USA:s nya importlag kommer att skada amerikanska konsumenter!

0
1096
Arbetare i Xinjiang. Bild: Grayzone

Moon of Alabama skriver 21 juni: https://www.moonofalabama.org/2022/06/this-new-import-law-will-hurt-us-consumers.html#more

________________________________________________________

Denna nya importlag kommer att skada amerikanska konsumenter

I dag lanserar USA, som lider av hög inflation orsakad av bristande leveranser, den dummaste sanktionsordningen någonsin:

En ny lag, Uyghur Forced Labor Prevention Act, trädde i kraft i USA i tisdags och kommer att förbjuda produkter som tillverkats i Xinjiang, eller har kopplingar till arbetsprogrammen där, från att komma in i USA. Den kräver att importörer med kopplingar till Xinjiang ska visa dokumentation som visar att deras produkter, och alla råvaror som de tillverkas av, är fria från tvångsarbete – en svår uppgift med tanke på de kinesiska leveranskedjornas komplexitet och ogenomskinlighet.

I teorin bör den nya amerikanska lagen blockera alla varor som tillverkas med råvaror som har anknytning till Xinjiang, tills det bevisats att de är fria från slaveri eller tvångsarbete. Men det återstår att se om den amerikanska regeringen är villig till att, eller kan, avvisa en sådan mängd utländska varor.

De 12 miljonerna uigurer bor huvudsakligen i södra delen av Kinas Xinjiangprovins. Området är torrt och det finns inte tillräckligt med vatten för den växande befolkningen. Under årens lopp har detta lett till fattigdom, social oro och, med hjälp av vissa saudisk-utbildade wahhabitiska predikanter, till terrorism mot icke-wahhabiter.

Den kinesiska regeringen hade lanserat ett storskaligt program för att lösa problemet en gång för alla. Den subventionerade företag för att de skulle flytta produktionsanläggningar till Xinjiang. Av geografiska skäl ligger dessa nu främst i den norra delen av Xinjiang. Regeringen anordnade också stora läger för yrkesutbildning och språkutbildning. När folk hade gått igenom dessa erbjöds de jobb i de nya fabrikerna, där de arbetar för normala löner.

USA:s anti-Kina-propagandakampanj hävdar att dessa uigurer tvingades att ta sina nya jobb och kallar detta för ”tvångsarbete”. Det är det inte.

Att arbeta i någon industri långt hemifrån är normalt i Kina. Det är anledningen till att 300 miljoner människor i Kina varje år under vårfestivalen reser för att återförenas med sina familjer.

Fängelse i USA. Källa: https://centerforprisonreform.org/wp-content/uploads/2014/07/california21.jpg

Verkligt tvångsarbete är vad man ser i den amerikanska fängelseindustrin, där fångarna inte har något annat val än att arbeta för några få slantar, som fängelset i slutändan kommer att få tillbaka på grund av absurda priser på små förnödenheter som fångarna måste betala för.

Det är tveksamt om Biden-administrationen inte kommer att tillämpa den nya lagen på många fler produkter.

Inhemska producenter som konkurrerar med kinesiska produkter kan klaga till handelsdepartementet, som då måste kvarhålla importen vid gränsen, inleda en utredning och eventuellt beslagta produkterna.

Auxin, en liten amerikansk tillverkare av solpaneler, gjorde exakt detta i ett tullärende, vilket orsakade kaos i branschen:

Utredningen kommer att minska de förväntade solcellsinstallationerna med 46 procent för 2022 och 2023 och kan kosta mer än 100 000 jobb inom solcellbranschen om ministeriet inför tullarna, enligt en analys som offentliggjordes igår av Solar Energy Industries Association (SEIA), vilken organiserade kongressmötena.

Undersökningen ”har redan en ganska förödande inverkan”, sade SEIA:s ordförande och vd Abigail Ross Hopper till The Climate 202.

Den nya lagen kommer att ersätta en Withhold Release Order (WRO) som USA:s tull- och gränsskydd (CBP) utfärdade under Trumpadministrationen i januari 2021. WRO:n gällde bomullsprodukter som kommer från Xinjiang och som har lett till en del kaos i klädbranschen.

Den nya UFLPA-lagen är mycket bredare och kommer att drabba många fler produkter. Många råvaror som litium och nickel produceras i Xinjiang och går in i många produkter i efterföljande led:

Xinjiang Nonferrous och dess dotterbolag har samarbetat med de kinesiska myndigheterna för att ta emot hundratals sådana [uiguriska] arbetare under de senaste åren, enligt artiklar som stolt visas på kinesiska på företagets konto i sociala medier. Dessa arbetare skickades så småningom till konglomeratets gruvor, smältverk och fabriker, vilka producerar några av de mest eftertraktade mineralerna på jorden, däribland litium, nickel, mangan, beryllium, koppar och guld.

Det är svårt att spåra exakt var de metaller som Xinjiang Nonferrous producerar hamnar. Men en del har exporterats till USA, Tyskland, Storbritannien, Japan, Sydkorea och Indien, enligt företagets uttalanden och tullregister. En del har också gått till stora kinesiska batteritillverkare, vilka i sin tur direkt eller indirekt levererar till stora amerikanska företag, däribland biltillverkare, energibolag och den amerikanska militären, enligt kinesiska nyhetsrapporter.

De byråkratiska ansträngningar som importörer inom solenergiindustrin och andra branscher måste göra för att undvika att straffas enligt den nya lagen är omfattande:

CBP släppte förra veckan riktlinjer för UFLPA, som innehåller ett avsnitt om import av polysilikon. För att följa UFLPA måste solcellsföretag enligt CBP:

  • Tillhandahålla fullständig dokumentation om leveranskedjan som listar alla enheter som är involverade i den exporterade varan.
  • Tillhandahålla ett flödesschema som kartlägger varje steg i produktionen och identifiera den region där varje material har sitt ursprung.
  • tillhandahålla en förteckning över alla enheter som är kopplade till varje produktionssteg, även om det exporterande företaget inte direkt samarbetade med dem.

I CBP:s riktlinjer anges också att solcellsföretag som köper polysilikon, både från Xinjiang och utanför regionen, riskerar att bli föremål för kvarhållande, eftersom det kan vara svårare att verifiera att produkterna inte har samblandats med polysilikon från Xinjiang vid något tillfälle i tillverkningsprocessen.

För små importörer kommer det att vara omöjligt att göra detta. Endast stora företag har råd att undersöka och tillhandahålla alla dessa uppgifter och att ta risken att importera produkter som kan komma att beslagtas vid gränsen. De kommer naturligtvis att be sina kunder att betala för allt detta.

För den amerikanska konsumenten innebär detta inte bara högre priser, utan sannolikt också mindre tillgång till produkter som de behöver eller vill ha. Den amerikanska industrin befinner sig inte i en sådan situation att den kan tillhandahålla varor i samma omfattning som Kina kan.

För att undvika granskningen kan de kinesiska tillverkarna eventuellt flytta sina fabriker. Men de kommer att flytta till länder i Sydasien och inte till Förenta staterna.

Varför Biden-administrationen med sin ”gröna agenda” tyckte att detta var ett smart drag är för mig obegripligt.


Relaterat

Artiklar om Xinjiang

Föregående artikelTurkiet ”hjälper” Sveriges bort från folkrättsstridigt stöd till kurdiska YPG
Nästa artikelVet vi tillräckligt om det bombade köpcentrumet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here