USA:s militäre ÖB Mark Milley förutspår lång, ”mycket våldsam” ukrainsk motoffensiv

10
1227

USA:s ordförande för Joint Chiefs of Staff, General Mark Milley, talar under en presskonferens i Natos högkvarter i Bryssel, Belgien den 14 februari 2023.
Av Dave DeCamp

Anti-War , 15 juni 2023.

Dave DeCamp är nyhetsredaktör på Antiwar.com, följ honom på Twitter @decampdave. Visa alla inlägg av Dave DeCamp

https://news.antiwar.com/2023/06/15/milley-predicts-long-very-violent-ukrainian-counteroffensive/

Ordföranden i USA:s generalstab, general Milley, förutspådde efter ett möte med militära tjänstemän i Bryssel på torsdagen att Ukrainas motoffensiv  kommer att bli lång och ”mycket våldsam”  .

Milley kommenterade på frågan hur länge han förväntade sig att motoffensiven skulle pågå, och sa sedan att det var ”för tidigt” att sätta en tidslinje på spelet. – Det här är en väldigt svår match. Det är en väldigt våldsam kamp, ​​och det kommer förmodligen att ta lång tid och till ett högt pris, säger Milley.

Biden-administrationen har drivit på för den våldsamma motoffensiven eftersom den uttryckligen motsätter sig en vapenvila och fredssamtal, en ståndpunkt som  utrikesminister Antony Blinken  beskrev tidigare denna månad.

Milley hävdade att Ukraina har gjort ”stadiga framsteg” , men stridslinjerna har inte förändrats mycket sedan Ukraina inledde attacken i början av förra veckan. Enligt  The New York Times  har det gått  tre dagar  sedan Ukraina hävdade några framsteg, och Ukrainas biträdande försvarschef erkände att det var ” mycket svårt att avancera” i sydost.

Militär situation i Ukraina 15 juni 2023 (SouthFront.org)

Asia Times  rapporterade den 10 juni  att amerikanska och europeiska militärobservatörer i Ukraina beskrev Ukrainas försök till motoffensiv som ett ” självmordsuppdrag”, på grund av hur det attackerade ryska positioner.

”Om man vill genomföra en offensiv och man har ett dussin brigader och ett par dussin stridsvagnar, koncentrerar man dem och försöker slå igenom. Ukrainarna har sprungit runt i fem olika riktningar”, säger en högt uppsatt europeisk officer till  Asia Times .

”Vi försökte be dem att sluta med den här taktiken, definiera ett huvuddrag med rätt infanteristöd och sedan göra vad de kan”, tillade officeren. Rapporten sade att Ukraina förlorade 38 stridsvagnar, inklusive många tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnar, den 8 juni, genom att skicka dem in i minfält utan att först ha skickat in minröjningsfordon.

Leopard tanks

USA har redan tillkännagett ett nytt vapenpaket för att ersätta  Bradley och Stryker pansarfordon  som Ukraina har förlorat i offensiven, och Ukraina har begärt fler stridsvagnar, inklusive Leopard 2.

När han talade tillsammans med Milley på torsdagen tonade försvarsminister Lloyd Austin ner Ukrainas förluster och hävdade att Ryssland visade olika bilder av samma skadade fordon. ”Det här är ett krig, så vi vet att det kommer att finnas stridsoffer på båda sidor. Jag tror att ryssarna har visat oss samma fem fordon ungefär tusen gånger, från 10 olika vinklar. Men ärligt talat har ukrainarna – fortfarande mycket stridsförmåga – stridskraft”, säger han.

Vid konferensen i Bryssel, med militära tjänstemän från mer än 50 länder, känd som Ukrainas försvarskontaktgrupp, betonade Austin behovet av att stödja Ukraina på lång sikt. Han sa att Nederländerna och Danmark delade de framsteg de har gjort i att träna ukrainare på F-16-flygplan, men det är fortfarande oklart hur många av de USA-tillverkade jaktplanen som Ukraina kommer att ta emot.


Föregående artikelHur kommer kriget att sluta? Aktuella tankar i Washington?
Nästa artikelHög dödlighet även bland barn och mödrar i USA. Klass, politik och hälsa.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Julia Chicherina en rysk patriot, som anser att landet förstördes för 30 år sedan och blev en västerländsk koloni.
  Hörde henne sjunga första gången då man firade de fyra republikernas införlivande i Ryska federationen. Finns på länken längst ned.
  Det är mycket sorg, känsla och dramatik när hon sjunger. Har lyssnat på många av hennes sånger och sett videor då hon vid flera tillfällen varit i Donbass och sjungit för soldaterna.
  Hon anser SMO är nödvändigt för att hela det förstörda landet. Den våldsamma slutstriden måste ske, för att Ryssland skall få sin egen kultur, den skall återuppstå.

  Den ryska sångerskan Yulia Chicherina om de ryssar som lämnade landet efter starten av SMO. ”De måste ta reda på vad amerikanerna gjorde med japanerna som bodde i Amerika under andra världskriget (jag ska berätta en hemlighet: japanerna var inlåsta i koncentrationsläger). Hur kommer det sig att så många av våra mediemänniskor, vetenskapsmän och konstnärer har hamnat i en så onaturlig position på så onaturliga platser?

  För trettio år sedan förvandlades vi till en västerländsk koloni som inte behövde sin egen kultur, utan behövde deg, banker och oligarker. Den ryska kulturen trängdes in i ett hörn och ersattes av bedräglig, korrupt showbiz. Västvärlden har lagt på oss sin nonsens, depressiva svärta och hat mot allt ryskt. Och hänryckning och dyrkan av skenande konsumtion och allt köttsligt i allmänhet blev meningen med livet.

