Vad sa egentligen Biden vid installationen? Söker ”USA:s själ”. Var hittar man den?

11
1469

Ibland klagar någon på att vi publicerar litet för mycket om vad sådana som Putin och Xijinping säger. Kanske det, men en motvikt till etablerad press. Nu ”bättrar vi oss” inför dessa kritiker genom att kunna erbjuda utdrag ur Bidens invigningstal vid installationen 20 jaunairi ABCnews, vilket läst och översatts av – Rolf Nilsson!

Intressant det här med ”USA:s själ”, som han inte närmare beskriver. Vad tänker han på måntro.

Ha detta i tankarna redan nu, och under de kommande 4 åren.

En liten påminnelse bara: USA är världens ledande diktaturkramare. Ingen annan stat har störtat eller stött störtandet av så många demokratier som USA – alltifrån Mossadeq i Iran 1952 till Morales i Bolivia 2019. Ja, USA har tyvärr fått med sig demokratiska länder i flera av sina krig. Krigen i Sydostasien med några miljoner döda, kriget i Irak med 0,5-2 miljoner döda, kriget i Afghanistan med hundratusentals döda. USA:s krig efter Andra världskriget har dödat uppskattningsvis 20 miljoner i 37 länder fram till 2015, vid i en ofullständig genomgång.  (https://popularresistance.org/us-has-killed-more-than-20-million-in-37-nations-since-wwii/). Samt skadat fler, och drivit fler på flykt.

Det är mycket väl belagt av ledande politiker, militär och etablerad press i USA att USA, Saudiarabien, Israel och andra stater stödjer terrorister, samtidigt som USA lågfrekvent och högljutt bombar vissa terrorister. USA har ockuperat delar av nordöstra Syrien och stjäl där landets olja.


Utdrag av Joe Bidens invigningstal den 20/1 2021

Och, vilket jag måste erkänna har förvånat mig, ikväll ser vi över hela denna nation, alla städer i alla delar av landet, faktiskt över hela världen, ett utbrott av glädje, av hopp om förnyad tro på morgondagen, ge oss en bättre morgondag. Och jag är ödmjuk inför den tillit och det förtroende ni har gett mig.

Jag sökte detta ämbete för att återupprätta Amerikas själ, att återuppbygga denna nations ryggrad, medelklassen, och att återigen göra Amerika respekterat runt om i världen.

Bibeln säger oss, ”till allt finns en tid: en tid att bygga, en tid att skörda och en tid att så och en tid att läka.” Nu är tiden kommen att läka i Amerika. Nu är den här kampanjen över, vad är folkets vilja? Vad är vårt mandat?

Jag tror att det är detta: Amerikanerna har uppmanat oss att bringa i ordning anständighetens krafter, rättvisans krafter, att samordna vetenskapens krafter och hoppets kraft i vår tids stora strider. Kampen för att kontrollera viruset. Kampen för att bygga välstånd. Kampen för att säkra din familjs hälsovård. Kampen för att uppnå etnisk rättvisa och utrota strukturell rasism i detta land.

Och striden för att rädda vår planet genom att få klimatet under kontroll. Kampen för att återställa anständighet, försvara demokratin och ge alla i detta land en rättvis chans. Det är allt de ber om, en rättvis chans.

Jag kommer att arbeta lika hårt för dem som inte röstade på mig som för de som gjorde det. Låt denna dystra era av demonisering i Amerika upphöra här och nu. Demokraternas och republikanernas vägran att samarbeta med varandra, det är inte någon mystisk kraft utanför vår kontroll. Det är ett beslut. Ett val vi gör. Och om vi kan besluta att inte samarbeta, kan vi besluta att samarbeta. Och jag tror att detta är en del av det mandat som det amerikanska folket ger oss.

Ja, vi står vid en vändpunkt. Vi har en möjlighet att besegra förtvivlan, att bygga en nation med välstånd och med en uppgift. Vi kan göra det. Jag vet att vi kan.

