Vad anser Tjeckiens förre president Vaclav Klaus om kriget i Ukraina?

5
863


Vaclav Klaus var president i Tjeckien 2003-2013.

Källa: https://www.klaus.cz/clanky/5315

Tack så mycket för inbjudan. Den har gjort några av oss till en del av den årliga politiska pilgrimsfärden till Davos, som – det måste jag erkänna – inte alla av oss stöder. Inte alla av oss är nöjda med den radikala förvandlingen av Davos Forum till ett progressivismens Mecka under de senaste åren.

Det finns många angelägna frågor att diskutera här i kväll, men vår vän bad mig att säga några ord om det mycket riskabla ämnet kriget mellan Ryssland och Ukraina ur en före detta centraleuropeisk politikers perspektiv. En politiker som inte utger sig för att vara expert på Ukraina, men som – förhoppningsvis – kan hävda att han har viss sakkunskap om den – i Ukrainas fall – misslyckade och oavslutade övergången från kommunism till parlamentarisk demokrati och marknadsekonomi. Jag har helt avsiktligt använt orden ”misslyckad och oavslutad övergång”, eftersom jag anser att de är lämpliga och relevanta för denna debatt.

I jämförelse med andra före detta kommunistländer kunde Ukraina före kriget inte beskrivas som en demokrati av västerländsk typ, ett land med fullfjädrad marknadsekonomi eller ett konsoliderat land vad gäller dess territorium och invånarnas sammansättning. Att låtsas som om detta inte var fallet och att diskutera det nuvarande kriget på ukrainskt territorium som om det ägde rum i ett vakuum är varken hjälpsamt eller produktivt.

Med detta i åtanke, låt mig göra några kommentarer om detta krig:

1. Hela kriget i Ukraina kunde och borde ha undvikits. Vi måste erkänna att vi – resten av världen – har misslyckats. Det blir alltmer uppenbart att det efter denna tragiska historiska händelse bara kommer att finnas förlorare. Det kommer inte att finnas några vinnare. Kriget har förändrat världen och allas vårt öde.

2. Den geopolitiska debatten om detta, särskilt i Europa och USA (och även i mitt eget land, Tjeckien), är ytligare än den förtjänar att vara. Den har undvikit viktiga och relevanta delar av kunskapen om Ukraina, hela regionen och det övergripande geopolitiska sammanhanget. Särskilt det faktum att de senaste decenniernas monopolistiska värld är på väg att ta slut.

3. Vi får inte glömma dess historiska sammanhang. Detta krig började den 4 april 2008. Den dagen, vid Natos toppmöte i Bukarest, fattades beslutet att låta Ukraina och Georgien bli medlemmar i Nato. Jag var närvarande vid detta evenemang, jag satt där och jag visste redan där att det som hände var ett tragiskt misstag. Jag försökte argumentera emot det där. Detta beslut drevs igenom av USA och Storbritannien (George Bush och Gordon Brown) i strid med ståndpunkterna hos majoriteten av de deltagande medlemsländerna och i motsats till ståndpunkterna hos Tyskland och Frankrike. Jag måste erkänna att jag kände mig mycket deprimerad där. Många av de närvarande presidenterna och premiärministrarna var oansvarigt tysta under den mycket långa kvällen. Det är också välkänt att USA:s ambassadör i Moskva, W. Burns, vid den tidpunkten varnade den amerikanska regeringen för att detta innebar att alla de så kallade ”röda linjerna” för Ryssland skulle överskridas[*].

Bild: William Burns

4. Allt tyder på att ryssarna den 24 februari 2022 inte hade för avsikt att ockupera Ukraina, utan att förändra regimen i Kiev och stoppa utsikterna till ett ukrainskt Nato-medlemskap. Det var därför de gick in i Ukraina med endast mycket små militära styrkor. Det var och är uppenbart att de inte tänkte riskera ett försök att ta över hela Ukraina. Ryssarna kände mycket väl till resultatet av det viktiga presidentvalet 2010, där en provästlig kandidat vann i västra, norra och mellersta Ukraina och en prorysk kandidat i östra och södra Ukraina. Det var ett stort misstag att inte uppmärksamma denna grundläggande splittring av landet.

