USA ger militärt mm. stöd på 100 miljarder till Taiwan av FN, USA, EU erkänd del av Kina – Sänder Kina 100 miljarder i stöd till Puerto Rico?

1
125

https://timesofindia.indiatimes.com/world/china/china-blasts-us-military-aid-to-taiwan-saying-the-island-is-entering-a-dangerous-situation/articleshow/109560209.cms

USA:s utrikesminister Blinken har just anlänt till Beijing. Några dagar efter det att USA i praktiken kränkt Kinas suveränitet genom att ge motsvarande 100 000 000 000 kronor i militärt och annat (?) stöd till Taiwan. Som FN, USA och EU officiellt erkänner som del av Kina. Är det inte fräckt? Att Kina står ut med detta… Just stödet till Taiwan kommenteras knappt i etablerade medier, och det gäller även stödet till Israel och Gaza.

Den kinesiska nyhetsbyrån CTGN skriver 25 april ” Peking har uppmanat Washington att respektera sitt engagemang för One China-politiken och sitt löfte att INTE stödja ”Taiwans självständighet”. State Councils Taiwan Affairs Office utfärdade ett uttalande som svar på USA:s nyligen godkända biståndspaket på 95 miljarder dollar som inkluderar vapenförsäljning till Taiwan-regionen. Talespersonen för Taiwan Affairs Office, Zhu Fenglian, sa att regionens demokratiska progressiva parti har struntat i den allmänna opinionen och leder Taiwan på en farlig väg.

Han säger vidare att ”Inkluderingen av Taiwan-relaterat innehåll i USA:s lagförslag har allvarligt brutit mot ett-Kina-principen och bestämmelserna i de tre gemensamma kommunikéerna mellan Kina och USA, vilket sänder en felaktig signal till separatistiska styrkor för ”Taiwans oberoende” Vi motsätter oss det bestämt. Vi varnar det demokratiska progressiva partiets myndigheter att de är dömda att misslyckas i sina försök att söka självständighet genom att tillgripa vapen och förlita sig på yttre krafter.” https://news.cgtn.com/news/2024-04-25/VHJhbnNjcmlwdDc4Mzk3/index.html

RT skriver ”Taipei kommer att få 8 miljarder dollar i säkerhetsstöd enligt ett lagförslag som nyligen godkänts av den amerikanska kongressen. USA:s beslut att beväpna vad de officiellt erkänner som en del av Kina. Wang Wenbin, talesmannen för det kinesiska utrikesdepartementet, kritiserade beslutet under en pressträff på onsdagen. ”Det kommer bara att öka spänningarna och risken för konflikter över Taiwansundet, och kommer i slutändan att vara en handling att skjuta sig själv i foten”, varnade han.

Taiwan var den sista tillflyktsort för nationalistiska krafter under det kinesiska inbördeskriget på 1940-talet, och har sedan dess förblivit de facto oberoende från Peking och allierade med Washington. Ett-Kina-politiken, som utgör kärnan i dess regerings relation till Taiwan, säger att det bara finns en kinesisk nationalstat. Detta har erkänts av USA, FN och EU för länge sedan.

Enligt policyn strävar Peking efter en fredlig återintegrering av ön och förhindrande av alla försök att förklara den som en suverän nation, och hotar användningen av militärt våld om nödvändigt. Kina har hävdat att vissa politiska krafter i USA uppmuntrar Taipei att avskilja sig, och att det militära stöd som Washington erbjuder underblåser separatistiska känslor som är en del av en amerikansk strategi för att begränsa Peking.

Militära band med USA kan inte ”rädda det dömda ödet för Taiwans självständighet”, varnade Wang och uppmanade Washington att inte skapa nya spänningar i regionen med sina vapenförråd.

Tillrättavisningen sammanföll med att USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Kina för ett tre dagar långt besök. Enligt västerländska medier är ett av hans huvudmål att sätta press på Peking över dess vänskapliga förbindelser med Moskva, och dess beslut att avvisa ekonomiska restriktioner för Ryssland i samband med Ukrainakrisen.

”Vi ser Kina dela verktygsmaskiner, halvledare, andra produkter med dubbla användningsområden som har hjälpt Ryssland att återuppbygga den försvarsindustriella basen”, sa Blinken förra veckan efter ett G7-möte.

USA utarbetar åtgärder för att straffa kinesiska banker som är inblandade i sådan handel, och Blinken avser att använda det hotet som ”diplomatisk hävstång” under samtalen, enligt Wall Street Journal.

Relaterat
USA:s beväpning av Taiwan är en vansinnig provokation mot Kina!
Nato och Taiwan diskuterar att utvidga sin verksamhet till Asien-Stillahavsregionen. Försvarsallians?
Taiwan: Balansgång mellan länderna kommer att fortsätta

Föregående artikelVarför angrep Ryssland Ukraina?
Nästa artikel”Försvaret av Sverige börjar i östra Finland. Då uppstår det ett tomrum i strategiskt viktiga områden i Sverige som hemvärnet inte kan fylla.”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Kina kunde ju bygga nya oberoende universitet i olika stater i USA. Ryssland kan ju också hjälpa till. (stor hjälp för de studerande som nu får sina liv förstörda pga politisk aktivitet i ”världens största demokrati”.)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here