Jag har länge pratat om kampen om Amerikas själ. Vi måste återställa Amerikas själ. Vår nation formas av den ständiga striden mellan våra bättre jag och våra mörkaste impulser. Och vad presidenter säger i denna kamp är viktigt. Det är dags för våra bättre jag att segra. Ikväll betraktar hela världen Amerika. Och jag tror att, när vi är som bäst, att Amerika är en ledstjärna för världen.

 

 

Ni förstår, jag tror på detta lands möjligheter. Vi blickar alltid framåt, framåt mot ett Amerika som är friare, mer rättvist. Framåt mot ett Amerika som skapar jobb med värdighet och respekt. Framåt mot ett Amerika som botar sjukdomar som cancer och Alzheimers. Framåt mot ett Amerika som aldrig lämnar någon efter.

 

Framåt mot ett Amerika som aldrig ger upp, aldrig ger efter. Det här är en stor nation. Det har alltid varit en dåliga odds att satsa mot Amerika. Vi är bra människor. Detta är Amerikas förenta stater, och det har aldrig funnits någonting, aldrig någonting vi har kunnat – inte kunnat göra när vi har gjort det tillsammans.

 

Sprid tron. Gud älskar er alla. Må gud välsigna Amerika och må Gud skydda våra trupper. Tack tack tack.

Föregående artikelVad säger Kinas president om världsläget? Xi Jinpings tal vid det virtuella Davos Agenda-evenemanget
Nästa artikelPutins tal vid World Economic Forum
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. USA:s själ?

  Här är en berättelse från USA som jag fann i Chang Fricks webbtabloid ”Nyheter Idag” och som jag läste med inlevelse och stort intresse.
  Bilden man annars får av USA är ofta så ytlig och begränsad till särskilda händelser och platser och så gott som alltid aldrig det som kan identifieras kulturellt, historiskt förknippat med människors vardag och levnadsvillkor.
  Så följ med på en resa i USA vid sidan av motorvägar, storstäder och samhällets elitister.

  https://nyheteridag.se/en-roadmovie-fran-trumpland/

  • Hade ju varit bättre om Chang Frick visat verkligheten för alla miljontals som bor i skjul, läckande gamla husvagnar eller under presenningar i parker…Men visst ser man lite i reportaget av armodet som sprider sig genom hela samhället när skurkar i Washington slösar bort alla pengar på krig, ockupationer och vapen av ofta diskutabel kvalitet i stället för att satsa på folket väl och ve! ”Arbetarklassen” borde väl ta en tripp till ”drömlandet” när man får resa igen men strunta då i turistfällorna och upputsade fasader utan ge dig gärna in i ghettona för att s a s ”insupa” misären! Försiktighet rekommenderas dock om det blir aktuellt! Du har mycket åsikter om ett ”land” du tydligen aldrig besökt och kanske det är bäst att stanna hemma om du inte vill bli besviken…Det är inte alls som i filmerna eller serierna utan mest vardagligt och trist precis som i gamla Svedala!

  • Jag tycker du ska läsa artikeln i Nyheter Idag.
   Vad jag förstår går politiken övergripande ut på att lova välfärd.
   Den som får trovärdigheten att kunna lova mest vinner presidentposten.
   Så har det i varje fall varit och är till stor del.
   Lova mest utan direkt samvete för något kanske.
   Och det har man kunnat göra på grund av allmän kunskapsbrist.
   Det är nog därför du föreställer dig USA som en tjuv.
   Och fler med dig förresten.
   Men då måste man betrakta USA precis ur det perspektivet.
   Ta dig nu en moralkaka till 🙂
   För jag tror det är på våra breddgrader de smakar som allra bäst.