5. Det har redan sedan 2014 (inte februari 2022) pågått ett inbördeskrig i östra Ukraina med alla dess fruktansvärda förluster och mänskliga tragedier.

6. Efter nästan två års krig verkar det som om alla sidor i konflikten har räknat fel. Inte bara Ryssland och Ukraina, utan även USA och hela Europa.

7. Om man ser till den militära situationen är den 1 200 kilometer långa fronten, med undantag för små förskjutningar, mer eller mindre frusen nu. Slutet på kriget är inte i sikte. Det finns ”i stjärnorna” som vi säger.

Jag är övertygad om att vi bör diskutera denna fråga, utan aprioristiska fördomar. Vi bör också undvika att acceptera den nya populära ideologi som ibland kallas ”båda-sidorna-ism”. Den leder ingenstans.

Jag har bara ett råd om förfarandet. Mitt blygsamma råd är att börja förhandla. Inte bara mellan Ryssland och Ukraina.

Václav Klaus, Central Sporthotel Davos, 15 januari 2024

[*] Som någon som tillbringade större delen av sitt liv i ett kommunistiskt land under sovjetisk dominans anser jag att jag kan säga det.

Föregående artikelDet Svenska schacket i skuggan av hakkorset
Nästa artikelJämställdhetsmyndigheten återkräver statsbidrag från Kvinnor för Fred. Tillämpas vår grundlagsskyddade yttrandefrihet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Svenska folket och svenska politiker bör lyssna mycket noga på Vaclav Klaus.

  Sätt stopp för NATO inträde.
  Sätt stopp för det militära USA-avtalet.

 2. Det är mycket viktigt att det fortfarande finns modiga röster som förre detta Tjeckens President Vaclav Klaus som vågar prata om viktiga utmanande frågor, vågar se att problemet ligger på båda två sidor av konflikten Väst- USA och Ryssland ( Ukraine är bara en proxy) och att det var ett stort misstag av Västvärlden-USA att provocera kriget med Ryssland genom att bjuda in Ukraina till NATO. Det är viktig att kunna se helheten och att också förstå den långsiktiga processen av NATO utvigdning som från början var provocerande.
  Hoppas att många får höra likande röster och börjar tänka!!!

 3. Ju snabbare vi förstår och agierar emot våra politiker att problemet var med NATO utvidgningen över UKRAINA desto snabbare freden kommer och mindre människor dör !!

 4. En klar och tydlig redogörelse med historisk erfaren inblick om vad händer i Ukraina. Nog borde krigets tillskyndare, såväl vapenleverantörer som användare av dessa, tänka om och reflektera över vad man håller på med.
  Är det ett för mänskligheten förödande världskrig som är målet?

  För övrigt eftersökes en öppen och fri debatt i ämnet. Då tänker jag på två ord som ständigt återkommer från Sr o SvT;s mediekanaler samt från våra politiker. Orden är fullskalig invasion och Putin. Om någon försöker vidga begreppen utöver dessa enkla fraser bemöts vederbörande med hånfulla och nedsättande tillmälen. Trist när vårt land dessutom styrs av en Sverigedemokratisk regering. ”

 5. Jodå – ukrozionazi regimens dagar är räknade. Innan det hela brakar ihop ordentligt så ska en hel del ”förnäma” huvud börja rulla på Kievs gator. Därefter följer åsynen av allehanda ukrozionazi råttor som hoppar från det sjunkande skeppet – det slutgiltiga tecknet på Landet 404 har nedkommit. Allehanda ryssofob, Nato, USA och svenska folkmord anhängarnas regering kommer att gå bärsärkagång – lite som huvudlösa kycklingar
  fast håller bra längre med det tröstlösa cirkus ukrozionazi vänner.

  Således lär 2024 bjuda på en hel del underhållning

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here