Vad säger Ryssland om kriget idag kl 16?

10
1836

Sputniknews rapporterar under eftermiddagen ”Den ryska sidan är öppen för förhandlingar med Ukrainas representanter, och hoppas att dessa samtal kommer att ge de önskade resultaten, sade Rysslands president Vladimir Putin under ett telefonsamtal med fransk president Emmanuel Macron på måndagen.
Medan det franska statschefen uttryckte förhoppning på en snabb upplösning av den pågående konflikten i Ukraina genom dialog och samtal med Kiev, påpekade Putin att en sådan upplösning endast skulle vara möjlig om Rysslands legitima säkerhetsintressen beaktas, såsom erkännande av Rysslands suveränitet över Krimhalvön, liksom demilitarisering och denazification av den ukrainska staten och ett säkerställande av dess neutrala status.
Putin betonade också att ryska trupper inte hotar civila och inte gör attacker mot civila mål i Ukraina.
”Hotet kommer från ukrainska nationalister som använder civila som mänskliga sköldar, avsiktligt utnyttjar offensiva vapensystem i bostadsområden och intensifierar beskjutning av städerna i Donbass”.

https://sputniknews.com/20220228/ukraine-solution-possible-only-if-russias-security-interests-are-considered-putin-tells-macron-1093454515.html

Sputniknews rapporterar vidare: ”Den ryska militären och folkrepublikerna Donetsk och Lugansks inledde i torsdags ett svar på oupphörliga attacker av de ukrainska militären och nationalistiska enheter mot Donbass med artilleri, granater och ”snipers”. Konflikten är kulmen på en kris som började 2014.
Ryssland startade inte konflikten i Ukraina, men försöker bringa den till avslutning har försvarsministeriets talesman Igor Konashenkov sagt. Sedan åtta år har regimen i Kiev dödat över 14 000 personer.
inklusive hundratals barn. Detta måste upphöra liksom de oändliga hoten från regimen i Kiev mot Ryssland.”

https://sputniknews.com/20220228/russia-didnt-start-hostilities-is-ending-them-after-8-years-of-war-against-donbass-civilians-mod-1093449218.html

Vidare så uppger Rysslands FN-ambassadör att man inte har några planer på att ockupera någon del av Ukrainas territorum. här. Hoppas att det stämmer.

Kommentar: Det kommer nog att vara omöjligt att tillgodose krav på demilitarisering och denazifiering av ”den ukrainska staten”. Hur ska det gå till? Vem ska bedöma om det skett? Opinionsläget främjar inte något erkännade av Krim som del av Ryssland. Ett alternativ är att Ryssland drar sig tillbaka och att det ingås en överenskommelse om vapenvila mellan Ukraina och Donbass.

Föregående artikelUttalande av ”Kvinnor för fred: Ukraina offer för konflikten om den europeiska säkerhetsordningen”
Nästa artikelUkrainas roll i det stora spelet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Ryska staten är lite dålig på att tala om vad man gör, och varför. Så man får gå till The Saker, Andrej Martyanov etc. för att få fler upplysningar. Vad jag uppfattar idag så är Ryssland inte beredd att sluta offensiven under förhandlingarna. Om man beaktar att det håller på att uppstå en ”kittel” i östra Ukraina, där ukrainska styrkorna ringas in av folkrepublikerna i öst och ryska armén i väst så är det någonstans mellan 30000 och 45000 man som antingen ger upp eller går under. Ett jättenederlag alltså. Då är det logiskt för ryssarna att trycka på för att mjuka upp Kiev ytterligare, och ryta till när andra makter försöker blanda sig i. Kanske den verkliga bilden av kriget (den som det officiella Ryssland inte pratar så mycket om) blir tydligare att se om några dagar.

  Vitrysslands deltagande i kriget är intressant men har vad jag sett inte diskuterats så mycket. Men det kan väl delvis ses som en verkan av det misslyckade kuppförsöket mot presidenten förra året. Han jagades in i Moskvas hörna vare sig han ville eller inte.