   Men jag tror förhållandet i USA är detsamma i Ryssland.
   Man röstar på Partiet och Putin därför de kan lova mest åt folket ungefär vad de önskar sig av politikerna.
   Ytterst är det nog så här också med den skillnaden att det kan skilja sig vad folk förväntar sig.
   Traditioner kan skapa förväntningar men också påverkan på olika sätt.
   Vi i Europa tror jag lever under omfattande påverkan från diverse eliter. Och då inte minst den kulturella eliten som här är så mycket mer dominerande än i till exempel i USA.
   I USA kanske man styrs mer av en lång tradition i alla fall om man håller sig bortom storstädernas utbildnings och kulturliv.
   Och det var väl kanske meningen med berättelsen att påvisa.

   • USA har stulit och krigat hela sin historia om nu ”arbetarklassen” missat den delen av historien! Så jag vet att USA tjuvar och mördare! Skillnaden med Ryssland är ju att Putin lyckats förbättra levnadsvillkoren för de flesta ryssar medan utvecklingen gått precis tvärtom i USA! Oligarkerna i USA har roffat åt sig allt och det börjar synas ordentligt hur illa läget är! T o m senila Biden är förtvivlad över att ekonomin visade sig vara långt sämre än han trott! Men tro nu inte att det finns någon i USA som har kraft nog att stävja oligarkerna som Putin gjorde i Ryssland och tvingade dem att betala skatt…Glöm det, USA är en kleptokrati som styrs av gangsters och kommer att så förbli tills skiten faller ihop i sina egna lögner och imbecilla propaganda!

    • Hej Benny
     Vi verkar ha två helt olika bilder av USA.
     För mig är USA en stat, nation och en federation.
     Det heter ju USA:s Förenta Stater.

     Tills 1945 har jag uppfattat USA som ett fredligt land som mest var intresserade av sig själva, förutom utrikeshandeln förstås.
     Den tidiga industrialiseringen i USA medförde helt följdriktigt en omfattande import och export. Import av främst råvaror och export av industriprodukter.
     Då export även till Sverige men idag är importen från USA marginell hos oss. Däremot exporterar vi fortfarande råvaror då främst järnmalm.

     Men efter andra världskriget hände något radikalt.
     Det kommuniststyrda Ryssland nu under namnet Sovjetunionen lade under sig stora delar av Östra Europa och förvandlade dem genast till kommunistdiktaturer.
     Då var hotet mot USA ett faktum.
     Kommunism var då på global frammarsch och hur skulle det här sluta?
     Det var ju tvärs om alla frihetliga ideal USA stod för.
     Hur det slutade för kommunismen vet vi och det var nog första och enda gången därför kommunismen lär aldrig våras igen.
     Ett tecken är att vårt Vänsterparti Kommunisterna (VPK) var tvungna att modifiera sitt namn och förpassa Kommunisterna för att slippa bli betraktade som något katten släpat hem.
     Så USA:s utrikespolitik och interventioner har främst varit på politiskt ideologiska grunder då med start efter ww2.
     Men visst, jakten på råvaror och naturresurser har också varit viktig för att kunna upprätthålla välståndet i USA som inte varit av karaktären lika åt alla. Men någon sådan ambition finns heller inte att finna i USA:s konstitution.
     Ledande industriländer är i skriande behov av råvaror.
     I våra dagar är det istället det stora landet Kina i Asien som ser sig om i världen för att täcka sina behov av råvaror till den alltmer expanderande industrin. Precis som USA i deras tidigare historia.

     Den konservative Donald Trump var tillbakablickande till den tid USA mest intresserade sig för sig själva.
     Men det passade inte de krafter som har som mål att vara delaktiga i att regera hela världen.
     Och i vårt land Sverige är just de (politiska)krafterna väldigt starka.

     Jag såg senast idag hur vår förra höger(!?)ledare Carl Bildt gått ut offentligt med att kritisera Storbritannien för att inte exportera vaccin mot Covid-19.
     Jag tycker det är synnerligen märkligt av en högerman att inte förstå en herre som först vill försörja sitt eget hus innan det blir något över för någon annan.
     Jag tillåter mig ställa frågan: Blev Carl Bildt blivit kommunist på äldre dar?

