den unga sovjetrepubliken, då kallad RSFSR -innan unionen bildades i december 1922- och det gamla kungariket Afghanistan var de första diplomatiska erkännandena landet bildade efter revolutionen).

   Så kalla kriget orsakade igen en amerikansk draksådd: man skapade det nya Kina som slog in på en marknadsekonomisk väg, 10 år innan själva Sovjetunionen fick för sig detsamma. Kina lyckades med sina ekonomiska reformer till en världsledande industri- och exportekonomi, medan det post-sovjetiska området (måhända undantaget Baltikum) på samma vis helt misslyckats med det.

   • ”Kina lyckades med sina ekonomiska reformer till en världsledande industri- och exportekonomi, medan det post-sovjetiska området (måhända undantaget Baltikum) på samma vis helt misslyckats med det.”

    Du förminskar och ljuger på en och samma gång.
    Belarus är ett mycket framgångsrikt industriland med stor export.
    Inte så mycket till Västvärlden men däremot till Orientens olika länder samt kanske mest av allt till Ryssland som både tillhör Orienten och Europa.

    Ryssland är en stor råvaru- och energileverantör.
    Liksom Ryssland har världens största spannmålsexport.
    Jordbruk och Ryssland har alltid hört ihop.

    Kanske lite avlägset svårt för den urbane att fatta?

   • Det fanns fler omständigheter av betydelse än USAs PR-talanger. visavi Kina.
    Usa hade redan 1972 undertecknat ett avtal som gav Sovjet tillgång till alla produkter och tjänster som de önskade.
    Men det utlöstes senast redan 1970 av att USA enligt en del bedömare avsiktligt lät Sovjet plocka upp Apollo13 tom ur havet strax efter uppskjutningen.
    Sovjet visste för mycket om rymdbluffen senast 1970.

    Brzezinsky skrev 1969 en bok där han spådde en stark framtid för Marxismen.
    Så USA flirtade med kommunistländerna men fjärmade dem antagligen från varandra. Kinas underrättelsevärld kan ha sett med misstänksamhet på det då föga redovisade samarbetet mellan USA och Sovjet.
    Och det kan ha ökat deras benägenhet att börja snappa upp knowhow genom pragmatisk samverkan med kapitalisterna.

 10. Usa har INGET här o göra ens för de 1a. Visst ha diplomatiska kontakter med Taiwan okej. Men vad är allt de övriga militära. Man kör två vidriga smällar i ett här. Det handlar om att Usa vill kontrollera Kina och EJ tillåta någon multipolär värld är det ena snabba. Sedan har vi de militära här. Man beväpnar Taiwan till tänderna senaste åren. Usa vill EJ ett dugg Taiwans bästa långsiktigt, låt oss vara ärliga där. Man beväpnar Taiwan till tänderna samtidigt som man från politiskt håll också skapar Kina fientlighet dessa åren. Usa finns redan i dessa områden med många militära baser redan. Då hos Sydkorea, där man har 10tusentals soldater. Men samma hos Japan där man ALDRIG ens lämnade landet, sedan man kärnvapen bombade landet 1945 och 2a världskriget tog slut. Det luktar liknande vad man gjort med Ukraina, Nato och Ryssland. Även om dessa ändå EJ borde jämföras. De positiva för Kina här är att något krigisk Nato EJ finns här, som helt fientligt omringar Kina med alla närliggande länderna runt omkring. Men Usa finns här redan militärt hos Sydkorea och Japan, och geografiskt är ön Taiwan ju guld läge för dessa omättliga terroristerna, som ALDRIG blir mätta vad gäller krigsindustrin. Man pumpar in vapen till Taiwan senaste åren, samtidigt som man odlar ett politiskt Kina fientlighet. Man vill kunna kontrollera Kina samtidigt som man även kan plundra Sydkinesiska havet på rikedomarna. Men Kina är kärnvapen makt och med 1,4miljarder befolkning. Ön Taiwan är hälften som Ukraina befolkningsmässigt med en befolkning på bara ca22miljoner. Så låt oss säga att om Kina skulle vilja ta över ön med våld, skulle man lätt kunna göra det på samma vecka. Men Kina är inte intresserade av detta som de sett ut. Jag såg en bra dokumentär förra året där man gick och frågade befolkningen i Taiwan om dessa ville återförenas med moderlandet, och av dom ca25-30 personerna man frågade ville ALLA som var äldre och medelålders faktiskt göra det. Medans några ungdomar ca5st av dessa 25-30personerna svarade nej. Jag minns ej namnet på dokumentären men det var en bra dokumentär. Usa pumpar in vapen och odlar Kina fientlighet. Kina vill återförenas fredligt och större delen av befolkningen är ju kineser. Men Usa kör på stenhård propaganda i medierna dessa åren för att somsagt skapa Kina fientlighet. Usa vill EJ tillåta någon fredlig förening. Usa vill bara stanna där permanent ju och köra sina vidriga vanliga trix. Pumpa in vapen och stanna permanent. På de sättet kan man kontrollera Kina mycket bättre, men även plundra Sydkinesiska havet på rikedomarna. Dessa är ju HELT igenkännande trix av Usa. Det är så dessa krigshungriga och pengahungriga terrorister jämt betett sej under deccenier. Det är deras signum. Man öser på med propaganda medierna och lögner. Pumpar in vapen och ALDRIG lämnar dessa områden. Som blir permanenta militära baser. För att sedan plundra, kontrollera och förstöra. Kina kommer stå på sej mot dessa krigshungriga och pengahungriga terrorister, som ALDRIG blir mätta

  • J.A.! USA har mig veterligen inga officiella diplomatiska förbindelser alls (med ambassad o.s.v.) med ön Taiwan. I Taipei finns inga västerländska ambassader alls, förutom från cirka 15 länder som Vatikanen och några mycket små länder i Mellanamerika och Oceanien.