  • ”Så man får gå till The Saker, Andrej Martyanov etc.” Väldigt sant. Näringslivets medieinstitut publicerade idag en artikel. -:Caspar Opitz: ”Ingen vill prata med polisen eller journalister”. Reguljära media har blivit styrda statsmedia och propagandakanaler och alternativa media och bloggar är nu alltmer de betrodda informationskanalerna. Journalister på MSM och Public Service har ljugit alltför många gånger, och blivit påkomna.

 2. Vad vi ser är en oerhörd propaganda från västmedia mot Ryssland. Vad säger Kina , indien och resten av asien. KOMMENTAREN är helt livlös ”överenskommelse om vapenvila mellan donbass och ukraina” Det är precis det som inte fungerat och 14000 ryssar har dödats i östra ukraina.

  • Vad Kina säger är att man vill se fred och balans i världen, och det betyder att USA måste avbryta sin aggressiva militära expansion, både när det gäller NATOs expansion och på platser som Taiwan och Sydkinesiska Havet. Samtidigt går den så kallade västalliansen, de gamla kolonialherrarna som suger ut och mördar, mot en ekonomisk kollaps. Gas priserna upp 25% i EU, och det kommer att slå igenom på allt, mat, energi, transport, etc. Inflationen galloperar i EU och USA. Att höja räntan bara accelererar förloppet.

 3. Kanske är de inringade nazi-styrkornas kamp alldeles utmärkt? Det är s.a.s. en avnazifiering i sig självt, som ev. kommer skapa förutsättningar för en varaktig fred och avspänning i Europa, med ett neutralt alliansfritt Ukraina.

  Ryssarna skulle även kunna behålla en försvarsställning mot nazi-EU, likt Kaliningrad som skyddar mot fler nazi-invasioner, tills vi har fått ordning på våran egna demokratur.

  Jag sätter freden och sanningen först och välkomnar alla som vill valsamverka för att nå den, t.o.m. nyvakna f.d. moderater.

 4. Men skulle det löna sig att lägga resurser på information till Väst? Ursula von der Leyen har ju redan sagt att man skall stoppa ”lögnerna från Sputniknews och RT”. I Sverige går det till exempel inte att hitta ett enda ord om vad som hänt med det största oppositionspartiets ledare, att kommunistpartiet är förbjudet (vilket det inte är i Ryssland), att ryskspråkig TV och Radio är förbjuden; inte ens att den nynazistiska Azovbatallionen är en självständig och inflytelserik del av Ukrainas reguljära armé, står det om i MSM. Det språk som Väst faktiskt förstår och känner sig tvingat att lyssna till det är krigsmuller.

  Deltagande från vitrysk eller kazakisk sida lär inte vara trolig då Ryssland inte vill chikanera sina allierade, en egenskap som skiljer landet från den näst största kärnvapennationen, USA.

  • Bristen på information beror på att det är omöjligt att förhandla i media. Helt rätt, stängda dörrar och stäng media ute när man förhandlar

 5. Jo Ryssland säger vad man gör. Och gjort det dagligen,men INGET har fått komma ut. Det är propaganda och desinformations krig detta,som Ryssland ALDRIG hade möjlighet att vinna. Titta bara på dom ryska soldaterna där dom är. Sett redan över 50-tal klipp nu dessa 5dygn,där ryska soldater på direkten stannar sina fordon,och skyddar civila utan att nånsin behandlat dom illa. Man har INGET intresse av dessa och är otroligt försiktiga. Tittar man historiskt också,så har desinformation och propagandan jämt funnits vid ALLA krig tidigare. Här har Ryssland ingen chans mot västvärldens propaganda,och detta är INGET som är nytt. Samtidigt fortsätter många västländer att ösa in tunga vapen till Ukraina. Även Sverige har efter hårt tryck gett efter på samma sätt som Tyskland gjort. Och nu porta ALLA ryska idrottare av ALLA slag också överallt. Notera i all desinformationen och propagandan som matas ut dagligen,hur SVT och DN hela tiden hänvisar till amerikanska CNN eller NewYork Times,och engelska BBC. Dessa 3 kanaler är dom som gett det mesta av SVT propagandan och desinformationen CNN, NewYork Times och engelska BBS. Är HELT chockad måste jag säga över den VIDRIGA desinformationen och propagandan som fortsätter att pumpas ut mot Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here