     • USA har aldrig varit fredligt inte ens fram till 1945! Du har absolut ingen som helst koll på historien så min uppmaning är att läs på mera! USA borde tagit bättre vara på den goodwill man fick efter andra världskriget, oavsett om det var välförtjänt eller inte, men man valde krigets väg tyvärr! Det som är mest tragiskt är att USA styrs av hämningslösa kleptokrater som flyttat fram sina positioner ytterligare med corona vilket lett till ökat armod även bland den forna medelklassen! Tro mig, när tillräckligt många blivit så utblottade att de inget har att förlora då bränner det loss i ett land med hundratals miljoner skjutvapen! Angående Kalle Bildt så är han globalist och han är numera officiellt lierad med Soros förutom att han fortfarande fjärrstyr moderaterna! Bara en sån sak…

     • Kina betalar för råmaterial och produkter dom behöver. Man ger även lån och investerar så ursprungslandet kan utvecklas och få bättre betalt för råmaterialen och produkterna. De pengarna kan man sedan handla för, bland annat köpa från Kina. Handeln utvecklas. Levnadsstandarden ökar.

      USA arbetar så att man tar politisk och militär kontroll av ursprungslandet för att förhindra utveckling och att priserna inte skall gå upp. Levnadsstandarden behålls så låg som möjligt, vilket håller nere priserna. Låg levnadsstandard betyder även en bra grund för att rekrytera terrorister, vilket medför att utveckling förhindras.

      Exempel är Hong Kong, Xinjiang och Tibet. Kina har ökat levnadsstandarden dramatiskt i Xinjiang, vilket betyder att USA nu har svårt att rekrytera terrorister. Därför startar USA en propagandakampanj med ”tvångsarbete”, ”läger”, ”förföljelser”, osv, med mål att skapa arbetslöshet och kunna rekrytera terrorister och genomföra terrorism.

      Notera även att USA har varit i krig 228 år av sin 244-åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden, USA har större rustningsutgifter än hela resten av jorden samlat, man har ingripit militärt i länder som Korea, Vietnam, Sydkorea, Japan, Filippinerna, Guam, Marshall öarna, Iran, Libyen,, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia , Bosnien, Saudiarabien, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Yemen , Pakistan, Syrien, osv. Man har ockupationstrupper i EU, Japan, Sydkorea, Irak och Filippinerna, man provocerar ständigt i Sydkinesiska Havet. Enbart under perioden efter andra världskriget har USA angripit, underminerat eller störtat regeringarna i över 70 länder och då dödat mellan 30 och 40 miljoner människor. Man har startat 248 väpnade konflikter på 153 platser runt om i världen. USA startade 201 utländska militära operationer mellan slutet av andra världskriget och 2001, och sedan dess andra, inklusive Afghanistan och Irak. Under 1900-talet kunde 190 miljoner dödsfall vara direkt och indirekt relaterade till USA krig – mer än under de föregående århundradena.

   • I en så kallad ”demokrati” är det aldrig någon som väljs på förtroende, det är alltid någon som väljs bort på misstroende. I ett folkstyre röstar man på den som bevisat lyssnar och följer folkviljan

 2. Vad som är, eller kanske riktigare uttryckt – var, USAs själ är väl tydligt. Världens största någonsin krigs, erövrings, förtryckarstat och utsugare. Vilka som är kärnan i det systemet framgår av vilka som håller i den verkliga makten i USA och deras kopplingar till Israel och Mellanöstern.
  https://www.friatider.se/etniska-gruppen-som-dominerar-bidens-regering
  Det är samma gruppering som lever på systemet och dominerar bankerna, juridiken, rustningsindustrin, teknologiindustrin, mediaindustrin, politiken, och BigPharma.
  Det verkar troligt att USA nu tvingas inordna sig i det multilaterala världssystem vi nu ser växa fram.
  https://sputniknews.com/us/202101221081852723-biden-says-us-economic-crisis-is-deepening/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here