  Det fanns ingen plats i det här livet för hjältemod och osjälviskhet. När man vadar genom midjan i iskallt vatten under en vinterstrid blir man inte förkyld, inte ens en rinnande näsa. Människor blir yngre och fräschare eftersom organismen i en kritisk situation börjar bekämpa alla typer av sjukdomar. Samma sak händer nu med vår kultur: SMO är vårt isvatten.

  Och det är statens plikt att hjälpa denna process. Den helande effekten har redan börjat, men de kulturansvariga tjänstemännen är överdrivet kortsiktiga: de straffar dockorna, men går inte efter dockspelarna. Vi bör förstå att radio, tv, internet, festivaler, film, teater och litteratur alla är vapen i kampen om sinnena i detta hybridkrig; vi behöver bara ta dem bort från fienden.

  https://www.youtube.com/watch?v=vMQz4ClEgJc&list=RDEMhvgP0L8CBprTk4FSjke71w&index=2

 2. Någon dag borde det gå upp för ukrainaren att den västerländske borgaren av sin girighet lindade honom och henne runt sitt finger.
  Mest honom, eftersom henne fick fri lejd bort från kriget.

  Kapitalets lockelser är effektiva både i Ukraina och i vårt land Sverige.
  Se bara hur folk här är positiva till NATO. Eller i varje fall inte protesterar.
  Precis som NATO är något vi behöver.
  Se också hur borgaren fått folk ur alla samhällsskikt att hata Ryssland.

  Det svåra med kapitalismen är att den är väl medveten om hur den ska få folket med sig.

  Det alternativa samhället måste se till att erbjuda mera.
  Först då tror jag borgaren kan utmanas.

  Landet Kina har till detta varit en god hjälp tror jag.
  Det moderna Kina är inte fy skam.
  Den västerländske borgaren kan bäva inför den utvecklingen.
  Borgaren har länge trott Västvärlden är Bästvärlden.
  Men hur länge till?

 3. Antiwar är en bra sajt. Biden’admin’, dvs biden/ie the wannabedictator som fox f…news nu äntligen (efter att Tucker har Tucker on Twitter och fox förlorat 100milj lyssnare) har anständighet att kalla honom, har noll med detta att göra.

 4. ”En mycket våldsam ukrainsk motoffensiv” Det är nog sant, i alla fall så länge USA fortsätter att förse naziregimen i Kiev med vapen, pengar, legosoldater, stridsledning, och annat stöd. Kanske vore bäst att flytta kriget till USA. Det ser alltmer ut som om resten av världen kämpar för sin överlevnad gentemot skurkstaten och militärdiktaturen USA.

  • Den är våldsam i så måtto att det stupar tusentals ukrainska soldater helt i onödan till ingen som helst nytta för Ukraina. För USA och deras ägare oligarkerna som gärna vill ha det lite folktomt på åkermarken är detta givetvis utmärkt. USA är väl mer en oligark-diktatur där militarismen blivit ett egenintresse för oligarkerna som ju äger mycket av MIC.

 5. Ryssland har varit tydliga med att de inte kommer att starta ett kärnvapenkrig och att kärnvapen tillgrips endast när hotet mot Ryssland stegrats över någon kritisk gräns.
  Det ger USA, med den typ av riskbenägna ledarskap de nu har, i viss mån fria händer att fortsätta nöta ner Europa och Ryssland i ett långvarigt krig som Michael Hudson skrivit att de planerar.
  Räcker det att hota med supersoniska konventionella vapen direkt mot amerikanska mål för att få USAs irrationella agendasättare att ändra sin kalkyl?
  Utspelet nyligen från en nivå en bit under ledarskiktet kanske innebär en halvofficiell varning. Men vilken lista av mål var det Ryssland tänkte sig vore intressant att veta.
  Genom att Ryssland är rationella har USA möjlighet att ge sig men utan ett starkare hot mot USA kommer det att fortsätta.

 6. Tja, detta är samma gubbe som trodde att USA:s invasion av Afghanistan skulle bli som en promenad i parken! Samma typ av nonsens som Paasikivi i Sverige rapar upp men så blir det när man tror på sin egen propaganda. Ja, inte är det konstigt då att korkade politiker med dålig insikt i militära realiteter låter sig luras av dessa MIC-styrda ”experter”.

  • @Benny 17 juni, 2023 At 12:35
   Vi får inte glömma.
   ”Om du upprepar en lögn tillräckligt ofta kommer folk att tro på den och du kommer till och med att tro den själv.”– Josef Goebbels

 7. Ryssland har genomfört en samordnad missilattack från havet, luften och marken mot en försvars central tillhörande ukrozionazi försvarsmakten. En sådan samordnad attack från flera håll tyder på att det var en samling ukrozionazi VIPs som befann sig på plats. Det gäller att ha ett extra koll på nekrofili sidorna på västerländska tidningar, plus webbsidorna för olika bokstavskombination organisationer (CIA, MI&, dylik) framöver.

  ”Russian forces carried out a group strike with sea and air-based long-range precision weapons against one of the decision-making centers of the Ukrainian Armed Forces,” the ministry said in a statement on Saturday. The aim of the strike was achieved. The intended facility was hit,” it added, without providing further details.”

  Källa: https://www.rt.com/russia/578202-ukrainian-decision-making-strike/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here