USAs förnedrande nederlag i Bolivia! Högergrupper talar om valfusk i högerregeringens val, medan nye presidenten vill utrota hungern

2
2126
Luis Acre och Eva Morales. Bild Telesur.

Tidningen Danska tidningen Arbejderen skriver bland annat:

* Hela 87 % röstade vid valet i Bolivia. Högre än i Sverige och andra demokratiska stater.
* MAS fick majoritet i båda kamrarna i parlamentet.
* President Acre som installeras 15 november ska vidta en beslutsam handling mot hunger och ekonomisk nedgång. Hans regering kommer omedelbart att betala ut 1000 bolivianer motsvarande cirka 1 000 dollar till människor och familjer i nöd. Denna klumpsumma säkrar mat på bordet och bidrar till att vända den ekonomiska nedgången i landet och minska arbetslösheten. Faktum är att lagen om en ”Bono contra el Hambre” (hjälp mot hunger) ingavs av MAS i det nu avgående parlamentet och godkändes.
* Och Luis Arce vet vad han pratar om. Han var ekonomiminister under president Evo Morales och beskrivs som chefsarkitekten bakom den ekonomiska politiken, som skapade stora ekonomiska och sociala framsteg i Bolivia, som vid årtusenskiftet var det fattigaste landet i Latinamerika.
* Alla valobservatörer i Bolivia, från EU, från OAS – Organisationen av amerikanska stater och ’Uniore’ som är en interamerikansk valobservationsinstitution är överens om att valet har varit fredligt och utan några oegentligheter som kan utmana resultatet.
* Michael Kozak, USA: s biträdande utrikesminister för Latinamerika, skrev ett kort gratulationsmeddelande på Twitter: ”Vi gratulerar den utvalda presidenten i Bolivia, Luis Arce och vice presidenten David Choquehuanca, liksom det bolivianska folket till det fredliga valet. Vi ser fram emot att samarbeta med den nyvalda regeringen för att främja ekonomiska framsteg, mänskliga rättigheter och pressfrihet.”

Denna analys av Latinamerika-experten Dick Emanuelsson har publicerats på hans Facebooks-sida onsdag eftermiddag.


USA och den bolivianska högern gjorde kalkylen att en andra valomgång skulle ge dem majoriteten. Men nu gäller inga matematiska formler eller manipulationer om att högern skulle vinna i andra valomgången genom att de då skulle säga ”1+2=3 mot MAS’ 2.

Vad som avgjorde för att MAJORITETEN av Bolivias folk stödde och stöder MAS och Luis Arce är, vad verkliga kännare anser är den politik som fördes under 14 år av vänsterregeringen och förbättrade livet för det folkflertal som under de nyliberala av USA-ambassaden underordnade högerregeringarna använde människorna som billig arbetskraftsreserv och en utplundring av Bolivias råvaror och naturresurser så som naturgas, den näst största reserven på den amerikanska kontinenten.

LANDETS URSPRUNGSBEFOLKNING fick en författning och regering som återerövrade landets och dessa folks identitet och rättigheter, många gånger i enorma konfrontationer mot en i den bolivianska ryggraden injekterad rasism och klasshat från de sociala klasser som i denna författning såg sina privilegier hotade och som underblåstes av USAID, CIAs civila ”biståndsorgan”.

Därför är den största förloraren igår inte dessa höger & fascister utan Vita Huset. USA led ett förödande politiskt nederlag och Mike Pompeo och hans folkmordsrådgivare, för låt oss benämna dem med deras verkliga titlar, har suttit hela natten för att analysera och dra slutsatserna av valresultatet.

Fascismens mest brutala uttryck förkastades av Bolivias folk som gav pekfingret upp till USA som inte bara led nederlag i Bolivia utan inser att styrkeförhållandena i Latinamerika börjar luta över till folkens fördel.

Och var så säker, Imperiet har en Elliott Abrams också för Bolivia som Centralamerika hade i Abrams, ”Centralamerikas slaktare”, som han döptes till av folken i denna martyrkantade region.