 11. Man kan åtminstone fråga sig om det överhuvudtaget är förenligt med Förenta nationernas stadga att vissa medlemsstater i just FN understödjer dels separatism och dels ekonomiskt-militärt understödjer en utbrytarregion (som dessutom exakt avvisats och uteslutits av just FN självt och i precisa säkerhetsrådsbeslut, som dessutom utgör huvuddelen av internationell lag) som råder gällande? Det är ju som om Europeiska unionen skulle få för sig att understödja separatism i Nordirland, Falklandsöarna/Malvinöarna eller för Svalbard. Det är helt enkelt helt förkastligt i förhållande till internationella åtaganden, god kontaktyta och seriös diplomatisk etikett.

  • Finns ingen separatism i Sovjetkonstruktionen Ukraina.
   Novorossia har alltid varit ryskt och kommer förbli det.
   Vägskyltarna på engelska som Majdanlandsförrädarna satt upp tog ryssarna ned och förpassade till skrothögen med en gång de började rädda landet från Västvärldens kapitalistdemokratier.

   Det är bara att gilla läget Johan.
   Ryssarna backade inte för Nazisterna.
   Varför skulle de backa nu?

   • Fast Novorossija finns bara som gammalt historiskt fenomen från tsarina Katarina den Storas tid. Det finns ingen existerande region på kartan i vår tid med detta namn, förutom i namnet på hamnstaden Novorossijsk.

 12. Usa har visst diplomatiska kontakter med Taiwan. Men inte ”officiellt”som du nämner. Men man har diplomatiska kontakter med Taiwan sedan åratal tillbaka. Men utåt sett gäller fortsatt 1kina politiken. Någon självständighet i sikte finns EJ heller. Samma sak som sedan 70talet gäller. Dvs 1 Kina politiken. Men talmannen i Usa som är 3e högsta ledaren i Usa, har ju direkt träffat Taiwans president och övriga ledningen. Talmannen från både demokratiska partiet Nansy Pelosi för par år sedan. Sedan har samma sak skett med denna nya republikanska klantskallen till talman. Man skulle inte kunna beväpna Taiwan till tänderna heller dessa åren utan diplomatiska kontakter. Men förstår vad som menas med ”officiellt” Men Usa handlingarna dessa åren bryter mot ALLT. Öser på med propaganda. Och skapar anti kinesiska politiska fientligheter från Taiwan. Samtidigt som man har flera hundra militärer som direkt utbildar Taiwans militär, med dom alla vapen man både sålt och skänkt genom dessa åren. Usa finns redan i dessa områden som sagt. Då med massa militära baser och flera 10tusentals soldater, hos både Sydkorea och Japan. Nu retar man Kina senaste åren och bryter mot sina egna regler som är utlovade till Kina sedan längesen. Kina vill återförenas fredligt med Taiwan i framtiden, då än jämt tillhört fastlandet. Usa är där och leker vidriga farliga spel med sina ständiga vapen leveranser. Detta samtidigt som man skapar Kina fientlighet i sin ständiga propaganda medierna. Ibland undrar jag hur pantade dessa ALLA europeiska länderna är. Usa är EJ hemliga med vad man vill dessa åren mot Kina. Det är bara att lyssna på deras regim företrädare genom dessa åren. Men även ALLA ständiga politiska ledamöter och senatorer som ju HELT öppet ger intervjuer i medierna, om vad deras agenda är. Usa bryter sina löften under bordet och skapar så livsfarliga onödiga och dåliga spänningar i denna regionen. För att kontrollera både Sydkinesiska havet på rikedomarna. Men även Kina som är supermakten här. Det är HELT Usa som skapar ALLA dessa dåliga spänningar med deras ständiga militära krigsindustrin. Man öser in vapen till Taiwan i åratal, varför de? Man finns där på plats i Taiwan också dessa åren, som om det EJ vore nog med ALLA 10tusentals soldater som redan finns på plats hos både Sydkorea och Japan, med många militära permanenta baser också. Usa är dom som skapar dessa onödiga spänningar. Dessa är opålitliga terrorister och plundrare. Man har siktet inställt på Kina och Sydkinesiska havet. Ön Taiwan är bara ett mindre bricka i detta vidriga spelet. Man blir ALDRIG mätta dessa krigshungriga terrorister. Vart Usa än är, skapar man jämt dåliga livsfarliga spänningar i hela regionen dom har närvaro i. Om man inte krossat eller förstört länderna redan. Det är så det slutar. Deras meriter sedan år1950 talar för sej själva. Omättliga krigshungriga och pengahungriga terrorister. Jämför detta sedan med Kinas meriter samma tidsperiod. Kina kommer EJ tillåta någon utveckling, så som de skett med Ryssland tex. Kina är supermakt på framgång som Usa EJ kommer kunna stoppa längre, även om man självfallet försöker med ALLA medel. Multipolära världens födelse har redan sett dagens ljus. Usa hegemoni dessa över 30åren är över, ju snabbare man accepterar detta ju bättre för HELA världen

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here