Vad har egentligen hänt i Syrien? Kom, lyssna lär och debattera! Möte idag 28/8 kl 18.

0
1056

Var?:ABF, Sveavägen 41, Stockholm.

När?: 28/8 kl 18-19.30

Patrik Paulov har publicerat många artiklar om Syrien i den förträffliga tidningen Proletären och visat stor kunskap samt uppslutning bakom FN-stadga, internationell rätt och motstånd mot USA-imperialismen. Jag har återpublicerat flera av dessa artiklar och länkar finns efter presentationen av boken på Karnevals Förlag. Säljs för knappt 200 kronor.

Patrik Paulov kommer att berätta om boken, sina samtal med olika syrier och annat, samt svara på frågor.


Om boken Syriens tystade röster

Fastän kriget i Syrien har pågått i över åtta år så är vår förståelse av detta krig – dess orsaker, förlopp och karaktär – fortfarande ofullstän­dig eller falsk.

Det hävdar Patrik ­Paulov i ­Syriens tystade röster.

Med hjälp av egna källor i landet, läckta diploma­tis­ka dokument och rapporter i såväl alternativa som etablerade interna­tio­nella medier ifrågasätter han den officiella versionen av kriget, som svenska medier och politiker förmedlat och fortsätter att förmedla än idag.

En central fråga handlar om den omfattande ut­länds­ka inbland­ningen i kriget från USA:s, Turkiets och flera gulf­staters sida. I den meningen är ­Syrienkriget inte något inbördes­krig, utan ett interventionskrig.

Patrik Paulov tar även upp den roll som Sverige ­spe­lat, bland annat genom att ansluta sig till EU:s sanktioner och backa upp en oppositionsrörelse som har deltagit i folkfördrivning och mord tillsammans med en terrorist­organisation.

Patrik Paulov är frilansjournalist. Han var tidi­gare utrikeschef på tidningen Proletären.

Ur Syriens tystade röster:

»Innan kriget bröt ut bodde vi i ett säkert land, och vi hade knappt hört talas om kriminalitet och stölder. Priserna var låga, och utbildning och vård var gratis. I Homs syntes inga hem­lösa eller tiggare på gatorna.«
Rima Sawah, lärare, Homs

»Nittiofem procent av rebellerna är extrema islamister allierade med al-Qaida. Sanningen är den att västländerna uppmuntrar och stödjer terrorism i Syrien. De stödjer rebeller som håller på att förstöra hela det syriska samhället. Jag menar att väst har ett ansvar för varje civil människa som dödas i Syrien.«
Agnes Mariam, abbedissa, Qara

»Jag vet att det finns många syrier som flytt till Sverige, så jag skulle vilja passa på att säga till dem att ert land behöver er. Kom tillbaka och hjälp till att återuppbygga det. Syrien är så gott som befriat från terrorister«
Tony Sayegh, läkare, Aleppo

»Jag skulle vilja ställa alla politiker och journa­lister till svars för allt de sagt och gjort, för alla lögner. De har aldrig lyssnat på oss vanliga syrier. Jag gick i grundskolan och gymnasiet i östra Aleppo. Jag känner min hemstad och mitt folk. Men politikerna och journalisterna har bara lyssnat på den andra sidan.«
Fadia Restom, exilsyrier, Jönköping.


Några av Patrik Paulovs många artiklar om Syrien.
Mer om den sjungande målvakten, “affischnamnet” (och terroristen som hyllade bin Laden) i Syrien.
Oberoende journalister ger motbilder från Syrien.
Hoppfullt när Damaskus firade jul i fred – men stora hinder återstår.
Terrorister allt mer desperata när freden kommer närmare i Syrien.

Föregående artikelMargot Wallströms på offensiv för demokratin och mot demokratiskt valde Maduro i Venezuela. Hyckleri i kvadrat?
Nästa artikelVi går mot en multipolär värld? Möjligheter och utmaningar
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here