USAs statskupp den 10 november 2019 har det positiva att Bolivias folk men framför allt vänstern, massorganisationerna och i synnerhet MAS in i döden vet vad landets och folkets fiende är kapabla till i sin tjänst hos ”Husbonden i Norr”.

VALRESULTATET ÄR OCKSÅ ett förödande nederlag för Gene Sharps ’lärjungar’ och nätagenter i dess olika former, etiketteroch diverse Fakekonton som organiserat och konsekvent har bekämpat via nätet alla demokratiska och progressiva krafter, regeringar och folk i Latinamerika. De har förlorat ett slag och de bådar sin tid i väntan på nya order och gröna sedlar från Norr.

’Dödgrävarna’ av MAS och Evo Morales som under ett år av terror och juridiska skådeprocesser gjorde allt för att likvidera människor och folkrörelser har nu plötsligt vänt och kärleksfullt talar om ”försoning för Bolivias väl och leverne”. Men det är inget annat än förrädarens hycklande lögner.

Bolivias blonderade variant av Pinochet lyckönskar nu den kandidat och parti som hon störtade för ett år sedan och som hon gav upp sin egen kandidatur för att göra en gemensam front mot MAS´ återkomst. Hyckleriet har inga gränser!

När samma politiska krafter får chansen kommer de än en gång sticka kniven i ryggen på den folkvalda regeringen.

DET ÄR DET HISTORISKA dilemmat för vänstern, sedan Guatemala 1954 över Chile 1973 och Bolivia 19 november 2019, om hur ersätta en militär apparat som är beredd att krossa författningen i en enda order?

Det dilemmat stod Hugo Chavez inför i Venezuela, men med sin kännedom och allierade inom de väpnade styrkorna kunde han, framför allt efter att Caracas’ fattiga hade återinsatt honom i presidentpalatset 47 timmar efter militärkuppen den 11 april 2002, plocka ut och neutralisera presumtiva kuppanhängare bland generalerna.

Bolivia står inför samma perspektiv, det vill säga om Luis Arce vill fördjupa den demokratiska processen.


Bolivias fascister uppmanar till uppror mot sin egen Valtribunal som anklagas för valfusk (SIC!)

Från det högerextrema centret i provinsen Santa Cruz utgår nu vildsinta uppmaningar om att underkänna det övertygande valresultatet i söndags där kuppjuntan och dess uppdragsgivare i USA:s regering led ett förnedrande nederlag. Liknande men marginella desperata protester hörs från provinserna Cochabamba och Sucre, där MAS och vänsterns presidentkandidat vann med ett övertygande röstetal.

Under ett års tid har kuppjuntan förberett valet. Den har genomfört massarresteringar i juridiska skådeprocesser mot erkända civila och politiska ledare från MAS som i flera fall har ogiltigförklarat kandidater från MAS. Den yttersta högern, koncentrerad främst i provinsen Santa Cruz krävde också, för att begrava de sista demokratiska resterna av demokratin i Bolivia, ett förbud och olagligförklarande av MAS.

Men det räckte inte. Det bolivianska folket visade, trots terrorn från dessa fascistiska stormtrupper som liknar de tyska hitlerfascisternas, att de förkastar den extrema yttersta högern och vad de politiskt representerar i form av ett överlämnade av Bolivia i USA:s, de transnationella förtagens och stora landägares intressen och kontroll.

olivia. Demonstration i maj 2020.

FERNANDO CAMACHO, som har sitt ursprung i det nazistiska Ungdomsförbundet i Santa Cruz (Unión Juvenil Cruceñista) fick 15 procent i presidentvalet. Han, liksom USA har svävat på målet om han ska erkänna MAS och dess presidentkandidat Luis Arce som vinnare eller om denna Duo har andra omstörtande planer.

Uppenbart har de inlett en destabiliseringsprocess som det i skrivande stund kan vara svårt att definiera hur den slutar. Bara en massiv folkmobilisering från Bolivias folkmajoritet kan slå ned och neutralisera ormens fascistiska huvud och hjärna. I anat fall bidar den bara sin tid för att återkomma än en gång.

USA-REGERINGENS MARIONETT i OAS, generalsekreteraren LUIS ALMAGRO, som för ett år sedan anklagade regeringen Evo Morales för valfusk, har muttrande erkänt och lyckönskat MAS och Luis Arce för valsegern. Han, liksom den bolivianska demokratins dödgrävare är en av de stora förlorarna. För han vet, att segern i Bolivia i söndags med all sannolikhet innebär att de demokratiska och revolutionära krafterna i Latinamerika återtar mycket av förlorad terräng under de senaste 2-3 åren och därmed förändrar styrkeförhållandena på kontinenten.

För Venezuela, Kuba och Nicaragua innebär det samtidigt att Imperiets krigsplaner bromsas upp och tid ges för att ytterligare skapa ett försvar mot aggressionerna och det ekonomiska kriget mot dessa tre länder.

Nästa val äger rum i Chile på söndag då författningen ska beslutas och det kommande valet i Ecuador där USA:s Lenin Moreno går samma väg som kuppjuntan i Bolivias.

Relaterat
Stor valseger för folkliga vänsterorienterade kandidaten i Bolivia! Har var det efter statskuppen förra hösten?

Föregående artikelAttackerna mot människorättsförsvarare i Israel / Palestina måste upphöra
Nästa artikelNew York Times förfalskar historien om USA:s stöd till terroristerna i Syrien – som fortsätter än idag!

2 KOMMENTARER

 1. På franska nu, snart på andra språk också:

  https://www.voltairenet.org/article211316.html
  Résultat de l’élection bolivienne
  Une gifle cinglante pour la « coalition occidentale »
  par Général Dominique Delawarde, le 21 octobre 2020
  L’élection présidentielle de 2020 en Bolivie a confirmé dès le premier tour que la majorité des électeurs soutiennent le MAS, le parti d’Evo Morales… Pourtant c’est ce même parti qui avait été accusé par des putchistes d’avoir truqué l’élection présidentielle, il y a un an, en 2019.
  Réseau Voltaire | Paris (France) | 21 octobre 2020

  (Samma general hade skrivit vettiga ord om Syrien i september 2013.)

 2. Bolivia: Arce’s Victory Does Not Represent a Return to Morales’ National Project

  The great victory of the Movement to Socialism (MAS) – Evo Morales’ party – in Bolivia opens the way for a new era of change in the South American country. The positions on the Bolivian national political scene are currently so polarized that the socialist victory brings with it a series of uncertainties and arouses fears of a possible return to violence, which could reverse what was achieved at the polls.

  There is yet another factor that cannot be ignored: the current lack of strategic coordination by the opposition. The capacity for foreign interference in Bolivian national politics has decreased significantly in recent months, mainly due to the social chaos in which the US is inserted. The turmoil in the presidential elections undermines any form of strategy for American foreign policy: the priority of the Trump administration is to be re-elected; that of Democrats is to come to power; in any case, none of them are really concerned about the next Bolivian president – as long as Morales remains barred from running for president.

  In this sense, the Bolivian opposition was left to its own devices and, having to face the popular will, saw the inevitable result: the victory of the party preferred by the Bolivian people. But this is far from representing a return to Morales’ national project. Arce’s victory represents a party’s victory in the elections, not Morales’s personal victory, despite the support received from the former president. The party previously recognized the “legitimacy” of the coup that overthrew Maduro, accepting the democratic pact to continue disputing power in institutional structures. In other words, in one way or another, the coup has been legalized and Morales will not return to power – precisely because of that, American concern is minimal.

  However, a president’s journey only begins with elections. The future is absolutely uncertain. And that is why Camacho’s refusal to accept the result can be worrying for Arce. The American elections will soon be consummated, and someone will again be outlining clearer and more specific strategies for foreign policy. When that happens, what will Washington do with Arce? If it is in the American plans to make Bolivia even more subordinate to its interests, something like a new colorful revolution, judicial maneuver or institutional coup will be done to remove Arce quickly. And, certainly, Camacho and his supporters will again be a central figure if that happens.
  https://www.globalresearch.ca/bolivia-arces-victory-does-not-represent-a-return-to-morales-national-project/5727081

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here